UDMR vrea amanarea regionalizarii. CE SE VA INTAMPLA CU STATUTUL MINORITATILOR?

24-06-2011 3 minute Sublinieri

Se pare ca regionalizarea in varianta de desfiintarii actualelor judete, laolalta cu pastrarea judetelor Harghita si Covasna nu se mai va realiza chiar in acest moment. Poate nu a fost decat o manevra politica, un alt mare experiment, o piatra de incercare, sau poate s-au agitat apele nationaliste cu cine stie ce calcule machiavelice de a propulsa formatiuni marunte din aceasta arie, cert este ca proiectul in sine se amana, dar, safim foarte lucizi, nu iese de pe agenda “modernizarii” Romaniei, asa cum nu iese nici autonomia de pe agenda UDMR sau a guvernului de la Budapesta. E foarte posibil sa asistam la un foc de artificii si la scamatorii cu focul facute langa butoiul cu pulbere al relatiilor interetnice si al starii de spirit sociale intr-o conjunctura oricum tensionata si la limita, ceea ce risca sa arunce in aer sandramaua.

Ramane insa de mare importanta si legea statutului minoritatilor, prin care se acorda maghiarilor autonomie teritorial-culturala, problema asupra careia care s-a pronuntat acad. Dinu C. Giurescu si care va fi hotarata luni de Coalitia de la guvernare (PDL-UDMR). Siguranta cu care Kelemen Hunor a declarat ca formatiunea sa va ramane la guvernare ar da de inteles ca in privinta statutului nu ar fi probleme cu adoptarea…

Marko Bela a declarat că de câteva săptămâni nu vede altceva decât dezbateri pe relaţii interetnice, tensionarea climatului interetnic şi astfel s-a dezvoltat un curent potrivnic în ceea ce priveşte legea minorităţilor.Toate aceste lucruri îngreunează luarea unei deciziia adăugat vicepremierul.

UPDATE 21.19 Kelemen: Nu există o variantă pe care să o susţină o majoritate, colegii vor amânarea reorganizării

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, după circa patru ore de discuţii cu liderii organizaţiilor teritoriale ale Uniunii, că majoritatea colegilor săi au susţinut amânarea reformei administrative.

_____________________

UDMR refuză oferta lui Traian Băsescu. “8+2 nu merge, 8 nu merge, în rest discutăm”, a declarat, astăzi, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că, mâine, Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) va formula un punct de vedere pe tema reorganizării administrative. Liderul UDMR a adăugat că nu a văzut niciun coleg entuziasmat de propunerea prezidenţială şi nici el nu este.

Subiectul reformei administrative, a spus Kelemen, trebuie acceptat de toată lumea şi, dacă nu există consens pentru reforma administrativă în acest moment, ar fi mai potrivit ca subiectul să se amâne până după alegeri. El a susţinut că Uniunea nu îşi doreşte instabilitate politică sau economică, reprezentanţii UDMR fiind interesaţi în menţinerea coaliţiei de guvernare din acest moment. Kelemen a precizat că nu este nicio problemă faptul că în unele judeţe există majorităţi constituite cu partide din USL sau că reprezentanţii Uniunii discută în Parlament cu colegi din toate partidele, indiferent dacă sunt din opoziţie sau de la putere.

Întrebat ce va face dacă în CRU de sâmbătă se va vota ieşirea de la guvernare, Kelemen Hunor i-a sfătuit pe jurnalişti să nu se îngrijoreze. “Niciodată n-am trecut peste voinţa colegilor, dar să nu vă îngrijoraţi, fiindcă nu se va vota aşa ceva, a spus el. Declinarea ofertei prezidenţiale era previzibilă, de-a lungul ultimelor zile liderii UDMR susţinând că formula propusă la Cotroceni nu rezolvă problema unei mari părţi a comunităţii maghiare. Dincolo de ruperea Ţinutului Secuiesc prin decuplarea Mureşului de Harghita şi Covasna, rămâneau în suspensie Bihorul, Sălajul şi Satu Mare unde maghiarii sunt foarte bine reprezentaţi.

De altfel, nici în tabăra PDL nu se aştepta un răspuns favorabil din partea Uniunii, secretarul general al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, invocând, într-un interviu acordat gândul, posibilitatea amânării reorganizării administrative. (Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro)

EXCLUSIV GÂNDUL: REGIONALIZAREA, CA ŞI AMÂNATĂ. Ioan Oltean: “Dacă UDMR nu e de acord cu oferta 8+2, vom renunţa la proiectul reorganizării până după parlamentare”

Amânarea reorganizării, varianta UDMR. Lakatos, pentru Gândul: „Varianta 8+2 are zero şanse. Vin la noi colegii din PDL şi ne spun «Să vă ţineţi tare, că nici noi nu vrem»”

În cazul în care comunitatea din secuime va alege să protesteze, Jobbik va susţine acţiunea, a declarat, europarlamentarul ungur Szegedi Csanad, reprezentant al formaţiunii de extremă dreaptă ungară Jobbik, citat de Mediafax. Totuşi europarlamentarul a adăugat că speră ca problema regionalizării să se rezolve paşnic.

Szegedi Csanad a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că, dacă majoritatea comunităţii din Secuime va sprijini organizarea unor acţiuni de protest legate de reginalizare, Jobbik le va susţine. “Dacă Secuimea alege opţiunea de a ieşi în stradă, Jobbik va susţine acţiunea, dar va insista pentru o rezolvare paşnică”, a afirmat Szegedi. Acesta a spus că Jobbik poate accepta regionalizarea României, cu condiţia ca două regiuni să fie Ţinutul Secuiesc, format din Mureş, Covasna şi Harghita, şi Partium  – constituită din Bihor, Satu Mare şi Sălaj.

Szegedi a adăugat că reprezentanţii Jobbik nu pot accepta propunerea de împărţire a ţării în opt regiuni, plus Harghita şi Covasna, întrucât judeţul Mureş are “are un rol strategic important” în zona secuimii. Europarlamentarul ungar Szegedi Csanad, membru al partidului de extremă dreaptă Jobbik, şi-a inaugurat, în luna mai, un birou teritorial în Satu Mare, acesta fiind al doilea birou deschis în România după cel de la Târgu Mureş.

Legatura:


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “UDMR vrea amanarea regionalizarii. CE SE VA INTAMPLA CU STATUTUL MINORITATILOR?

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Se amana si statutul minoritatilor? AGENDA AUTONOMIEI RAMANE INTACTA SI LA FEL DE RADICALA, DOAR PUTIN AMANATA…
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare