LA LOC COMANDA: Premierul Cioloș a revenit la ordin(e) si TAIE COMPLET BANII PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou si arata adevaratul obiectiv: REFORMAREA BOR, INCLUSIV A “FONDULUI INVATATURILOR TRANSMISE”!

10-12-2015 6 minute Sublinieri

preoti-biserica

  • Hotnews: 

Dacian Ciolos: Am simtit o tensiune foarte mare in societate pe tema finantarii lacaselor de cult

Premierul Dacian Ciolos a declarat miercuri ca a simtit ‘o tensiune foarte mare in societate’ pe subiectul finantarii lacaselor de cult, potrivit Agerpres.

‘In aceste zile, cand au fost discutii legate de finantarea sau nu a lacaselor de cult, dincolo de justificarea sau nu a bugetului public, am simtit o tensiune foarte mare in societate legata de aceste lucruri si cred ca impreuna trebuie sa vedem cum facem sa depasim aceste tensiuni si aceste conflicte din societate care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred ca in felul acesta putem sa ne clarificam lucrurile, sa ne limpezim principiile si valorile pe care vrem sa cheltuim inclusiv banul public si nu in felul acesta putem sa ajungem la o stare de incredere in noi si in ceea ce putem sa facem. I-am spus si parintelui patriarh ca eu raman deschis sa vad in ce fel putem colabora pe viitor cu toate cultele, pe de alta parte i-am inteles si pe cei care vor o cheltuire eficienta a banului public’, a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Premierul a adaugat ca lacasele de cult nu au alocari in bugetul de stat si ca este importanta implicarea enoriasilor si a autoritatilor locale in realizarea unor asemenea investitii.

“Avem alocari pentru culte si cheltuielile cu salariile in urma deciziilor care au fost luate de Parlament, au un impact si pe partea de culte. Pe de alta parte, faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacase de cult nu sunt importante, dar cred, pe de o parte, ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale. Autoritatile locale pot sa decida cel mai bine in ce fel anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective. (…) Cel putin in momentul de fata, asa cum sta bugetul, nu ne-am putut permite aceste alocari. Am spus si in discutiile cu parintele patriarh si e deschisa aceasta idee si celorlalte culte, cred ca putem mobiliza implicarea si a cultelor in proiectele cu caracter social“, a sustinut prim-ministrul.

Cristian Pantazi: Purgatoriul Bisericii Ortodoxe. Citeva implicatii ale deciziei premierului Ciolos de a nu da bani de la buget pentru constructia de biserici noi

Guvernul Ciolos a luat decizia corecta in relatia cu Biserica Ortodoxa, chiar daca pare drastica. Nu a prevazut bani in bugetul 2016 pentru constructii de biserici si, in ciuda nemultumirii evidente a Patriarhului, si-a mentinut pozitia. Premierul Ciolos inregistreaza o premiera a ultimilor 25 de ani: rezistenta statului in fata populismului pseudo-religios. Patriarhul Daniel are doua optiuni. Sa continue lupta pentru bani in Parlament si la primari, sau sa inceapa reformarea Bisericii. De aceasta decizie vor depinde multe in Romania anilor viitori.

Ciolos a inteles ca in societate exista o preocupare majora fata de modul in care statul roman finanteaza Biserica Ortodoxa.Prea multe abuzuri ale unor inalti ierarhi (vezi cazul recent al automobilului de lux cumparat de Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza), prea multe abuzuri ale unor preoti (vezi cearta cu enoriasii pentru o biserica ridicata pe spatiul verde in Piatra Neamt sau taxe percepute abuziv pentru inmormintari), prea mare presiune pentru propaganda religioasa in scoli.

Nu in ultimul rind, Biserica s-a pozitionat deseori prin reprezentanti ai sai ca o frina in calea schimbarilor din societate (scandalul cipurilor, scandalul orei de religie bagate cu forta in programa scolara, scandalul Halloween etc). Rezultatul a fost ca multi, tot mai multi romani au inceput sa perceapa Biserica Ortodoxa drept un adversar, o gaura neagra care inghite inutil banii publici care, altfel, ar putea merge spre spitale ori scoli. Protestele Colectiv au aratat ca multi tineri nu se mai regasesc in aceasta Biserica, asa cum arata ea acum.

Iar Ciolos a inteles asta. A spus-o explicit in conferinta de presa de miercuri: “am trăit sentimentul, în aceste zile, când au fost discuţii legate de finanţarea sau nu a lăcaşelor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicării bugetului public, am simţit şi o tensiune foarte mare în societate legat de aceste lucruri” (sursa: gov.ro). Dincolo de faptul ca sint sau nu bani in buget, Ciolos a dat semnalul ca Biserica trebuie sa se reformeze. Pina acum, Biserica Ortodoxa si-a investit cea mai mare energie in construirea de ziduri. E timpul – si societatea a transmis mesajul corect – ca Biserica Ortodoxa sa inceapa sa investeasca in zidirea interna a credintei, in pastoratia sa.

De altfel, distantarea conducerii Bisericii Ortodoxe de oameni mai are un corespondent ingrijorator: distantarea inaltilor ierarhi de preotii simpli. Sint tot mai multe voci din Biserica Ortodoxa care in ultimele luni cer schimbarea interna, cer reforma. Nevoia de schimbare a descris-o perfect Andrei Gaitanaru intr-un articol exceptional:“Primul lucru asupra căruia s-a concentrat după 1989 Sfântul Sinod a fost construirea de noi biserici. Era nevoie de ele, piața credinței o cerea. De asemenea, au fost deschise în țară noi Facultăți de Teologie. Absolvenții acestora au fost hirotoniți. Însă, deși nevoia era legitimă, ea a fost tratată ca și cum ar fi fost vorba despre o cursă a reîmbisericirii neamului. Atenția asupra felului în care arăta școala de pastorație a Bisericii Ortodoxe nu a fost atât de vie precum ar fi trebuit. Nu a contat atât de mult cum se făcea antrenarea celor care urmau să devină călăuze spirituale. Iar pregătirea lor a fost influențată de contaminarea Bisericii cu relele regimului comunist – mai cu seamă frica și duplicitatea”.

Da, e un moment zero pentru Biserica Ortodoxa. Iar decizia Guvernului de a nu aloca fonduri pentru noi biserici poate fi impulsul initial (alaturi de protestele #Colectiv) pentru reforma. Zero bani de la buget pentru biserici noi le va atrage atentia oamenilor bisericii ca ceva nu e in regula, ca nu pot continua asa, iar presiunea va merge pina la virful ierarhiei.

Ce va face Patriarhul Daniel in fata acestei situatii inedite si dureroase pentru un manager de institutie?

  • Prima optiune e si cea mai facila. Jocul politic. Patriarhul si ceilalti inalti ierarhi pot incepe jocul seductiei pe linga parlamentari pentru citeva amendamente la buget care sa aduca fonduri bugetare pentru Catedrala Mintuirii. La fel, se pot duce anul viitor la primari si sefii de consilii judetene pentru bani pe plan local. Mai grav: se poate indrepta spre acel partid (sau partide) care promit un ajutor substantial odata ce vor ajunge la guvernare in 2016. Dar asta inseamna ca toata energia se va consuma intr-un comportament la fel de eronat ca pina acum.
  • A doua optiune e cea complicata. Reforma Bisericii Ortodoxe. Pentru orice institutie, reforma e o pacoste. Cu atit mai mult pentru o Biserica, orice Biserica. Aici, procesele si mecanismele interne curg dupa alte reguli decit in institutiile laice. Cu toate acestea, si Bisericile trec prin procese de innoire, pentru ca lumea se schimba. Or, Biserica Ortodoxa Romana are nevoie urgenta de reformarea pastoratiei: de la stilistica serviciului religios la fondul invataturilor transmise, de la incremenirea administrativa la optiunile sociale asumate.

Patriarhul are o alegere grea in fata. Vom avea unele semnale la primul Sinod de anul viitor (intalnirea inaltilor ierarhi ai BOR), iar Biserica Ortodoxa ar putea incepe trecerea atit de necesara prin purgatoriu. In functie de drumul pe care si-l alege Biserica vom putea discuta despre relatia viitoare cu Statul. Pina atunci, decizia de azi  a Guvernului Ciolos e cea corecta.

Nota noastra:

Dupa ce, initial, parea ca a dat inapoi, premierul Ciolos a revenit, probabil impins de la spate, la pozitia “drastica” de a taia, practic, fondurile pentru lacasurile de cult.

Decizia premierului Dacian Ciolos nu este una fundamentata pe nevoi reale sau pe calcule bugetare. Este una de tip strategic ce tine de comunicare, dar si de modelare a opiniei publice si de impunere a unor prioritati false in societate. 

Faptul ca premierul a tinut sa afirme existenta unei “tensiuni in societate” este un semn mult mai rau decat acei 30 si ceva de milioane euro (un nimic raportat la buget) taiati. Prin acest act de comunicare, Dacian Ciolos a taiat de pe lista imensa majoritate tacuta a romanilor: a celor care nu sunt pe facebook, sau nu se manifesta organizat; a celor care nu au iesit in strada in ultimele proteste. Practic, pentru Ciolos, “societatea” a devenit doar ceea ce ne transmit televiziunile, isteric, pe tema bisericilor, si doar minoritatea activa si manipulata a “tinerilor frumosi si destepti”.

Spunem asta pentru ca supra-expunerea subiectului “finantarii lacasurilor de cult” corespunde supra-expunerii unei categorii sociale minoritare, dar agresiva si (facuta sa fie) vizibila. Premierul s-a referit, de fapt, la o falsa tensiune, nu in sensul in care nu a existat, ci in sensul in care a fost construita, manufacturata, fabricata si multiplicata prin canalele mediatice (Facebook + TV). Aceasta tensiune nu a izbucnit de jos in sus, ci a fost indusa. 

Din aceeasi operatiune de manufacturare a unei “societati” artificiale face parte si masura institutionala de creare a unui Minister pentru ”Consultare Publică și Dialog Civic”. Rolul acestuia nu este doar de a rasplati propaganda politica facuta pentru actualul guvern, ci este de a substitui majoritatii tacute minoritatea activa a societatii in civil. Cam cum procedeaza si Ambasada SUA, atunci cand cheama la intalnirea cu emisarii metropolei “societate civila” si “jurnalisti”, adica ONG-urile finantate de Soros si acoperitii de la SIE din presa romana, care devin, printr-o operatiune de tip sovietic/leninist, unicii reprezentanti ai societatii romanesti…

Daca nu se facea aceasta agitatie premeditata, deliberata, despre care am mai scris, nu exista nici tensiunea cu pricina, cu toate nemultumirile latente din… societate.

Hotnews ne ofera, ca si in alte dati, si sensul acestei actiuni de constrangere si “umilire” simbolica a Bisericii. Practic, Patriarhia este somata sa se reformeze, adica:

– sa renunte la ora de religie in actualul format;

– sa accepte aculturarea agresiv-globalista (Halloween);

– sa se delimiteze de orice fel de opozitie fata de masurile de supraveghere si monitorizare politieneasca (acte electronice), precum si alte teme “strategice” (gaze de sist);

Acestea nu sunt noi, insa Pantazi a mai adaugat si alte doua “cerinte” pe agenda pe care acesti agenti de propaganda incearca sa o construiasca si impuna asupra opiniei publice:

– “reforma” “stilisticii” slujbelor, adica ritual simplificat, preoti rasi, tunsi, frezati si fara vesminte traditionale;

– si, de un tupeu nemarginit, chiar si reformarea FONDULUI INVATATURILOR Bisericii. Fondul invataturilor este dat de dogme, asa cum au fost ele cristalizate in Sfintele Sinoade, si in Sfanta Traditie.

O Biserica protestantizata – sau macar catolicizata, iata agenda oficiosului metropolitan. Iata, pana la urma, si adevaratul obiectiv al agentilor de influenta si propaganda, probabil inspirati de angajatorii lor: modificarea “fondului” de invataturi pana cand Biserica nu va mai fi ortodoxa, adica, pentru noi, nu va mai fi Biserica. 

Cat priveste “optiunile sociale”, fiti pe pace. Hotnews nu vrea ca BOR intr-un critic al politicilor antisociale de tip neoliberal si al bogatiei acumlata prin “hrapire”, asa cum se face in Romania capitalismului salbatic in care traim, ci dimpotriva, sa devina o trambulina pentru conceptii darwiniste sociale deghizate sub pilde evanghelice.

Cat priveste ierarhia, nu ar strica sa inteleaga de aici ca abdicarea de la misiunea sa nu ii va aduce niciun fel de “pace” sau “compromis” – exemplul anglicanilor este edificator.

De asemenea, poate vor intelege si unii intelectuali crestini, pana nu va fi prea tarziu, cu cine se asociaza.

clopote-clopotul

*

*

*

*


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, Carduri electronice/ cipuri, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

44 Commentarii la “LA LOC COMANDA: Premierul Cioloș a revenit la ordin(e) si TAIE COMPLET BANII PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou si arata adevaratul obiectiv: REFORMAREA BOR, INCLUSIV A “FONDULUI INVATATURILOR TRANSMISE”!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: “AMENINTAREA RUSEASCA”. Horatiu Pepine despre MANIPULAREA IDEOLOGICA a “pericolului rusesc” de catre FRONTUL SECULARIST si GRUPURILE DE INTERESE/ Raspunsul unor lideri ai sustinatorilor familiei Bodnariu la acuzele Alinei Mungiu-Pi
  2. Pingback: “AMENINTAREA RUSEASCA”. Horatiu Pepine despre MANIPULAREA IDEOLOGICA a “pericolului rusesc” de catre FRONTUL SECULARIST si GRUPURILE DE INTERESE/ Alte reactii ale sustinatorilor familiei Bodnariu la aberatiile Alinei Mungiu-Pippidi
  3. Pingback: PROPAGANDA VS FAPTE. Biserica Ortodoxa Română – cultul CU CELE MAI PUTINE BISERICI LA NUMARUL DE CREDINCIOSI. Doar 38% din lacasurile de cult de dupa 1989 sunt biserici | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: Agenția Basilica a comis o CRIMĂGÂNDIT pentru presstituta de sistem: l-a citat pe Părintele Stareț Melchisedec Velnic de la Putna cu afirmatii tari despre „MAIMUȚĂREALA EUROPEANĂ” și „AMESTECTUL DIFERITELOR AMBASADE”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare