Vaticanul ar fi dispus sa puna in dezbatere CELIBATULUI CLERICILOR

18-09-2013 32 secunde Sublinieri

catholic-Priests_1762602b

Vaticanul este deschis pentru a reanaliza tema celibatului preotilor catolici. Secretarul de Stat al Vaticanului, arhiepiscopul Pietro Parolin, a declarat ca practica celibatului in Biserica romano-catolica nu este o dogma si ea se poate discuta, potrivit Slate.

Pietro Parolin: “Celibatul nu este o institutie, este adevarat ca putem discuta despre asta, deoarece acest lucru nu este o dogma a bisericii. Chiar daca biserica nu este o institutie democratica, ea trebuie sa reflecte spiritul democratic al vremii si sa adopte un mod colegial de guvernare.

Nu se stie exact cand celibatul a devenit obligatoriu pentru preotii catolici, insa primul document referitor la castitate a fost canonul 33 al Conciliului din Elvira si dateaza din anul 304 d. Hr. O hotarare definitiva a fost pronuntata la Conciliul Lateran din anul 1139, care a decis ca preotilor sa li se interzica casatoria.

Intr-un interviu din anul 2012, Papa Francis, atunci ocupand functia de cardinal, a declarat ca celibatul “este o chestiune de disciplina si nu o credinta. El se poate schimba. Eu sunt in favoarea mentinerii celibatului, cu toate avantajele si dezavantajele sale, deoarece avem o experienta buna de zece secole”.


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, 1. DIVERSE, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Vaticanul ar fi dispus sa puna in dezbatere CELIBATULUI CLERICILOR

 1. Papa F: “Avem o experienta buna de zece secole”
  Daaa, sigur! Si marmota invelea ciocolata in staniol.

 2. Tare mi-e teama ca un pas din acesta mic: – Iata, noi acceptam de acum casatoria ca si celelalte confesiuni – sa nu fie decat inca o piatra pusa la temelia ecumenismului, pe care si-l doresc, cu atata ardoare, catolicii… Doamne ajuta!

 3. Nu stiu daca are legatura cu ecumenismul sau nu, insa ceea ce stiu este ca demult in occident se discuta despre renuntarea la celibatul preotilor din doua motive :
  1. Sunt tot mai putini preoti catolici, multi tineri sustinand ca desi le-ar place sa devina preoti,nu pot renunta la ideea de a avea o familie si copii.
  2. Multele scandaluri legate de pedofilie si homosexualitate in randul preotilor catolici.

  Oricum eu cred ca ar fi un lucru bun sa renunte la celibatul preotilor.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare