RAȚIUNE, NU ISTERIE. Dr. Vasile Astărăstoae despre “CALARETII APOCALIPSEI” epidemiologice si DEZVRAJIREA NUMERELOR GENERATOARE DE PSIHOZA si de reactii distructive. CU MASCA SAU FARA MASCA? “Utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală”

12-04-2020 6 minute Sublinieri

INTREBARI LOGICE, intemeiate riguros factual, pentru OAMENII CARE GANDESC

Vasile Astărăstoae:

Magia numerelor pandemiei COVID-19

 Scriam că, în actuala pandemie, numerele atrag atenția (infectați, vindecați, decedați, carantinați, izolați), ca și cum ele ar conține revelații, afirmații despre viață și profeții despre viitor. Pe baza numerelor se construiesc scenarii, se fac prognoze, se fundamentează măsuri de izolare socială etc. Cei “patru cavaleri ai apocalipsei” (OMS, presa isterizantă, politicieni populiști și ONG-uri “progresiste”, puternic sponsorizate de grupuri de interese) ne bombardează zilnic cu un număr aparent înfricoșător – numărul de decese din fiecare zi a pandemiei.

Dacă îl scoatem din context, într-adevăr, acest număr impresionează și justifică măsurile dure recomandate de OMS – acest templu al birocraților din sănătatea publică. Dar dacă privim din alt unghi, ne întrebăm: care este structura mortalității în plină pandemie COVID-19?

La 1o aprilie 2020 populația globului era de 7.776.850.103 locuitori. La această populație, în perioada 1 ianuarie -10 aprilie 2020 s-au înregistrat un număr de 16.229.044 decese, număr aproape egal cu numărul deceselor din aceeași perioadă a anului 2018 (16.159.133 decese).

Cauzele morții în 2020 au fost în ordine: boli cardiovasculare (aprox. 5 milioane cazuri), cancer (2.266.533 cazuri)... HIV/SIDA (463.933 cazuri)… malarie (270.703 cazuri)… gripa sezonieră (134.210 cazuri) etc. Și COVID-19? Penultimul loc, cu voia dumneavoastră, cu un număr de 97.595 decese (la 1.632.898 cazuri confirmate –număr mult mai mic decât în realitate din cauza netestării în masă). Cu alte cuvinte, 0,60% din mortalitatea generala. (surse WHO și worldometers.info). Dar această mortalitate de 0,60% a impus măsuri extreme, începând cu suspendarea drepturilor civile și terminând cu izolarea sau carantina a peste 4 miliarde de locuitori, cu impact negativ asupra vieții economice și sociale.

În România, este destul de dificil sa obții date. Putem menționa că, în intervalul 1.01.2018 -10.o4. 2018 erau declarate aproximativ 90.000 decese (264.317 decese pe întreg anul), iar cauzele cele mai frecvente au fost: boli cardiovasculare, cancer, boli ale aparatului respirator, accidente de trafic etc. (surse INS și INSP). În 2020 (10 aprilie), COVID-19 era direct (sau bănuit) la originea a 265 de decese. Impactul economic negativ a fost prezentat de Primul Ministru Ludovic Orban: de la o creștere economică de 4% la o ”creștere negativă” (?!) de minus 2%.

În concluzie, între bagatelizarea pandemiei și apocalipsa COVID-19 numerele ne îndeamnă la o atitudine rațională în care trebuie să evaluăm impactul negativ (inclusiv economico-social) al măsurilor adoptate.

P.S.1. Dată fiind mortalitatea deosebită în pandemia COVID-19 (0,6o % din mortalitatea generală) trebuie să înțelegem interdicția impusă creștinilor pentru Sfânta Noapte a Învierii: stați acasă. Stați acasă nu umblați fleaura prin cimitire și biserici. Stați acasă, închinați-vă la televizor, luați Lumina Sfântă de la brichetă și dormiți liniștiți. Lumea seculară vă veghează.

P.S.2 Se vehiculează cifre “înspăimântătoare” a mortalității prin COVID-19 din Italia, Spania, Franța, Suedia, Olanda, Elveția, Marea Britanie, SUA etc. Totuși, la o analiză atentă, ele depășesc global, cu puțin o zi din mortalitatea din 2019.

P.S.3 În contextul stării de urgență, repet: la noi au fost luate măsuri raționale din timp, spitalele au fost dotate, există suficiente paturi de ATI, suficiente ventilatoare, echipamente de protecție eficiente și suficiente pentru personalul medical, conducătorii sunt înțelepți și grijulii față de noi. Până și domnul Marcel Ciolacu (PSD) se gândește tot la noi și dorește să ne vaccineze (cu forța dacă nu înțelegem de vorbă bună).

***

Cu masca sau fără mască… în pandemie

Una dintre dezbaterile frecvente în actuala pandemie COVID-19 este dacă să se poarte sau nu masca în public. Coreea de Sud și Japonia au instituit de la început obligativitatea de se purta mască. OMS a recomandat ca doar personalul medical și persoanele infectate să poarte măști. Există argumente pentru ambele poziții.

1. Cu mască toată lumea.

Persoanele infectate pot fi asimptomatice. Perioada de incubație este mare (până la 14 zile), interval de timp în care purtătorul nu prezintă simptome, dar îi poate infecta pe cei din jur. Cea mai mare parte a particulelor virale se găsește în saliva purtătorului. Masca poate să oprească stropii de salivă, conținând virusul, să ajungă în mediul ambiant. Mai mult, masca îl protejează și pe cel sănătos, care o poartă, împiedicând cea mai mare parte a stropilor de salivă să ajungă la nas și gură. Rămâne însă o zonă vulnerabilă: ochii și fruntea.

2. Fără mască toată lumea

În această situație, doar personalul medical și persoanele infectate trebuie să poarte masca. Unul dintre motive ar fi că doar aceștia pot transmite virusul mai departe. Altul că populația nu știe să folosească masca corect și atunci îi face mai mult rău decât bine. Virusul poate pătrunde în organism prin nas și gură (dacă masca nu e utilizată corect) sau pentru că umiditatea și căldura degajate de respirație creează condiții de înmulțire (nu numai al virusului, dar și a altor bacterii) și masca devine o adevărată “bombă biologică” pentru cel care o poartă, dar și pentru alții. În fine, există riscul ca populația să dobândească un sentiment de siguranță și să abandoneze celelalte măsuri (în special igienice) de combatere a transmiterii virusului.

În concluzie, consider că utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală și au un impact negativ economico-social aproape nul. Cu o condiție: să fie suficiente măști omologate pe piață și la un preț rezonabil nu de speculă.

P.S.1. Atenție: masca nu omoară virușii. Săpunul, dezinfectantele da.

P.S.2. Personalului medical trebuie să i se asigure echipament de protecție omologat, nu numai măști.

P.S.3. Există persoane, care au plăceri sadice și doresc din tot sufletul ca lumea să fie speriată, panicată, nevrozată de actuala pandemie. Dacă promovezi un punct de vedere echilibrat, uneori critic (între bagatelizare și viziunea apocaliptica) ești taxat imediat drept colportor de știri false sau agent al rușilor (?!). Ești bombardat cu statistici.

Recent, scriam de mortalitate ca indicator de gravitate a pandemiei și mă raportam la un studiu publicat în Lancet, care o estima între 0,69%-2,3%. Imediat s-au năpustit câțiva “cavaleri ai apocalipsei”, care au spus că dezinformez și că mortalitatea între bolnavii internați este de 21%. Cu umilință le răspund că vorbeam de gravitatea pandemiei. Toată lumea e de acord că aproximativ 85% dintre infectați sunt asimptomatici. Doar 15% prezintă forme ușoare, medii sau grave de boală. În aceste condiții, îi provoc pe oponenți să calculeze cât reprezintă 21% din 15% (deși formele grave sunt în aproximativ 5% dintre cazuri) pentru toată populația infectată și apoi dialogăm. Nu le cer sa calculeze cu cât a influențat pandemia COVID-19 mortalitatea generală. E prea mult pentru ei sau poate prea devreme.

***

Cinci întrebări în plină pandemie COVID-19

În plină pandemie COVID-19, suntem bombardați cu tot felul de știri (multe false), cu anunțuri legate de leacuri miraculoase și vaccinuri eficiente și, bineînțeles, cu teorii conspiraționiste. Chiar și atunci când încerci să-ți păstrezi discernământul și rațiunea tot poți să cazi în capcane informaționale. Nu sunt adeptul teoriilor conspiraționiste, dar urmărind măsurile luate la nivel global am ajuns să-mi pun o serie de întrebări.

1.Care sunt indicatorii prezentei pandemii?

La peste 4 luni de la primul caz raportat, când avem peste 1 milion de cazuri confirmate, nu avem decât estimări și scenarii, privind morbiditatea, mortalitatea, gradul de contagiune, gravitatea etc. Aceasta deoarece nu există un mod unitar de raportare: țările care își pot permite o testare extinsă (Coreea de Sud, Israel) raportează o infectare mare cu o mortalitate mică, țările care testează selectiv raportează infectare mică și mortalitate mai mare (de exemplu, Elveția). Mai mult, dacă se identifică prezența virusului, se raportează automat decesul ca fiind determinat de virus, deși alte morbidități au fost cauza morții. Mă aștept la situația hilară ca la un decedat în cadrul unui accident de trafic, dacă este testat pozitiv, să se declare cauza morții infecția cu noul coronavirus. Dacă folosim pentru gravitate indicatorul mortalitate, atunci estimările sunt între 0,69% și 2,3 %, ceea ce nu influențează în mod semnificativ mortalitatea generală (cea raportata la 7 miliarde de persoane).

2.Ce leziuni sunt specifice infecției COVID-19?

La peste 4 luni de la primul caz raportat nu cunoaștem leziunile specifice determinate de noul coronavirus. Se afirmă că aproximativ 5% cazuri grave cu risc letal prezintă leziuni pulmonare. Dar aceste afirmații se fac pe baza simptomatologiei. Nu s-a cercetat dacă simptomatologia majoră este determinată de noul coronavirus sau de comorbidități. Este curios că, în situația unui virus nou, despre care nu știm mai nimic, nu a existat recomandarea de a se efectua necropsii (dacă nu la toți decedații măcar la un număr semnificativ). Nu am găsit în literatura științifică decât câteva cercetări bazate pe 5-9 necropsii, ceea ce nu permite a trage concluzii pertinente. De ce nu s-au efectuat necropsii? S-a răspuns că nu există un număr suficient de anatomopatologi și legiști, care să efectueze necropsiile. Deoarece această justificare nu a stat în picioare s-a revenit și s-a spus că prin necropsie creștea riscul de răspândire a virusului. Cum, prin ce mecanisme? Oare motivul real nu este dorința de a nu se stabili fără dubiu cauza morții? E o întrebare.

3. S-au făcut evaluări de etapă privind eficiența și impactul măsurilor aplicate?

Deși într-o epidemie se evaluează permanent eficiența și impactul măsurilor luate, o asemenea evaluare (necontestabilă) nu a fost făcută public până în prezent. Așa că nu poți să faci decât aprecieri empirice. De exemplu, majoritatea țărilor au urmat recomandările OMS, adică “modelul chinezesc”. Acesta prevede carantina extinsă, izolare și distanțare socială totală. Peste 3,9 miliarde de persoane, adică jumătate din populația lumii, au fost constrânse să rămână izolate acasă (adevărat arest la domiciliu), pentru a combate răspândirea COVID-19. Măsuri, care în opinia OMS, ar limita circulația rapidă a virusului și l-ar împiedica să devină comunitar și astfel s-ar evita supraaglomerarea spitalelor, care ar putea asista toate cazurile grave. Alte țări (Suedia, Olanda, Elveția, Cehia) au preferat să lase să circule virusul în comunitate pentru a se realiza o imunizare naturală “de masă”, să protejeze populația vulnerabilă, să trateze la domiciliu cazurile ușoare și să recomande cu moderație izolarea și distanțarea socială. Rezultate: în Italia, Franța, Spania carantina nu a avut efectul scontat (chiar dacă s-a scos armata pe străzi și s-a apelat la amenzi și dosare penale), virusul a devenit comunitar, iar spitalele au fost “sufocate” de numărul mare de pacienți încât o serie de bolnavi au fost excluși de la suport mecanic respirator. Acest lucru nu s-a întâmplat în Suedia, Olanda, Elveția (până în prezent). Mortalitatea nu arată diferențe majore între țările care au introdus măsuri extreme și cele care au aplicat măsuri mai relaxate.

4. Există o cenzură în mediul științific?

Cenzura “neștiințifică“ a devenit o realitate în lumea științifică. Orice opinie contrară liniei oficiale este bagatelizată, combătută, pedepsită. Cei care au poziții contrare curentului majoritar sunt declarați impostori, sabotori, agenți ai rușilor, emițători de știri false indiferent de argumentele aduse. Întreaga activitate, cercetare științifică, experiență și expertiză anterioară le este anulată sau dusă în derizoriu. Li se blochează finanțările, accesul la publicații științifice, sunt excluși din universități și organisme științifice, lapidați în piața publică de presa panicardă adeptă a apocalipsei. Astfel, devin minoritari și reprezentanți ai unui curent marginal.

5. S-a evaluat impactul economic al măsurilor luate?

Impactul economic al măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19 deja crează îngrijorări justificate. ”Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” (Kristalina Georgieva – director general al Fondului Monetar Internațional, vineri 3 aprilie 2020). La fel se pronunță și Banca Mondială: „Dincolo de impactul medical al pandemiei de COVID-19, ne așteptăm la o recesiune globală majoră” (David Malpass, președintele Băncii Mondiale, joi 2 aprilie 2020). Aceste semnale ar fi trebuit să determine în mod normal o analiză aprofundată și critică a oportunității, eficienței și repercursiunile măsurilor luate până în prezent. Nu am văzut așa ceva.

În concluzie, fără a bagateliza trebuie să înțelegem că măsurile trebuie să fie proporționale cu amploarea și gravitatea pandemiei și că ele trebuie să nu perturbe mai mult decât este necesar viața economico-socială. Altfel ne-am afla în situația în care alungăm un stol de ciori de pe o clădire, trăgând cu racheta în clădire. Stolul va pleca, dar clădirea va fi distrusă.

P.S.1 În contextul stării de urgență, repet ceea ce am mai afirmat: cele scrise mai sus nu se referă deloc, dar deloc, la România. La noi au fost luate măsuri raționale din timp, spitalele au fost dotate, există suficiente paturi de ATI, suficiente ventilatoare, echipamente de protecție eficiente și suficiente pentru personalul medical, conducătorii sunt înțelepți și grijulii față de noi, nu avem indicii de criză economică.

P.S.2 Am făcut o pasiune patologică pentru Orban, Vela și Arafat. Aștept cu nerăbdare să-i văd pe toate posturile de televiziune la prânz, mă culc cu ei seara, mă trezesc cu ei dimineața, iar când dorm visez cu/la ei. Să fiu bine înțeles: vise, nu coșmaruri.

Un expert al OMS vrea ÎNDEPĂRTAREA DIN FAMILII a celor infectați cu coronavirus și IZOLAREA lor SOCIALĂ. Jurnalistul TUCKER CARLSON critică măsurile NERAȚIONALE de ÎNCHIDERE a activităților profesionale din SUA (Video): “Este timpul să începeți să aveți grijă de întreaga populație. Și oamenii sănătoși suferă rău”

CORONAPOCALIPSA, denunțată de alți experți dizidenți/ Studiu important în THE LANCET despre estimările privind severitatea COVID-19/ Jurnalist italian: virusul, folosit pentru dobândirea PUTERII TOTALITARE?

MARELE CONSPIRATOR si DISCIPLINAREA LA SCARA PLANETARA/ “Injecteaza FRICA si STAPANESTE!” sau drumul inapoi de la Huxley la ORWELL/ Apocalipsa LIVE, omul complet VIRTUALIZAT si auto-decapitarea lumii/ COVID-19: BOMBA care distruge civilizatia. VIRUSUL TOTALITARISMULUI si MIZA REALA A ”RAZBOIULUI LINGURITEI” “Zilele cand Cipul va deveni obligatoriu nu sunt departe. Mai aproape este insa vacccinarea obligatorie”

SEMNALE DE ALARMA de pe frontul pandemiei – “SACRIFICAREA” MEDICILOR aruncati in razboi fara arme, IMINENTUL COLAPS AL SISTEMULUI MEDICAL, CRIZA, DISPERARE, SARACIE si… SALVAREA OTRAVITA: “Criza economica fara precedent va dobori orice rezistenta. Omenirea va avea de optat intre SUPRAVIETUIRE si LIBERTATE”

DE CE AU MURIT ATÂT DE MULȚI pacienți cu CORONAVIRUS în ITALIA?/ OPINII CRITICE ale unor experți medicali față de MĂSURILE EXTREME împotriva COVID-19. „Toate aceste măsuri conduc la AUTODISTRUGERE și sinucidere colectivă”

De reflectat la un punct de vedere: UN FIASCO AL SECOLULUI? În lupta contra pandemiei blocăm întreaga lume, riscând o CRIZĂ DE PROPORȚII, fără a avea date fiabile. ANALIZA lui John P.A. Ioannidis, director în cadrul Universității STANFORD

PAN-ISTERIA COVID-2019 – o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A “STATULUI GLOBAL”? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: “Speriati de epidemie, oamenii par sa se fi resemnat cu noile intruziuni si, uneori, chiar accepta cu bucurie introducerea unui SISTEM DIABOLIC de SUPRAVEGHERE SI CONTROL”

PANICA omoara DEMOCRATIA. Epidemia de ISTERIE mai periculoasa decat cea de CORONAVIRUS. Cine si in ce scop OPERATIONALIZEAZA PSIHOZA COLECTIVA? Riscul real al provocarii unei CRIZA ECONOMICE/ Directorul general al OMS: Lumea trebuie sa se pregateasca de o ”EVENTUALA PANDEMIE”/ Profesorul VASILE ASTĂRĂSTOAE, mesaj puternic impotriva INCITARII ISTERICE la masuri POLITIENESTI

Irod nu mai are rabdare… COLEGIUL MEDICILOR CERE URGENTAREA LEGII VACCINARILOR. CMR considera ca DEZBATEREA LEGII ar aduce daune sanatatii copilului!/ In Caras-Severin, campanie de vaccinare orwelliana cu POLITIE si JANDARMERIE!/ Studiu intr-o revista stiintifica medicala: CORELATIE INTRE ALUMINIUL AJUNS IN CREIER SI AUTISM/ Vaccinul BCG: inutil si riscant, dar in schema obligatorie


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva populatiei, Studii, oameni de stiinta, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “RAȚIUNE, NU ISTERIE. Dr. Vasile Astărăstoae despre “CALARETII APOCALIPSEI” epidemiologice si DEZVRAJIREA NUMERELOR GENERATOARE DE PSIHOZA si de reactii distructive. CU MASCA SAU FARA MASCA? “Utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală”

 1. Este o problema cu analiza dlui Astarastoae. In primul rand se ignora faptul ca este abia o faza de inceput a pandemiei la nivel mondial. In conditiile in care nu s-ar lua deloc masuri de izolare a populatiei numarul de infectati creste exponential ceea ce ar duce ca intr-un an marea majoritate a populatiei pe intregul glob sa fie infectata. La o rata de mortalitate de 4.7%, ar insemna 300 milioane de decese. Si asta in cel mai bun caz intrucat rata a mortalitate este calculata in conditiile in care bolnavii au mai avut acces la ventilatoare ceea ce nu s-ar intampla daca numarul infectatilor ar creste. Spre comparatie, numarul de decese in cazul bolilor cardiovasculare intr-un an este sub 18 milioane, iar in cazul bolilor de cancer este 10 milioane.

  In cazul in care nu s-ar fi luat masuri de izolare numarul de o suta de mii de decese ar fi cu mult mai mare.

  Am observat un lucru, si anume ceea ce ignora multi din cei care fac astfel de calcule comparative, desconsiderand periculozitatea acestui virus, este POTENTIALUL mortal al acestuia. Nu numarul de decese de pana in prezent, ci la ceea ce se poate ajunge.

 2. @Mari

  De unde ați scos acea rata a mortalității?

  Ideea era simpla: in prezent folosim cifre/date provizorii si relative; cifrele sigure nu arată atât de devastator pe cat arată estimările.

 3. ,,37.Și apropiindu-se de poalele muntelui Măslinilor, toată mulțimea ucenicilor, bucurându-se, a început să laude cu glas tare, pentru toate minunile pe care le văzuseră.
  38. Zicând: Binecuvântat este Împăratul Cel ce vine întru numele Domnului! Pace în cer și slavă întru cei de sus!
  39. Dar unii farisei din mulțime au zis către El: Învățătorule, ceartă-ți ucenicii.
  40. Și El, răspunzând, a zis: Zic vouă: Dacă vor tăcea aceștia, pietrele vor striga.”

  (Sfânta Evanghelie, Luca 19, 37:40)

  @Mari, prin analogie cu acest fragment din Sfânta Evanghelie, de la Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim (și păstrând desigur proporțiile), cred că doar dacă ești fariseu, poți să vii cu asemenea alegații, că este o problemă ,,cu analiza dlui Astarastoae”. Ca și cum toți cei de pe-aici înghițim găluște crude și pe nemestecate… Ca și cum noi nu știm de unde și cum să ne informăm, cum să calculăm niște procente… Slavă Domnului că mai sunt oameni asemenea domnului Prof.dr. Vasile Astărăstoae care gândesc, scriu și vorbesc în cunoștință de cauză !!! Pentru că:,,Dacă vor tăcea aceștia, pietrele vor striga.” Iar domniei tale și celor asemenea domniei tale, nu vă va fi deloc ușor când ,,pietrele vor striga.” Luați aminte cât mai aveți vreme !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 4. Tot respectul pentru d-l Astarastoaie. Onest, echilibrat, inca de la inceputul pandemoniei. Intrebarile lui vor ramine fara raspuns. Sau raspunsurile nu vor ajunge in mainstream media, pentru ca ar pulveriza toata constructia asta artificiala.

 5. @ Mari

  subscriu! Astia cu claculele lor omit pur si simplu ca epidemia nu s-a terminat si ca acest virus este de pana la 1000 de ori mai infectabil ca gripa, deci se transmite ca focul pe miriste. In conditiile in care sistemul e praf chiar si asa, vad ca marii apologeti ai libertatii si drepturilor omului, nu spun si cum ar gestiona ei situatia cand ar avea de-a face cu sute/mii de oameni care au nevoie de spitalizare. Parca si-au pierdut mintile toti!!!

 6. @Mihail B.

  Au mai fost din ăștia ca domnia ta. Vezi în linkurile de mai jos câteva exemple. Dar tot ce-au ,,profețit” s-a dovedit a fi un mare fâs. Dacă vrei să fii obiectiv vino cu argumente, nu cu fâsuri căci asta înseamnă poluarea aerului… Habar nu am de ce-oți fi crezând voi că toți românii ,,e proști” ???

  https://www.libertatea.ro/stiri/aviara-ar-putea-ucide-doua-milioane-de-romani-143226

  https://evz.ro/ce-ascunde-mascarada-epidemiei-cu-covid-19.html/2/

  https://www.riseproject.ro/articol/institutul-de-boli-inventate/

  http://m.ziare.com/stiri/streinu-cercel-scenariul-cu-20-000-de-morti-e-minim-asta-e-mizilic-939156

  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 7. @Mihail B. Eu as lua urmatoarele masuri simple, spreriatii si istericii, oamenii de nimic care nu pun pret pe libertate, drepturi fundamentale etc, sa stea inchisi in casa, asumandu-si toate consecintele, cei care prefera riscul sa isi vada de treaba, sa se plimbe, sa sarbatoreasca, sa se duca la serviciu etc, asumandu-si consecintele. Ce zici?

 8. @Admin,

  Dr. Marc Wathelet specialist virusolog in coronavirus spune ca rata mortalitatii a fost sever subestimata si ca este minim de 4.7%. Valorile care au circulat sunt emise de insitute din China raportat la situatia de acolo dar in alte tari lucrurile stau diferit.

  Problema cu acest virus si ceea ce ignora toti cei care bagatelizeaza situatia este ca fiind extrem de contagios spitalele nu vor mai face fata si sistemele de sanatate vor colapsa. Ce te faci atunci?

  @Romil

  In ciuda citatelor din Evanghelie pe care le dai, esti foarte agresiv si afisezi constant o atitudine dispretuitoare fata ce cei cu care nu esti de acord. Daca vrei sa fiu sincera, da chiar cred ca unii ca tine au serioase probleme de discernamant, inclusiv dr. Astarastoae fata de care obisnuiam sa am un deosebit respect dar care ma dezamageste foarte mult, nu doar prin lipsa de inteligenta (comparand boli necontagiose cu afectiunle cauzate de un virus extrem de contagios) dar si prin cinism, considerand o suta de mii de morti este un numar acceptabil, de trecut cu vederea. Atitudinea asta este comparabila cu cea a doctorilor dintr-un lagar nazist. Daca dansului i-ar muri cineva din familie altfel ar fi judecat situatia. Si unii mai si aplauda acest cinism. Gasesc pur si simplu cutremuratoare aceasta lipsa de empatie. Cu atat mai mult la cineva care se declara crestin.

  Sa zicem ca nu iti pasa cei care mor, care pentru tine sunt o cantitate negjlijabila. Dar ce te faci daca iei TU acest virus si esti asimptomatic si faci precum @logos iti vezi de treaba plimbandu-te si… sarbatorind (??), transmitandu-l si altora iar acestia sau rudele lor decedeaza. Nu esti TU cel responsabil? Eu cred ca da. Cineva moare din cauza ta, a neglijentei tale. Poti duce acest pacat? Eu nu as putea sa suport gandul ca din cauza mea au murit oameni. Aici este problema, noi ne putem face cauza suferintei altora. Si atunci cum poti sa mergi liber, fara sa iti pese, stiind aceasta? Chiar si crestineste aceasta nu este in regula, libertatea MEA mai presus de vietile altora.

 9. @Romil,

  ” Iar domniei tale și celor asemenea domniei tale, nu vă va fi deloc ușor când ,,pietrele vor striga.” ”
  Adica ma voi duce in iad ca am indraznit sa il contrazic pe dr. Astarastoae

 10. @Mari
  Nu bagatelizam deloc situația. Virusul e real, exista, si problema este exact in modul in care sistemele de sănătate funcționează in prezent. Dar nu putem sa nu vedem instrumentalizarea acestei crize si amplificarea ei in folosul unor agende “filantropice.” Exista proiecții foarte Profesioniste care arătată unele cifre/estimări sunt greșite.

  Urmăriți, spre exemplu, analizele de aici:

  https://www.cebm.net/covid-19/

 11. @admin,

  Proiectiile sunt facute in conditiile prezente in care guvernele au luat masuri de izolare. In lipsa acestora, tinand cont de cat de contagios este (iar asta este un fapt confirmat de rapiditatea cu care se extinde chiar si in conditii de izolare), efectele ar fi fost cu mult diferite in rau. S-a urmarit de multa vreme reducerea populatiei pentru a ne putea controla mai usor. Limitarea libertatilor, distrugerea economiilor, credinciosii sa nu mai fie lasati sa participe la slujbele bisericii. Unii cred ca acest virus nu atat de periculos pentru a ni se impune toate acestea. Eu dimpotriva, sunt de parere ca cei care au comandat conceperea acestui virus (in laborator) au stiut exact ce fac. Din cate am inteles, sunt 12 conditii pentru ca un virus sa poate fi considerat o arma biologica iar covid-19 le indeplineste pe toate.

 12. @Mari

  Cu privire la originea lui putem doar specula. Cu privire la datele folosite pentru estimări și pentru a fundamenta reacțiile statului, însă, putem discuta deja critic, există suficiente date și argumente pentru a pune la îndoială „leacul” izolării sociale și al închiderii totale a țărilor.

 13. @Mari
  ,,Această contagiozitate, comparabilă cu cea a rubeolei sau oreionului înainte de vaccinare, implică faptul că acest virus se poate răspândi doar ca focul într-o populație imunologic naivă. Și această contagiozitate poate fi explicată doar printr-un virus capabil să fie transmis de aerosoli, este o proprietate a practicilor tuturor virusurilor respiratorii, SARS și MERS fiind excepții notabile de la regulă.”
  Este un citat din :

  https://www.sudinfo.be/id175891/article/2020-03-25/il-y-urgence-la-lettre-ouverte-du-virologue-marc-wathelet-qui-plaide-pour-un

  M-am lămurit cu argumentele domniei tale. Sau mai corect spus, cu ceea ce înțelegi dumneata din ceea ce citești. Ai văzut ce părere are domnul dr. Wathelet în legătură cu măsurile de luat ? N-au trecut 4 săptămâni din 16 martie până astăzi ? Unde sunt măsurile (care asigură ceea ce spune doctorul Wathelet) și rezultatul aplicării lor în România ? Unde este venitul asigurat de autoritățile române pentru toate categoriile de oameni ? Bisericile ortodoxe sunt spitale duhovnicești și (implicit) trupești. CUM SĂ ÎNCHIZI BISERICILE ORTODOXE TOCMAI PE TIMP DE PANDEMIE ??? Cui vinzi dumneata castraveți ??? Domnul Iisus Hristos ne-a învățat să fim smeriți dar nu proști !!! Nici măcar nu te-ai ostenit să-mi răspunzi în legătură cu enormitățile dlui Adrian Streinu Cercel, care este ÎNCĂ în funcție, în timp ce domnul Prof.dr. Astărăstoae a trecut prin procese mizerabile nouă ani. Oricum, nici eu, nici domnul Prof.dr. Astărăstoae, nici toți cei care am ieșit în decembrie ’89, n-am ieșit pentru a (re)legitima IMPOSTURA. România se află acolo unde se află (și) datorită unora ca dumneata. Atunci când nu ai argumente valide ataci persoana, ,,esti foarte agresiv si afisezi constant o atitudine dispretuitoare fata ce (poate ai vrut să scrii ,,de”) cei cu care nu esti de acord.” Cei care practică atacul la persoană sunt cei obraznici. ȘTIU acest lucru din propria-mi experiență în mijlocul unor oameni care procedează astfel, cu care a trebuit să lucrez timp de peste 20 de ani. Și mai știu că obrăznicia nu are leac, dar Domnul îi dă de hac !!! Dar va fi vai și amar pentru cel care nu înțelege de bună voie !!! Rămâi cu bine. Chiar n-are rost să-mi pierd timpul de pomană.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 14. Fratilor, nu va mai certati in Saptamna mare. Ce rost are? Bun, nu sunteti de acord unii cu ceilalti, asta e firesc, dar nu va mai starniti punandu-va etichete. Mai bine uitati-va la un film. Contagion 2011, daca nu l-ati vazut inca. Merita.

 15. @TitusL
  Am intrat pe youtube să caut Contagion 2011, dar nu mai pot urmări filme. Nu mai pot să mă rog după aceea. În schimb am dat peste gândurile lui Cristoiu și m-am folosit de unele dintre ele, pentru că are dreptate în ceea ce privește reacția lui Marcel Vela față de doamna asistentă, soție de preot din Măureni, Dumnezeu s-o ierte, în ceea ce privește reacția ministrului agriculturii în perioada de urgență, precum și, pe final, reacția patriarhiei, a ierarhiei și clerului BOR. Nu știu ce-ar mai fi de adăugat.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 16. @TitusL
  Am intrat pe youtube să caut Contagion 2011, dar nu mai pot urmări filme. Nu mai pot să mă rog după aceea. În schimb am dat peste gândurile lui Cristoiu și m-am folosit de unele dintre ele, pentru că are dreptate în ceea ce privește reacția lui Marcel Vela față de doamna asistentă, soție de preot din Măureni, Dumnezeu s-o ierte, în ceea ce privește reacția ministrului agriculturii în perioada de urgență, precum și, pe final, reacția patriarhiei, a ierarhiei și clerului BOR.

  https://youtu.be/HZ_xhXGUu68

  Nu știu ce-ar mai fi de adăugat.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 17. Nici nu stii ce sa mai crezi. Oare şi în SUA umflă cifrele morţilor ca să îl înfunde pe Trump?
  https://www.facebook.com/OceanEyesGirl/videos/10158027163126132/

 18. @Romil,

  Eu nu m-am referit la venituri sau la Streinu Cercel, si nu inteleg de ce le aduci in discutie ca si cum as fi avut o pozitie diferita, cand eu nici macar nu m-am atins de aceste subiecte.

  “Cei care practică atacul la persoană sunt cei obraznici. ” Iti sugerez atunci sa te uiti in oglinda pentru ca nu te rezumi la argumente ci ataci la persoana:

  “România se află acolo unde se află (și) datorită unora ca dumneata”
  “Iar domniei tale și celor asemenea domniei tale, nu vă va fi deloc ușor când ,,pietrele vor striga.””
  … Cu alte cuvinte deja m-ai judecat si m-ai plasat cu cei de-a stanga. Incredibil!

  “Domnul Iisus Hristos ne-a învățat să fim smeriți dar nu proști !!!” Pai ma ierti, dar mie imi pare ca tu esti exact pe dos. Daca ai fi smerit nu ai mai ataca la persoana nici judeca atat de mult (si de gresit) pe altii.

  “Cei care practică atacul la persoană sunt cei obraznici. ȘTIU acest lucru din propria-mi experiență în mijlocul unor oameni care procedează astfel, cu care a trebuit să lucrez timp de peste 20 de ani. Și mai știu că obrăznicia nu are leac, dar Domnul îi dă de hac !!! Dar va fi vai și amar pentru cel care nu înțelege de bună voie !!” Pai eu tocmai iti spusesem ca ataci la persoana si deci daca recunosti ca acestia sunt cei obraznici, atunci de ce o faci?! Si mai si deplangi soarta celor obraznici, practic plangandu-ti de mila.

  Ca tot pomenesti de Noul Testament, uite niste citate asupra carora sa reflectezi:

  Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.
  De ce vezi paiul din ochiul fratelui tau, si barna din ochiul tau nu o iei in seama?
  Iar tu cine esti, care judeci pe aproapele?

  (si cu asta am incheiat orice conversatie cu userul Romil)

 19. @ Ana:

  In SUA se umfla CEL MAI MULT. Acolo e epicentrul inscenarilor, in general. Acolo e sediul marilor regizori, marilor scenaristi… Hollywood, 9.11…

 20. Pingback: OMS NU vrea „relaxarea” restricțiilor prea devreme”, ci „NOUA NORMALITATE” până la vaccin sau tratament/ Profesor de la Oxford despre situația din Marea Britanie: RESTRICȚIILE SUNT NE-NECESARE ȘI DĂUNĂTOARE/ O critică a modelelor matema
 21. Pingback: PSIHOLOGIA PANDEMIEI. Profesorul MIRCEA MICLEA despre "NOUA RELIGIE A SIGURANȚEI" în contextul combaterii coronavirusului. "Să ne uităm și în alte părți, SĂ INTEGRĂM PERSPECTIVELE, informațiile. Prin GÂNDIRE CRITICĂ și integra
 22. Pingback: 5 FAPTE ESENȚIALE ignorate de promotorii RESTRICȚIILOR. "The Hill": Opinia unui profesor de la Hoover Institution, Standford: "DATELE VORBESC - OPRIȚI PANICA și încetați izolarea totală!". Factori critici: ÎMPIEDICAREA IMUNIZĂ
 23. Pingback: EXPERT SUEDEZ, consilier al guvernului Suediei și al directorului general al OMS, pentru ”UnHeard”: Strategia privind izolarea totală NU se bazează pe DOVEZI ȘTIINȚIFICE (Video)/ Profesorul suedez polemizează cu „arogantul” NEIL FERGUSON, pr
 24. Pingback: #SE-POATE-ȘI-FĂRĂ-IZOLARE-TOTALĂ. Semnal important de la un director al OMS: „SUEDIA reprezintă un MODEL, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem IZOLARE”/ Câteva date despre starea de fapt din Suedia
 25. Pingback: 5 FAPTE ESENȚIALE ignorate de promotorii RESTRICȚIILOR. "The Hill": Opinia unui profesor de la Hoover Institution, Stanford: "DATELE VORBESC - OPRIȚI PANICA și încetați izolarea totală!". Factori critici: ÎMPIEDICAREA IMUNIZĂR
 26. Pingback: LUAREA TEMPERATURII (asa-zisa "termoscanare" obligatorie pentru "triaj", din magazine, piete si institutii) si LIMITA ARBITRARA DE 37,3 GRADE - MASURI INUTILE, ABERANTE EPIDEMIOLOGIC, INSULTATOARE SI SERGEGATIONISTE. Opiniile unor medi
 27. Pingback: DR. VASILE ASTARASTOAE in dialog cu MARIUS TUCA si ION CRISTOIU (video, text). "Nu exista o alta dictatura mai grava decat DICTATURA POLITICO-MEDICALA, pentru ca pe o spoiala de stiinta se justifica orice masura". CE S-A GRESIT FLAGRANT IN STARE
 28. Pingback: De ce sunt GRAV MANIPULATOARE numerele prin care se realimenteaza PSIHOZA INTRARII IN CEL DE-AL DOILEA VAL al "catastrofei" sanitare si CE SE ASCUNDE IN SPATELE "CRESTERII ALARMANTE A IMBOLNAVIRILOR" DE CORONAVIRUS? Ce se testeaza si c
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare