„Suntem sortiți Apocalipsei”, spune un economist. BURSA AMERICANĂ înregistrează CEL MAI MARE DECLIN din istorie

28-02-2020 4 minute Sublinieri

Profit.ro

Bursa americană, cea mai mare cădere nominală de o zi din istorie. Acțiunile și obligațiunile ne spun că vine Apocalipsa, afirmă un economist

Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a căzut cu peste 1.000 de puncte pe fondul știrilor negative legate de coronavirus, cel mai mare declin în puncte din istoria de 100 de ani de când este măsurat.

Niveluri de alertă atinse de piața americană de acțiuni. Indicele S&P500 al Bursei de la New York a coborât cu 4,42% într-o exacerbare a vânzărilor pe piețele financiare internaționale pe măsură ce apar noi informații despre extinderea epidemiei cu coronavirus. Bursa americană a depășit un declin de 10% față de maxime, iar acesta este considerat un nivel de la care piața este validată ca intrând într-o fază de corecție. Spectaculos este picajul indicelui Dow Jones Average Industrial. Acesta a căzut numai azi cu 1.190,95 de puncte, cea mai mare cădere de o zi din istoria de peste un secol de când este măsurat (inclusiv retroactiv). Precedentul picaj mai mare de 1.000 de puncte a fost consemnat la începutul anului 2017, dar acesta a fost depășit, după cum sub aspect nominal (nu și procentual) căderea de azi a numărat mai multe puncte decât Joia Neagră care a premers criza din anii 1929-1933 sau căderea de o zi din anul 1987.

Investitorii vând acțiuni și se îngrămădesc să cumpere hârtiile de valoare emise de cel mai solvabil emitent din lume, statul federal american. Creșterile din piețele de bonduri aduc dobânzi minime record. Notele de Trezorerie ale SUA cu scadența la 10 ani au atins un randament de 1,264%, cel mai mic din istorie. „Acțiunile și bondurile spun că suntem sortiți Apocalipsei”,a declarat pentru Bloomberg Chris Rupkey, economist-șef la MUFG Union Bank.  (…)/ integral pe profit.ro

Digi24:

Pieţele de capital, prăbuşite rând pe rând de criza coronavirusului. Bursa de la New York a avut cea mai mare cădere din istorie

Panica provocată de epidemia de COVID-19 continuă să afecteze serios piețele de capital de pe glob, în ciuda apelurilor la calm. Bursa americană a avut cea mai mare scădere de o zi din istorie. Indicele Dow Jones a scăzut cu 4,42%. De altfel, toți indicii principali de pe Wall Street au pierdut peste patru procente. Bursa din Tokyo a deschis, vineri dimineață, în scădere cu 3 procente, iar experții spun că este un efect direct al problemelor de pe Wall Street.

Indicele Dow Jones a înregistrat, ieri, cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria sa de peste 120 de ani – 1.190 de puncte sau 4,42 la sută.

Peste patru procente au pierdut și ceilalți indici principali, Nasdaq și S&P 500.

Asta pe fondul unei săptămâni dezastruoase pentru bursa americană, care poate deveni cea mai proastă perioadă de după criza economică din 2008.

Evoluțiile de pe bursele din New York și Tokyo influențează și celelalte piețe. Și bursele europene au pierdut mult din cauza virusului din China.

Pieţele de acţiuni din întreaga lume înregistrează cea mai proastă săptămână de după criza financiară din 2008

Speranţele că epidemia care a început în China se va termina în câteva luni iar activitatea economică va reveni la normal au fost spulberate în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie raportate la nivel mondial l-a depăşit pe cel din China.

Nici măcar nu mai este nevoie să aşteptăm publicarea datelor statistice pentru a vedea cât de grav este afectată economia. Poţi vedea cum vânzările companiilor aeriene şi hotelurilor au scăzut la jumătate. Este corect să spunem că impactul coronavirusului va fi mult mai mare decât războiul comercial dintre SUA şi China”, a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities.

Indicele global MSCI a coborât cu 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni şi până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbuşirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008.

Bursele de pe Wall Street sunt în fruntea acestui declin

Indicele S&P 500 a înregistrat joi o contracţie de 4,42%, cea mai mare scădere procentuală înregistrată după luna august 2011. După ce, la data de 19 februarie 2020, a atins un maxim istoric, indicele S&P 500 a pierdut 12%, cea mai gravă corecţie înregistrată de acest indice în doar şase zile, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1.190,95 puncte, cea mai mare scădere înregistrată vreodată.

Indicele de volatilitate CBOE, denumit şi “indicele de frică” a crescut joi până la 39,16 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cu mult peste intervalul 11-20 puncte la care a evoluat în ultimele luni.

Acest indice, care măsoară aşteptările pieţei de capital cu privire la evoluţia preţului acţiunilor la S&P 500 în următoarele 30 de zile, ajunge în perioade de criză la 50 de puncte. (…)/ integral pe digi24.ro

Dan Diaconu

O imagine face cât o mie de cuvinte. Aveți imaginea evoluției indicelui DOW, mai precis poza celei mai abrupte căderi de la Marea Criză din 1928 până în prezent. Și ăsta poate fi doar începutul.

Ceea ce e hilar e faptul că întreaga nebunie pornește de la o chestiune insignifiantă din punctul meu de vedere, anume coronavirusul. Și este de râs întrucât, atunci când ai o economie pe perfuzii încă din 2008, este de necrezut ca dezastrul să înceapă de la o nebunie pornită din vuvuzelarea unei întâmplări de faptul divers.

Însă nu trebuie să privim așa lucrurile. Există și un alt tâlc, anume că totul pornește din China. Poate mai țineți minte vremurile în care spuneam că dominația economică a Chinei e atât de mare încât viitoarea criză va fi o externalizare a problemelor Chinei. Asta începe să se vadă: când China strănută, lumea se îmbolnăvește, iar cei mai slabi de înger dau colțu’. Este imaginea cu care trebuie să vă obișnuiți.

Toată tărășenia riscă să ia o cotitură și mai hazliu-tragică decât cea de-acum. Trump, precum un cavaler falit, promite să lupte cu virusul. Și pentru asta îl face responsabil pe Pence. În termeni politici, acțiunea lui Trump se numește spectacol pentru distragerea atenției, în termeni de business delegarea responsabilităților, iar în termeni corporatiști „aruncatul mortului din mână pe linie ierarhic-descendentă”. Corporatismul ne învață că atunci când ai o problemă gravă o pasezi celui de sub tine pentru ca el s-o paseze și mai departe unui comitet format din alți subordonați astfel încât, în momentul exploziei, vina să revină vreunui middle manager mai ageamiu sau unui grup de nevolnici cărora întreaga organizație le dă „șutu-n cur cu pasiune”. Evident, asta nu înseamnă c-ai rezolvat treaba, ci că ți-ai salvat propriul fund.

În mare, Trump încearcă să-și salveze fundul de la un dezastru electoral. De partea cealaltă, democrații simt că le suflă vântu-n pânze, dar au o problemă cât casa cu anti-Trump-ul perfect, anume Bernie Sanders. Pe ăsta nu-l vor, altul n-are șanse să câștige în fața lui Trump. Mă rog, acestea sunt problemele politicii americane. Trump poate fi salvat de o minune medicală, anume de un vaccin scos pe blat sau de vreun tratament minune pe care industria farma l-ar scăpa de frica comunismului afișat de Bernie.

Însă, indiferent de tratamente minune și victorii electorale, de posibile succese sau eșecuri, există o problemă majoră pe care nimeni nu vrea s-o observe: economia. Ea e doborâtă de un cancer cu multiple metastaze. De fapt, cancerul care-i invadase organismul a înlocuit treptat fiecare celulă devenind el însuși organismul, astfel încât, a omorî cancerul înseamnă a omorî totul pentru simplul motiv că organismul nu mai există.

Aici e realitatea pe care n-o vede nimeni, dar care îi va vedea pe mulți și-i va prinde în horă. Coronavirusul e doar un pisoi. Vampirul care pândește e atât de mare, iar lumea atât de aproape de el încât efectiv cei mai mulți n-au capacitatea de a-l mai vedea. Trebuie să fii la distanță mai mare pentru a-l cuprinde. Însă el vede tot și privește pofticios când constată că o halcă din ce în ce mai mare se îndreaptă spre hambarele sale care-i vor asigura hrana mult timp de-acum înainte.


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “„Suntem sortiți Apocalipsei”, spune un economist. BURSA AMERICANĂ înregistrează CEL MAI MARE DECLIN din istorie

  1. De pe fb lui Adrian Caciu:

    Celor care fac stiri din căderea indicelui Dow Jones le recomand să fie mai reţinuti când afirmă că este cea mai mare cădere din istorie.
    Le amintesc ca Dow Jones este de 3 ori mai mare în prezent decât era in 2009 cand a avut lor căderea economica din SUA. (pun si grafic)
    Adică se situează la 25.766 puncte faţă de 7.608 puncte în 2009.
    Scaderea de acum reprezintă ajustare dacă o raportăm la luna ianuarie 2020.
    Pericolul economic nu este în burse ci în economia fizică şi în lanturile de aprovizionare.
    Iar acesta poate apărea de abia după atingerea unui nivel global al pierderilor de peste 50 mii de miliarde dolari.

    Evident în timpul acesta, dezechilibrele se pot acutiza în urma unor astfel de şocuri, iar lanţurile de aprovionare vulnerabile pot suferi disfuncţii în derularea normală a ciclurilor de producţie regionale.

    Ca să va liniştesc oarecum, partea buna care imi apare când citesc ce se intamplă în fluxurile intrenationale este ca se forţează negocierea unui deal de amploare la nivel mondial China – US pe zona de tehnologie, folosindu-se metode hibride de presiune.
    Şi asistam la presiuni care îmbracă diverse forme, inclusiv acest război hibrid cu coronavirusul.

    Partea rea va apărea dacă se menţine eşecul pe negocierea acelui deal.
    Dar asta nu vom afla mai devreme de patru – şase luni de aici înainte!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2723646024389263&set=pcb.2723642671056265&type=3&theater

  2. Pingback: PAN-ISTERIA COVID-2019 - o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A "STATULUI GLOBAL"? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: "Speriati de epidemie,
  3. P.s.
    După cum am mai spus o, nu va mai lăsați înșelați că e o lupta economica/militară între SUA și China sau x și z. Băieții de la butoane le cam controlează pe toate. Așa că, să aștept 4-6 luni sa vad ce deal său ce șantaj îi reușește lui x contra lui z, e poveste. O poveste la care noi suntem, nu spectatori, ci personajele care vor suferi consecințele deciziilor altora. Când vor hotăra că e timpul sa o declanșeze, o vor declanșa și vor da vina pe orice, numai pe ei nu. Virus, lipsa deal, brexit, faliment bănci, etc.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare