“NORUL DE CENUSA” – IMAGINEA LUMII DE AZI (Stiri 12-17 aprilie 2010)

17-04-2010 5 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Norul de cenusa prezinta riscuri pentru sanatate

Traficul aerian european ar putea fi perturbat mai multe zile din cauza norului de cenusa vulcanica

  • Gandul:

GALERIE FOTO Imagini din timpul erupţiei vulcanice din Islanda

GALERIE FOTO Norul de cenuşă provocat de erupţia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda

Norul de cenuşă din Islanda intră în România în noaptea asta; încă nu se ştie cât va fi de periculos

Vezi aici o filmare din interiorul unui nor de cenuşă vulcanică. Ce se întâmplă cu un avion care trece printr-un astfel de nor


BREAKING NEWS: ROMÂNIA ÎŞI ÎNCHIDE PARŢIAL SPAŢIUL AERIAN – VIDEO

***

  • Gandul:

Lumea toată, parte la doliul din Polonia

Dilema poloneză: Kaczynski, egalul regilor?

Camarazii pilotului polonez susţin că ştia rusa la perfecţie

  • Hotnews:

O eroare de pilotaj a provocat tragedia de la Smolensk – primele concluzii ale anchetei rusesti

Tragedia de la Smolensk: Printre victimele identificate sunt doi oameni care nu figurau pe lista pasagerilor

De trei zile, polonezii continua sa-si planga mortii (FOTOGALERIE)

Preşedintele polonez plecase spre Katin pentru a organiza o altă ceremonie, nemulţumit de cea a lui Putin

Moartea preşedintelui polonez, “prezisă” în farsa privind invadarea Georgiei de către Rusia? (VIDEO)

Imagini cutremurătoare de la Smolensk: Momentul în care trupul preşedintelui polonez este pus în sicriu (VIDEO)

Un judecător din Moscova, împuşcat mortal în timp ce ieşea din propria locuinţă

  • Hotnews:

Dmitri Medvedev: Un atac al Israelului asupra Iranului ar putea duce la izbucnirea unui razboi nuclear

Un atac militar al Israelului impotriva Iranului ar putea provoca izbucnirea unui razboi nuclear si un dezastru global, a avertizat, luni, presedintele rus Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti. Declaratiile lui Medvedev vin la scurt timp dupa ce Statele Unite si Israelul au refuzat sa excluda posibilitatea unei actiuni militare impotriva Iranului, in cazul in care masurile diplomatice vor esua in dosarul programului nuclear al Teheranului. Liderul de la Kremlin a avertizat, insa, intr-un interviu acordat ABC News, ca un atac impotriva Iranului ar fi “cel mai rau scenariu posibil”, iar “toate statele sunt atat de apropiate, incat nimeni nu ar scapa neafectat”. “Daca un conflict de acest fel are loc si va exista un atac, atunci ne putem astepta la orice, inclusiv la folosirea armelor nucleare. Iar atacurile nucleare in Orientul Mijlociu inseamna o catastrofa globala. Multe decese”, a atras atentia Dmitri Medvedev. Liderul de la Kremlin a adaugat ca nu se stie deocamdata daca Israelul va decide sa declanseze un atac aerian impotriva Iranului. “Israelul are propria politica. Personal, am o relatie buna cu presedintele si premierul israelian. Ei sunt insa persoane independente si pot spune ca, in legatura cu multe subiecte, au pozitii de neclintit”, a incheiat Dmitri Medvedev.

China: Sanctiunile nu pot rezolva problema nucleara iraniana

Iran va produce centrifuge mai rapide

Clinton: Un atac cu arme de distrugere în masă anulează “toate pariurile”

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că Statele Unite nu pot exclude folosirea armelor nucleare, dacă este atacată biologic, subliniind că într-un asemenea caz “toate jocurile sunt oprite.”

Atât Clinton cât şi secretarul american al Apărării, Robert Gates, declarau în interviuri televizate că Iran şi Coreea de Nord reprezintă excepţii la limitările unui răspuns nuclear american, deoarece ambele au sfidat rezoluţiile ONU privind programele lor nucleare.

“Dacă putem dovedi că un atac biologic îşi are originea într-un stat, atunci toate jocurile sunt oprite,” declara Clinton pentru CBS.

  • Hotnews:

Liliana Minca: Teo Trandafir sustine, pentru cateva voturi, legalizarea prostitutiei si casatoriile homosexuale

Vaticanul, criticat pentru ca a asociat homosexualitatea cu pedofilia

Malta: Victime ale abuzurilor sexuale ii solicita Papei Benedict sa le ceara scuze personal

***


  • Capital:

Polonia: îngrijorări pentru independenţa băncii centrale şi viitorul zlotului

Abilitatea succesorului lui Slawomir Skrzypek la conducerea Băncii Naţionale a Poloniei de a asigura în continuare independenţa instituţiei preocupă în momentul de faţă investitorii, arată Financial Times şi Wall Street Journal. Preşedintele interimar al Poloniei l-a numit ieri în funcţia de guvernator interimar al BNP pe Piotr Wiesiolek, adjunctul lui Slawomir Skrzypek, ale cărui viziuni privind politica monetară nu sunt încă foarte bine cunoscute. Tot în cursul zilei de ieri, investitorii erau îngrijoraţi că decizia liderului interimar de la Varşovia ar putea avea un impact asupra politicii monetare a băncii centrale, dar şi alte implicaţii legate de intervenţiile pentru oprirea aprecierii zlotului.

Ce s-a întâmplat vineri

La finalul săptămânii trecute, Banca Naţională Poloniei, condusă de către Slawomir Skrzypek, a intervenit pentru prima dată în ultimii 10 ani pentru a împiedica aprecierea continuă a zlotului. Banca centrală a Poloniei a intervenit vineri pe piaţa valutară pentru deprecierea zlotului, pentru prima dată în ultimii zece ani, măsura beneficiind de susţinerea Ministerului de Finanţe. Intervenţia este prima de acest fel din ultimii zece ani, după introducerea cotaţiei complet libere a zlotului la 11 aprilie 2000. Înainte de intervenţia Băncii Poloniei, valoarea zlotului în raport cu euro era cu 6% peste nivelul de la începutul anului, aproape de maximul ultimelor 18 luni.

Nu se ştie cum va fi numit noul guvernator

“Până la tragedia aviatică, mecanismul trasferului de putere nu a fost niciodată testat, astfel că nu se ştie cine va numi guvernatorul Băncii Centrale”, spune Mateusz Szczurek, economist şef la ING Bank în Varşovia. Conform regulilor interne ale instituţiei, guvernatorul este numit de către Parlament, la propunerea preşedintelui. Deocamdată, guvernatorul numit ieri de preşedintele în exerciţiu este interimar şi are drept de conducere şi asupra consiliului de politică monetară format din 10 membri.

Conflicte interne

În ultimele săptămâni, în interiorul consiliului BNP au apărut o serie de conflicte privind modul de calculare a profitului net al băncii. Majoritatea consiliului a hotărât schimbarea acestui mod de calcul. Pentru calmarea acestor conflicte, dar şi pentru traiectoria politicii monetare viitoare a BNP, este foarte important cine va conduce instituţia după evenimentele tragice. Investitorii sunt îngrijoraţi de faptul că partidul “Platforma Civică” din care face parte actualul preşedinte interimar va interveni în treburile interne ale instituţiei. Polonia se bucură în momentul de faţă de o imagine foarte bună în rândul investitorilor. În cazul în care independenţa Băncii Naţionale a Poloniei va fi afectată, iar investitorii vor simţi acest lucru,costurile datoriei poloneze vor creşte, iar cursul zlotului va fi afectat. O serie de experţi şi-au exprimat îngrijorarea că independenţa BNP a luat sfârşit odată cu tragedia de la Smolensk, însă cei de la Financial Times sunt de părere că politica monetară pe care o va susţine Piotr Wiesiolek nu va fi complet diferită faţă de cea dusă de Slawomir Skrzypek.

Fiscul te vrea dator vândut

Fiscul vrea să poprească veniturile datornicilor fără somaţie. Pusă în practică, măsura ar fi un abuz care ar bloca activitatea economică, făcând şi victime nevinovate. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) crede că a găsit o metodă ca să colecteze mai rapid creanţele, sărind peste somaţie, prima etapă a executării silite. Chiar dacă ar fi vorba numai de persoane care nu plătesc din rea-voinţă, măsura tot ar fi abuzivă pentru că nu respectă dreptul la informare. Însă numeroase firme figurează cu datorii din vina angajaţilor Fiscului, care prelucrează plăţile eronat sau cu întârziere. „Peste 75% din contribuabili figurează în evidenţele ANAF cu datorii neachitate, deşi aceştia înregistrează şi sume nedistribuite în conturile unice”, spune Sorin Istrate, Contexpert. Ca de obicei, Fiscul se face că uită deficienţele sistemului pe care îl administrează şi formulează măsuri abuzive care pot afecta afacerile corecte. Ideea Fiscului de a popri conturile fără somaţie este un abuz, cu atât mai mult cu cât numeroase companii sunt datoare la stat din vina angajaţilor acestuia care prelucrează plăţile eronat.

Intenţia vehiculată a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a pune poprire pe conturile debitorilor persoane fizice şi juridice fără o somaţie prealabilă, ar duce la un blocaj al activităţii economice.

„În contextul actual, în care peste 75% dintre contribuabili figurează în evidenţele ANAF cu datorii neachitate, deşi aceştia înregistrează şi sume nedistribuite în conturile unice, măsura de poprire fără somaţie ar putea crea un blocaj atât în activitatea agenţilor economici, care vor fi în imposibilitatea de a-şi face plăţile curente, cât şi în cea a ANAF, care va trebui să gestioneze sutele de mii de contestaţii ale acestei măsuri“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert.

  • Gandul:

George Soros: Grecia, încă aproape de o „spirală a morţii”

George Soros ne mai dă opt ani până la următoarea criză

  • Hotnews:

George Soros avertizeaza ca pietele s-ar putea prabusi din nou

George Soros revine cu o un nou avertisment sustinand ca lumea financiara este pe o pista gresita si ca putem avea in aceasta situatie o noua criza economica chiar mai mare decat criza creditelor.

Omul care a “spart” Banca Angliei (si care este inca in masura sa castige 3,3 miliarde de dolari intr-un an), a declarat ca aceeasi strategie de imprumut si a cheltuielilor care ne-a scos din criza din Asia (1998) ne-ar putea duce spre o alta criza daca nu ne invatam lectia la timp, scrie Reuters.

China si SUA se razboiesc in cursul de schimb

Ajutorul acordat Greciei ar putea ajunge la 90 miliarde euro

Grecii sugerasera inca din 2006 o moneda unica mondiala. Ea ar fi urmat sa intre in circulatie in 2020

  • Ziuaonline:

FMI se pregăteşte să revizuiască în jos prognoza de creştere a economiei României, Barclays vede o criză în ”W”

Pachetul de finantare pentru Grecia, fara efecte notabile asupra economiei


Categorii

Criza mondiala, Iran, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la ““NORUL DE CENUSA” – IMAGINEA LUMII DE AZI (Stiri 12-17 aprilie 2010)

  1. “Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noştri şi îi lovesc pe eretici. Aceste cuvinte nu îi lovesc pentru a-i doborî, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm şi pe vrăşmaşii noştri să se mântuiască.” (Sf. Ioan Gură de Aur).
    In epoca noastra se creeaza o tendinta spre unitate, care insa nu se intemeiaza pe adevar. Omenirea obosita de neintelegeri, de tulburari, de doua razboie mondiale, cauta unire. Asa cum avem organizatii internationale O.N.U., U.E, etc. cam asa vor sa se intample si in spatiul “bisericilor”.
    Unii pronunta continuu cuvantul dragoste. Dragoste, dragoste… Corect insa s-a observat ca dragostea fara adevar este o sarlatanie.
    Corect a caracterizat ecumenismul pururea pomenitul parinte Iustin Popovici: nu doar erezie, ci pan-erezie (a-tot-erezie), pentru ca este amestecatura tuturor ereziilor din toate veacurile. Este o tradare a credintei si trebuie sa ne impotrivim acesteia, sa intrerupem orice discutie si dialog cu ecumenistii.
    Toti suntem responsabili. Trebuie sa ne impotrivim.
    (Parintele Augustin al Florinei)

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare