Sambata Sfantului Teodor – minunea colivelor si pomenirea mortilor

15-03-2008 Sublinieri

theotyrn.jpg

 Ieromonahul Makarios Simonopetritul (dupa crestinortodox.ro):

Praznicul Sfantului Mucenic Teodor Tiron este, dupa Karabinov, cea mai veche sarbatoare fixa deplasata in ciclul liturgic mobil. Marea popularitate a acestui sfant, al carui sanctuar din Euhaita atragea multimile, a facut ca pomenirea lui sa fie transferata in prima sambata a Postului Mare, dupa cum atesta Typikon-ul Marii Biserici.

Nu este insa vorba doar de un transfer al sarbatoririi praznuite de Triod. Caci, in timp ce Typikon-ul Marii Biserici nu indica decat sinaxa mucenicilor, Triodul comemoreaza in aceasta zi mai precis minunea colivelor, a carei naratiune e atribuita patriarhului Nectarie al Constantinopolului (sfarsitul secolului IV).

In timpul domniei tiranice a imparatului Iulian Apostatul, acesta a poruncit sa se stropeasca cu sangele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vandute pe piata cetatii imperiale, pentru a intina astfel prima saptamana din Postul Mare al crestinilor. Dar mucenicul Teodor s-a aratat in vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian si sfatuindu-l sa fiarba graunte de grau (kolva) si sa le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca acestia sa nu mearga sa cumpere de la piata.

Fiind astfel izbaviti de intinaciunea idolatriei gratie acestui mucenic surpator al idolilor, arhiepiscopul a poruncit credinciosilor sa serbeze in fiecare an, la incheierea primei saptamani a Postului Mare, un praznic care sa comemoreze acest eveniment. Aceasta prima sambata e, asadar, ocazia unei duble bucurii: incheierea primei perioade a postului si praznuirea mucenicului.

Sa ne odihnim in sambata de astazi, oamenilor, incetand ostenelile cele de ieri, pentru Cel ce a binecuvantat aceasta zi cu odihna si cu praznuirea cea de acum a mucenicului“.

Praznicul mucenicului e dublu si el, pentru ca in el ne bucuram atat de minunea colivelor, cat si de nevointele mucenicesti ale Sfantului Teodor. De aceea, slujba zilei nu are “Aliluia” pentru adormiti, ca in celelalte sambete, ci “Dumnezeu este Domnul“. Imnologia cuprinde piese rezervate laudei lui Teodor si altele inchinate minunii colivelor. Lectura sinaxarului care relateaza aceasta minune e completata de cea a panegiricului Sfantului Teodor atribuit Sfantului Grigorie al Nyssei.

Comemorarea mucenicului Teodor Tiron intr-o sambata in mod normal consacrata memoriei colective a sfintilor si a martirilor apare, asadar, drept o specificare a acesteia, inscriindu-se ca un fel de concluzie a seriei celor trei sambete festive: Sambata Mortilor, Sambata Ascetilor si Sambata lui Teodor.

Pe de alta parte, cu exceptia Sambetei Acatistului, celelalte sambete din Postul Mare nu vor cuprinde comemorari deosebite, sarbatoarea colivelor ingaduind astfel evidentierea caracterului privilegiat al primei saptamani. La incheierea acesteia din urma, adunarea mucenicilor reprezentata de Sfantul Teodor se asociaza, asadar, prin rugaciunile si exemplele ei eforturilor intreprinse de credinciosi, pentru a-i ajuta pe calea ce le ramane de parcurs in saptamanile urmatoare.

Postul cel curat si fara prihana la noi acum ajungand, a adus cu sine savarsire de minuni mucenicesti. Caci prin post ne curatim de intinaciunile si de necuratiile cele sufletesti iar prin dovezi si lupte vitejesti asupra patimilor ne imbarbatam. Pentru aceasta si cu darul sfintei postiri luminandu-ne si cu minunile mucenicului Teodor intarindu-ne in credinta intru Hristos, cerem de la El sa dea mantuire sufletelor noastre“.

Ca si in Sambata Mortilor, dupa Vecernie (si Liturghia Darurilor mai inainte sfintite) de vineri se trece la Panihide si la binecuvantarea colivelor, dar aici semnificatia e putin diferita. E vorba mai putin de supravietuirea vechilor ospete funerare ale primilor crestini, cat de un oficiu festiv comemorand minunea colivelor si biruinta impotriva planului perfid al Iui Iulian Apostatul, gratie interventiei miraculoase a mucenicului Teodor.

Aceasta diferenta apare si in structura Panihidei: aceasta nu mai cuprinde Psalmul 90 si “Aliluia” ca la Panihida adormitilor, ci Psalmul 142 si “Dumnezeu este Domnul” festiv, un canon al Sfantului Ioan Damaschinul la aceasta minune, binecuvantarea colivelor si apolisul Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite, la sfarsitul careia se reintra in procesiune in trapeza pentru prima masa oficiala a saptamanii.

Obiceiul lavrei Sfantului Sava cel Sfintit si al chinoviei Sfantului Eftimie era ca in cursul acestei mese sa se acorde o dispensa de vin si untdelemn intru cinstirea sfantului zilei, dar Typikon-ul tiparit precizeaza ca a fost desfiintat din pricina respectului datorat primei saptamani a Postului Mare”.

 (din: “Triodul explicat. Mistagogia timpului liturgic“, Editura Deisis, Sibiu, 2000)

 triodul-explicat.gif


Categorii

Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Sambata Sfantului Teodor – minunea colivelor si pomenirea mortilor

  1. Am o nelamurire:
    In postul asta, Liturghia Sf.Ioan Gura de Aur nu se savarseste decat la Sarbatori mari si duminica; in restul saptamanii, Liturghia Sf.Vasile cel Mare (i se mai spune si Liturghia darurilor mai inainte sfintite?)ce cuprinde Vecernia si inca ceva (nu stiu sigur); intrebarea mea este: daca la manastiri dai spre pomenire Sf.Liturghie (morti si vii) acestia se pomenesc si se scot particele pentru ei numai la Liturghia Sf.Ioan Gura de Aur in rest, nu sunt pomeniti, este?

  2. Cu ajutorul lui Dumnezeu in cursul saptamanii viitoare vom publica o serie de articole mai detaliate si despre Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Liturghia Darurilor ii apartine Sf. Grigorie Dialogul si este o slujba a impartasirii credinciosilor, impreunata cu vecernia. Chiar daca darurile nu se mai sfintesc atunci, fiind deja sfintite de la Liturghiile porpriu-zise precedente (de aceea se si numeste astfel), putem da pomelnice si numele viilor si mortilor sunt pomenite, chiar daca nu se mai scot particele, cum se face la Proscomidia Sfintei Liturghii obisnuite.

    In duminicile Postului Mare (mai putin Duminica Floriilor) se savarseste Liturghia Sf. Vasile cel Mare, iar cea a Sf. Ioan Gura de Aur numai in zilele de sambata. Atunci viii si mortii sunt pomeniti si la Proscomidie (se scot particele), dar in rest se face pomenirea lor ca la orice alta slujba, zilnic.

  3. Multam’frumos! Nimeni nu m-a dumirit in privinta subiectului. Habar n-am avut ca Liturghia Sf.Ioan Gura de Aur se savarseste numai in zilele de sambata. Daca nu deranjez prin insistenta, as dori sa-mi spuneti referitor la Sf.Liturghie a Sf.VAsile cel Mare. Nu-mi mai amintesc unde am auzit de ea, care ii este rolul si cand se oficiaza.

  4. Pentru prea putin!

    Iata raspunsul mult mai competent decat l-am putea da noi al unui parinte tanar foarte vrednic din Alba-Iulia, pr. Florin Botezan:
    http://www.reintregirea.ro/index.php?cid=stire-462

    Iar in general despre Liturghii, tot de la parintele Florin, aici:
    http://www.dervent.ro/s/l/index-D-03.html

  5. M-am edificat. Va multumesc! (nu stiu sa pun motonei d-aia care zambesc, c-as fi pus unul).

  6. 🙂

  7. Pingback: blogul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Linkurile zilei, 18.03.08
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate