Papa Francisc: Biserica trebuie sa invete sa RENUNTE la vechile TRADITII si la dorinta de CLARITATE

25-05-2019 1 minut Sublinieri

Este o greșeală ca Biserica să încerce să se țină de vechile tradiții sau să dea răspunsuri clare pentru orice, a spus papa Francisc recent, conform Breitbart. Iisus a omis în mod intenționat să spună ucenicilor săi prea multe lucruri, astfel încât Biserica să învețe să renunțe la dorința de claritate și ordine, a spus papa Francisc participanților la a 21-a întâlnire generală a Caritas Internationalis.  

„Iisus nu vrea ca Biserica să fie un model perfect, satisfăcută cu propria sa organizație și capabilă să-și apere numele său”, a spus papa. Iisus nu a trăit astfel, ci s-a aflat în călătorie, fără a se teme de schimbările bruște din viață”. A trăi ca Iisus înseamnă a avea „curajul renunțării”, a spus pontiful, disponibilitatea de a abandona tradițiile care ne sunt dragi. Schimbarea și adaptarea nu sunt despre impunerea a ceva nou, ci „despre a lăsa la o parte ceva vechi”. 

Francisc s-a referit și la primii creștini, care au fost nevoiți să învețe să lase în spate „tradiții religioase importante și precepte dragi poporului ales”, prin care însăși identitatea lor religioasă era la mijloc. Până la urmă, însă, ei nu ar fi avut nevoie de mulțimea de doctrine și tradiții, ci de simpla afirmare că „Dumnezeu e dragoste”, a spus papa, iar, în fața acestui mare adevăr, „chiar convingeri și tradiții omenești pot și trebuie abandonate, de vreme ce sunt mai degrabă un obstacol decât un ajutor”. „Dumnezeu deseori purifică, simplifică, și ne face să creștem luându-ne, nu adăugându-ne, cum am face noi”, a mai spus pontiful.

Aceste afirmații ambigue sunt caracteristice pentru Papa Francisc, care a refuzat, de altfel, să răspundă cererilor de clarificare înaintate de patru cardinali în 2016 pentru unele documente oficiale doctrinare ale pontifului.

În afirmațiile de mai sus, fără a merge până acolo încât să afirme explicit că Biserica Catolică trebuie să renunțe la doctrine și tradiții, ocolind deliberat distincția între tradiții omenești, istorice, datate, și tradiția Bisericii în sens de predanie, de revelație în timp, Francisc reinterpretează în sens invers mesajul Evangheliei. Curajul de a renunța la sine și la falsa înțelepciune a acestui veac devine curajul de a renunța la… mulțimea de doctrine și tradiții constitutive Bisericii! 

La fel de răsturnată este și pretinsa lipsă de claritate a Mântuitorului. Lăsând la o parte aberația – ce este neclar din predica de pe munte sau din cuvintele eshatologice, sau din cuvântarea de la Cina cea de taină? – se observă același joc retoric: faptul ca Evanghelie nu devin un rețetar exhaustiv, așa cum nici nu era cazul să fie considerate, e transformat în argument pentru o lipsă de răspuns și „claritate” din partea Bisericii ceea ce, de fapt, înseamnă o renunțare la rolul său profetic de a mărturisi Adevărul, de a distinge între Bine și Rău (căci, altfel, vai acelora care zic binelui rău și răului bine, nu?). Dar, oare, ce s-a intamplat chiar cu cuvântul Mântuitorului, foarte clar și explicit, parcă menit celor obișnuiți cu echivocul: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.

O amestecătură de sofisme și minciuni parțiale prin care se justifică, de fapt, lipsa de claritate morală a Bisericii și renunțarea la nucleul tradiției creștine. 

 


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, 1. DIVERSE, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Papa Francisc: Biserica trebuie sa invete sa RENUNTE la vechile TRADITII si la dorinta de CLARITATE

  1. Pur si simplu nu mai stii ce sa mai zici de papa asta. Pe mine unul m-au lasat uimit declaratiile astea. Cica, sa nu crezi in profetii…
    Sunt curios ce va mai inventa la venirea in tara noastra.

  2. Papa la ce traditii se refera: la bradul de Craciun si la iepurasul de Pasti?.

  3. Din ce in ce mai clar papa pregateste venirea antiHristului si transformarea Bisericii in proorocul mincinos al Apocalipsei!

  4. 37. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; şi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.

    Matei 5, 37

  5. Va rog un link la un site al Vaticanului unde este publicat discursul papei. Sau orice alta publicatie de unde ati preluat Dvs acest discurs. Multumesc !

  6. Iar aici omilia integrala:

    https://zenit.org/articles/pope-to-caritas-the-gospel-is-our-program-of-life-full-homily/

    We begin from the end, from the courage of renunciation. The success of that great discussion was not to impose something new, but to leave something of the old. However, those first Christians did not abandon things for nothing: it had to do with important religious traditions and precepts, dear to the Chosen People. At stake was their religious identity. However, they chose that the Lord’s proclamation comes first and is worth more than all. For the good of the mission, to proclaim to each one in a transparent and credible way, that God is love those human convictions and traditions, which are more obstacles than help, can and must also be left behind. We too have the need to rediscover together the beauty of renunciation, first of all of ourselves.

    God purifies, simplifies, often make one grow by taking away, not adding, as we would do. True faith purifies from attachments. To follow the Lord, it’s necessary to walk fast and, to walk fast, it’s necessary to lighten oneself, even if it costs. As Church, we are not called to business compromises, but to evangelical leaps. And, in purifying ourselves, in reforming ourselves we must avoid window-dressing, namely, feigning to change something but in reality, nothing changes. This happens, for example, when, seeking to be in step with the times one touches the surface of things, but it’s only makeup to seem young. The Lord doesn’t want cosmetic adjustments; He wants conversion of the heart, which passes through renunciation. The fundamental reform is to come out of oneself.

  7. https://m.mediafax.ro/social/papa-francisc-a-aprobat-oficial-modificarea-rugaciunii-tatal-nostru-pentru-slujbele-catolice-18158871

    Se pare că e foarte grăbit papa … Oare ce-l grăbește ? Păi, se pare că după ce tulbură apele, pornește la pescuit în ape tulburi… Îi priește…

  8. Pingback: PAPA FRANCISC, MEGASTAR IN ROMÂNIA. Din nou despre MODESTIA... OSTENTATIVA, pe profil antihristic, a "Sfantului Parinte". "MINUNILE" METEOROLOGICE si "PIOSENIA" FATARNICA a ziaristilor globalisti si a activistilor atei care
  9. Pingback: Papa Francisc acuzat de IDOLATRIE de fostul șef al Congregației pentru Doctrina Credinței, cardinalul Gerhard Müller. Sinodul Amazonian este considerat ca „SEMN AL VREMURILOR DE PE URMĂ” de conservatori catolici si prefigurare a „URÂCIUNII PUS
  10. Pingback: Conferința Episcopilor Catolici din Germania consideră că HOMOSEXUALITATEA este o „formă normală de predispoziție sexuală!”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare