VATICAN. Documentul de lucru pentru CONCILIUL consacrat FAMILIEI nu ar mai contine prevederile “revolutionare” privind HOMOSEXUALITATEA

24-06-2015 2 minute Sublinieri

VATICAN-RELIGION-POPE-ASSUMPTION

Documentul de lucru (instrumentum laboris) pe baza caruia vor avea loc discutiile in cadrul Conciliului Vaticanului consacrat Familiei a fost facut public. Conform EVZ, in aceasta varianta s-ar reafirma viziunea traditionala despre familie, chestiunea homosexualitatii fiind tratata astfel:

Documentul menționează foarte pe scurt persoanele homosexuale, evocând „proiecte de asistență pastorală” pentru integrarea lor în biserică. Însă posibilitatea căsătoriilor homosexuale este respinsă categoric: „Nu există nici o bază pentru a stabili analogii, fie și îndepărtate, înter uniunile homosexuale și modul în care Dumnezeu a statornicit căsătoria și familia.”

Conform National Catholic Reporter, documentul contine atat viziuni critice fata de stilurile de viata moderne, cat si tentative de deschidere fata de anumite probleme curente. Astfel, exista o abordare mai nuantata a divortatilor si se exprima critici fata de anumite forme de feminism care redefinesc rolul femeii in viata de familie. In cele trei paragrafe dedicate persoanelor homosexuale, se afirma ca fiecare persoana, indiferent de tendintele sale sexuale, este respectata pentru demnitatea sa si ar trebui primita cu sensibilitate si delicatete, atat in biserica cat si in societate.Mai departe, in document se afirma ca “este dezirabil ca proiectele pastorale sa acorde o atentie deosebita insotirii familiilor ce contin persoane cu tendinte homosexuale, precum si fata de aceste persoane”. 

Reamintim faptul ca gruparile catolice conservatoare au semnalat, alarmate, o serie de initiative ale cardinalilor si episcopilor dornici ca Vaticanul sa inaugureze un aggiornamento si pe temele etice si familiale, mergand pana la acceptarea si valorizarea uniunilor homosexuale.

Activistii LGBT din spatiul catolic s-au declarat, in mod previzibil, dezamagiti de documentul de lucru, pe care-l considera contrar asteptarilor majoritatii episcopilor, ce ar fi dorit o noua abordare a problematicii, si “ignorant” in ceea ce priveste chestiunea homosexualitatii. Mai exact, activistii LGBT critica termenul de “tendinte homosexuale” care se regaseste in document, termen care ar avea ca implicatie faptul ca homosexualitatea ar tine de alegere si nu de genetica. 

Sursele catolice de informare, ca National Catholic Reporter, considera ca faliile intre factiunile “reformiste” si cele “conservatoare” s-ar fi adancit de la intalnirea pregatitoare din octombrie 2014, fiecare tabara propulsandu-si in mod activ agenda prin diferite actiuni mediatice sau/si pastorale. 

Reformistii se revendica in mod consistent de la initiativele Papei Francisc. De altfel, acesta, in peisajul mediatic, este prezentat in mod constant ca o figura cheie dornica de innoire pe temele familiale, documentul de lucru fiind perceput ca un fel de reactie conservatoare fata de pozitia sa. Reformistii predomina in tari ca Germania. In schimb, initiative conservatoare puternice, care au facut apel la Papa Francisc pentru a reitera doctrina asupra familiei, au fost inregistrate in Italia, Marea Britanie si Polonia, unde exista rezistenta cea mai puternica. De altfel, pozitiile conservatoare cele mai asertive s-au facut auzite din partea liderilor religiosi catolici din Europa de Est.

Este de vazut modul in care va gestiona Papa Francisc conflictul intre cele doua tabere si, mai ales, cum anume va alege sa se pozitioneze in raport cu opinia publica mondiala. In mod vadit, Papa Francisc s-a “branduit” ca un lider religios “vizionar” si “deschis” in problemele ce tin de homosexualitate. Este greu de crezut acest Papa va accepta un rol atat de incomod si impotriva curentului ca acela de lider religios care reitereaza doctrina catolica despre familie si homosexualitate. 

Pentru ortodocsi, deznodamantul acestui Conciliu al Vaticanului, ce va avea loc in octombrie 2015, are importanta sa. In cazul in care vor exista “reforme” in doctrina si pastoratia catolica pe teme familiale, presiunea mediatica si institutionala pentru adoptarea unor pasi similari de catre Bisericile Ortodoxe se va intensifica.

Cuvantul Ortodox


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, 1. DIVERSE, Homosexualitate, Opinii, analize, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “VATICAN. Documentul de lucru pentru CONCILIUL consacrat FAMILIEI nu ar mai contine prevederile “revolutionare” privind HOMOSEXUALITATEA

  1. Oamenii din occident fac demonstratii impotriva familiei homosexuale , papa da inapoi in a da liber acestor familii, dar cei de la guvernarea acelor tari si parlamentele de ce nu tin cont de marile manifestatii care sustin familia formata din femeie , barbat si copiii ?

  2. Pingback: PAPA FRANCISC A LAUDAT O SCRIITOARE DE CARTI DE COPII CU POVESTI HOMOSEXUALE/ Importantul Cardinal de Viena lauda RELATIILE GAY STABILE/ Protest fata de SINUCIDEREA ASISTATA in Marea Britanie | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Interviu cu dr. Judith Reisman, cercetatoarea care l-a demascat pe Alfred Kinsey: PRIMUL SAU SCOP A FOST SA SCHIMBE MENTALITATEA OAMENILOR/ Vocile favorabile “NATURALIZARII” PEDOFILIEI se inmultesc/ TRANSSEXUALITATEA – O TULBURARE PSIHIC
  4. Pingback: PAPA FRANCISC: IDEOLOGIA GENULUI ESTE DEMONICA. TEORIA GENULUI neaga natura femeii si barbatului EXCLUDE credinta in Dumnezeu – O POZITIE CATOLICA | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: PAPA FRANCISC: BISERICA AR TREBUI SA CEARA IERTARE HOMOSEXUALILOR | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare