Maica Ecaterina despre simbolistica lumii intre iad si rai

18-11-2008 3 minute Sublinieri

arhanghel.gif

Maica Ecaterina ne-a semnalat, recent, faptul ca bratele policandrului care s-a prabusit in catedrala patriarhala nou renovata  inchipuie o hora a . . . balaurilor. In continuare, Maica aduce cateva lamuriri suplimentare privind  simbolistica acestor reptile inaripate, deslusindu-ne implicatiile folosirii unor astfel de “podoabe” in Casa Domnului. Reluam si noi partial articolul de pe site-ul maicii Ecaterina, multumindu-i pentru bunavointa sa:

INTRE IAD SI RAI SAU CUM SA INTELEGEM SIMBOLISTICA LUMII

soparle.jpg

Chiar daca am iesit de sub ocrotirea sarbatoririi SF. ARHANGHELI… indraznesc sa-I rog sa ma ajute sa deslusim impreuna unul din subiectele cheie in lumea crestina – SIMBOLISTICA. Ma intrebam saptamina trecuta, retoric – e drept – cum e posibil ca nici unul din intaistatatorii bisericii romane sa nu sesizeze aspectul ”grotesc” al ”buclucasului candelabru ”din biserica patriarhala!!??? Am postat atunci… si am revenit acum cu fotografia in detaliu pentru a o comenta si a-i intelege – mai ales – LOCUL SI ROLUL IN BISERICA!! Dupa cum observam din imaginea afisata mai sus, avem in fata ochilor “o reptila inaripata”, din capul careia, simbolic, iese becul ce lumineaza biserica patriarhala…

Si fiindca saptamina trecuta am fost sub ocrotirea Sfintilor ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL, care fac parte din lumea spirituala a puterilor ceresti, a ingerilor, cred ca ar fi bine sa vedem un pic, UNDE SI SUB CE FORMA S-AU ARATAT IN ISTORIE – PUTERILE CERESTI.

“Sfint, Sfint, Sfint e Domnul Savaot, plin e cerul si pamintul de slava Lui!”.... Asa cinta INGERII IN CER LANGA TRONUL LUI DUMNEZEU…. De la Sfantul Ioan Damaschin aflam ca: ‘‘ ingerii sunt lumini spirituale secundare care isi au luminarea din LUMINA PRIMARA FARA DE INCEPUT. Nu au nevoie de limba si de auz, ci isi transmit unii altora propriile ganduri si hotarari fara sa rosteasca un cuvant.” Din textul de la FACERE 3-24… aflam ca atunci cand Dumnezeu l-a izgonit pe Adam din Rai s-a folosit de capacitatile cu care sunt inzestrate aceste puteri ceresti…’‘ si izgonind pe Adam, l-a asezat in prejma gradinii celei din Eden si … A PUS HERUVIMI SI SABIE DE FLACARA VALVAITOARE, SA PAZEASCA DRUMUL CATRE POMUL VIETII.”

Incepand cu primele cuvinte din Biblie: ”La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul”…. Si sfarsind cu Simbolul Crezului, dupa care Dumnezeu este Creatorul ”tuturor celor vazute si nevazute”... trecand prin Vechiul Testament si Noul Testament… adaugand si scrierile Sfintilor Parinti, aflam si credem ca de-a lungul istoriei, ingerii au fost trimisi de DUMNEZEU, sa ajute si sa slujeasca oamenilor alesi: …Avraam, Lot, Moise, Prorocul Daniil, Sf. Ilie… si lista e foarte lunga ajungand in Noul Testament, care e plin de dovezi de acest tip. Dar tot din Biblie aflam (ceea ce multa lume cunoaste din Sf. Traditie)… si anume faptul ca la un moment dat al Creatiei… o parte insemnata de ingeri luminosi s-au revoltat, s-au mandrit… si cazand spre pamint… au devenit urati, negri si rai. O descriere amanuntita si interesanta, gasim la Prorocul Iezechiel 28.14-19…. ”Tu erai heruvimul pus ca sa ocrotesti…. Fost-ai fara prihana in caile tale din ziua facerii tale si pana s-a incuibat in tine nelegiuirea…. EU te-am izgonit pe tine, heruvim ocrotitor…. Si te-am aruncat din muntele lui Dumnezeu ca pe un necurat”... spune Domnul prin gura prorocului. O alta marturie scrisa gasim la Prorocul Isaia 14.9-15…” Seolul (iadul) se misca in adancurile sale, ca sa iasa in intampinarea ta… Cum ai cazut tu din ceruri, stea stralucitoare, fecior al diminetii! Cum ai fost aruncat la pamant, tu, biruitor de neamuri!...” Cea mai graitoare expunere despre caderea luciferica, insa, o gasim in Evanghelia dupa Luca 10-18, unde intalnim cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos: ”….. Am vazut pe satana ca un fulger cazand din cer.”

In urma studiului pe textele biblice, Sf. Dionisie Areopagitul, cat si Sf. Ioan Damaschin in Dogmatica sa, concluzioneaza: “DEMONII SUNT RAI DEOARECE AU SLABIT IN LUCRAREA LOR (ca fosti ingeri, acum cazuti – subliniem noi)…… RAUL LOR ESTE UN INTUNERIC SPIRITUAL…. SI IAU FORMA PE CARE O VOR FANTEZIA LOR”. Acum as dori sa ne uitam putin, la reprezentarile demonilor mai cunoscute, din iconografia crestina…Desigur exemplele ar putea continua mult… pe cei interesati ii sfatuim sa cerceteze erminiile si albumele de icoane din publicatiile aflate atat in librarii cat si la pangarele bisericilor din tara. In acele carti scrise de specialisti autorizati in canonicitatea impodobirii bisericilor…. NU GASIM NICIO REPREZENTARE DIAVOLEASCA CARE SA NU FIE LA LOCUL EI – ADICA… IN EXERCITIUL ISPITIRII OMULUI… SAU… IN IAD!!!! CEL PUTIN, ASA STAU LUCRURILE IN IMPODOBIREA BISERICII ORTODOXE IN LUME!!!!…. AAA!!!! Ca asupra bisericilor – in special din vestul Europei – s-au facut presiuni cu influente de asa-zisa arta (de orientare pagana si satanica) in reprezentarile ce impodobeau bisericile… ASTA E O ALTA DISCUTIE CARE NU AR TREBUI SA NE PRIVEASCA PE NOI ORTODOCSII! Iata de exemplu, una din cele mai cunoscute biserici din lume – NOTRE-DAME DE PARIS! … si sa-i privim cu atentie reprezentarile de pe frontispiciul ei… atit de diavolesti, CA TI-E FRICA SA TE GINDESTI… CUM AR FI SA LOCUIESTI IN ZONA SI SA AI PRIVIREA SATANEI… MEREU INDREPTATA SPRE TINE! (CHIAR SI SIMBOLIC!!).

Hai sa ne uitam acum si asupra unei reprezentari ortodoxe:

 

… Atitudinea balaurului care simbolizeaza in iconografia crestina a lumii – diavolul cazut pe pamint – este cat se poate de… SUPUSA LA PICIOARELE ARHANGHELULUI… mai corect spus… este calcat in picioare… (desigur o atitudine care nu-i face nicio onoare)… PENTRU CA EL SE CONSIDERA IN CONTINUARE SFANT SI CHIAR DATATOR DE LUMINA!!…Oare are dreptate?… dupa aspectul ”minunatului candelabru” din biserica patriarhala… am zice ca asa este….. din capul reptilelor cu aripi si coada subtire si intoarsa… se revarsa valuri de “lumina” in biserica! Slava Domnului ca e vorba numai de lumina electrica!….

Poate o sa para insistenta si deplasata pedalarea mea pe tema aceasta.. DAR EA ARE O TEMERE FOARTE SERIOASA – ISTORIA DE MILENII A ORGANIZATILOR SECRETE – MASONICE – A CAROR PRACTICI SI SIMBOLURI SATANICE (INTESATE DE IMAGINI SI PRACTICI ”REPTILIENE”)… NU MAI SUNT UN SECRET PENTRU NIMENI… Dar daca reptilele joaca un rol atit de important in luminarea ILLUMINATI-LOR!!!…. si ”reptilianul nostru candelabru” a fost in istorie… un cadou… poate ca era momentul sa ne lipsim de el… inlocuindu-l cu unul, asa cum vedem in marile biserici ortodoxe ale lumii… unde candelabrele sunt ”O HORA DE SFINTI SI INGERI”!!!!! In cadrul societatilor apostaziate din lume circula multe speculatii fata de subiectul REPTILE, unele mai ciudate sau mai hilare decat altele. Pentru noi, cei ce indraznim sa ne afisam cu titulatura de NEAM APOSTOLIC – DIN BINECUVINTAREA SI BOTEZUL SFANT AL APOSTOLULUI ANDREI…. Nu e nimic neclar… ORICE ARATARE SAU INFATISARE SIMBOLICA A UNEI REPTILE, ESTE PENTRU UN ORTODOX EGALA CU INFATISAREA SATANICA! (…)


Categorii

Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare