IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarele luni, episcopii care nu vor putea sa stea in fata lumii nu vor fi de trebuinta Bisericii. SPUNE-LE SA FACA PARACLISUL SFANTULUI HARALAMBIE!”
“Ceea ce spuneam de atata vreme este acum aproape, este langa noi…”
Aprinzand opaitul sfintilor – a VIII-a sinaxa duhovniceasca a Mitropolitului Neofit de Morfou, 26.02.2020
Traducerea unor fragmente, de E.P., pentru „Cuvântul ortodox”
Despre ateism, putina credinta si putinatatea sufleteasca si coronavirus (II)
***
INTREBARE:
In aceste vremuri grele, in care lumea urmareste cu neliniste cum un virus se imprastie peste tot, cu mare viteza si provoaca moartea a mii de oameni, sunt articole ce s-au scris si care pun la indoiala existenta acestui virus si spun ca el este facut in laborator de marile puteri. Cum abordeaza Biserica aceste fenomene catastrofale care au nevoie nu doar de raspuns din partea lumii stiintifice, ci mai ales din perspectiva duhovniceasca?
RASPUNS:
De mare actualitate si foarte importanta aceasta intrebare! Si sunt sigur, din pacate sunt sigur, ca vom mai avea aceasta discutie si la urmatoarea sinaxa pe care o vom tine.
“Plata pacatului este moartea”. Asta se pare am uitat cu totii. Cand citesti Vechiul Testament, asta vezi, ca toti profetii, toate intamplarile Vechiului Testament care nu sunt deloc povesti, asta spun.
Ca atunci cand avem perioade de indepartare de Adevaratul Dumnezeu, cand insistam sa repetam anumite pacate, mai ales pacate legate de credinta, cum e vrajitoria, despre care am vorbit mai devreme, pacatele trupesti, mai ales cele impotriva firii, inlauntrul si in afara casatoriei si apoi avorturile, aceste patru tipuri de pacate au condus si duc si acum la aparitia unui virus Corona si a altor epidemii. (…)
Medicii epidemiologi nu au gasit inca medicamentul pentru acest virus, un virus ciudat care la inceput ne-au spus ca provine de la animale, de la consumul chinezilor de animale necurate. (…) Problema este ca a aparut aceasta boala si in tari unde nu se mananca lilieci si la oameni care nu au calatorit in zone unde se intampla acest lucru. Italia este un exemplu care ar trebui sa ne puna pe ganduri mai mult decat China, si mai ales partea de Nord a Italiei, care nu este o zona sub-dezvoltata. Ce ne-a intrebat ascultatorul nostru precedent? Despre putina credinta si putinatatea sufleteasca. Daca noua ordine mondiala a reusit sa inchida gura politicienilor si sa voteze legi impotriva firii, impotriva traditiei si a credintei noastre – si intelegeti despre ce vorbesc, sa nu imi faca iar ancheta, sa rezist macar pana la vara -, daca politicienilor le-a fost teama, si nu au zis nimic, si inainte sa dea verdictul judecatorii, toti ziceau ca Morfou este vinovat, sa nu mai vorbeasca, dar eu ce am zis altceva decat ceea ce este de la sine inteles, nimic nou. Asadar, cei mai multi arhierei, silence. Cei mai multi mi-au spus: “Aghios Morfou, lucrurile astea nu se spun”. Da, dar se vad, le-am zis. Este plin internetul de ele, si noi sa ne facem ca nu vedem nimic, sa nu zicem nimic. Ce dragut! Nu e familie care sa nu fie in pericol de divort din cauza a ceea ce vede. Din vedere, se naste dorinta. Si la cel mai curat, si la cel mai mare ascet. E plin internetul de asa ceva si copiii nostri le vad de la 8 ani, si intra la miezul noptii si parintii lor, si bunicii lor, si chiar si ierarhi si preoti si le vad. Si noi sa nu zicem nimic! Tacere! Fermoar la gura.
Asadar, daca politicienii, ierarhii si dascalii in scoli (…) nu vor vorbi, atunci ajungem la aceste epidemii. Deoarece cauza epidemiilor nu sunt microbii, acestia sunt sursa, cauza este data de microbii duhovnicesti pe care ii nasc pacatele noastre mari, repet: vrajitoria, pacatele trupesti, avorturile, ateismul si blasfemia, care devin deja lege, devin invatatura, norma in societate. Credeti ca toate acestea vor ramane fara urmari? Si nu le aduce Dumnezeu! Nu! Dumnezeu le foloseste ca sa faca minuni.
Si acum intru in raspunsul la intrebarea: cum abordeaza Biserica aceste fenomene catastrofale, si nu vorbim aici doar de epidemii? De multa vreme va spun ca nu doar razboaie vor fi urmatoarele noastre incercari, fie cu turcii sau cu altii. Acestea sunt mici episoade care vor da nastere la un razboi mondial. Dar toate aceste legi, aceste pacate la care m-am referit, umplu oamenii de microbi demonici si apoi incep sa aiba efecte asupra vulcanilor (…), seisme, – Pamantul suspina si sufera – epidemii, tsunami, diferite fenomene meteorologice pe care noi nu le aveam inainte atat de mult, de acum le vom avea. Le-au profetit oamenii lui Dumnezeu si le ziceam si noi, sarmanii, mai general, mai neclar, ca sa nu se inspaimante oamenii prea tare, dar acum nu mai e nevoie sa vorbim noi, vorbesc stirile.
Acum, intr-adevar, la ultima intrebare este foarte important ce raspuns vom da. Si nu putem noi sa raspundem acum in totalitate. Va zic ca in urmatoarele luni, episcopii care nu vor putea sa stea (sa reziste) in fata lumii, nu vor fi de trebuinta Bisericii. Auziti ce zic? Stiu ca va fi asa. Ce inseamna sa stai in fata oamenilor? Sa ii ajuti sa se pocaiasca. Pocainta este terapeutica. Daca nu se pot opri aceste catastrofe, macar sa fie mai mici, de mai mica intindere si cu efecte mai putine. Asta putem sa facem noi crestinii ortodocsi. Putem sa o facem: sa vina un rau mai mic.
Asa cum i-a zis Maica Domnului lui Stelian Milona in 1964, cand i-a aparut in Evrihou si i-a zis sa faca rugaciune de noapte de la 1 pana la 3, si metanii multe. Si a intrebat-o Stelianos: de ce trebuia sa fac asta? Pentru ca in zece ani va veni un mare rau peste Cipru. Si i-a zis sarmanul, omul simplu: Daca tot este sa vina acest rau, de ce sa imi pierd si eu somnul? Si i-a raspuns dulcea noastra Maica din Ceruri: Ca sa vina, Steliane, raul mai mic. Auziti cum lucreaza Dumnezeu? Cu iubire de oameni, cu milostivire! Nu pedepseste. Ne invata cum sa ne purtam ca sa ne insanatosim. Diavolul e cel ce vrea distrugerea acestei lumi. Nu poate sa-L distruga pe Dumnezeu si atunci vrea sa distruga chipul lui Dumnezeu, adica pe om. Asadar, noi incercam – nu zic ca suntem – incercam sa devenim o icoana cat mai curata a lui Dumnezeu, fara dorinte rele si fara mânie si necredinta. Dumnezeu apreciaza incercarea fiecaruia. Zicem asadar, sa vorbim oamenilor, celor care vor sa asculte, despre pocainta. E foarte important sa ne rugam cu intensitate!
Am intrebat un om al lui Dumnezeu: Merg sa le vorbesc si sunt sigur ca lumea va asculta acum pentru ca este foarte ingrijorata de cele ce se intampla, evenimentele legate de razboi si, mai ales cele legate de boala, ce sa le spun? Si ce credeti ca mi-a zis? Spune-le sa faca Paraclisul Sfantului Haralambie, pentru ca acesta in trecut a invins ciuma. Ce era ciuma? Era o epidemie. Si murea lumea fara sa stie de ce. Si a crescut evlavia oamenilor fata de Sfant pentru ca au vazut ca are puterea sa indeparteze aceasta boala. Daca mergeti in Denia si ii intrebati de ce il au pe Sfantul Haralambie ca aparator, va vor spune ca in trecut a ajuns ciuma pana la hotarele lor si Haralambie a indepartat-o de la ei.
[…]
Ceea ce spuneam de atata vreme este acum aproape, este langa noi. Si sa mai stiti ca este o binecuvantare ca aceste evenimente grele se intampla chiar acum, in perioada in care incepe postul Pastilor si cand ortodocsii au o vreme de rugaciune intensa si postesc, astfel ca vor fi ajutati si cei necredinciosi.
[VA URMA]
VEDETI AICI si AICI doua variante ale CANONULUI DE RUGACIUNE CATRE SFANTUL SFINTIT MUCENIC HARALAMBIE, FACATORUL DE MINUNI
Legaturi:
***
***
Cuviosul Paisie Aghioritul: TOATA CHEIA AICI ESTE: SA SE POCAIASCA LUMEA!
CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. Sa recitim impreuna, pentru ca ne priveste…
A CUI ESTE VINA pentru toate nenorocirile care ni se (vor) intampla?
Sf. Nicolae Velimirovici: RAZBOIUL SI BIBLIA (extrase) – Care sunt cauzele viitorului razboi?
AVEM NEVOIE DE IMPREUNA-RUGACIUNE, AVEM NEVOIE DE PSALTIRE! Candela Rugul Aprins in Postul cel Mare
Sa-l pazeasca Dumnezeu pe IPS Neofit ca sa-i invete pe cei care vor sa-l asculte, inainte de a veni raul cel mare. Iisus Hristos Dumnezeu sa ne pazeasca si pe noi toti care nadajduim la mila Sa, macar ca suntem tot pacatosi.
Dragi frati admini,
Se pare ca link-urile catre acatistul si paraclisul Sf-ului Haralambie nu functioneaza.
De altfel, nici link-urile returnate de google nu functioneaza.
https://corortodox.blogspot.com/2020/03/parintele-valerian-paslaru-despre.html
PARACLISUL SFÂNTULUI SFINŢIT MUCENIC HARALAMBIE
( 10 februarie)
Rugăciunile începătoare
În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele nostre, Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi. Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor nostri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean. Ca a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava, acum si pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Apoi:
Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu!
Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu!
Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru!
Psalmul 142
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineaţa mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă; bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului (de 3 ori).
Troparul
Arătatu-te-ai, fericite Haralambie, ca un stâlp nemişcat Bisericii lui Hristos şi sfeşnic lumii pururea luminos. Strălucit-ai în lume prin mucenicie, înţelepte şi ai ridicat întunecarea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuim noi.
Slava… Si acum… asemenea:
Nu vom tacea, de Dumnezeu Nascatoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, ca de nu ai fi stat tu inainte rugandu-te, cine ne-ar fi scapat pe noi de atatea primejdii, sau cine ne-ar fi pazit pe noi pana acum slobozi ? Noi de la tine, Stapana, nu ne vom departa, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile.
Psalmul 50
Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta
Si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea.
Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste.
Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea.
Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu.
Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea.
Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie.
Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi.
Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le.
Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.
Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine.
Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu Duh stapanitor ma intareste.
Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce.
Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta.
Ca de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.
Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului.
Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.
Canonul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie
Cântarea I
Apa trecându-o ca pe uscat şi de răutatea egiptenilor izbăvit, israeliteanul striga: Izbăvitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Povara multor fărădelegi purtând, nu aflu odihnă pe calea mântuirii, însă pe cărările laudelor dumnezeieşti îndreptează-mă Sfinte Haralambie, ca unul ce te-ai arătat rază mărturisitoare a Soarelui dreptăţii, luminând pe cei dintru întunericul neştiinţei.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înaintea tiranilor fiind adus, ai stat cu îndrăzneală mărturisind pe Hristos, Cel Ce a ruşinat puterea potrivnicului şi ne revarsă nouă prin tine daruri de tămăduiri.
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Pielea trupului jupuindu-ţi-se, îngerii îmbrăcau sufletul tău în veşmânt şi mai luminat, iar noi cei lipsiţi de haina faptelor bune, fiind goi şi flămânzi de mântuire, alergăm către tine cu nădejde, ca să ne dăruieşti acoperământul gândurilor smerite.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Maica Vieţii, ca dintr-o cămară preasfinţită din Tine a ieşit Stăpânul a toată suflarea, pe Care roagă-L să învieze sufletul meu cel omorât cu păcatele.
Cântarea a III-a
,, Tu eşti tăria celor ce aleargă la Tine, Doamne, Tu eşti lumina celor întunecaţi; şi pe Tine Te laudă duhul meu ”.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu cârlige de fier carnea ta a fost ruptă pentru Cel Ce răni şi lovituri a răbdat de la mâinile celor pe care cu mâna Sa i-a zidit, iar acum ridicând tu mâinile la rugăciune, doboară cârligele multor ispite ale celui meşteşugăreţ întru răutate.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Doi soldaţi, văzând răbdarea ta cea multă în chinuri, au mărturisit pe Hristos, iar noi mărtuisindu-te mare făcător de minuni, cerem acoperământul rugăciunilor tale arhiereşti şi binecuvântare pe căile păcii.
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Alte trei femei au slăvit pe Hristos, văzându-te pe tine, Sfinte, icoană a răbdării Stăpânului, şi cununa muceniciei au luat, rugându-se acum împreună cu tine pentru întărirea noastră în răbdare.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Uşa pocăinţei deschide-mi mie, celui ce am alunecat în păcate multe, şi cu gânduri smerite luminează-mi mintea cea greu întunecată de patimi.
Apoi aceste stihiri:
Mânia lui Lucian ai smerit, căci mâinile sale tăindu-i-se nevăzut de îngeri, au rămas atârnate de trupul tău. Noi, căutând prin gânduri smerite, a ne apropia de uşa milostivirii tale Sfinte, ieşi în întâmpinarea noastră şi izgoneşte pe vrăjmaşii nevăzuţi, care pururea ne necăjesc, întinzându-ne cursele morţii sufleteşti.
Maica Adevărului, ca o carte ai purtat pe Cuvântul Cel nescris de mână omenească, iar acum scrie în cartea vieţii noastre cuvânt de iertare, ca să luăm de la Mântuitorul mare milă .
Sedealna
Faţa ta cea prealuminată defăimându-o Lucian prin scuipare, mânia dumnezeiească l-a ajuns, căci capul i s-a întors la ceafă, dar venind întru umilinţă, din dragostea ta cea nebiruită l-ai vindecat. Şi pe noi, cei ce ne mărturisim greşelile înaintea ta, ne întoarce de pe căile rătăcirii, ca să slujim Domnului cu credinţă.
Cântarea a IV-a
,, Sfatul cel neurmat şi dumnezeiesc al întrupării Tale celei de sus, celei din Fecioară, proorocul Avacum socotindu-l a strigat: Slavă puterii Tale, Doamne ! ”.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
La pocăinţă l-ai adus pe Lucian şi prin botez l-ai logodit pe El Mirelui Ceresc, iar acum sufletele noastre întunecate de păcat le înfăţişează lui Hristos spre îndreptare, ca să ne izbăvim de osânda cea veşnică.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe morţi ai înviat cu puterea Mântuitorului, iar acum sufletul meu omorât de săgeata păcatului îl înviază cu puterea rugăciunii tale şi îl ridică la lucrarea faptelor bune.
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Pe cel orb ai vindecat numai cu a ta luminată rugăciune, iar acum cu razele acesteia luminează şi ochii sufletului meu celui de mult timp adormit în păcate cumplite.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Maica Vieţii, întoarce-mă de pe căile morţii întru care am ajuns prin păcat şi ca pe fiul cel rătăcitor mă ridică din porţile întristării, ducându-mă în cămara milostivirii Tatălui Ceresc.
Cântarea a V-a
,, Negura sufletului meu, Mântuitorule, risipeşte-o cu lumina poruncilor Tale şi mă luminează ca un singur Împărat al păcii ”.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ostaşii celei fără de omenie trimişi de Sever foarte te-au chinuit, dar ţie ţi-a sporit plata de la Hristos pentru răbdare, întru care mă întăreşte şi pe mine, cel greu muncit de patimile cele cumplite.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Piron de fier au înfipt asupritorii în trupul tău pentru Cel pironit pe Cruce, dar ai pironit pe vrăjmaşul nevăzut cu răbdarea ta, iar acum întăreşti pe toţi cei răstigniţi pe crucea răbdării necazurilor.
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Faţa ta ce strălucea ca soarele, fiind luminată de Însuşi Soarele dreptăţii cu lumină taborică a fost arsă de nelegiuiţi, dar focul mâniei dumnezeieşti i-a ajuns pe ei, de care păzeşte-ne pe noi, cei greşiţi, punându-ne înaintea chipuri de pocăinţă şi dobândind pentru noi iertare de la Hristos.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Întinde-mi mână de ajutor şi mă scoate din marea nelegiuirilor mele, ca întru corabia rugăciunii să călătoresc spre limanurile cele line ale mântuirii.
Cântarea a VI-a
Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune mâhnirile mele; că sufletul meu s-a umplut de răutăţi şi viaţa mea s-a apropiat de iad. Dar ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu puterea rugăciunii tale ai scos pe demon din cel îndrăcit, iar acum pe cei tulburaţi de duhurile necurate, îi scoţi din mâna celui viclean, arătându-i îndreptaţi înaintea lui Hristos.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Precum ai înviat pe un tânăr, plecându-te poruncii împăratului pământesc şi făcând rugăciune la Împăratul Cel Ceresc, roagă-te Stăpânului tuturor să ridice sufletele noastre din moartea cea pricinuită de multele păcate .
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Fiica împăratului cu inimă curată a primit cunoştinţa adevărului, fiind dezlegată din legătura înşelăciunii; pentru aceasta, pe idoli a sfărâmat, iar acum se roagă să se sfarme cursele vrăjmaşilor nevăzuţi pentru cei ce te cinstesc pe tine.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Eva căzând în groapa neascultării în adâncul iadului a ajuns, iar noi avându-Te pe Tine ridicare, ne izbăvim din adâncul păcatelor noastre.
Apoi aceste stihiri:
Flăcările ai întors împotriva celor ce te necăjeau, iar acum cu flăcările rugăciunii tale arde materia gândurilor mele celor rele şi mă luminează spre alergarea cu credinţă pe calea înţelepciunii.
Preacurată, care, prin cuvânt, negrăit ai născut pe Cuvântul în zilele cele mai de apoi, roagă-te Lui, ca Una Ce ai îndrăznire de Maică.
Condacul
Ca o comoară de mult preţ Biserica a câştigat capul tău,
Sfinţite Mucenice, pătimitorule şi purtătorule de biruinţă, Haralambie.
Drept aceea se şi bucură, mărind pe Ziditorul.
Prochimenul, glas 4:
Cinstită este înaintea Domnului moartea cuviosului Său.
Stih: Fericit barbatul cel ce se teme de Domnul…
Evanghelia dupa Matei:
Zis-a Domnul ucenicilor Sai: Toate Mi-au fost date de catre Tatal Meu si nimeni nu cunoaste pe Fiul, decat numai Tatal, nici pe Tatal nu-L cunoaste nimeni, decat numai Fiul si cel caruia va voi Fiul sa-i descopere. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima, si veti gasi odihna sufletelor voastre caci jugul Meu e bun si povara Mea e usoara.
Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule…
Slavă… glas 2:
Pentru rugăciunile Cuviosului Tău, Milostive, curaţeşte mulţimea greşelilor noastre.
Şi acum…
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea gresalelor noastre.
“Toata nadejdea…”
Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste faradelegile noastre.
Pe cei ce huleau pe Stăpânul lumii fulgerele mâniei dumnezeieşti i-au ajuns, dar prin rugăciunea ta ai coborât iarăşi pacea, pe care roagă-te să o dobândească cei ce te cinstesc pe tine .
Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta, cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari, inalta fruntea crestinilor ortodocsi si trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor, cerestilor netrupesti Puteri; pentru rugaciunile cinstitului, maritului Prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului Ioan; ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli; ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; ale sfintilor, maritilor si bunilor biruitori mucenici; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor Parintilor nostri, ale Sfintilor (N), a caror pomenire o savarsim, ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana si pentru ale tuturor sfintilor; rugamu-ne, Multmilostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi.
Doamne, miluieste (de 12 ori).
Cântarea a VII-a
Chipului celui de aur neînchinându-se tinerii lui Avraam, s-au lămurit ca aurul în topitoare; că, în cuptorul cel de foc, ca într-o cămară luminată, dănţuiau, cântând: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri ! ”.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Împăratul cel cu totul întunecat la minte iarăşi a dat după o vreme ordin să fii chinuit, dar tu ai slăvit pe Hristos în inima ta, uitându-te mai înainte la cununa răsplătirii pentru pătimire.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu sabie capul ţi s-a tăiat pentru Cel Ce capetele vrăjmaşilor nevăzuţi a zdrobit cu puterea smereniei Sale, iar acum roagă-te să fim noi izbăviţi din cursele celor cu minte întunecată de răutate .
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Cerurile s-au deschis şi Mântuitorul cu cetele de îngeri ţi s-au arătat; cu rugăciunea ta ca şi cu o cheie deschide cerul inimii noastre, ca să vedem strălucind pe Soarele dreptăţii, Cel Ce cu razele milostivirii Sale ne povăţuieşte pe toţi în pământul pocăinţei.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Alungă pe cei ce tulbură pacea sufletului meu, ca Una Ce ai orbit ochii duhurilor răutăţii şi ai primit glasuri îngereşti de laudă spre slava lui Dumnezeu.
Cântarea a VIII-a
În văpaie de foc stau Ţie înainte heruvimii şi serafimii, Doamne, şi toată zidirea cântare frumoasă cântă Ţie: Lăudaţi-L, binecuvântaţi-L şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii !
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Mai înainte de moartea ta cea mucenicească te-ai rugat pentru cei ce te vor cinsti pe tine, iar noi, alergând la acoperământul rugăciunii tale, cerem să ne scoţi din viforul ispitelor, aşezându-ne la limanul păcii lui Hristos.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca unul ce stai întru slavă înaintea Împăratului tuturor şi aduci jertfe de rugăciuni pentru cei ce te cinstesc pe tine, nu ne uita nici pe noi, cei ţinuţi în legăturile multor neputinţe, strălucindu-ne lumina înţelepciunii.
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Numele lui Hristos s-a preaslăvit întru tine, căci cu smerenie ai răbdat chinurile şi înălţimea iubirii de vrăjmaşi lumii ai arătat; şi pe mine, cel ce m-am făcut vrăjmaş Domnului prin călcarea poruncilor Lui, mă aşează la masa împăcării.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ploaia milostivirii Tale să ude şi pământul cel secetos al inimii mele, ca să mă îndrevnicesc a culege roadele gândurilor dumnezeieşti, Stăpâna mea.
Cântarea a IX-a
Eva adică, prin păcatul neascultării, blestem înăuntru a adus, iar Tu Fecioară de Dumnezeu Născătoare, prin odrasla purtării în pântece, lumii binecuvântare ai înflorit; pentru aceasta toţi Te slăvim.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu blândeţe te pleci spre rugăciunile celor greşiţi şi pocăinţă tuturor soleşti, iar acum nu înceta a mijloci pentru noi întoarcere în cămara Cuvântului, dintru care am plecat ascultând sfatul chemării celui viclean.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un arhiereu eşti slăvit neîncetat de glasurile îngereşti şi ca un mucenic şi mai mult străluceşti întru slavă, picurând tuturor raze de mângâiere sufletească spre întărire pe cărarea mântuirii.
Stih: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Vindecă patimile inimii mele celei trufaşe şi din vasul rugăciunii tale mă adapă, pe mine, cel însetat în călătoria prin deşertul acestei lumi pline de ispite.
Stih: Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Cu adierile rugăciunii Tale, îndreptează corabia minţii mele către limanurile cele mai bune ale pocăinţei, ca să nu pier eu neîndreptat întru adâncurile fărădelegilor mele, Preacurată Fecioară.
Apoi: Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Apoi aceste stihiri, glas 8, podobie:
“Ceea ce esti mai cinstita…”.
Bucură-te, lauda cea preaînaltă a purtătorilor de chinuri ierarhi, oglinda mucenicilor şi vasul cel prealuminat întru care s-a odihnit darul lui Hristos, nu înceta a te ruga pentru mântuirea celor ce te cinstesc pe tine cu credinţă.
Pentru dragostea lui Hristos ai răbdat năvala chinurilor de multe feluri şi pe mulţi ai adus la lumina cunoştinţei de Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne scoată din adâncul înşelăciunii cu ancora rugăciunii tale.
Capul tău cel minunat, împodobit de îngeri cu diademă cerească, l-ai dăruit Bisericii ca pe o comoară izvorâtoare de bogăţiile minunilor, de care nu mă lipsi nici pe mine, cel ce am sărăcit cumplit duhovniceşte prin alergarea pe căile păcatelor.
Cu cântări dumnezeieşti să împodobim praznicul mucenicului prealuminat al lui Hristos, căci acesta mânia prigonitorilor a înfruntat şi a rămas neclintit pe piatra credinţei, defăimând pe idolii cei mincinoşi.
Şi acum Sfinte Sfinţite Mucenice Haralambie, întinde mână de ajutor celor din primejdii şi ridicând mâinile tale la rugăciune opreşte viforul patimilor, ca de acum înainte cu înţelepciune să petrecem cealaltă vreme a vieţii noastre şi să luăm cununa mântuirii.
Luminează sufletul meu cel întunecat de păcat, ca unul ce ai fost numit cu nume preastrălucit şi ai mărturisit pe Soarele dreptăţii ca izvor al luminării tuturor.
Cetele puterilor netrupeşti, cu Botezătorul, cu Apostolii lui Hristos, cu Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie şi cu Născătoarea de Dumnezeu Maria, faceţi rugăciune ca să ne mântuim.
Sfinte Dumnezeule…Preasfanta Treime…Tatal nostru…
si dupa ecfonis cantam Troparul, glas 4, podobie: Degrab ne intampina…
De asuprirea bolilor şi de îndrăzneala cea trufaşă a vrăjmaşilor mei mă păzeşte fericite Mucenice Haralambie, îndreptând paşii gândului meu pe căile binecuvântate ale Luminii.
podobie: “Cand de pe lemn…”, vreme în care ne închinăm icoanei Sfântului:
Stând cu îndrăzneală înaintea Celui Ce cercetează adâncurile inimilor cu privirea Sa dumnezeiască şi prealuminată, roagă-te să-mi trimită mie raza darului Său cu care să risipesc tot întunericul cugetelor răutăţii.
Stăpână, primeşte rugăciunile robilor Tăi şi ne izbaveşte pe noi de toată nevoia şi necazul.
Toata nădejdea mea spre Tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-mă sub sfânt acoperământul Tău.