Noi victorii ale “Fratelui cel Mare”

13-05-2008 3 minute Sublinieri

big-brother.jpg

In atentia domnului Orwelliza si a altor ca el!

Big Brother isi intinde tentaculele in Bucuresti

“Acest articol este despre viitor. Nu este o prevestire sau o previziune, ci o presimţire. Suntem bombardaţi de ceva vreme cu o serie de ştiri care, aparent nu au nici o legătură, dar care pot fi considerate indicii pentru ceea ce va urma în evoluţia ideologică a lumii (dacă poate fi vorba de aşa ceva).

(…) Foamea bate la uşă. Aceasta este ultima ştire care ne vine de la „comunitatea internaţională”. Preţul alimentelor a crescut şi va continua să crească. Orezul e tot mai puţin, iar spicul de grâu face tot mai puţine boabe de la an la an. La televizor defilează imagini cu oameni care protestează în stradă pentru că nu mai găsesc ceva de mâncare, în orice caz ceva care să nu coste mult peste ce îşi pot permite. Săptămâna trecută ni se vorbea despre terorism, iar săptămâna asta a dat peste noi criza alimentelor. Aşa, deodată, pe nepusă masă, cică foametea vrea să viziteze Pământul. Brusc ne dăm seama că suntem prea mulţi, iar pâinile şi peştişorii prea puţini. Cine le va înmulţi? Sau cine va va trage coasa să scurteze populaţia globului de câteva sute de milioane sau poate chiar un miliard de capete pentru a egaliza cererea cu oferta, gurile molfăitoare cu hrana disponibilă? Iată, şi în acest caz, piaţa liberă a făcut ca unii, cei bogaţi (Europa, America de Nord), să aibă şi chiar să risipească hrana, iar alţii, cei săraci şi mulţi (Africa şi o parte a Asiei, dar nu numai), să scruteze împrejurimile cu infrigurare după vreo lăcustă sau o omidă suculentă. „Ce este de făcut?” ne întrebăm citind sau vizionând ştirile tot mai dese pe această temă. Din nou vom fi lămuriţi de analiştii de serviciu. „Trebuie să raţionalizăm, să impunem nişte reglementări la nivel mondial”. ONU şi „comunitatea internaţională” trebuie să intervină, să ofere ajutoare, asistenţă, să reglementeze fluxurile de hrană şi chiar să pună frâu economiei de piaţă pentru binele stomăcelelor noastre, ale tuturor.

Pentru toate aceste probleme ni se oferă o singură soluţie: reglementarea, controlul, supravegherea, limitarea libertăţii. Aceasta pare a fi noua mantră la modă. Aceeaşi reţetă ni s-a servit şi pentru „lupta împotriva terorismului”. Politicienii americani le-au spus supuşilor lor că pentru a le asigura un plus de siguranţă, trebuie să li se ia o parte din libertăţi. „Vreţi să vă ia gâtul vreun purtător de turban cu ochii ieşiţi din orbite? Atunci, lăsaţi-ne pe noi să facem ceea ce trebuie, să controlăm şi să supraveghem pe toată lumea”.

Se pare că zilele neo-liberalismului au apus. A fost util unora imediat după căderea comunismului, acum e nevoie de altceva. Neoliberalismul şi economia de piaţă au fost ridicate în slăvi după 1989. Comunismul a sucombat pentru că a negat realităţile conomice, ni s-a spus. Să descătuşăm economia, să o lăsăm liberă şi prosperitatea va veni de la sine. Cu această idee ni s-a frecat ridichea ani de zile. Nu ştiu cât a fost în interesul nostru, al naţiunilor care am ieşit din comunism şi al celorlalţi din „Lumea a Treia”, dar cu siguranţă a fost de folos companiilor şi corporaţiilor occidentale care ne-au cumpărat pe nimic.

Acum lumea pare că alunecă încetişor către o altă ideologie dominantă. Nu ştiu dacă va fi aşa, dar toate „ştirile” vehiculate în ultima vreme, pot asigura cu prisosinţă argumente pentru schimbarea de direcţie. Neo-liberalismul a murit. Trăiască neo-paternalismul!”

***

***

  • Laurentiu Dumitru:

Diacon Roberto Cristian Vişan: Este bataia o metoda pedagogica?

  • Rost:

Dezbinarea Ortodoxiei, de Claudiu Târziu

Despre dureri şi depresii, de Gh. Fedorovici

Experienţele creştine adevărate ale raiului – Despre vedeniile iadului
Experienţele creştine adevărate ale raiului – Însuşirile adevăratei experienţe a raiului

  • Crestinortodox.ro:

Parintele Savatie Bastovoi – Pacatul nemarturisit – VIDEO

Parintele Petroniu Tanase – Cuvinte duhovnicesti – VIDEO

  • Maica Siluana – Raspunsuri la intrebari:

Am să vă povestesc cum am trecut acest prim post al meu cu adevărat creştin
M-am mâhnit şi mi-am zis că nu am meritat împărtăşania!
Asta mi-a arătat El în Noaptea Învierii: că nu sunt singură!
Am impresia că lumea mă priveşte ca pe o ciudată
Cum pot scăpa de un păcat pe care îmi place să-l săvârşesc?

  • Ovidiu Hurduzeu – interviuri:

“Sclavii fericiţi” nu este o carte despre societatea americană (2007)
“Cei pe care românii îi iau drept “personalităţi” sunt de fapt clienţi ai diferitelor mafii” (2007)
Cum arată posteritatea lui Marx în România? (2008)
“Să ieşi de la adăpost, cu riscul de-a te uda până la piele…” (2008)


Categorii

Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare