“Toiag din radacina lui Iesei, si floare dintr-insul, Hristoase, din Fecioara ai odraslit” – DOUA SCRISORI ALE STARETULUI AMBROZIE DE LA OPTINA LA NASTEREA DOMNULUI

26-12-2009 Sublinieri

jesse02

Fratilor in Domnul, surorilor si maicilor,

Se apropie marele praznic crestinesc al Nasterii dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Va felicit pe toti cu prilejul acestei insemnate sarbatori crestine si va doresc din inima sa o intampinati si sa o petrecti in pace si bucurie si mangaiere duhovniceasca.

Dupa obiceiul meu, pentru a ne folosi duhovniceste, vreau sa va infatisez spre cercetare cuvintele psalmistului:

Oare va uita sa Se milostiveasca Dumnezeu? Sau va inchide in mania Sa indurarile Sale? (Ps. 76,9).

Multi dintre credinciosii crestini, din slabiciune omeneasca si putinatate de suflet, au obiceiul sa spuna adesea, si mai cu seama in necazuri si boli: “m-a uitat” sau “ne-a uitat Dumnezeu”. Iata ca Sfantul David pentru aceasta ne si mustra, spunand:

Oare va uita sa Se milostiveasca Dumnezeu? Sau va inchide in mania Sa indurarile Sale?”.

Cuvintele acestea arata ca Domnul Isi revarsa indurarile peste zidirea Sa nu doar atunci cand se poarta cum se cuvine, ci si atunci cand ei Il manie pe Domnul, precum se spune in Evanghelie ca Atotbunul Dumnezeu, dupa milostivirea Sa,

face sa rasara soarele peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti”.

Domnul Insusi graieste zidirii Sale prin alt proroc, zicand:

“Oare femeia uita pe pruncul ei si de rodul pantecelui ei n-are ea mila? Chiar cand ea il va uita, Eu nu te voi uita pe tine” (Is.49, 15).

Greseala si ratacirea omenirii vin din aceea ca noi nu pricepem cum se cuvine hotararile si voia lui Dumnezeu in ceea ce ne priveste. Dupa masura bunatatii si milostivirii Sale, Domnul vrea sa ne daruiasca vesnica fericire in Imparatia Cerurilor; iar noi, dupa masura orbirii noastre, voim si cautam mai degraba fericirea si bunastarea vremelnica pe pamant. Iata insa ca Domnul, din bunatate si iubire catre neamul omenesc, ne si intelepteste cu felurite necazuri si boli si alte suferinte, precum marturiseste Apostolul:

Caci pe cine il iubeste Domnul il cearta, si biciuieste pe tot fiul pe care il primeste… Iar daca sunteti fara de certare, de care toti au parte, atunci sunteti fii nelegitimi, si nu fii adevarati” (Evr.12; 6,8).

Printre noi nu sunt putini aceia care vor sa primeasca fericirea vesnica in Imparatia Cerurilor, si deopotriva doresc sa aiba deplina bunastare si fericire vremelnica. Aceasta insa este cu neputinta, precum ne lamureste cuvantul lui Dumnezeu, “ca prin multe necazuri se cuvine noua a intra in Imparatia Cerurilor” si ca mostenirea cea dimpreuna cu Hristos o vor primi doar aceia care, de dragul lui Hristos, sufera pe pamant felurite necazuri si patimiri, dupa cum marturiseste Apostolul:

…patimim impreuna cu El sa ne si proslavim”.

Atunci cand, fiind in necazuri si in boli, ne vom descuraja si vom carti impotriva lui Dumnezeu si a oamenilor si impotriva sortii, atunci nu numai ca nu ne vom preamari impreuna cu Hristos, ci insasi mantuirea noastra vesnica devine indoielnica, daca nu ne vom pocai si nu ne vom stradui a ne indrepta – daca nu prin fapte, cel putin prin starea launtrica a sufletului si a cugetului nostru, precum spune Sfantul Ioan Scararul:

Nu am postit, nu am privegheat si pe pamant nu m-am culcat – dar m-am smerit si m-a mantuit Domnul”.

Iar alt sfant, Isaac Sirul, zice:

Smerenia si fara fapte iarta multime de pacate, iar faptele fara smerenie sunt nefolositoare”.

Cela Ce pentru a noastra mantuire S-a nascut din Fecioara, Domnul nostru Iisus Hristos, sa ne intelepteasca spre cele folositoare si mantuitoare. Amin!

Nevrednicul ierom. Ambrozie

Decembrie, anul 1890

lrg-9372-icoane_nasterea_domnului_thess_***

Surorilor in Domnul si maicilor,

Prin indelunga rabdare a lui Dumnezeu, iarasi si iarasi ne invrednicim a intampina praznicul Nasterii dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Va felicit pe toate cu prilejul acestei atotveselitoare sarbatori crestine si, precum obisnuiesc, pentru folosul duhovnicesc va infatisez spre cercetare irmosul Canonului Nasterii:

Toiag din radacina lui Iesei, si floare dintr-insul, Hristoase, din Fecioara ai odraslit, Cel Laudat din muntele cel cu umbra deasa. Venit-ai intrupandu-Te din Cea Neispitita de barbat, Cel Fara de trup si Dumnezeu. Slava puterii Tale, Doamne!”.

Cred ca putini din cei ce iau aminte la pacatosenia mea vor intelege pe deplin talcul acestui irmos. Pentru cei care nu o pot face, vreau sa astern in scris o mica lamurire.

jesse01Sf Prooroc Aaron“Toiag din radacina lui Iesei, si floare dintr-insul, Hristoase, din Fecioara ai odraslit”. In chivotul Legamantului a fost asezat – spre pomenire neamurilor viitoare -, dupa porunca lui Dumnezeu, toiagul lui Aaron, cel ce daduse floare in chip minunat. Toiagul acesta era preinchipuirea celuilalt toiag din radacina lui Iesei, adica a Preasfintei Fecioare de Dumnezeu Nascatoare. Ea a odraslit din parinti neroditori ca o ramura vie din pamant uscat; iar din aceasta Ramura feciorelnica a odraslit ca o floare Hristos, Dumnezeu si Om.

“Cel Laudat din muntele cel cu umbra deasa. Venit-ai intrupandu-Te din Cea Neispitita de barbat, Cel Fara de trup si Dumnezeu. Slava puterii Tale, Doamne!”.

Cel Laudat in Ceruri, Dumnezeul Cel Nevazut, a venit pe pamant in chip vazut ca dintr-un munte cu umbra deasa, intrupandu-Se Cel Fara trup din Fecioara Cea Neispitita de barbat. Precum anevoie este a patrunde cu privirea pe munte, in umbra desisului padurii, anevoie este a pricepe cu mintea cele neurmate. Taina Intruparii Fiului lui Dumnezeu din Preasfanta Fecioara este neurmata si se primeste in suflet numai prin credinta. De aceea, prorocul Avacum, mai inainte vazand cu duhul Taina cea neurmata a Intruparii, a strigat: “Slava puterii Tale, Doamne!”.

Nu este nepotrivit a risipi aici si nedumerirea unora despre cuvintele care s-au zis: “Dumnezeu de la miazazi va veni”, iar nu de la rasarit. S-a zis asa pentu asezarea Betleemului fata de Nazaret, caci Nazaretul, unde a avut loc Buna Vestire a Maicii Domnului, este la miazazi de Betleem, unde s-a nascut Hristos.

In cuvintele: “Dumnezeu de la miazazi va veni” putem afla si urmatorul inteles moral: precum soarele cel vazut, atunci cand se afla la mijlocul zilei spre miazazi, mai tare incalzeste si lumineaza cu razele luminii sale – asa si Hristos Domnul, mai mult lumineaza si intelepteste cu razele harului Sau pe cei ce se nevoiesc intru taria puterii lor, la mijlocul vietii lor, precum s-a zis: “Cei ce seamana in austru (vant de la miazazi – n.t.) cu bucurie vor culege”.

In tinerete, omul adesea nu pricepe cele ce sunt de trebuinta, iar la batranete este in cea mai mare parte slabanogit si neputincios – iar cel slabanogit si neputincios la ce nevointa mai e bun? Ce se va intampla cu noi, pacatosii, cei imbatraniti si slabanogiti fara de nicio nevointa? Nu ne ramane decat sa ne mangaiem cu vorbele Apostolului, care a zis:

“Vrednic de credinta si de toata primirea e cuvantul ca Iisus Hristos a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi” (I Tim. 1, 15).

Acesta, dupa negraita Sa milostivire si iubire de oameni, nu scoate afara nici pe cei care vin la El cu pocainta intr-al unsprezecelea ceas al vietii, si porunceste sa li se dea plata ca celor care au purtat greutatea si zaduful zilei. Pentru aceasta, sa nu ne lenevim nici noi, cei pacatosi si slabi, a ne pocai si a ne smeri, si a rabda necazurile si durerile ce ne sunt trimise, luand aminte la cuvantul cel evanghelic al Domnului:

Intru rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre; si cel ce va rabda pana la sfarsit, se va mantui”.

Cela Ce Te-ai nascut din Preaneprihanita Fecioara si esti Unul Sfant, miluieste-ne pe noi, pacatosii. Amin!

Nevrednicul ierom. Ambrozie

Decembrie, anul 1883

(din: Sf. Ambrozie de la Optina, “Nasterea de Sus si Invierea prin har, Manastirea Sf. Pantelimon, 1998)

__Staret-Ambrosie_Optino2

 

Legaturi:


Categorii

1. SPECIAL, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Maica Domnului, Nasterea Domnului (Craciunul), Sfintii de la Optina, Soborul Maicii Domnului, Talcuiri ale textelor scripturistice

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la ““Toiag din radacina lui Iesei, si floare dintr-insul, Hristoase, din Fecioara ai odraslit” – DOUA SCRISORI ALE STARETULUI AMBROZIE DE LA OPTINA LA NASTEREA DOMNULUI

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Teofan Zavoratul: CUM TRAIM NASTEREA DOMNULUI, CUM SI PENTRU CE NE BUCURAM?
  2. Pingback: Război întru Cuvânt » Predica Sfantului Luca al Crimeei la Duminica Sfintilor Parinti dupa trup ai Mantuitorului: CINSTIREA “NORULUI DE SFINTI” AI VECHIULUI LEGAMANT CARE AU PREGATIT VENIREA IN LUME A DOMNULUI
  3. Pingback: Staretii de la Optina - povatuitori duhovnicesti de mare pret pentru toata vremea
  4. Pingback: PREDICI SI TALCUIRI LA DUMINICA DINAINTEA NASTERII DOMNULUI. Genealogia Mantuitorului. Sensul pomenirii stramosilor lui Iisus. Cum ne pregatim pentru Craciun?
  5. Pingback: Pastorala mangaietoare de Nasterea Domnului (2010) a IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei: SA NE REGASIM VESMANTUL DE FII AI LUI DUMNEZEU, CA SA INFRUNTAM CU HRISTOS MULTELE GREUTATI CARE NE ASTEAPTA IN NOUL AN!
  6. Pingback: Sf. Teofan Zavoratul: CUM TRAIM NASTEREA DOMNULUI, CUM SI PENTRU CE NE BUCURAM?
  7. Pingback: Pastorala patrunzatoare la Nasterea Domnului a MITROPOLITULUI SERAFIM DE PIREU. De ce omul de azi nu mai intelege vestea minunata adusa de Maica lui Dumnezeu? SI DESPRE RAUTATEA UCIGASA A IROZILOR DINTOTDEAUNA -
  8. Pingback: “Fecioara astazi…” – PREDICI AUDIO foarte folositoare de la MANASTIREA PUTNA la SOBORUL MAICII DOMNULUI: De ce e nevoie de suferinta? Vulnerabilitatea iubirii adevarate. “Uitam sa traim, am uitat ca suntem vesnici” -
  9. Pingback: Evanghelia Zilei a Doua de Craciun – FUGA IN EGIPT A MAICII DOMNULUI, CU PRUNCUL IISUS. Predica Sfantului Nicolae Velimirovici -
  10. Pingback: Sfantul Ambrozie de la Optina – Staretul mangaierii -
  11. Pingback: NASTEREA MAICII DOMNULUI, “Nasterea bucuriei a toata lumea”. Cuvintele Sfintilor Ioan Maximovici si Ioan Damaschin -
  12. Pingback: Bucuria duhovniceasca. MAICA DOMNULUI A ADUS IN LUME BUCURIA -
  13. Pingback: LA PIEPTUL MAMEI NOASTRE DIN CER, SUB GRIJA SI RUGACIUNEA ocrotitoarei si hranitoarei celor orfani sau suferinzi. PASTORALA PS MACARIE DRAGOI LA NASTEREA DOMNULUI: “Ochii ei protectori și milostivi sunt pururea aplecați spre cei fără de ajutor.
  14. Pingback: TIE, MAICUTA DULCE A INIMILOR NOASTRE… “Tu esti lumina cea sfanta, Precista blagoslovita… Tu esti izvor de viata, Adăpi bine cu dulceata” | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: SOBORUL MAICII DOMNULUI, ALINATOAREA DURERILOR, MANGAIETOAREA SI HRANITOAREA NOASTRA. Cuvinte duhovnicesti calde si duioase ale Parintelui Episcop Macarie Dragoi – 2015: “Maica Domnului ne ține la inima sa maternă, încălzindu-ne, și pe no
  16. Pingback: Parintele STELIAN COSTEA despre NASTEREA DOMNULUI, “Soarele Dreptatii si Rasaritul Mantuirii noastre” si despre MAICA DOMNULUI, “cel mai frumos zambet al creatiei lui Dumnezeu, surasul care pe toti ne impodobeste”. CARE E VOCATIA U
  17. Pingback: PS DAMASCHIN – cuvânt străpungător de inimi: SINGURĂTATEA MAICII DOMNULUI, însingurarea cea de trebuință, IEȘIREA DIN ÎMPRĂȘTIERE, AJUTORUL și RUGĂCIUNEA PENTRU CEI SINGURI: “Fiți dumneavoastră acești îngeri de care ceilalți
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate