Parintele Rafail Noica: “Cuvantul pe care-l pazesc, PE MINE ma pazeste”

1-12-2009 Sublinieri

afbeelding_18

Cuvantul lui Dumnezeu este cultura duhului. M-amintesc cand am venit in Romania dupa multi ani, cineva mi-a vorbit de Parintele Paisie Olaru si mi-a spus ca i-a cerut inainte de moarte un cuvant pentru tineretul roman. Si asa cum am auzit eu si cum retin, cuvantul ar fi fost cam acesta: “sa pazeasca cuvantul lui Dumnezeu” Am auzit doua-trei cuvinte frumoase despre Parintele Paisie Olaru, dar cand am auzit cuvantul lui, nu stiu de ce l-am indragit foarte mult in inima mea. Si m-am gandit ca asta este poate un cuvant mai mare decat ne dam seama: “Sa pazeasca cuvantul lui Dumnezeu”. Incepem a pazi cuvantul lui Dumnezeu, a-l cultiva la nivelul la care ne gasim. Etic il intelegem? Pai etic incercam sa-l pazim, dar as vrea sa atrag atentia la asta: Nu acolo sa ramana mintea noastra, nu acolo sa caute, sa nu formalizam – viata sa cautam.

porunca ascultariiExista o cercetare duhovniceasca pe care trebuie s-o faca omul. Exista un “de ce”, o intrebare pe care trebuie s-o puna omul. Trebuie sa intelegem sensul si esenta lucrurilor. Nu este numai paza unui “Fa asta, nu te gandi de ce, doar sa fie asa, ca asa-i bine!” Dumnezeu nu a spus lui Adam “Sa nu mananci din pomul acela, ca asta-i rau!” A explicat lui Adam: “Sa nu mananci din pomul acela, ca in ziua in care vei manca, vei muri”. Si vedem ca de o anume moarte a si murit, desi trupul mai avea sa-si traiasca un termen pana la moarte, dar in duh a murit, s-a despartit de Dumnezeu, s-a invrajbit cu Dumnezeu. In loc sa se bucure de venirea lui Dumnezeu, s-a infricosat, s-a rusinat si s-a ascuns. Notiunile astea de frica, de rusine, de ascundere sunt foarte mari.

Asadar, sa pazeasca cuvantul lui Dumnezeu. Noi incepem prin a pazi cuvantul asa cum ne taie capul. Dar as vrea sa indemn pe fratii si pe surorile mele sa inteleaga, sa nazuiasca, sa caute in rugaciune mai departe decat ce ne taie capul astazi. Ca nu este numai o pazire a unui cuvant – etica; cuvantul nu este o porunca morala, desi are si efectul asta, dar e numai un efect, si efect secundar. Este Cuvant de Viata. Pazind cuvantul lui Dumnezeu, dam posibilitatea acestui cuvant sa salasluiasca in noi si sa petreaca in noi. Si descoperim ca acesta este cuvantul care pe noi ne pazeste.

Pana la urma cine pazeste pe cine? Omul pazeste cuvantul lui Dumnezeu? Mai adevarat, cuvantul pe care-l pazesc, pe mine ma pazeste. Si nu numai ma pazeste, ci ma duce mai departe. Cat de departe? Spune Scriptura ca trupul si sangele nu pot mosteni Imparatia Cerurilor, Imparatia Cerurilor nu este in trup si sange, in mancari si in infranari: este Imparatia Duhului. Scris este – tot de Apostolul Pavel, caruia i s-au dezvaluit taine adanci – caci: “Ochi n-au vazut si urechi n-au auzit, si nu s-a suit la inima omului ce a pregatit Dumnezeu celor care-L iubesc pe El”. Daca ochi n-au vazut si urechi n-au auzit, daca n-a intrat in inima omului, cum putem noi sa mergem catre acestea pe care nu le vedem si nu le auzim? Sunt asa departe de noi, ca nimica omenesc nu le poate intelege.

header-imageCultura Cuvantului tocmai catre acest nevazut, neauzit, neinchipuit de om conduce. Cuvantul lui Dumnezeu vine din imparatia Cerurilor, si nu numai ca ne pazeste, dar ne si duce in imparatia Cerurilor.

Ce este Imparatia Cerurilor?

Ce este imparatia Cerurilor? Mantuitorul zice: “Sa nu cautati la dreapta si la stanga. Imparatia este in voi”. Imparatia este in om, si cuvantul lui Dumnezeu cauta sa salasluiasca in om. Omul este la inceput ca un animal, fara nimica peiorativ; adica traind in viata materiei, in viata animalica, dar spre deosebire de alte animale care vietuiesc ca noi pe pamant, care se nasc ca noi pe pamant, care cresc ca noi si aparent mor ca noi (adica noi ca ele), spre deosebire de aceste animale vedem in nazuinta aceasta a omului, in poftele acestea, de neimplinit prin nimica material in om, vedem cautarea aceasta, care tradeaza chipul dumnezeiesc in om.

Omul niciodata nu se va putea satisface pe pamantul acesta, nici cu cele mai mari placeri, nici cu cele mai groaznice pacate, nici cu cele mai mari infaptuiri ale istoriei, ci poate sa moara deznadajduit, chiar fiind implinit in toate; fiindca alta nazuieste omul, dar nu poate atinge. Trup si sange nu pot mosteni lucrurile acestea, pe care trupul si sangele nu le pot vedea, nu le pot auzi, nu le pot percepe, nu le pot intui, decat un firicel vag. Dar cultivand in noi acest cuvant, insusi cuvantul lui Dumnezeu, Cuvantul descopera ceea ce este El.

Revin la ceea ce numim poruncile lui Hristos, ce spuneam la inceput, ca nu sunt ca cele a ale Vechiului Legamant, desi am aratat ca si Vechiul Legamant indica ceva mai departe decat doar o lege, un Rai. Cuvantul lui Hristos este trecerea de la disciplina la viata. Spune Evanghelia Sfantului Ioan: “Legea prin Moisi s-a dat, dar harul si adevarul prin Iisus Hristos au venit”.

(din: Parintele Rafail Noica, Cultura Duhului, Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2002, extras din: Parintele Rafail Noica – Conferinta despre “Cuvantul lui Dumnezeu – Cultura Duhului” – Alba Iulia, Postul Mare, 1994)

p. Rafail cu schima

Legaturi:


Categorii

1. SPECIAL, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Rafail Noica, Porunca cea mai mare din lege, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Parintele Rafail Noica: “Cuvantul pe care-l pazesc, PE MINE ma pazeste”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Ce mult ne intristam si noi astazi
    de cuvantul care zice:
    ”Da tot ce ai -pacatele;placerile,poftele etc.-
    si urmeaza Mie”…

  2. Rugăcune de ziua României

    Iisuse dă–ne cinste sfântă
    Nu egoism şi lăcomie,
    Prin trai nedemn,smeţ şi lacom
    Vulgar şi fără omenie.

    Să nu mai ostenim orbrşte
    Pentru beţia din putere
    Minţind şi înşelînd pe semeni
    Î-n dependenţa de plăcere.

    Vulgarul şi bădărănia
    Şi cele fără de ruşine,
    Să nu mai fie nici firescul,
    Şi nici normalul către bine.

    Respectul, dragostea creştină
    Iubirea sfântă, omenia,
    Viaţa curată şi cinstită
    Să definească, România.

    Credinţa noastră ortodoxă,
    Să ne ridice din cădere,
    Din fals, vulgar şi înşelare
    Către înalt şi înviere.

    Să ne iubim unii pe alţii
    În cinste şi în demnitate,
    Nu ecumenic şi eretic,
    Printr-o unire în păcate.

    Ci în unirea ortodoxă,
    Cea unică în Duhul Sfânt,
    Patrisic, prin altar şi taine,
    Ce sfinţesc totul pe pământ.

    Dă-ne credinţă tot mai vie
    Şi prin credinţă, libertate,
    Făr’n robirea dependentă
    De fals, mincună şi păcate.

    Fă să trăim ortodoxia
    Prin calea sfinţilor părinţi,
    Să îndrăgim doar Adevărul,
    Să fim şi vrednici şi smeriţi.

    Ridică neamul din cădere,
    Din înşelare şi ruşine,
    Din lăcămia şi minciuna,
    În care credem că ni-i bine.

    Dă-ne păstori curaţi şi sinceri
    Pătrunşi de har dumnezeiesc,
    Nu de doar de spirit academic,
    Politic, neduhovnicesc.

    Dă-ne conducători cu cinste,
    Cu dragoste şi omenie,
    Pătrunşi de dragostea de ţară,
    De adevăr şi vrednicie.

    Să ne sfinţim –prin fapte-, neamul,
    Copii, casa, viitorul
    Că’n Adevăr şi-n vrednicie
    Să fie fericit poporul.

  3. PATRIARHIA ROMANA – ARHIEPISCOPIA TOMISULUI va invita la hramul Manastirii sfintilor Ierarhi Nicolae si Bretanion, Adormirea Maicii Domului din localitatea 23 August, judetul Constanta. Slujbele se vor desfasura dupa urmatorul program:
    Sambata 5 decembrie ora 19 – Privegherea in cinstea Sfantului ierarh Nicolae urmata de Sfantul maslu la care va fi present I.P.S. Teodosie Arhiepiscop al Tomisului.
    Duminica 6 decembrie ora 9 – Sfanta Liturghie care va fi oficiata de un sobor de preoti si diaconi.
    Informatii suplimentare se pot obtine de la Parintele Staret Ieromonah Martinian, tel. 0747 – 303173

  4. cam greu acest cuvant al Parintelui….cel putin pentru mine!
    Doamne ajuta!

  5. @ Denisa:

    Poti detalia? De ce si in ce fel il receptezi ca greu?

  6. eu imi stiu nivelul duhovnicesc, este unul f sarac si de aceea imi pare tare greu de trait ceea ce spune Parintele.
    eu, cred, ca ma aflu in faza in care ma chinui sa inteleg poruncile Domnului, sa le respect…
    “Cuvantul lui Hristos este trecerea de la disciplina la viata”…inteleg de aici ca nu tb sa ma apropi formal de Iisus ci duhovniceste…dar cred ca fiecare are ritmul sau , capacitatea de a intelege relatia Dumnezeu-om si invers…mai degraba om- Dumnezeu!

  7. …pt mine apropierea de Dumnezeu este dificila, pt ca-mi vad din ce in ce mai bine neputintele, slabiciunile…si cu cat Domnul imi dechide ochii si-mi arata cum sunt de fapt cu atat imi dau seama cat de departe sunt de El si de ceea ce doreste El de la mine…
    nu deznadajduiesc, nu, Slava Domnului pt toate…doar ca imi este frica sa nu ma pierd pe undeva in incercarea mea de a-L cunoaste.

  8. Cuvintele astea imi aduc aminte de doua “vorbe”:
    – Spunea P.S. Iustinian Chira o povestioara cu un student aflat la un examen. Studentul spunea mereu :”Eu vreau …, eu vreau …”. La care profesorul i-a raspuns: “foarte frumos ca VREI, dar trebuie sa vreau SI EU. Asa este si cu noi in viata de zi cu zi: vrem multe, dar nu ne intrebam daca vrea si Dumnezeu asta, daca este si voia Lui sa se intâmpla asa!”
    – Spunea Parintele Arsenie Boca ca atunci când Adam nu L-a ascultat pe Dumnezeu si a cazut din Lumina raiului in intunericul Pamântului, Dumnezeu nu L-a lasat pe om in intuneric complet : I-a dat o stea (constiinta) care sa-l calauzeasca si sa-i indrume pasii. Se intreba Parintele daca steaua pe care au urmat-o magii la nasterea Domnului nu ne “arata” oare si cautarea din viata noastra precum si urmarea sau acultarea glasului constiintei, adica vocea lui Dumnezeu!

    Doamne, ajuta!

  9. vreau eu si ce vreau eu este sa fac vointa Ta, cuvantul tau sa fie si cuvantul meu, cautarea si mai ales dorinta mea sa fie dorinta ta intrega, cuvantul tau sa il port sa il fac miscator prin lume, prin tot ce fac sa il fac viu in aceasta lume de nimic; singurul sens sa fie acesta

    nu sunt decat prin relatie, nu inteleg si nu cunosc de unul singur, cineva care, simtirea acelui Cineva care

    am acest cuvant, toti il aveam dar stim cum si cand sa il facem viu, prezent in aceasta lume care este a Sa, caci nimic nu ne apartine aici, sa ne bucuram de acest cuvant: Om s-a nascut pentru noi in lume, Om care ne-a renascut si sub pacat nu mai suntem, ce Pace a coborat pe pamant, singura preumbla

    spunea un sfant: lasa trupul si sufletul tau, traieste prin minte, fii, atat!

  10. Ziditoare si luminatoare cuvinte…arata cu prisosinta inaltimea duhovniceasca si teologica a Parintelui Rafail Noica.
    Multumiri celor care ne adapati cu apa cuvintelor care sunt Duh si Viata !

  11. Pingback: Război întru Cuvânt » IN PREGATIREA BUNEIVESTIRI: CUVINTE ALE CUVIOASEI MAICI ARSENIA SEBRIAKOVA (1833-1905): “Faca-se voia Ta in mine, Doamne, fie puterea Ta in mine, care biruieste toate!”
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » “DUMNEZEU STIE MAI BINE DECAT MINE CE VREAU!”
  13. Pingback: "Lu­minatorul trupului este ochiul..." PARINTELE MIRON MIHAILESCU despre porunca de a vedea lumea prin ochii lui Dumnezeu si despre DUREREA IROSIRII
  14. Pingback: DREGATORUL BOGAT SI PAZIREA PORUNCILOR. Radicalismul Evangheliei lui Hristos. Crestinismul nu este ceva comod
  15. Pingback: “Adame, unde esti?”. CE AU FACUT ADAM SI EVA DUPA CADERE? CE FACEM NOI DUPA CE PACATUIM? -
  16. Pingback: OMULE, UNDE ESTI? De ce ne ascundem de Dumnezeu, de Adevar, de ce ne deranjeaza atat de mult smerenia? SA NE DESCHIDEM TOTAL LUI DUMNEZEU! -
  17. Pingback: Parintele Melhisedec Ungureanu (Man. Lupsa) – raspunsuri esentiale (1): CUM SA NE LARGIM INIMA? DE CE NU IL GASIM PE DUMNEZEU, CU CE SA INCEPEM? -
  18. Pingback: Staretul Melhisedec de la Lupsa in “Familia ortodoxa” despre FOCUL RAVNEI, ORBIREA FORMALISMULUI SI LUMINA ASUMARII DE SINE. “Prin pacat, duhurile rautatii te talharesc, se hranesc din energia vietii tale” -
  19. Pingback: ORTODOXIA ESTE FIREA OMULUI (I) – Parintele Rafail Noica despre drumul convertirii sale la dreapta slavire, crizele vietii si “a doua gestatie” pentru vesnicie -
  20. Pingback: Parintele Rafail Noica: OMUL, PRIN FIRE, ESTE ORTODOX (II). “Nu te poate convinge omul, nu cauta convingere de la om; incepe cu rugaciunea, cere-I Domnului sa convinga inima ta. GUSTATI SI VEDETI CA BUN ESTE DOMNUL!” -
  21. Pingback: Parintele Rafail Noica (1993) despre DUMNEZEUL NOSTRU “MATERN”, DIVORT, IUBIRE SI DISCERNAMANT (si audio) -
  22. Pingback: PARINTELE ARSENIE MUSCALU: Ce sa facem ca sa traim bucuria Invierii, cum sa pastram harul, cum sa ne reinsufletim ravna si bucuria de a trai? -
  23. Pingback: “Noi, ortodocsii, ne iubim inainte sa ne cunoastem”. Parintele Rafail despre DUHUL ORTODOXIEI SI LUCRAREA SMERITA A LUI DUMNEZEU IN NOI SI IN LUME -
  24. Pingback: CUVANT DE INCURAJARE DE LA UN “ARHANGHEL” DUHOVNICESC, PARINTELE RAFAIL NOICA (Essex, 31 oct. 2010): “Dumnezeu n-a parasit pe nimeni, niciodata!” -
  25. Pingback: Parintele Rafail Noica: OMUL, INTRE MINCIUNA PACATULUI si IMPLINIREA IN DRAGOSTEA CRUCII -
  26. Pingback: CONFERINTA PARINTELUI RAFAIL NOICA DE LA CLUJ, 30 mai 2013, "S-a dus Sa-L vada precum este" (AUDIO, VIDEO - INTEGRAL) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Dregatorul bogat – paza poruncilor. PREDICI AUDIO SI VIDEO: “Suntem robiti de cotidianul efemer, traim in aceasta alergatura bezmetica si nu mai reusim sa ne bucuram de ceea ce Dumnezeu ne-a daruit” -
  28. Pingback: PAZIREA PORUNCILOR: Ce este iubirea de Dumnezeu si ce inseamna cu adevarat iubirea fata de om? SFANTUL IUSTIN POPOVICI despre dragostea mincinoasa si ucigasa VS. iubirea izvorata din Hristos -
  29. Pingback: CONFERINTA DE LA CLUJ A PARINTELUI ZAHARIA DE LA ESSEX DESPRE RUSINEA LA SPOVEDANIE (video): “In ceasul caintei si al rusinii omului, mana Domnului se odihneste peste el si tot cerul ii vine in ajutor” -
  30. Pingback: Cuvantul PARINTELUI PETRONIU TANASE la Duminica Infricosatei Judecati: “O, ce ceas va fi atuncea…” DREPTATEA SI POGORAMANTUL LUI DUMNEZEU -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate