Invierea fiului vaduvei din Nain si MOARTEA LANCEZELII NOASTRE

17-10-2009 Sublinieri

17-The Raising Of The Widow Of Nain

“(…) Noi suntem obişnuiţi să cultivăm în noi moartea, adică lucrurile trecătoare, aşa cum a făcut probabil şi acest tânăr: a cultivat în el lucrurile cele muritoare, cele care se iau de la noi odată cu trecerea din această viaţă. Şi să ne amintim din nou cuvintele pe care i le spune Mântuitorul Mariei, sora lui Lazăr: „Maria partea cea bună şi-a ales, care nu se va lua de la ea“. Orice am face noi pe pământ se ia de le noi, şi drumul este spre cimitir. Dar atunci când lumina care ne conduce este Hristos, când ne iese în cale, să nu-L pierdem. Să nu-L pierdem tineri fiind, pentru că ceea ce trupul cere de la noi în tinereţe, şi toată viaţa, nu sunt cele ale duhului, ci cele ale trupului. De aceea în Liturghie ne rugăm în fiecare duminică în rugăciunile pe care trebuie să le auziţi, deşi ele se spun în taină: „să ne cureţe Dumnezeu trupul şi duhul de toată necurăţia“, şi trupească, şi sufletească.

Învierea este şi a noastră. Noi n-am murit, bineînţeles; şi dacă vedem tineri în jurul nostru murind, vorbim de întâmplări, doar. Duminica trecută a venit o tânără şi mi-a spus că un tânăr doctorand român a murit undeva pe un şantier, unde lucra. Şi era o minte luminată, care avea multe de învăţat şi de spus după aceea lumii. Noi avem impresia că cei care mor, mor doar pentru ei, pentru că aşa trebuie să se întâmple. Nu mor numai pentru ei: mor ca să ne spună şi nouă că nu suntem veşnici, că ceea ce trăim acum este provizoriu, că pentru a vedea în această viaţă, şi a nu rămâne în orbire, trebuie să căutăm altceva. Şi atunci când l-am găsit, să aprofundăm, să mergem pe fir până ne vom vedea faţă către faţă cu cel care este Adevărul, cu Hristos.

Noi renunţăm foarte repede, avem impresia că atunci când găsim puţină credinţă – şi cu toţii suntem la fel – nu vorbesc acum de alţii, ci de noi, cei care suntem acum aici: avem impresia că totul este făcut. Suntem căldicei şi ne compromitem în acest căldicel toată viaţa noastră. Ne place să rămânem aşa, între credinţă şi necredinţă, între faptă bună şi faptă rea, între ceea ce vedem şi ceea ce nu vedem, fără să facem un pas înainte, spunând că acum avem altceva de făcut. Şi este adevărat; este starea noastră, o stare de lâncezeală, de acedie, cum o numesc Părinţii – atunci când neputinţa sufletului se manifestă (…)”. (IPS Iosif Pop)


00.159.115_PS2


Categorii

Cuvantul ierarhilor, Invierea fiului vaduvei din Nain, IPS Iosif Pop, Talcuiri ale textelor scripturistice

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Invierea fiului vaduvei din Nain si MOARTEA LANCEZELII NOASTRE

  1. Da, iubirea pentru Hristos nu se satura niciodata, Cu cat Il iubesti, socotesti ca nu-L iubesti si vrei sa-L iubesti tot mai mult. In acelasi timp insa, se umple sufletul tau de prezenta Lui si de bucuria ce in Hristos, nerapita. Nu vrei atunci sa mai tanjesti dupa nimic.(parintele Porfirie)

    Atunci cand Il iubesti pe Hristos, te ostenesti, dar e o osteneala binecuvantata. Suferi, dar cu bucurie. Face metanii, te rogi, fiindca acestea sunt dor, dor dumnezeiesc. Si durere, si dor, si dragoste, si
    tanjire fierbinte, si fericire si bucurie, si iubire.( parintele Porfirie)

    Noi, insa, avem o asemenea inflacarare pentru Hristos? Alergam, atunci cand suntem osteniti, sa ne odihnim in rugaciune, in Cel iubit, sau o facem ca pe o corvoada si zicem: ,, Oh, acum am de facut rugaciunea si canonul…”? Ce ne lipseste, de simtim asta? Ne lipseste dragostea dumnezeiasca. O astfel de rugaciune nu are valoare. Ba, s-ar putea sa faca si rau.( Sfantul Parinte Porfirie)

  2. Pe 16 octombrie se serbeaza ca Sfant Mucenic sutasul de a comandat pe soldatii de au rastignit pe Dumnezeu Iisus Hristos,care l-a si impuns pe Dumnezeu Iisus Hristos cu sulita in coasta.
    Care vazand minunile facute a crezut ca Dumnezeu Iisus Hristos e Dumnezeu si a devenit mai apoi crestin:
    http://www.ortodoxism.ro/proloagele/octombrie/Proloage16Oct.shtml
    E vorba de Sfantul Mucenic Longhin.
    Ceea ce arata ca Dumnezeu nu e suparacios,nu e razbunator,nu e nemilostiv, nu neiertator.
    Ci dimpotriva cum zice la Sfintele Slujbe:
    “in veac e mila Lui”;”ca bun si iubitor de oameni Dumnezeu esti”

  3. SI IUBIROR SI PUTERNIC
    Hristos este Dumnezeu iubitor,dar si Dumnezeu puternic.Puterea Sa este la indemana tuturor celor ce cred in El si isi predau vietile lor sfaramate si goale plinatatii harului Sau.El nu le-a spus ucenicilor Sai:Mergeti in toata lumea si …succes!Ci le-a spus “Mergeti…si nu va indoiti:iata,Eu cu voi sunt in toate zilele mele,pana la sfarsitul veacurilor..Nu va voi lasa,nici va voi parasi!”
    Orice necaz ai avea,El te intreaba:”Crezi ca pot face Eu aceasta?”.Daca tu Ii raspunzi:”DA,Doamne!”,atunci El te va umple cu o putere launtrica mai presus de orice asteptari.
    “Intariti-va intru Domnul si intru puterea tariei Lui”(Efes6,10)caci El este un Dumnezeu puternic.
    “Crezi ca pot face Eu aceasta?”Da,Doamne,Tu singur,si nimeni altcineva!

  4. “Când sufletul se desparte de trup apare moartea trupeasca. Când sufletul se desparte de Dumnezeu se produce moartea sufleteasca”.
    Spunea tare frumos Parintele Arsenie Boca: “Omul are nevoie in viata de doua lucruri: pâine si Adevar”. Daca lipseste una din cele doua apare moartea (observatie: “scris este ca nu numai cu pâine se va hrani omul”).

    Ce durere pe cel care-si vede un casnic “mort”! Ramâne doar Iisus care-l poate “invia”!

    Doamne, ajuta!

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » DOMNUL MEU SI DUMNEZEUL MEU! Cugetare duhovniceasca la ranile lui Hristos si la nevoia fiintiala de un Mantuitor. Dar cat de vie mai este credinta noastra?
  6. Pingback: INVIEREA FIULUI VADUVEI DIN NAIN. Predica Sfantului Ierarh Luca al Crimeei
  7. Pingback: DUMINICA TOMEI. Asteptandu-L pe Domnul cu usile incuiate fata de lume si cu inimile arzand… -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate