SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL – TAINA BLÂNDĂ DIN SPATELE ASPRIMII: “Eu îi învăț pe oameni să-și iubească măreția, să iubească fecioria sufletului lor, să se reîndrăgostească de natura lor adevărată…/ RUGĂCIUNEA PS MACARIE CĂTRE ÎNAINTEMERGĂTORUL DOMNULUI: “De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale!” (și VIDEO)

9-01-2021 Sublinieri

“M-a întrebat odată Sfântul Ioan:

– Ce fel de om zic oamenii că sunt?

I-am răspuns, sincer:

– Sfinte Ioane, lumea zice că ești un om greu de iubit… Greu se ajunge la ușa ta. Nu-ți arăți inima. Nu intri în vorbă ușor. Ceri mult și dai puțin. Cuvântul tău e aspru! Oamenii te-ar iubi, dacă nu s-ar teme atât de tine…

Din sprâncenele lui aspre, Sfântul a surâs… Un surâs curat, liniștit, cu toată liniștea de pe lume. Ca un bunic pe lângă care roiesc vreo 1.000 de nepoți… Și mi-a zis:

– Zi-le oamenilor așa. Eu sunt cel mai mic om din Împărăția lui Dumnezeu. Și eu îi învăț pe oameni să-și iubească măreția. Să iubească fecioria sufletului lor, care îi face dragi și de neprețuit în ochii lui Dumnezeu. Din iubirea cu care oamenii vin la mine, eu iau și arunc cea mai mare parte…. Le-o curăț, și le dau înapoi acea rămășița curată, nelegată de păcat și de iubirea de sine.

Eu îi fac pe oameni să se reîndrăgostească de natura lor adevărată… Eu îi invit să descopere că, sub toate căderile și păcatele, au haină de feciori și fecioare pe dinăuntru. Eu îi fac din nou “buni de iubit”. De ei înșiși.

Adică așa cum voia Dumnezeu să se iubească, în “secretul” inimii lor, dintotdeauna…

L-am privit din nou pe Sfântul Ioan. Cu altă minte. Cu alți ochi. Cu altă inimă. Și i-am zis:

– Te rog, pentru dragostea lui Dumnezeu, să-mi mai spui un lucru… Mâine e ziua ta. Cum să se apropie oamenii de tine, să-ți zică La Mulți Ani? Dacă vor să te “găsească”…

Sfântul Ioan, din veșnicia inimii lui, mi-a dat un răspuns care stătea acolo dintotdeauna:

– Ți-am spus că eu sunt cel mai mic om din Împărăția lui Dumnezeu. Mâine e ziua lor. Mâine e ziua tuturor intrărilor oamenilor în propriile lor inimi, ca să-și iubească “feciorul” sau “fecioara” din sufletul lor. Sau dacă încă nu pot, doar s-o vadă, să nu se întristeze, să se bucure că există… Să aibă nădejde, pentru că “feciorul” și “fecioara” din ei sunt cei care vor trăi Mulți Ani, la nesfârșit… În fiecare din ei, mă sărbătoresc și eu. Cel de pe urmă.

I-am strâns mâna Sfântului Ioan. I-am sărutat-o. Era cea mai ușoară mână. M-a strâns liniștit de mână. În sprâncenele lui stătea bunicul parcă al tuturor copiilor de pe lume…

A plecat el. Nu m-a dat afară. Era discret. El venise la mine…

Părintele Iustin Taban – Mănăstirea Putna (via grupul „Îndemn la simplitate”)

***

RUGĂCIUNE ALCĂTUITĂ ȘI ROSTITĂ DE PS PĂRINTE EPISCOP MACARIE DRĂGOI LA PRAZNICUL „TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL”, 29 AUGUST 2019, ÎN PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ „SFÂNTA TREIME ȘI SFINȚII IOAN BOTEZĂTORUL ȘI IOAN MAXIMOVICI” DIN STOCKHOLM.

„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin”.

 

Legaturi:

PS MACARIE – MARTURIE VIE DESPRE PUTEREA MANTUITOARE A PLANSULUI DE POCAINTA, de praznicul Sfantului Ioan Botezatorul (VIDEO, AUDIO)

SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL – CHEMAREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU CĂTRE NOI: “Acum este momentul să ne întoarcem. Acum este momentul să schimbăm sensul în care mergem. E păcat să pierdem această șansă” (AUDIO, TEXT)

“Prietenul Mirelui” – indreptarul iubirii smerite, jertfelnice si discrete

Predici audio si cantari la SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Blandul si smeritul MARTOR al lui Hristos si MIJLOCITOR al nostru. Mesaje pentru noi

Mare a fost Ioan Botezătorul…

SFANTUL IOAN BOTEZATORUL – “MINUNATA INCRUNTARE”

“… si vino de stai impreuna cu noi!”. PARACLISUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Cantari psaltice la praznicul Soborului Inaintemergatorului. RUGACIUNE CATRE “PRIETENUL DE APROAPE AL LUI HRISTOS” (audio + text)

SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Mana sfanta a Inaintemergatorului. Cantarile de lauda ale Sf. Nicolae Velimirovici

SMERENIA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. “Acela trebuie sa creasca, iar eu sa ma micsorez”. Cine mai refuza astazi ISPITA COMPETITIEI pentru marire?

“Iar tie destul iti este marturia Domnului…” sau DESPRE BARBATIE SI MOLESEALA, CU IEROM. IOAN BULIGA

INAINTEMERGATORUL IOAN, BOTEZATORUL DOMNULUI si duhul asteptarii Celui Smerit impotriva duhului fariseic si ideologic

Omilia Mitropolitului Augustin de Florina la SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL (7 ianuarie)

SFANTUL IOAN BOTEZATORUL. Predica audio a IPS Bartolomeu Anania

SFANTUL IOAN, INAINTEMERGATORUL SI BOTEZATORUL DOMNULUI. Predici audio ale Parintelui Ioanichie Balan, preablandul dojenitor al Sihastriei

 

***

NE MAI STIM CHEMAREA ADEVARATA? O MAI LUAM IN SERIOS?

CHEMATI SA FIM FII AI LUI DUMNEZEU, NU DOAR OAMENI MAI BUNI… Predica trezitoare a Parintelui Hrisostom de la Putna (audio): “Sa-L aducem pe Hristos langa noi. Sa-I spunem toate! Sa-L facem partas vietii noastre cotidiene”

Sfantul Iustin Popovici: “SFINTENIA ESTE STAREA NORMALA A SUFLETULUI NOSTRU… Sa te sfintesti tu insuti mai intai, si apoi sa sfintesti pe altii“

SUFLETUL – MIREASA LUI HRISTOS. “Dumnezeu pandeste fiecare miscare a inimilor noastre impietrite… Orice clipa poate sa ne fie ultima; de ce sa mai amanam atunci pocainta?!”

VLĂDICA IEROTHEOS – alte răspunsuri din conferința de la Iași, despre CHEMAREA OMULUI de a fi ”rachetă care să zboare spre cer”, SENSUL CĂSĂTORIEI ȘI AL COPIILOR PENTRU O FAMILIE și lupta pentru depășirea stării căzute: “Eu nu-i împart pe oameni în căsătoriţi şi necăsătoriţi, ci în oameni care trăiesc în Duhul Sfânt şi oameni care nu trăiesc în Duhul Sfânt” (VIDEO si TEXT)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parinti de la Putna, PS Macarie, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfantul Ioan Botezatorul, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate