RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: “E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri”. PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala a RANDUIELII SFINTEI IMPARTASANIEI si a raportarii la sfintele icoane, dar si fata de DECLARATIILE ECHIVOCE ALE LUI VASILE BĂNESCU: “Nu idolatrizam lingurita de la Impartasanie, dar nici nu renuntam la ea”

10-05-2020 21 minute Sublinieri

***

Mediafax:

INSP propune evitarea sărutării icoanelor, iar slujbele să fie oficiate doar în aer liber

INSP propune, în draftul de recomandări referitoare la reluarea activităţii de către lăcaşurile de cult, să fie evitată sărutarea obiectelor sacre de cult, iar slujbele să fie oficiale în aer liber, iar dacă intră în biserici, oamenii trebuie să păstreze o distanţă de opt metri unii faţă de alţii.

Redăm integral propunerile transmise, sâmbătă, în cazul bisericilor, de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP):

“Institutul Național de Sănătate Publică

Precauțiuni universal valabile

1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2:

2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană;

3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.

4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;

5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);

6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Precauțiuni speciale:

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;

2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;

3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;

4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;

5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane.

6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.”

***

Basilica:

Recomandările INSP după încetarea stării de urgenţă: Slujbele, oficiate în aer liber | Declaraţie Vasile Bănescu

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat sâmbătă propunerile privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă. Documentul are 13 pagini, iar capitolul cinci prezintă recomandările privind activitatea în lăcaşurile de cult.

Conform documentului, slujbele urmează să fie oficiate „numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane”, iar „accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană”.

„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”, a declarat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a precizat că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”.

Vasile Bănescu a reiterat că „Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație”.

Recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică fac referire şi la primirea Euharistiei. În acest sens, Vasile Bănescu a explicat că „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.

Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie.

România trece din 15 mai de la starea de urgență la starea de alertă. Ţara noastră se află în stare de urgență din 16 martie, când Președintele Klaus Iohannis a semnat primul dintre cele două decrete privind instaurarea acestui regim special.

***

Stiri pe surse:

ÎPS Teodosie, după INTERDICȚIILE propuse de Guvernul PNL: ‘E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri’

Guvernul României a făcut o serie de propuneri, în urma consultării cu medicii epidemiologi și cu specialiștii în sănătate publică, pentru o redeschidere a lăcașurilor de cult, precum și pentru reluarea slujbelor.

Pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române, Guvernul interferează în administrarea Sfintelor Taine și interzice, prin propunerea ca Sfânta Împărtășanie să fie administrată prin lingurițe și pahare de unică folosință, folosirea obiectelor de cult liturgice. În plus, Guvernul interzice și sărutarea icoanelor, a Sfintei Cruci, a Sfintei Evanghelii și a altor obiecte de cult.

Primul membru al al Sfântului Sinod care a reacționat la propunerile Guvernului PNL condus de Ludovic Orban este ÎPS Teodosie. Arhiepiscopul Tomisului a declarat, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, că politicul nu se poate implica în canoanele bisericii. Înaltul ierarh ne-a precizat că este un lucru bun că politicienii acceptă redeschiderea bisericilor, chiar dacă nu se vor putea săvârși slujbe, dar nu este de acord cu interdicția administrării Sfintei Împărtășanii.

”Dacă vom sluji afară, avem spațiu mai mult. Dar, Sfânta Împărtășanie nu pot să ne-o recomande ei. O să avem discuții în Sfântul Sinod. Biserica este autonomă față de stat. E greu de acceptat, nu poate fi acceptat așa ceva. Amânăm Sfânta Împărtășanie până când va fi voie să împărtășim cum trebuie. Avem frică să dăm cele sfinte ca și când nu ar fi sfinte! E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri. O să analizăm!”, a declarat ÎPS Teodosie pentru STIRIPESURSE.RO.

Arhiepiscopul Tomisului a adăugat că planurile Guvernului sunt doar niște propuneri și că nu sunt decizii impuse, ele fiind în dezbatere publică. În plus, înaltul prelat a făcut referire la o decizie a Cancelariei Sfântului Sinod, de la instaurarea stării de urgență, și care precizează că ”persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Menţionăm că în Biserică Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate.”.

***

Cristi Nemțeanu:

Ar trebui să ne consultăm cu alte Biserici Ortodoxe, care au trecut pe plastic, apă și alcool?

Domnule Bănescu, jucați periculos cu sufletele oamenilor! Nu idolatrizăm lingurița de la Sf Împărtășanie dar nici nu renunțăm la ea. Nu prea aveți cu cine să vă sfătuiți decât cu Sf. Părinți care au procedat categoric în astfel de situații și nici nu văd o altă variantă posibilă. Dacă ne interzice în acest fel Împărtășirea, la Liturghie, mai bine să -i cuminecăm la Sf Altar ca pe copii decât să folosim păharele, lingurite, polonice etc. Problema nu ar fi lingurița, ci faptul ca se banalizeaza Sf Împărtășanie si trădează și lipsa de credință. Nu renunțați acum pentru ca va fi foarte greu să mai revenim la normalitate și va fi o batjocură a Sf Împărtășanii, care poate sta pe oriunde, sper că nu și la Marchet! Și apoi, dacă Dumnezeu vede că îti bați joc de cele sfinte, s-ar putea ca nici să nu mai lucreze în astfel de condiții, rămânând fără harul sfințitor. Eu zic să nu ne jucăm cu așa ceva. Personal, nu voi accepta niciodată să Impărtășesc altfel! Când apare frica și dilema, fii categoric, pentru că oricum vei pierde ceva. Sa nu Îl pierdem pe Dumnezeu e important! Nu banalizați, acest lucru poate avea implicații foarte serioase! Am să încerc să trimit acest mesaj prin cineva, poate se aude!” (Părintele Gabriel Roșu)

“Vasile Bănescu: „Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie.”

De ce să se consulte cu alte Biserici Ortodoxe, și ce relevanță ar avea acum aceasta, câtă vreme, nu s-a convocat în regim de urgență, o ședință de Sinod care să analizeze criza eclesiologică gravă în care ne aflăm? Așteptăm o decizie a Sfântului Sinod, nu a unei singure persoane și un comunicat sinodal, nu al unui impersonal birou de presă.” (Părintele Dragoș Bahrim)

***

Anghel Buturugă:

Cezarul ne reglementează Potirul

Circulă un document intern, de lucru, care conține regulile pe care autoritățile vor să le facă obligatorii – din câte înțeleg, după încetarea stării de urgență. Deocamdată acestor reguli le spun „recomandări”. Cei care au cultură juridică poate ne vor lămuri în ce măsură aceste recomandări pot deveni lege după 15 mai, pe ce bază juridică, dacă ne gândim că CCR tocmai a demolat, cu ultima decizie, maniera de restrângere a drepturilor fundamentale prin decrete și ordonanțe militare.

Cele mai flagrant ieșite din sfera constituțională, în opinia mea, și cele care ne privesc pe noi sunt, evident, „recomandările” privitor la biserică: nu e recomandat să săruți icoanele, nu e recomandat să dai/iei binecuvântare ca până acum, nu e recomandat să te împărtășești decât dacă ai linguriță de unică folosință. Așadar, o intruziune majoră și grosolană în ritualul liturgic și în spațiul bisericii, dar și în practicile devoționale ale individului. Căci dacă tu vrei să săruți o icoană sau să iei binecuvântare de la preot, ei bine, statul îți zice că nu e bine să o faci așa cum au făcut-o toți predecesorii tăi timp de două mii de ani, ci fie să nu o faci deloc, fie să o primești de la distanță, că altfel vei lua covidul prin creștetul capului și degetele strânse în inițiala lui Hristos ale preotului.

Există, deja, (…) un răspuns din partea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, în care se afirmă oarecum timid că rânduiala împărtășaniei ține de biserică, iar eventualele reguli se vor discuta la nivel panortodox (nu e o idee prea bună și nici nu cred că se va ajunge la o practică unitară). Însă unele mitropolii din diaspora au „furat startul” la agiornarea rânduielii liturgice după comandamentele biopolitice. În Germania deja se recomandă oficial rânduială liturgică pe stil nou și adaptat exigențelor așa-zis sanitare (later edit: se pare că au scos de pe site).

Aceste reguli ce impun o „nouă normalitate” în biserică nu atacă doar ceea ce e evident, anume autonomia cultelor, credința și viziunea creștină, ci și un întreg mod de relaționare și de participare a omului la evenimentul liturgic și la fenomenul bisericesc. Un mod de a fi este destructurat, decompus „chirurgical”, ca să folosim metafore inspirate din realitate, recompus după comandamente care absolutizează, oricum fără baze empirice, obiective epidemiologice. Or, absolutizarea obiectivelor epidemiologice, transformarea lor în scop suprem, duce la subordonarea tuturor celorlalte aspecte ale vieții umane acestora, deci la o radicală reducere a tuturor și a toate la o brută „viață nudă”, ca să folosesc termenul lui Agamben, adică o viață biologică deposedată de demnitatea modului său de a fi. Și nu e vorba doar despre biserică. Sensul tuturor acestor măsuri vizează o astfel de deconstruire a societății, a spațiului public, a locului de muncă, a spitalului, a familiei, după noile comandamente care, tocmai prin absolutizarea lor, nu mai au nicio legătură cu știința, medicina, epidemiologia, ci toată legătura cu guvernarea oamenilor, deci cu (bio)politica.

În opinia mea, noi, cei din biserică, avem datoria să spunem un „până aici” acestor tentative ale Cezarului de a reglementa rânduielile bisericești.

***

Pr. Marcel Malanca:

Cei 5 de NU !!!

1. NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicați românilor modalitatea în care trebuie să-și organizeze viața duhovnicească, cum întrețineți această angoasă și vădită nemulțumire care există în sufletul milioanelor de creștini, ajunși deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiți soluții, NU interdicții!

2. NU! d-le Arafat, nu aveți autoritatea necesară (NU ați avut-o nici până acum) să vă mai pronunțați privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a ”încuia”. Până acum și până la sfârșitul veacurilor ”cheile” sunt păstrate de sacerdoți (“ qui habet aures audiendi, audiat”) NU-L ispitiți pe Dumnezeu!

3. NU! d-le Arafat, NU pot și NU cred că e corect să vă adresați creștinilor privind viața liturgică și spirituală. Aveți cu totul altă funcție, altă calitate, aveți alte atribuții, alte sarcini. NU vă preocupați, creștinii au păstorul lor care poate și știe cum să le vorbească și cum să-i liniștească, pentru că aceștia ”cunosc glasul” păstorului, ”după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.”

4. NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea și profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima și aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiți alte formule și alte variante să dați explicații poporului privind interdicțiile. Vă pot da un sfat: folosiți un abecedar de psihologie pozitivă. Știu că și eu am abuzat de NU în acest articol, dar voiam să vedeți cum sună și cum vibrează până și ultima coardă sensibilă, deja dezacordată, din suflet și din conștiință, după un NU rostit de mii de ori, în răstimpul celor două luni, în fața milioanelor care v-au ascultat. Poate de acum NU vor mai auzi.

5. NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toți să aibă răbdare, să aibă credință, să aibă discernământ. Să NU audă toate inepțiile injectate de canalele de dezinformare. Pentru că informații am primit cu butoiul. NU ne-au făcut mai buni, din păcate, nici mai inteligenți, nici mai sănătoși (mintal). Asta deoarece puterea NU este în mâna celui care are informații, ci a celui care are claritate și le poate discerne (Harrari).
*
P.S.1: Spuneați că biserica ”reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”. Păi… am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg și la saloanele de întreținere, în magazinele burdușite de clienți sau cu autobuzul? Hm…?! NU trebuie să explicați.

P.S.2: NU aștept răspuns.

P.S.3: Să avem răbdare! DA…

Pr. Marcel M.

***

Pr. Marcel Stavără:

ÎNVIEREA și LINGURIȚA

Sărbătoarea Sfintelor Paşti este cea mai mare şi importantă sărbătoare creştină, timp în care tot creştinul autentic spune: “Hristos a înviat!”, nu pentru că este un ritual, ci pentru că aceasta este crezul care îi dă sens vieţii. De ce este cea mai mare sărbătoare? Şi dacă a înviat cu trupul, ce face Dumnezeu cu acest trup înviat?

Biserica Ortodoxă învaţă că tocmai împărtăşirea cu Trupul lui Iisus Hristos este dovada Învierii. Dacă n-ar fi murit şi n-ar fi înviat cu trupul, nu ne-ar fi putut dărui, în mod nevăzut, spre împărtăşire trupul Său în Euharistie. Prin urmare Învierea are două rezultate: Iisus Hristos a desfiinţat puterea morţii şi acum ne poate dărui trupul Său în Liturghie ca să intrăm în cea mai intimă comuniune cu El, Cel veşnic viu şi dătător de viaţă.

Întâia dată când a oferit Trupul Său spre împărtăşire a fost la Cina cea de Taină atunci când Mântuitorul a instituit Euharistia, în mod formal, prin cuvintele: “Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei 26, 26-28). Atunci Iisus Hristos, prin puterea Lui dumnezeiască, a instaurat un Paşti deosebit, cu anticipaţie, ştiind că a doua zi, vineri, va fi răstignit pe Cruce.

Pentru ce motiv a întemeiat Domnul Hristos această Taină a Împărtăşaniei? Ca omul să-L “mănânce” pe Dumnezeu, pentru a spori şi alimenta iubirea Lui faţă de noi. Iisus Hristos coboară la noi mereu prin unirea trupului nostru cu trupul şi sângele Său în Taina Sfintei Împărtăşanii, în care noi primim materie îndumnezeită.

În ce mod s-a administrat sfânta împărtăşanie de la început? Sfinţii Apostoli se adunau duminica şi celebrau Sfânta Liturghie care avea ca moment culminant împărtăşirea tuturor participanţilor.

În secolele II-IV întreg creştinismul se împărtăşea la fel: mărturia Sf. Policarp al Smirnei care se împărtăşeşte la Roma împreună cu papa Anicet în anul 155, Apologia Sf. Iustin Martirul scrisă între anii 150-155, Constituţiile Apostolice învaţă că duminica se oficia Sfânta Liturghie, iar în cadrul slujbei se aduceau materiile rânduite spre sfinţire/prefacere, iar după ce pâinea era sfinţită, episcopul sau preotul o împărţea cu mâna (exact ca Iisus Hristos la Cină), dând tuturor credincioşilor care veneau să se împărtăşească.După ce se împărtăşeau cu Sfântul Trup, credincioşii se apropiau să primească Sfântul Sânge, având grijă să nu cadă ceva pe jos sau să se verse din Sfântul Potir. Regula împărtăşirii era: preotul punea Sfântul Trup direct în palma credinciosului, care îi săruta mâna, apoi credincioşii sorbeau de câte trei ori, direct din Sfântul Potir, fără intermediul altui recipient, având grijă să nu cadă ceva pe jos.

Aşa s-a administrat sfânta împărtăşanie până în secolele VII-VIII.

Linguriţa, ca obiect de cult, apare deci târziu. În anul 692 la Sinodul Trulan se menţionează împărtăşirea credincioşilor direct din mâna episcopului şi din sfântul potir oferit de diacon. În anul 861 la un sinod local din Constantinopol, în canonul 10, se enumeră linguriţa între vasele liturgice. Aşadar linguriţa a apărut între anii 692 şi 861.

De ce a apărut? Biserica a fost preocupată de a înlătura ocaziile de profanare. Unii creştini proveniţi din păgânism şi necatehizaţi, credincioşi “de formă”, aduceau cu ei din vechea religie practici magice. Adică după ce preotul îi dădea în mână Sfântul Trup, acesta se prefăcea că îl înghite, bea Sfântul Sânge din Potir, iar apoi mergea acasă şi făcea farmece cu Sfânta Împărtăşanie. Şi astăzi unii oameni utilizează cruce, aghiasmă şi tămâie în actele lor magice, diavoleşti!

Deci linguriţa s-a introdus pentru două motive:

1. pentru a fi siguri că Sfântul Trup este consumat şi nu folosit în practici păgâne şi superstiţioase, care blasfemiau pe Dumnezeu.
2. pentru ca atunci când primeau sfântul Trup să nu se întâmple să cadă, din neglijenţă, pe jos fărâmituri sau picături din Sfântul Sânge.

Slaba catehizare şi necunoaşterea importanţei şi rolului Sfintei Împărtăşanii au făcut pe unii oameni, depărtaţi de Biserică dar numindu-se credincioşi, să inventeze modalităţi diferite de practica apostolică şi general acceptată în Biserica Ortodoxă.

Linguriţa de plastic este de neacceptat. Nu numai cea de plastic ci şi alte linguriţe personale de argint sau alte metale preţioase. Acestea presupun o necinstire a Sfintei Împărtăşanii şi lipsa de credinţă în puterea ei dumnezeiască. Nu argintul elimină microbii ci Hristos cel înviat cu Trupul Său îndumnezeit!

În istoria Bisericii Ortodoxe nu există un singur caz de îmbolnăvire sau contaminare de la Sfânta Împărtăşanie. “Cel ce se teme de asemenea boli sau contaminări, ar fi mai bine să nu se prezinte la Sfânta Împărtăşanie, decât să pretindă împărtăşirea cu linguriţa separată”.

Problema împărtăşirii cu mai multe linguriţe atinge şi loveşte chiar fondul dogmatic, esenţa Creştinismului, iar unii nici măcar nu sunt conştienţi de aceasta: adică vin la biserică, dar nu mă apropii de Tine, Doamne, pentru că unii îmi spun că mă voi îmbolnăvi când mă voi atinge de Tine! Şi eu îi cred pe ei, nu pe Tine!

“Dacă un credincios se abţine de la Împărtăşanie pentru falsul motiv că se îmbolnăveşte înseamnă că el ignoră sau nu cunoaşte deloc conţinutul acestei Taine şi că nu este pregătit pentru ea. Dacă cineva uită că Împărtăşania conţine remediul tuturor păcatelor, a oricărui rău, că este Însuşi Trupul slăvit al Lui Iisus Cei înviat (pe care Îl mărturiseşte în zilele pascale), atunci ce motiv îl mai poate determina să se împărtăşească?

Ce mai aştepţi să obţii prin Sfânta Împărtăşanie dacă tu nu crezi că Trupul lui Hristos cel înviat este dătător de viaţă, că este prezenţa reală, nu simbolică, a Mântuitorului Care vrea să Se unească şi acum cu cei care Îl iubesc? Dacă trupul meu se poate îmbolnăvi din Sfântul Potir, sau dacă Trupul sfinţit al lui Hristos nu poate invalida virulenţa microbilor, atunci cum poate El însănătoşi sufletul şi omorî păcatul?” (Anca Manolache)

Paradoxal este faptul că atât credincioşii care se împărtăşesc foarte des, cât şi preoţii care se împărtăşesc la fiecare Sfântă Liturghie nu pun asemenea probleme, ci doar cei care se împărtăşesc foarte rar sau poate deloc.Preotul consumă, cu aceeaşi linguriţă, toată Împărtăşania din Potir, după ce s-au împărtăşit toate persoanele. După gândirea celor care se împotrivesc dintotdeauna, ar fi trebuit ca toţi preoţii să se fi îmbolnăvit de nenumărate ori, însă niciun preot nu s-a îmbolnăvit din această cauză.

Soluţii posibile:

1. Măsuri de precauţie:
a) se vor lua măsuri drastice de precauţie pentru a se împărtăşi numai acele persoane care Îl vor pe Iisus Hristos cel înviat, în modul în care El Însuşi a zis că Se va uni cu oamenii până la sfârşitul istoriei.
b) se vor lua măsuri precise pentru a feri pe oamenii care nu cred în Iisus Hristos şi nu vor să-L aibă înăuntrul lor. Aceştia nu se vor apropia de Sfântul Potir ca să nu le fie lor “spre osândă”.
c) se vor intensifica activităţile de învăţare a Catehismului, în special a Tainei Sfintei Euharistii, folosindu-se bibliografia vastă publicată mai ales după căderea regimului ateu comunist care a sugrumat viaţa religioasă prin cenzura odioasă.

2. Condiţiile care se cer credinciosului în vederea împărtăşirii:
a) trebuie să se curăţească interior – sufletul prin Spovedanie şi trupul prin postire – pentru că este mare nevoie de o pregătire duhovnicească pentru intrarea în contact direct cu Trupul Domnului răstignit şi înviat.
b) este absolut necesară condiţia dreptei credinţe, ca omul să se angajeze personal în actul credinţei şi iubirii lui Iisus Hristos cel înviat, fiind vorba despre o credinţă comunitară la care omul participă şi aderă fără rezerve. Numai cei ce cred deplin în adevărul mărturisit se pot aduna la Sfânta Împărtăşanie! Tocmai de aceea au fost introduse în Liturghie atât Simbolul Credinţei (prin care toţi cei prezenţi îşi verifică intim credinţa), cât şi rugăciunile de dinainte de împărtăşire“Cred, Doamne…” – (care mărturisesc prezenţa reală a Fiului lui Dumnezeu, cu Trupul şi Sângele Lui) cerând vrednicia de a se împărtăşi din Ele. Din acestea se vede că prezenţa reală, nu simbolică, a Trupului Domnului în Împărtăşanie este garanţia mântuirii – salvării noastre, salvare care începe aici şi acum.

3. Preocuparea lui Iisus Hristos pentru sănătate:

a) Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în rugăciune şi comuniune cu Dumnezeu-Duhul Sfânt, va hotărî ce este mai bine pentru credincioşii ortodocşi. Biserica întreagă, credincioşi, preoţi şi episcopi, trebuie să ne păstrăm unitatea în credinţă şi în rugăciune, şi să rămânem unitari în practicile liturgice. De aceea aşa cum hotărăşte Sfântul Sinod, aşa vom face! Biserica lucrează astfel de 2000 de ani deoarece cu ascultarea nu greşeşti niciodată.

b) Hristos cel înviat doreşte sănătatea omului. Biserica Ortodoxă învaţă că suferinţa, boala şi moartea au intrat în om după cădere, prin îndepărtarea omului de Dumnezeu. Deci apropierea de El te face sănătos. Toţi cei care suntem credinciosi vrem sănătate: luptăm împotriva patimilor care distrug sănătatea: respingem crima, avortul, drogurile, beţia, desfrânarea, adulterul şi alte patimi care te fac dependent de ele şi îţi răpesc libertatea, ca, mai apoi, să îţi distrugă sănătatea.

Unii oameni nu cred în lucrarea lui Dumnezeu în lume. Este opţiunea lor, respectată de Însuşi Dumnezeu Care i-a creat şi înzestrat cu libertate. Aceştia nu au de ce să se teamă deoarece ei poartă mască şi mănuşi, aşa cum poartă toată lumea, şi niciun virus nu se va atinge de ei. Să nu uităm că secularizarea înseamnă că “omul L-a îndepărtat de Dumnezeu din conştiinţa lui, nu din lume; e un proces în spaţiul conştiinţei omului, nu în “spaţiul” existenţei” (Arnold Loen). Dumnezeu nu poate părăsi creaţia şi pe om. Prin această acţiune secularistă se încearcă o lovire în însăşi fiinţa Bisericii: Mântuitorul Iisus Hristos cel înviat Care coboară neîncetat la noi şi în noi pentru a ne oferi viaţa Lui dumnezeiască.

Din moment ce Hristos a înviat şi vrea să Se unească cu tine, toată discuţia despre linguriţă este de prisos pentru un om care se vrea creştin. “Vino şi vezi” ce înseamnă Sfânta Împărtăşanie! Adu-ţi aminte că ai trăit poate 30 de ani cum ai vrut, fără Dumnezeu, şi încă două luni în casă descoperindu-L pe Dumnezeu. Multora le-a lipsit Trupul lui Hristos în acest răstimp. Să trăim măcar două luni în comuniune cu Iisus Hristos cel înviat şi numai cum ne cere El şi cu siguranţă vom dobândi foamea şi setea permanentă de Dumnezeu.

Hristos a înviat!

***

Parintele Savatie Baștovoi

Împărtășirea din același potir are ca scop unificarea noastră în Hristos. Fiecare în parte se unește într-un singur Trup, devenind una. Latinescul “cuminicare” are același sens, de a fi una. Devenim una, ne unificăm, prin părtășia la Trupul și Sîngele Domnului.

Hristos se unește cu fiecare din noi, în chip tainic, prin împărtășire, ca și noi să fim una, adică să ne unim între noi, alcătuind trupul Bisericii. Faptul că noi mîncăm și bem din același potir, din singurul potir, arată că toți sîntem o gură și o inimă.

Orice îngrețoșare sau frică, orice bănuială rea care ne face să dorim o împărtășire separată de ceilalți este străină duhului iubirii și a unității.

Noi, creștinii, ne împărtășim din același potir și cu aceeași linguriță nu pentru că nu avem acasă pahare și lingurițe de unică folosință, ci pentru că noi avem între noi aceeași dragoste și încredere pe care o are mama față de copilul său, gustînd întotdeauna din lingură înainte de a o oferi ca să vadă dacă nu e prea fierbinte.

Actul împărtășaniei nu este unul tehnic care are ca scop asigurarea transmiterii unui conținut dintr-un vas în gurile noastre, ci este un act de taină, plin de încărcătură spirituală și unde unicitatea Potirului și unirea celor ce sorb din el este fundamentală.

Iată de ce discuțiile care vin să propună practici ciudate de împărtășire cu Trupul și Singele lui Hristos lovesc în sensul și rostul însuși al Cinei de Taină pe care însuși Hristos ne-a lasat-o.

Potirul ne unește, nu ne separă.

Subiectul este mult mai grav decît se încearcă a fi prezentat. Este pentru prima dată în istoria de 2000 de ani a creștinismului cînd autoritățile statului fac legi în altar.

***

Catalin Sturza

Statul dă primul asalt spre inima Bisericii. Cum vor reacționa creștinii?

1. În ultima zi cu Liturghie publică după instituirea stării de urgență, pe 22 martie, s-au împărtășit mii și mii de credincioși în toată țara – iar de la apariția primului caz confirmat de coronavirus în 26 februarie, s-au împărtășit alte zeci sau sute de mii de oameni (era în prima parte a Postului Mare). Dacă Împărtășirea cu aceeași linguriță chiar ar fi generat cu adevărat un risc real de contaminare, aceste zeci de mii de împărtășiri ar fi generat o explozie de sute de mii de îmbolnăviri de coronavirus cel mai târziu între 5-15 aprilie, în toată țara.

Nu s-a întâmplat așa ceva – la fel cum nu s-a întâmplat nici în cazul altor țări ortodoxe cu practică liturgică similară. Dimpotrivă, micile focare locale au avut loc mai degrabă în jurul unor spitale-problemă.

2. Să nu uităm, de altfel: ancheta epidemiologică declanșată de autorități (DSP Suceava) a stabilit că niciunul din cei 25 de preoți care s-au împărtășit din același potir cu ÎPS Pimen nu s-a infectat cu COVID-19, fiind testați negativ.

3. Totodată, să nu uităm că potrivit studiului apărut în International Journal of Infectious Diseases (nr. 11/2013), semnat de James Pellerin și Michael B. Edmond, ambii cercetători la Departamentul de Medicină Internă al Universității din Virginia, este foarte puţin probabilă infectarea cu o boală prin împărtăşirea din acelaşi Potir euharistic, iar în 1998 Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA) a raportat că niciodată nu a existat o răspândire a infecției legată de potirul euharistic.

4. Dacă domnii guru de presă se tem că Împărtășania contaminează și că la Împărtășanie se dă ”moarte cu lingurița”, nu au decât să nu se împărtășească. Nu îi obligă nimeni să o facă (de altfel, cine nu crede că în Potir se află Însuși Hristos nici nu ar avea voie să se împărtășească). Dar să nu ne facă nouă cu forța ”binele” lor. Sunt destui credincioși care nu se tem de Împărtășanie, ci se tem să nu cumva să rămână neîmpărtășiți.

5. Apoi, ni s-a tot spus despre separarea Bisericii de stat. De acord. Dar asta îneamnă nu doar că nu Biserica decide legile statului, dar și că nici statul nu intră peste cultul Bisericii. Cezarul nu își poate băga nasul în legile lui Dumnezeu: nu statul decide cum ne împărtășim și nu datorăm cezarului nimic din ce e al Lui Dumnezeu.

6. Comuniștii, cât au fost ei de comuniști, au impus Bisericii și clerului compromisuri dureroase, i-au rănit, ucis ori închis unii dintre slujitori, i-au dărâmat din lăcașuri, dar nu au cutezat să-i schimbe dogmele și cultul. Sper că nu va îndrăzni să facă asta un regim care pretinde că respectă drepturile și libertățile omului.

7. Libertatea religioasă e garantată de art. 29 din Constituție. Creștini, fiți gata să-L mărturisiți pe Hristos și să-i apărați Biserica! Și nu uitați, înainte de Împărtășirea din acea linguriță, spunem: ”Cred, Doamne și mărturisesc, că tu ești cu adevărat Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Celui Viu… Încă cred că Acesta este Însuși Preacurat Trupul Tău și Acesta este Scump Sângele Tău”!

***

Laurențiu Ridichie, 2013

Mihai Gheorghiu:

Aplatizarea creștinismului continuă neabătut

Statul, prin poliția sanitară, intervine decisiv în biserică prin edictarea unor reguli lipsite de orice noimă, care impun practic ideea unei pandemii perpetue. Practic, Biserica va fi în situație de șah etern, prin construcția unei pandemii globale permanente, vezi și teoria valurilor recurente, a vaccinului global obligatoriu etc.

Biserica va trebui astfel să se autojustifice permanent în fața statului, opiniei publice scandalizate de permanenta stare de “infecție” din cadrul slujbelor, oricum pline de “falsitate” și complet inutile, așa cum actuala închidere a cultului public a demonstrat-o “științific”. Deci războiul va fi permanent și total.

De remarcat, totodată, că teologia stării de urgență, teosofia #rezist, globalizată și pietrificată în progresism totalitar, a învins, statul legiferează structura liturgică a cultului, după ce a interzis pentru prima oară în istoria umanității cultul public de la Atlantic la Vladivostok. Legiferarea este īn perfect acord cu primul comunicat al Biroului de presă, cu “teologia stării de urgență“, cu toți video-teologii cu zâmbetul acela fariseic mieros care ne comunicau noua teologie a apartamentului și a balconului.

Suntem în plină desfășurare a unei ocupații totale a Bisericii. Creștinismul nu va fi brutal interzis, doar “aplatizat”, până când ni se va transmite printr-o nouă Troikă, că “Hristos a înviat!” e un fake news care trebuie interzis. Și noi, creștinii, vom fi primii care vom transmite supunerea noastră plină de “har”. Doar s-a spus la televizor, domnule!

Realitatea a devenit cu adevărat apocaliptică, dar nu din cauza SARS-CoV-2, ci din cauza pandemiei psiho-sociale a guvernării prin fake news, prin medicalizare forțată a milioane de oameni și prin stârnirea panicii universale, ca modalitate de reconstrucție a realității.

***

Dan Camen:

Si, pentru ca Romania este mereu surpinzatoare (in sensul rau, bineinteles), iata si masurile propuse de Ministerul Afacerilor Interne pentru a intra in vigoare dupa 15 mai, care la capitolul activitati religioase in biserici recomanda mentinerea starii actuale (slujbe oficiate in biserici fara enoriasi) – daca am inteles eu corect, iar singura modificare fiind aceea legata de evenimentele private (cununii, botezuri si inmormantari), unde participarea invitatilor s-a extins la numarul de 16 persoane.

Deci, daca specialistii in sanatate publica recomanda si propun masuri muuult mai relaxate, iata ca “afaceristii interni”, recte amendacii, se cred mai ‘destepti’ si pare ca le convine si ca s-au invatat deja cu dictatura sanitara instituita pana acum…

Pai nu zicea ministrul Vela si premierului si presedintele ca vor consulta inainte si isi vor baza deciziile pe care le vor lua pe recomandarile specialistilor???

***

Bogdan Alexandru Duca

Împărtășania nu se dă ca vaccinul. Nu e cu păhărele de unică folosință, cu mănuși…

Împărtășania e nu doar Trupul și Sângele Domnului ci este și liantul comunității.

Trebuie să mâncăm din aceeași Pâine și să bem din același Potir pentru că suntem același Corp: Biserica, Trupul Tainic al Domnului.

Și da, Euharistia a fost tot timpul periculoasă după standarde omenești.

În cei 1987 de ani de când a fost celebrată în Biserică, s-a făcut de foarte multe ori în condiții de lipsă de igienă. S-au făcut liturghii în sălbăticie, în temnițe, pe câmpuri de luptă, pe corăbii, în trenuri… S-au făcut liturghii în pandemii reale, nu ca viroza asta…

Și oamenii au demonstrat că sunt Biserică și una cu Domnul, mâncând aceeași Pâine și bând din același Potir, fără să întrebe cât de igienic e Potirul, cât de curată e lingurița, cât de aseptică e mâna preotului, cât de bolnavi fizic sunt frații și surorile de credință….

Asta pentru că a fi credincios, înseamnă a avea încredere în Domnul și in ceilalți creștini in cel mai important, profund și tainic moment din viața creștină: liturghia și împărtășirea cu El.

Pentru mine, a mă împărtăși “igienic”, cu preoți cu mănuși sau pahare de unică folosință, e…o rană.

*

Cum bine remarca și Iulian Capsali, și Laurențiu Dumitru: dacă la magazin “distanța socială” recomandată a fost de 1,5 metri, pentru biserici este de… 2,8 metri.

De ce? Singura explicație științifică este cea pe care mulți am intuit-o de la începutul acestei dictaturi sanitare: această dictatură este anticreștină.

ȘI anticreștină… Căci urăște oricum și libertatea, și rațiunea, și democrația…

***

Kris Angel:

Veți rămâne cu bisericile goale!

(O analiză rațională)

CEZARUL vrea să ne comportăm față de Hristos ca şi cum ar fi un CIUMAT ori LEPROS. Asta e capcana!

Cu mare durere, vă scriu aceste rânduri. Să nu credeți că judec pe cineva. Nu. Nu spun că bunul e bun şi că răul e rău.

Dragii noştri păstori, veți rămâne cu bisericile goale.

Mă uit la poporul român. Da. Un popor lovit, fricos, paralizat de frică, lovit din toate părțile. Şi mi-e milă de el. Cum să nu-ți fie milă?

Stiți cum e? Poporul român e precum un copil cam neascultător şi obraznic, pe care îl linşează un grup de golani în plină stradă. Părintii acestui copil, mama şi tatăl lui, stau şi privesc de peste drum. Stau şi se uită cum brutele strivesc dinții acestui popor cu bocancii şi spun un singur lucru: “Nu avem ce face. Noi l-am avertizat. Nu a ascultat de noi”. După ce golanii renunță să-l mai bată, copilul se ridică de jos, bătut şi însângerat, se uită la părinții săi şi spune un singur lucru: “I-ați văzut că m-au linşat în bătaie şi nu ați sărit să mă ajutați. Nu ați strigat la golani, nu ați schițat nici măcar un gest”.

La auzul acestor vorbe, părintii copilului se uită cu asprime şi strigă: “Cum îndrăzneşti să-ți judeci părinții. Ce ştii tu despre cât de greu este să fii părinte în zilele noastre? Nu ți-e ruşine, nesimțitule?? Cine te crezi”. Copilul încearcă să se apere spunând: “Dar, eu nu am spus că sunteți răi. Am spus doar adevărul: ca v-ați uitat cum eram călcat în picioare de golani şi nu ați făcut nimic. Eu vă iubesc. Sunteți părinții mei. Iertați-mă”.

Părintii copilului însă sunt prea supărați pe el: “Aşa îți trebuie. De ce nu ai ascultat de noi? Nici să nu îndrăzneşti să vii acasă în noaptea asta. Iar mâine nu-ți vom da de mâncare. Dacă ascultai de noi, nu ajungeai aici. Să-ți fie învățatură de minte!”.

Şi zicând asta, părinții acelui copil, îi întorc spatele se urcă în maşină şi-l lasă în drum…

Şi uite aşa, copilul acela umblă singur în noapte, bătut şi însângerat şi cu hainele rupte aşteptând să se facă ziuă pentru a fi primit şi el ACASĂ la un loc de ODIHNĂ chiar dacă nu va primi HRANĂ…

Cine are ochi de văzut să vadă!

Nu e profeție, nu. E o analiză rațională!

La fel, va spun: veți rămâne cu bisericile goale, căci după pandemie (care nu se va mai termina si cu care va trebui “sa invățăm să trăim”) şi in noile condiții imposibile impuse, la început, vor veni mulțime de căldicei să se împărtasească, din lingurița de plastic si cu măşti pe față, dar caldiceala lor va păli in cele din urma din cauza lepadarii de Euharistie şi în scurt timp bisericile vor ramane goale… în timp ce credincioşii fierbinți se vor retrage în munți sau se vor împărtăşi prin alte țări…

Nici acum nu ați inteles că singura cale de a ieşi din această capcană antihristică este MĂRTURISIREA ADEVĂRULUI, Moartea morții şi câştigarea Libertății prin Mărturisire Vie şi Fierbinte??? Nu ați înțeles că o să vă ia Hristos tot trupul său şi o să vă lase să slujiți singuri prin clădiri frumoase, dar goale???

***

Preot Ioan Istrati:

Lingurița asta sfințită e de argint. Mi-a dat-o tata. Cu ea am împărtășit mii de oameni cu Hristos fără să le dau vreo boală. Totdeauna după ce împărtășesc un om, iau eu în gură restul de Sfânt Sânge de pe ea. Tata o are de la bunicul. Și ei au împărtășit zeci de mii de oameni. Pe ea scrie 1770. De 250 de ani lingurița asta îl dăruiește pe Hristos lumii. A împărtășit bebeluși, tineri, soldați, bătrâni, mame, muribunzi, sfinți.

A trecut prin ciumă, tifos, gripă spaniolă, a fost pe front, la Stalingrad, în Tatra, Și NICIODATĂ n-a dat boală, ci Viața cea veșnică.
Jos labele de pe Hristos!

***

În anii 90 în Franța și în întregul occident a fost un asalt enorm împotriva creștinismului.

Moaștele au fost atacate, catolicii le-au ascuns în capele mici și încuiate. Sfântul Nicolae de la Bari a fost cercetat cu carbon 14, autopsiat, pus sub microscop.

Euharistia n-a scăpat. Catolicii au dat ostia direct în gură, protestanții s-au pliat perfect pe recomandările secularizate.

Țin minte la Paris, la o cină reformată, în 2000, s-au adus trei tăvi mari, pline cu bucățele de pâine și sute de degetare de sticlă cu vin.

Fiecare lua pâinica și degetarul. Un copil care căra o tavă, s-a împiedicat și a vărsat tava cu pâine pe jos. Nimeni din cei 300 de oameni nu s-a aplecat să ia pâinea aceea.

Eu am înmărmurit. Îmi venea să mor. Dar m-am liniștit. Acolo NU era Euharistie, aia NU era Biserică, ăia NU erau preoți, aia NU era Liturghie. Și totuși, nici măcar simbolic, oamenii ăia nu s-au sinchisit să ia de pe jos pâinea. Treceau în șir, ca într-o mesă satanică, și călcau în picioare pe Hristos, sau mă rog, de fapt nu era Hristos acolo.

Da, dacă Cina Domnului e ceva simbolic, o amintire, o evocare vagă, e posibil să o mutilezi.

Ei bine, semidocții, retardații religios ajunși foarte sus în food chain-ul politic nu știu că Euharistia este Viața noastră, Lumina ochilor noștri, Veșnicia iubirii, Hristos întreg cu dumnezeirea și umanitatea Lui, Creatorul universului în picătura de Împărtășanie.

Pentru ea, voim să murim de o mie de ori și să viețuim cu Hristos, iar fără ea murim oricum de moartea cea veșnică. Așa că nu veți reuși să ne luați Viața veșnică, decât luând-o pe aceasta pământească.

***

Dioclețian îi omora imediat. Iconoclaștii le ardeau icoanele. Bukow și Stalin le dărâmau Bisericile. Ăștia de acum le cer evitarea lui Hristos euharistic.

Legaturi:

Sa recitim proorociile, nu sa le dispretuim (I): “SFANTA LITURGHIE sau Jertfa cea de-a pururi este aceea care OPREȘTE SĂ SE ARATE ANTIHRIST”/ “Lucifer va interzice prin lege IMPARTASANIA. Vor fi Sinoade care vor decide MODIFICARI ALE TUTUROR SFINTELOR TAINE”

“SFINTELE TAINE sunt realitati, nu simboluri. Este o PROFANARE sa ne gandim sau sa ne apropiem de ele ca si cum ar fi realitati biologice obisnuite, perisabile” – Marturisirile limpezi si puternice ale unor EPISCOPI ROMÂNI (PS MACARIE, IGNATIE si IUSTIN) despre SEMNIFICATIA SI PUTEREA SFINTEI IMPARTASANII, in contextul “ISPITEI de a dori sa modificam DUPA BUNUL PLAC randuiala liturgica statornicita in Biserica”

MESAJ PUTERNIC AL PARINTELUI EPISCOP MACARIE, de Bunavestirea indoliata, “in zilele cand vestile rele ne coplesesc”: “BISERICA A DEVENIT UN CONVENABIL TAP ISPASITOR IN ACESTE VREMURI DE CERNERE. Credem cu tarie ca IMPARTASANIA din acelasi potir NU TRANSMITE INFECTIE! Portile iadului de vor lovi Biserica nu o vor putea prabusi!” (VIDEO, TEXT)/ RUGACIUNE FIERBINTE LA VREME DE MOLIMA

PATRIARHUL DANIEL REVINE CU PRECIZARI DESPRE REGULA IMPARTASIRII, dar PRECEDENTUL “LINGURITELOR PERSONALE” ESTE CREAT, in numele grijii pentru “cei mai slabi in credinta”/ PS IGNATIE: “Biserica se conduce nu prin comunicate, ci prin cuvinte pastorale asumate”/ REACTII, ATITUDINI, CLARIFICARI si MARTURII din partea corpului eclesial viu in privinta SMINTELII create de primul comunicat al PATRIARHIEI si a relatiei dintre SFINTELE TAINE – LINGURITA – BOLNAVI – IGIENA

PS IGNATIE despre MINCIUNA PROPAGANDISTICA si “CIUMA” FALSURILOR aruncate in vreme de criza, pentru EXPLOATAREA FRICILOR OAMENILOR (video, text)/ MOLIMA HRISTOFOBIEI IN VREME DE PANDEMIE – raspuns polemic atacurilor inversunate ale ACTIVISTILOR PROGRESISTI impotriva clerului BOR pentru FOLOSIREA LINGURITEI EUHARISTICE

PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, MĂRTURISIRI (NE)AȘTEPTATE în PASTORALA de Paști din vremea bisericilor goale: “BISERICA NU SUNTEM DOAR NOI, SLUJITORII. Acum funcţionăm incomplet. Pe planul credinţei, PANDEMIA s-a dovedit a fi mai malefică şi mai vicleană decât orice REGIM TOTALITAR prin care au trecut înaintaşii noştri. Slujirea Tainei SFINTEI EUHARISTII este unica RAȚIUNE DE A FI A BISERICII a Bisericii”

PREASFINȚITUL IGNATIE al Hușilor (și video): “SĂ NU-I CREDEȚI pe cei care vă spun că a fi credincios înseamnă doar A TRĂI CREDINȚA ÎN INIMA NOASTRĂ, a fi om bun, a avea lumina în suflet. ESTE FALS! Noi avem nevoie de HRISTOS DIN ÎMPĂRTĂȘANIE, pe care Îl primim într-un cadru liturgic. SLUJBELE BISERICII nu ţin de exteriorul vieţii în Hristos, nu sunt simple ritualuri!”/ Cum a fost Sărbătoarea Învierii în vremea noii molime: CA ACUM 2000 DE ANI, CU BISERICILE ÎNCHISE ȘI PĂZITE MILITAR…

CORONAVIRUSUL, ÎMPĂRTĂȘANIA și CREȘTINII. “Să ne privim în oglindă, punându-ne întrebarea cu toată sinceritatea: de ce ne împărtășim?”

RASTIGNIREA LUI HRISTOS pe altarul STIINTEI-IDOL? Pana unde vrem sa mergem cu… “IGIENIZAREA CULTULUI ORTODOX” si cu EXALTAREA CIVISMULUI? “Din ajutor, știința a devenit un dumnezeu-surogat”, care ne ajuta SA IL IZGONIM PE DUMNEZEUL CEL VIU/ Indemn in versuri pentru păstori la MARTURISIREA CURAJOASA A CREDINTEI CURATE

PARINTELE MILEA DE LA BUZAU – Cuvant cu putere in Duminica Sfintei Cruci, la ultima Liturghie cu credinciosi din perioada PANDEMIEI: “CÂND VA ÎNCETA LITURGHIA VA ÎNCETA ROMÂNIA! Dragii mei, sunt vremurile din urmă. NE CEARTĂ DUMNEZEU” (VIDEO, TEXT)

EXISTA VREUN RISC DE CONTAMINARE PRIN IMPARTASANIE? Ce a aratat un studiu stiintific american?

NE PUTEM IMBOLNAVI DACA NE IMPARTASIM SAU DACA SARUTAM ICOANELE DIN BISERICA? Cum trebuie sa procedam cu gandurile de indoiala?

“Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE

 

***

“NU LOVIȚI BISERICA LUI HRISTOS!” – Reacție-avertisment MĂRTURISITOARE a PS IUSTIN, episcopul Maramureșului și Sătmarului: „Revino-ți popor român! Întoarce-te la Dumnezeu! Cinstește Sfânta Biserică și rânduielile ei!”/ Răspunsul ferm al ARHIEPISCOPIEI TOMISULUI dat agresiunii DSP Constanța/ CLOPOTELE BAT ȘI CHEAMĂ LA RUGĂCIUNE COMUNĂ ÎN ÎNTREAGA ȚARĂ, LA 12:00

SFÂȘIETOAREA SCRISOARE DESCHISĂ către RAED ARAFAT a preotului ANDREI ROȘCA, cerând REDESCHIDEREA BISERICILOR: „Dacă nu îi dăm voie lui Dumnezeu să lucreze prin preoți și prin oameni, MORTALITATEA va înghiți lumea!”/ Indignarea unui preot: „GATA, E SUFICIENT! Nu înțelegeți că lupta voastră este de fapt împotriva lui Hristos?”/ Mărturia unui medic de la POLIZU: „ÎMPĂRTĂȘANIA ESTE SALVATOARE!”

Oficial: TOTI PREOTII CARE S-AU IMPARTASIT CU IPS PIMEN AU IESIT NEGATIV LA TESTELE PENTRU COVID-19! Acelasi lucru si la CLUJ, dupa Liturghia din martie de la Mitropolie: NICIUN CAZ DE CORONAVIRUS IN BISERICA, dupa scandalul abject antiortodox creat de progresisti. Cum ramane cu PERICOLUL MORTAL al infectarii din Potir si Lingurita, stimati… anti-credinciosi?

 

***

REDESCHIDEȚI BISERICILE! Arhiepiscopul Teodosie: “BISERICA A FOST ȘI ESTE MARGINALIZATĂ! Relaxarea trebuie să înceapă cu bisericile, pentru că destul au stat închise” (VIDEO)/ CÂND ȘI ÎN CE CONDIȚII se poate intra în biserici și participa la slujbe în CIPRU și GRECIA? ÎPS IEROTHEOS: “Biserica este tratată mai rău decât supermarketul și decât salonul de coafură”/ GERMANIA: Ramadanul musulmanilor determină ceea ce Paștile creștinilor nu a putut…

APELURI LA DESCHIDEREA BISERICILOR si RESPECTAREA LIBERTATII RELIGIOASE. Vasile Bănescu: “Biserica Ortodoxă Română va face demersuri firești și riguros argumentate pentru a găsi căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate”

DESCHIDEREA BISERICILOR in România (video): RAED ARAFAT si NELU TATARU nu le includ pe lista de “RELAXARI” de pe 15 MAI, ci abia din IUNIE, in timp ce premierul ORBAN si alti lideri liberali LASA LOC INCA DISCUTIILOR/ Dupa incheierea unui protocol cu guvernul, CATOLICII DIN ITALIA REIAU SLUJBELE CU PARTICIPAREA CREDINCIOSILOR DIN 18 MAI!/ S-a facut HOCUS-POCUS cu INCHIDEREA CIMITIRELOR?/ Comunicat din partea MANASTIRII PUTNA legat de monahul suspect de coronavirus


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, IPS Teodosie Petrescu, Parintele Savatie, Preot Ioan Valentin Istrati, Preoti si duhovnici romani, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Sfanta Impartasanie, Vasile Bănescu, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: “E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri”. PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala a RANDUIELII SFINTEI IMPARTASANIEI si a raportarii la sfintele icoane, dar si fata de DECLARATIILE ECHIVOCE ALE LUI VASILE BĂNESCU: “Nu idolatrizam lingurita de la Impartasanie, dar nici nu renuntam la ea”

  1. Pingback: RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: "E o imixtiune în cultul bisericii. Nu facem compromisuri". PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutal
  2. Hristos a inviat !! Aproape aceeasi precautini si in bisericile Greciei dar nici gand cu lingura de plastic nu exista asa ceva pana si oamenii batrani care au probleme de sanatate pot sa se impartaseasca la urma dupa ce s-au impartasit credinciosii….Totusi ma gandesc cine se ascunde dupa aceste precutiuni perfide impotriva bisericii …?Sa lumineze Domnul toti ierarhii ,mitropolitii arhiepiscopii sa duca aceasta lupta pana la sfarsit.

  3. Pingback: Cât ne mai țineți flămânzi? - DESCHIDEȚI BISERICILE! RESPECTAȚI CONSTITUȚIA ȘI LEGEA!/ Medici creștini iluștri și preoți verticali își STRIGĂ INDIGNAREA în CUVINTE PUTERNICE ȘI GRELE adresate inclusiv confraților SLUGARNICI: "Înge
  4. Sa de-a Domnul verticalitate si curaj ierarhilor nostri, ACUM in acest ceas. Daca nu, mai tarziu va fi aproape imposibil…

    Doamne miluieste!

  5. Pingback: Reacția unui tânăr musulman din Iași: Cum să ceri Bisericii să se înregimenteze în ceea ce va fi SOCIETATEA PENITENCIARĂ a lumii de mâine?/ Protest al pastorilor români din Illinois. Amintind persecuția comunistă, pastorii REFUZĂ să se conf
  6. Din materialul publicat de voi pe site, ca un raspuns la elucubratiile echilibristo-oecoumeniste ale purtatorului de voroave al bisericii noastre–sper sa nu spamati commentul meu :
    „…Satana stie ca doar Sfintele Taine vor da oamenilor aceasta putere, Lucifer va interzice prin lege Impartasania. Vor fi Sinoade care vor decide modificari ale tuturor Sfintelor Taine. Deja s-a inceput acest lucru. Va veni vremea cand cei ce vor vorbi impotriva homosexualilor si a homosexualitatii va fi luptat si va fi persecutat…
    Vor fi multi arhierei care vor deveni marionete ale profetului mincinos. Il vor urma, I se vor supune si vor transmite preotilor invataturile acestuia si preotii vor transmite mai departe credinciosilor. Foarte multi oameni se vor pierde. Mare schisma se va produce in Biserica noastra. Sa va amintiti ce va spun. Mare schisma se va produce…”Par. Elpidie din Rodos 2013
    „…Dar cand oamenii se vor intuneca la minte aşa de tare incat vor impiedeca Sfanta Liturghie, cu toată voia lor vrand necredinţă, in zilele acelea va inceta şi Jertfa cea de-a pururi, şi va incepe uraciunea pustiirii…” Par.Arsenie Boca
    Uite si consultarile cu bisericile-surori pe tema modificarii slujbei de multumire lui Dumnezeu, pe care le propune Vasile&boss: le-a vazut inainte par. Elpidie !

  7. Mulți dintre preoții zilelor noastre sunt lași.Ke este frică de Covid,de Poliție, armată,etc..Mai puțin de Dumnezeu, făcătorul Cerului și al pământului!”bate-voi pastorul și se vor risipi oile”

  8. Pingback: Deschiderea bisericilor - cu ce pret? "AMANAREA" IMPARTASIRII CREDINCIOSILOR la Sfanta Liturghie - DOAR O MASURA TEMPORARA sau INCEPUTUL CELEI MAI GRAVE CAPITULARI in fata abuzului autoritatilor, in numele "ratiunii practice"?! "B
  9. Pingback: AVIZ PATRIARHIEI ROMÂNE! Comunicate ferme ale SFINTEI CHINOTITE ale Sfantului Munte si ale SINODULUI BISERICII GRECIEI, care DEZAVUEAZA CATEGORIC "ridiculizarea Sfintelor Taine", dar si "declarațiile publice care pledeaza pentru ABTINEREA
  10. Pingback: Cu vehemență și fermitate exemplară, EPISCOPUL IGNATIE al Hușilor acuză "instalarea unui DESPOTISM SANITAR, care se traduce printr-o IMIXTIUNE hilară şi ineptă în ceea ce priveşte practica liturgică a Bisericii". Despre "MINȚIL
  11. Pingback: LINȘARE mediatică a IPS Teodosie și INCITARE LA URĂ pe rețelele de socializare împotriva părinților ce și-au împărtășit copiii/ Reacție neinspirată a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei/ Cum s-a transformat CONSULTAREA ierarhilor privin
  12. Pingback: IPS TEODOSIE despre VANAREA SFINTEI IMPARTASANII PUBLICE si apropierea momentului implinirii proorociei lui Daniel despre "URACIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL CEL SFANT". "Iata, au venit cei de la presa sa ma vada ca impartasesc. Ati venit degeaba
  13. Pingback: Parintele Emil Jurcan despre LUPTA IMPOTRIVA IMPARTASANIEI, ca inceput al razboiului total cu Biserica: “Lui Hristos nu poti sa-i pui conditii medicale. NU CEDATI! Daca astazi veti ceda povestea cu Lingurita si sa nu impartasiti, maine vor veni cu a
  14. Pingback: Pr. Prof. Vasile Păvăleanu explică DE CE NU TREBUIE SCHIMBATĂ MODALITATEA DE ÎMPĂRTĂȘIRE A BISERICII, PRIN LINGURIȚA SFINȚITĂ, în ciuda presiunilor dinafară și dinlăuntru: “Modul administrării consfințește, confirmă, întărește,
  15. Pingback: NOILE REGULI PRIVIND SLUJBELE RELIGIOASE. Se renunță la purtarea măștilor de protecție în aer liber, slujbele nu mai sunt asimilate adunărilor publice. S-a renunțat și la intruziva și inepta recomandare a lingurițelor de unică folosință
  16. Pingback: Părintele Vasile Păvăleanu despre ATACURILE ASUPRA BISERICII cu pretextul PANDEMIEI. Sfintele Taine VS. “sfântul televizor”? “Am devenit protestanți peste noapte? ESTE O VREME A CERNERII, ESTE UN EXAMEN PE CARE ÎL DĂM TOȚI, de la
  17. Pingback: CEZARUL si BISERICA – IERI, AZI SI MAINE, intre protectie si PRIGOANA. Ganduri pastorale la sarbatoarea SFANTULUI IMPARAT CONSTANTIN CEL MARE: “El a impus libertatea religioasa, azi conducatorii politici europeni si autohtoni o batjocoresc, de
  18. Pingback: ÎPS TEOFAN (video + text): “MARE ESTE NERĂBDAREA NOASTRĂ SĂ NE REVEDEM, participând la Sfânta Liturghie, împartășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului – NU DUPĂ ALTE MODALITĂȚI PE CARE NI LE INSPIRĂ UNII ȘI ALȚII, ci după râ
  19. Pingback: MĂRTURIA BISERICII ORTODOXE despre SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE. Răspunsul Mitropolitului Ierotheos Vlachos dat controverselor teologice, “părerilor necuvioase” și BLASFEMIILOR lansate în spațiul eclezial în legătură cu TAINA SFINTEI LITU
  20. Pingback: Sinodul Patriarhiei Ecumenice pe tema Sfintei Împărtășanii: „TAINA EUHARISTIEI NU ESTE NEGOCIABILĂ”. De asemenea, consideră că modul de administrare NU trebuie schimbat, lăsând însă loc de „iconomie” în diaspora
  21. Pingback: ARAFAT PUNE BISERICILE ÎN TOPUL LISTEI ROȘII A LOCURILOR PERICULOASE DE TRANSMITERE A COVID-19. Oficialul citează fără a fi verificat o listă atribuită OMS. Dar care sunt datele empirice din România?/ ARHIEPISCOPUL TEODOSIE „se întoarce” cu n
  22. Pingback: CĂTRE LOCKDOWN. Arafat anunță noi restricții, inclusiv în privința PELERINAJELOR/ DSP București propune INTERZICEREA PROCESIUNILOR și a „staționării” credincioșilor lângă biserici!/ La Sfânta Parascheva vor avea voie doar ieșenii. Chiri
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare