IPS CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei – cuvinte grele despre PRIGONIREA SĂRBĂTORII CUVIOASEI PARASCHEVA DE LA IAȘI: “Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! FIȚI TARI ÎN CREDINȚĂ, CĂCI LUPTA ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI ESTE ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE!”

14-10-2020 Sublinieri

Şi prin sufletul tău, popor român, va trece sabie! Cuvânt de solidaritate

Ar fi de prisos să vă spun că ceea ce se întâmplă la ora actuală la Iaşi cu pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva este împotriva Legii şi a bunului simţ. Însă trebuia ca, odată şi odată, şi rugăciunile unor pseudo-intelectuali, care îi numeau în anii trecuţi pe pelerinii închinători „pupători de oase”, să ajungă la dumnezeul lor. Şi iată că dorinţa lor, susţinuţi fiind şi de cei fără credinţă, neam şi ţară, s-a împlinit. De altfel, era lesne de înţeles că se va ajunge aici; în Scriptură găsim scris că „va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi” (Matei 27, 64). Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! Din păcate, numele unora ca aceia au rămas în istorie ca nişte nume de ocară.

Ceea ce nu pot astfel de oameni înţelege este faptul că cinstirea, cultul sfintelor moaşte este o instituţie a Bisericii, care este aşezată pe dogma existenţei lui Dumnezeu şi a lucrării Duhului Sfânt în viaţa omului şi care nu are nimic în comun cu cultul morţilor din Egiptul antic. Ştiut este faptul că Apostolii, după Pogorârea Duhului Sfânt, au primit puterea de a face minuni prin trupurile lor, aşa încât, văzând aceasta, oamenii „îi scoteau pe cei bolnavi în uliţe şi-i puneau pe paturi şi pe tărgi ca, venind Petru, măcar umbra lui să umbrească pe vreunul dintre ei” (Fapte 5, 15). Până şi lucrurile purtate de Apostoli erau făcătoare de minuni, încât peste cei ce erau bolnavi se puneau ştergare sau şorţuri purtate de Pavel şi bolile se depărtau de la ei (Fapte 19, 11-12). Iar în IV Regi 13, 21 se povesteşte despre un cortegiu mortuar care de frica moabiţilor şi-a aruncat mortul în mormântul profetului Elisei şi mortul a înviat.

Incoruptibilitatea trupurilor sfinţilor este o minune a lui Dumnezeu în viaţa lor, pe care persecutorii Bisericii din toate timpurile nu au înţeles-o şi nici nu o vor putea înţelege. Este imposibil pentru cineva cu mintea desacralizată să înţeleagă cum este posibil să te poţi vindeca de boli incurabile atingându-te de racla unui sfânt sau de o icoană făcătoare de minuni, când întreaga ştiinţă medicală nu ţi-a rezolvat suferinţa. Şi, totuşi, se poate! Da, v-o spun răspicat, SE POATE! Minunile sunt dincolo de capacitatea noastră de înţelegere. Citiţi cartea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva sau Minunile Maicii Domnului prin Icoana sa cea Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Hadâmbu şi vă veţi convinge. Sunt mărturiile celor care au fost beneficiarii unor asemenea minuni, în care cei infestaţi cu Covidul marxismului NU cred!

Cum să împiedici vizita cuiva la cel mai bun prieten al său? Chiar şi sub pretextul că îi vrei binele, antepronunţându-te că acesta nu este capabil să respecte nişte norme, neînvestindu-l cu încredere în responsabilitatea lui.

Şi totuşi, ca această sărbătoare a Moldovei, care nu a putut fi oprită nici în timpul celor mai aprige momente prin care a trecut ţara, să iasă de sub incidenţa interdicţiilor – beneficiari fiind doar cei din Municipiul Iaşi – aş propune, sigur, este doar o propunere, ca racla cu sfintele moaşte să fie purtată, începând de duminică, 11 octombrie, într-un pelerinaj prin toate oraşele, comunele, satele şi cătunele din întreaga Moldovă. Astfel, precum a făcut şi în timpul marii procesiuni din 1947, Sfânta noastră dragă ar putea aduce mângâiere şi pace tuturor celor ce o iubesc, dar nu pot veni să îi aducă prinosul lacrimilor şi al rugăciunilor, alături de mănunchiul de flori şi busuioc.

Să i se ceară oare sfintei de către forţele de ordine, la trecerea dintr-un judeţ în altul, cartea de identitate sau buletinul de analize? Rămâne de văzut! De ce nu? Te poţi aştepta şi la aşa ceva! Însă, cert este că în urma testelor din ultimele sute de ani, Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva de la Iaşi a dovedit că în firavul ei trup are într-un procent foarte mare pe Duhul Sfânt; aşa se şi explică faptul că mâinile ei sunt mereu calde, iar relicvele ei, frumos mirositoare, sunt făcătoare de minuni.

Însă, din păcate, nu poţi să ceri cuiva să creadă în cruce şi icoane pe care le consideră idoli ori să cinstească pe sfinţi atâta timp cât acestea la acela lipsesc cu desăvârşire.

O apoftegmă populară spune: „Când şi-o face omul cu mâna lui ….”; de aceea, este nevoie de multă căinţă, post şi rugăciune. Oricum, fiţi tari în credinţă, căci lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfăşurare. Parafrazându-l pe dreptul Simeon, aş încheia spunând: „Şi prin sufletul tău, popor român, va trece sabie” (cf. Luca 2, 35). Doamne, nu ne părăsi!

† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Părintele Tudor Ciocan despre REAUA-CREDINȚĂ A AUTORITĂȚILOR care au oprit accesul la moaștele Cuvioasei Parascheva: “TRUPUL SFINTEI ESTE ÎNCONJURAT CU PAZĂ. Am ajuns să fim vrăjmășiți de propriii noștri conducători. Pentru binele nostru! Am mai auzit placa asta! În ‘47, atunci a venit cu tancurile rusești” (AUDIO, TEXT)

Care sunt SEMNIFICAȚIILE ATACULUI asupra Sărbătorii SFINTEI PARASCHEVA? “Vă lovim în reperele voastre identitare, care v-au ajutat să rezistați de-a lungul secolelor!” – ÎNTREBĂRI IMPORTANTE CARE TREBUIE SĂ DEA DE GÂNDIT ORICĂRUI OM ONEST

URÂCIUNEA PUSTIIRII batjocorește sfinții și locurile sfinte. PACTUL SATANIC AL CREDINȚEI: “Pe ei nu-i interesează măsurile ştiințifice de protecție, ci exclusiv SĂ CREDEM în COVID, aşa cum l-a “hărăzit Marele Arhitect”. Problema este deci una de credință, nu de ştiință, iar târgul diavolesc se propune pe fondul FRICII”

 

***

PS MACARIE: “Într-un mod profund nedrept, autorităţile AU INTERZIS PELERINAJUL LA MOAȘTELE SFINTEI PARASCHEVA fără a ne arăta cu ce este mai riscant pelerinajul decât alegerile”/ ÎPS TEODOSIE: “Cu credință și cu rugăciune vom birui boala mai mult decât cu restricțiile” (VIDEO, TEXT)

Reacții față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. PS MACARIE DRĂGOI denunță „SECHESTRAREA” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei. „Boala nu se combate cu metode polițienești”/ IPS TEODOSIE: „Cel mai mare pelerinaj este CONFISCAT de cei fără de credință”. Așa-zisele rigori sanitare – doar un pretext (Video)/ PS IOACHIM: „În timpul comunismului nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”

PS IGNATIE sarcastic despre apostolii lockdown-ului: „virusul stă mai abitir după colţul tuturor bisericilor”. Arhiereul atrage atenția asupra tentativei de SUPRIMARE a Bisericii din spațiul public și a actului religios

“Durere adăugată la durere” – Mesajul IPS TEOFAN despre blocarea abuziva a pelerinajului de Sfânta Parascheva: TOTUL ARE O LIMITĂ peste dacă se trece, nu e bine pentru nimeni. CHEMARE LA POCĂINȚĂ ȘI POST ASPRU

Reacția Patriarhiei față de noile restricții: MĂSURILE SĂ NU CONDUCĂ LA AFECTAREA LIBERTĂȚILOR RELIGIOASE/ Cătălin Raiu, expert OSCE: ”Adresa din cartea de identitate NU poate fi un motiv pentru INTERZICEREA EXERCITĂRII LIBERTĂȚII RELIGIOASE și în cazul acesta chiar și al libertății de mișcare”

UPDATE: Arafat respinge posibilitatea revenirii/ PATRIARHUL DANIEL ia poziție față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva: O MĂSURĂ DISPROPORȚIONATĂ ȘI DISCRIMINATORIE. Întâistătătorul BOR cere REVENIREA asupra deciziei


Categorii

Cuvantul ierarhilor, IPS Calinic Botosaneanul, Prigoana impotriva crestinilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “IPS CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei – cuvinte grele despre PRIGONIREA SĂRBĂTORII CUVIOASEI PARASCHEVA DE LA IAȘI: “Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! FIȚI TARI ÎN CREDINȚĂ, CĂCI LUPTA ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI ESTE ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE!”

 1. Al treilea vladica ce se alatura lui Ignatiu al Husilor si lui Macarie al Scandinaviei in marturisirea curajoasa a pastoririi turmei lui Hristos !!! Axios !
  Celorlalti ultrapreainaltati, le sunt legate mainile,picioarele,gura si ochii cu niste hartii semnate in 2016, inCreta.

 2. Doamne ajuta!

  Va rog, publicati sau nu, acest mesaj, dupa cum credeti ca e de cuviinta. Sint o sora locuind in Pennsylvania, Statele Unite. In zona noastra foarte rar se aduce vreo Icoana facatoare de minuni sau Sfante Moaste (adica poate o data la citiva ani.) Dar Duminica si astazi ne-am bucurat de Sfantul Vesmant al Sfintei Paraschiva. Am citit cu totii acatistul, pe rind, in Biserica. Duminica Doamna Preoteasa a inceput sa plinga si cu greu mai putea citi viata Sfintei. Iar eu astazi, cind mi-a venit rindul sa citesc acatistul, tot la fel, am inceput sa pling si am citit asa cum am putut. Nu stiu de ce i s-a intimplat dinsei asta, dar mie, cu greu am putut inghitii aceasta cinste ce ni s-a facut, fara stat la coada. Ba Parintele mai a pus si caldura, cu toate ca nu era nevoie.

  Sincer, am plins pentru ca m-am gindit la fratii mei romani si ce nedreptate se face. Pe de cealalta parte, am plins pentru ca multa lume a lipsit (cam jumatate) si Duminica si astazi, care de obicei venea. O zi pe an cind vine si PS nostru, Biserica este destul de “plina”, dar astazi si Duminica a fost pustiu. Timpul fiind scurt, nu am avut timp sa merg undeva sau sa rog pe cineva sa imi gaseasca o iconita cu Sfanta, ca sa o ating de vesmint. De citeva zile am fost preocupata de asta (ca si de alte probleme personale si nu numai, desigur). Si am zis ca macar sa cumpar un acatist de la Biserica cu chipul Sfintei pe coperta, si sa il ating. Sa ating si metaniera si baticul pe care il purtam.

  Am luat acatistul si cind l-am desfacut, era o iconita inautru, cu toate ca nu se vedea ca este inauntru, desi era mai mare cu citiva milimetri decit acatistul. Mare bucurie am avut, dar mare intristare ca foarte putini oameni au venit si Duminica si azi, cu toate ca am fost anuntati cu o saptamana in urma. Si multa mila mi s-a facut de fratii romani, care stau la coada, prin frig si ploaie si soare cu multa dragoste, numai sa li se dea voie sa intre. Si nu li se da… Asadar, am avut o zi binecuvantata pe de o parte, dar cu noduri in gat si lacrimi pe de cealalta parte… Dar Harul si bucuria care am simtit-o m-au instiintat ca Sfanta a fost prezenta… Si am rugat-o sa ii miluiasca pe fratii romani de pretutindeni si sa nu ne lase orfani…

  Doamne ajuta! Fie ca Sfanta Paraschiva sa ne apere in aceste vremuri si mereu…

 3. Totusi am inteles de la cineva ca dupa ce s-au revoltat oamenii au fostv lasati sa se duca la moaste toti cei care erau prezenti in momentul acela (adica ieri) indifferent ca erau sau nu din Iasi.

  Am vazut pe internet ca pelerinii care au intrat au sarutat moastele!! Ceea ce este imbucurator!

  Sigur, sigur Sfanta Parascheva a intervenit si le=a inmuiat cerbicia prapaditilor astora care-si spun “autoritati”.

  Ce ma bucur!!!!

 4. @ Moro:

  Nu sunt singurii – nu am apucat inca sa-i dam pe toti, iar altii (ca PS Sebastian, IPS Teodosie) au fost uitati pe nedrept. Iar legatura cu Creta nu exista. Cei care sunt legati sunt legati cu altele.

 5. Pingback: PS IUSTIN, Episcopul Maramureșului și PS IGNATIE, Episcopul Hușilor - atitudini dure despre ACTUL ABUZIV AL "IZOLARII LA DOMICILIU" AL SFINTEI PARASCHEVA. "Iaşiul a devenit pentru câteva zile un adevărat pustiu al Carantaniei, unde Is
 6. Pingback: “Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucur
 7. Pingback: PREASFINȚITUL IUSTIN AL MARAMUREȘULUI: “Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara, de 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!” (VIDEO, TEXT) |
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate