PARINTELE SAVATIE DESPRE MAREA MANIPULARE “BIG-BANG”

10-09-2008 Sublinieri

lhc-3.jpg

Mă minunez la cîtă prostie a ajuns lumea. Te uiţi la Pro TV şi nu-ţi vine să crezi cu cît patos ni se relatează despre savanţii care au pregătit nişte tuburi grozave în care vor provoca Big Bang-ul. Însă, atenţie, dacă experimentul nu va reuşi, s-a zis cu Universul. Pămîntul va fi absorbit în găurile negre şi – gata! Oare chiar am înnebunit cu toţii?…Cititi continuarea pe blogul parintelui Savatie Bastovoi: Adio, a venit sfîrşitul lumii!

savatie6.jpg

PS: Daca acum se face intreg circul acesta (vedeti si sigla paginii google de azi), ce ni se va mai pregati, oare, de catre mai-marii lumii acesteia pentru “faimosul” 2012 si cate alte scorneli menita sa creeze psihoze de masa, doar-doar sa amageasca si pe cei alesi…?!


Categorii

Noua ordine mondiala/ Masonerie, Parintele Savatie Bastovoi, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “PARINTELE SAVATIE DESPRE MAREA MANIPULARE “BIG-BANG”

 1. Si eu am citit tot ce se putea referitor la anul 2012, inclusiv ‘Centura fotonica’ si, m-am infiorat – pe undeva!

  Buna-oara nu spune ca se va inmulti mintea in vremurile din urma?! Este adevarat! Dar luati-o altfel: oare Dumnezeu n-a ingaduit omului sa cunoasca, sa cerceteze, sa aprofundeze d.p.d.v. stiintific ceea se poate cunoaste si afla, mai ales inventiile? Daca Dumnezeului nostru i-ar fi fost frica, l-ar fi limitat pe om, asa…i-a lasat capacitatea de a rationa, de a descoperi; ca va raspunde cu capul pentru reaua intrebuintare a darurilor, inclusiv a mintii folosita in mod diabolic si impotriva umanitatii, este altceva!

  De pilda, este foarte adevarata afirmatia ca timpul s-a scurtat: Rezonanta Schuman ” Proprietatile rezonante ale acestei cavitati magnetice au fost descoperite de fizicianul german W.O. Schumann, in 1952-1957 si permit masurarea frecventei vibratorii medii a planetei Terra. Timp de mii de ani, Rezonanta Schumann sau pulsul Terrei a fost de 7,83 cicli pe secunda, constanta fiind folosita in domeniul militar.

  Din 1980, rezonanta a inceput sa creasca, acum fiind de 12 cicli pe secunda. Acest lucru inseamna ca ziua are numai 16 ore, in loc de 24, cat era odinioara. De altfel, fiecare dintre noi si-a dat seama de accelerarea timpului. Multi se plang ca nu le ajunge ziua pentru ceea ce au de facut.

  In acest ritm, in 2012, timpul va ajunge la punctul 0. Odata cu Rezonanta Schumann, creste nivelul vibrational al oricarei fiinte de pe Terra (ceea ce e logic, si nicidecum paranormal). In ultimii mii de ani, liniile de camp magnetic ieseau din Polul Sud si intrau pe la Polul Nord.” Ce se va intampla dupa…ramane de vazut! Sfarsitul nu vine cand vrea x, y sau z ci, cand hotaraste bunul Dumnezeu!

  Referitor la Acceleratorul de particule, am vorbit cu fizicieni si mi-au confirmat ca poate genera mici gauri negre – de-aici isteria ca ar provoca sfarsitul lumii; daca ele se pot mari si favoriza o catastrofa, nu se stie, inca!

  P.S. oricum! Omul grabeste sfarsitul generand prin actele sale sfarsitul lumii asteia.

 2. Apropo de “scorneli menite sa creeze psihoze in masa”, despre proiectul Blue Beam ati auzit? Cautati pe net si veti gasi ceva care va va pune pe ganduri. Ignorati sursele si pe cei ce preiau astfel de informatii si si le insusesc (vezi site-ul http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4548) deoarece informatiile nu sunt produse de ei ci doar preluate din alte surse. Ganditi-va ce ni se pregateste daca asa ceva le-a trecut prin cap!

 3. Mult adevar in cele spuse de parintele Savatie.Cata perfidie,cum abat atentia oamenilor cu false probleme,pentru a nu le mai da atentie celor reale.Pe mine ma ingrijoreaza distrugerea sistematica a Bisericii Ortodoxe Romane prin anumiti “slujitori “ai ei,prin iudele neamului.Cu adevarat ,mai bine nu s-ar fi nascut.Sa ne lumineze BUNUL DUMNEZEU si MAICUTA LUI,pentru a ramane in ADEVAR.Amin

 4. Dupa parerea mea, sunt aici doua aspecte distincte:
  – Experimentul stiintific in sine, care cauta sa valideze (sau sa infirme) Modelul Standard de unificare a trei interactiuni din cele patru cunoscute in natura, respectiv cea electromagnetica, slaba si tare. Detaliile acestor teorii stiintifice sunt greu accesibile si de aceea este total nepotrivit sa se abordeze astfel de subiecte intr-o maniera polemica sau chiar sa se incerce a se trage anumite concluzii.
  – Modul in care este folosit experimentul este intr-adevar aproape de ceea ce se intampla cu religia in general (pe un cu totul alt plan, insa): ceva neinteles este folosit in scopuri de manipulare.
  Pe de alta parte, lucrurile sunt de la inceput puse gresit: ce vor oamenii de stiinta sa realizeze? Sa cunoasca Universul! Cum? Prin teorii si experimente stiintifice. Aici se ascunde o mandrie a omului rupt de Dumnezeu, din care deriva credinta ca lumea inconjuratoare poate fi explicata si inteleasa fara nici un fel de ajutor de la Dumnezeu, care de altfel poate sa nici nu existe, in aceasta viziune.
  Cred ca aici trebuie sa punem noi ortodocsii punctul pe i: orice avans al stiintei este nimic fata de Adevar, care rezida intr-o Fiinta intreita in Persoane. Adevarul nu este impersonal, nu exista legi vesnice atotocarmuitoare!!! Legile naturii au fost create ! Si ele se pot schimba, dupa Vointa Aceluia care le-a creat. Deci aceasta cunoastere dupa stiinta este numai relativa si reprezinta mai mult un exercitiu al mintii.

 5. 1. La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.
  2. Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
  3. Şi a zis Dumnezeu: “Să fie lumină!” Şi a fost lumină.
  4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de întuneric.
  5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua întâi.
  6. Şi a zis Dumnezeu: “Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!” Şi a fost aşa.
  7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
  8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
  9. Şi a zis Dumnezeu: “Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!” Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
  10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
  11. Apoi a zis Dumnezeu: “Să dea pământul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămânţă într-însa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămânţă în sine, după fel, pe pământ!” Şi a fost aşa.
  12. Pământul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămânţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămânţă, după fel, pe pământ. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
  13. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a treia.
  14. Şi a zis Dumnezeu: “Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pământ, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,
  15. Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Şi a fost aşa.
  16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele.
  17. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul,
  18. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
  19. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra.
  20. Apoi a zis Dumnezeu: “Să mişune apele de vietăţi, fiinţe cu viaţă în ele şi păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!” Şi a fost aşa.
  21. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape şi toate fiinţele vii, care mişună în ape, unde ele se prăsesc după felul lor, şi toate păsările înaripate după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
  22. Şi le-a binecuvântat Dumnezeu şi a zis: “Prăsiţi-vă şi vă înmulţiţi şi umpleţi apele mărilor şi păsările să se înmulţească pe pământ!
  23. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a cincea.
  24. Apoi a zis Dumnezeu: “Să scoată pământul fiinţe vii, după felul lor: animale, târâtoare şi fiare sălbatice după felul lor”. Şi a fost aşa.
  25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, şi animalele domestice după felul lor, şi toate târâtoarele pământului după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
  26. Şi a zis Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”
  27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
  28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: “Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”
  29. Apoi a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.
  30. Iar tuturor fiarelor pământului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
  31. Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
  Geneza cap 1. Oamenii astia care au facut atata scoala care le-a sters mai mult creierul decat sa il umple incearca sa ne demonstreze un lucru care nu a existat.Ei incearca sa ne spuna cum a fost creat pamantul cand si un taran fara scoala stie sa ii raspunda :DUMNEZEU a creat pamantul.Pamantul nu a fost creat printr-un asa zis big bang ci prin voia lui Dumnezeu..El doar a zis si sa facut.Pentru mine ca crestin ortodox ajunge sa citesc 31 de capitole din biblie decat sa ma uit la pro tv sa ascult niste oameni care vorbesc tampenii.

 6. @ Magda

  Am citit si eu despre rezonanta Schumann, dar, in teoria stiintifica nu exista vreo ecuatie care sa puna in legatura rezonanta cu timpul. Ar fi ceva revolutionar in fizica. In absenta acesteia, din punct de vedere stiintific si chiar al bunului nostru simt, expresiile precum “pulsul Pamantului”, “nivelul vibrational al oricare fiinte” si faptul ca timpul ar fi cumva afectat raman niste “metafore” de tip new-age, prin care se amesteca anumite lucruri stiintifice cu tot felul de neghine mistice si concluzii fara vreo baza logica.

 7. @ Magda

  Dragă Magda, ai scris că:
  “De pilda, este foarte adevarata afirmatia ca timpul s-a scurtat: Rezonanta Schuman ” Proprietatile rezonante ale acestei cavitati magnetice au fost descoperite de fizicianul german W.O. Schumann, in 1952-1957 si permit masurarea frecventei vibratorii medii a planetei Terra. Timp de mii de ani, Rezonanta Schumann sau pulsul Terrei a fost de 7,83 cicli pe secunda, constanta fiind folosita in domeniul militar.

  Din 1980, rezonanta a inceput sa creasca, acum fiind de 12 cicli pe secunda. Acest lucru inseamna ca ziua are numai 16 ore, in loc de 24, cat era odinioara. De altfel, fiecare dintre noi si-a dat seama de accelerarea timpului. Multi se plang ca nu le ajunge ziua pentru ceea ce au de facut.

  In acest ritm, in 2012, timpul va ajunge la punctul 0. Odata cu Rezonanta Schumann, creste nivelul vibrational al oricarei fiinte de pe Terra (ceea ce e logic, si nicidecum paranormal). In ultimii mii de ani, liniile de camp magnetic ieseau din Polul Sud si intrau pe la Polul Nord.”
  Nu numai că “sfârşitul nici Fiul nu îl ştie”, dar cum de poţi tu ca o fiică credincioasă a Bisericii să dai crezare fie şi acestor ipoteze pline de înşelare şi năluciri drăceşti? Dracului nu trebuie să îi dăm nici măcar o umbră de deget, şi ca atare nici acestor slujbaşi ai lui cu “ştiinţa” lor blestemată şi pierzătoare de suflete. În contact cu asemenea idei şi lucrări nu avem ce spune decât “piei” sau cel puţin “tu zici”. Uite şi ce zice Duhul despre timp, univers, spaţiu:
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article77
  http://www.creationism.info.ro/blog118/Cosmologia-divina-si-cea-umana.htm
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article46
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article153
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article94
  Iertare şi Doamne ajută!

 8. Parinte, in articolul http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article94 puneti urmatorul citat:
  “Aşa este natura luminii: fină şi diafană; n-are nevoie de o durată de timp ca să străbată aerul. După cum privirile noastre n-au nevoie de timp ca să ajungă până la obiectele pe care vrem să le vedem, tot aşa şi razele luminii le cuprind iute pe toate până la marginile văzduhului, atât de iute încât nu-ţi poţi imagina durată de timp mai scurtă.” (Sf. Vasile cel Mare, Hexaimeron)

  Nu vreau sa par lipsit de respect. De asemenea, marele Sfant Vasile cel Mare sa ma ierte dar eu nu pot intelege asta. Eu constat pe cale empirica faptul ca lumina nu are viteza infinita. A nega acest lucru, a sustine ca lumina are viteza infinita este, pentru mine, echivalent cu a sustine ca gravitatia de fapt nu exista si ca forta care ma tine totusi legat de pamant este o nalucire.

  Iarasi, Dumnezeu stie ce este in mintea mea si stie ca nu incerc sa batjocoresc unul din marii sfinti ai Sai insa putem acorda Hexaimeronului “statutul” de infailibil?

  De asemenea, va reamintesc ca reactii echivalente au avut loc si cand s-au lansat primele masini pe aburi, ce pareau ca sunt manate de catre draci. Sunt absolut de acord ca stiinta schiopateaza cu 3 din cele 2 picioare pe care le are, sunt absolut de acord ca evolutionismul este cel putin discutabil… insa chiar putem nega laolalta cu extrapolari ridicole chiar si lucruri evidente?

  Spuneti ca “Tatăl Atotţiitorul (…) nu lasă nimic la voia întâmplării (hazardului), deci nu îngăduie asemenea catastrofe cosmice, ca să nu mai vorbim de închipuitele pericole ale asteroizilor scăpaţi de sub control care ar putea nimici într-o clipită „planeta” noastră!” De unde stiti asta? Oare nu putem face o paralela cu uraganele, care sunt catastrofe regionale? Sau cu cutremurele? De ce Dumnezeu n-ar ingadui ca doua corpuri ceresti sa nu se ciocneasca, de vreme ce pe pamant asemenea interactiuni se intampla in mod evident… In mod evident, un corp ceresc nu poate lovi Pamantul fara ca Dumnezeu sa stie, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla…

  Ma iertati daca v-am suparat insa chiar sunt nelamurit…

 9. Frate Toma!

  Să nu fii trist şi să nu te miri! Părintele meu duhovnic mi-a atras atenţia că în această problemă de care ne ocupăm se poticnesc chiar firi evlavioase şi cucernice, cum ai putea avea şi tu. Şi a dat şi o explicaţie care sună aşa: suntem pradă acelor “mai înainte prinderi în minte” de care vorbesc Părinţii pustiei (neptici). În acest caz este vorba de o îndoctrinare devastatoare la care suntem supuşi din pruncie pe toate canalele oficiale (şcoală, mass media, etc.), şi asta la noi cel puţin din jurul lui 1878, de când am devenit cu adevărat un stat modern european (adică masonic). Această îndoctrinare îi afectează pe toţi deopotrivă şi nu ocoleşte nici seminariile sau chiar pe viitorii monahi.
  “Eu constat pe cale empirica faptul ca lumina nu are viteza infinita.” Dar aşa zice Sfântul, viteză infinită? Nu ci: “Aşa este natura luminii: fină şi diafană; n-are nevoie de o durată de timp ca să străbată aerul. După cum privirile noastre n-au nevoie de timp ca să ajungă până la obiectele pe care vrem să le vedem, tot aşa şi razele luminii le cuprind iute pe toate până la marginile văzduhului, atât de iute încât nu-ţi poţi imagina durată de timp mai scurtă.” Şi dacă tot vrei să afli părerea Părinţilor (şi ca atare a Bisericii!) despre lumină şi viteza ei, află că soarele este singurul luminător din acest univers, iar lumina lui a străbătut distanţa într-o clipită, adică pe limba noastră să zicem o secundă. Aşa că, pentru a cugeta despre acestea cu mintea Părinţilor ar trebui pur şi simplu să faci tabula rasa cu cele învăţate despre lumină şi viteza ei în fizica modernă, lucru pe cât de anevoios pe atât de uşor. Anevoios în ceea ce priveşte prejudecăţile (acele prinderi în minte…), uşor în planul chiar empiric: ceea ce vezi se întâmplă în mod real, nu decalat! Să ne ierte Eminescu, dar acelea cu “steaua… şi mii de ani…” sunt din alte surse, eretice, nu sunt cele duhovniceşti patristice!
  “Oare nu putem face o paralela cu uraganele, care sunt catastrofe regionale? Sau cu cutremurele? De ce Dumnezeu n-ar ingadui ca doua corpuri ceresti sa nu se ciocneasca, de vreme ce pe pamant asemenea interactiuni se intampla in mod evident… In mod evident, un corp ceresc nu poate lovi Pamantul fara ca Dumnezeu sa stie, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla…”
  Aici dăm frâu liber ipotezelor şi speculaţiilor fanteziste SF! Aceste paralele se pot face desigur, dar nu se vor întâlni niciodată cu realitatea (nu o să aibă nici o tangenţă, ca să rămânem la metaforele geometriei)aşa cum nu se întâlneşte revelaţia cu acest gen de ipoteze fantasmagorice lansate spre pierzarea noastră de către înaintemergătorii antihristului!
  Închei deocamdată aici, iertăciune. Dacă pe Sfinţi nu-i veţi crede, atunci eu prăpăditul ce argumente aş mai putea avea?

 10. Parinte!
  Eu sunt un om simplu, necomplicat si necunoscator in ale ‘stiintei’; citesc, recitesc, cer parerea celor avizati si-apoi, imi dau cu parerea – specialistii spun si sustin ca, timpul este scurtat, lucru de care se plang majoritatea: aud din ce in ce mai des ‘mai! Azi e Luni, maine e Vineri – timpul trece mai repede decat de obicei’ si ma face sa ma gandesc ca, s-a spus ca anul va trece ca luna, saptamana ca ziua, si tot asa…ne grabim spre ‘ceva’- ca acel ceva va fi inceputul sfarsitului, desfasurarea unor evenimente una dupa alta cu repeziciune, nu stiu! Cert este ca, se simte ca timpul zboara; daca ati citit tot comentariul meu, o sa va dati seama ca nu dau 2 parale pe experimentul lor si nu cred ca acesta (acceleratorul) va produce sfarsitul lumii asteia.

  Multumesc pt.link-urile recomandate; tin sa precizez ca nu cred in teoria evolutionista, in BING-BANG-ul trambitat, in Era Varsatorului…

 11. P. Rafail Noica: “Timpul trece si tinerii se intreaba: “Unde merge timpul asta? De ce merge asa de repede?” Si ma gandesc ca acestea sunt zilele despre care Hristos spunea că vor fi scurtate. In greceste, acest cuvant, scurtate s-ar traduce de fapt cu piticit. Zilele s-au făcut pitic, dar daca se poate darui mai mult efort, ne putem lepada de cateva elemente ale vietii noastre, amintindu-ne de cuvantul inmormantarii care spune ca toate sunt desertaciune, care nu raman dupa moarte.

  Magda, eu nu am auzit ca oamenii de stiinta sa vorbeasca despre scurtarea timpului, nici obiectiv, nici subiectiv. Sunt doar cativa “specialisti”, care, din motive neclare, sustin niste traznai, dar pe care mass-media le promoveaza asiduu (putem ghici de ce 🙁 ). Oricum, daca zilele au fost scurtate, acesta s-a facut de catre Dumnezeu pentru ca noi sa putem indura, iar nu pentru ca vine 2012 sau datorita unor ecuatii neprecizabile dintre rezonanta si timp. De asemenea, teoria cu traversarea centurii fotonice este o “nazdravanie” si din punct de vedere stiintific, ca sa fiu foarte delicat in exprimare. 🙂 Dumnezeu inca ingaduie sa fie o linie de demarcatie clara intre stiinta serioasa si onesta – atat cat poate fi aceasta – si toate new-ageismele de acest fel.

 12. Soră Magda!

  Cu smerenie, nu-ţi mai pierde timpul şi sufletul cu acei “specialişti”, se vede la ce sunt. Sf. Vasile a spus clar cât se deosebesc aceştia se Sfinţi: „A combate sofisticăria şi slăbiciunea ideilor lor, pe care toţi le descoperă de cum le aud, nu este treaba unui bărbat, nici a unui om care ştie să-şi cruţe timpul, nici a unuia care se gândeşte la puterea de judecată a ascultătorilor săi.
  Nimeni să nu compare învăţătura noastră duhovnicească, simplă şi nemeşteşugită, cu curiozităţile celor ce au filosofat despre cer. Pe cât de frumoasă este frumuseţea femeilor cinstite faţă de a curtezanelor, pe atât de mare este şi deosebirea dintre învăţăturile noastre şi învăţăturile filosofilor profani. Aceştia prezintă în învăţăturile lor probabilităţi siluite; aici, în Scriptură, adevărul stă de faţă, lipsit de cuvinte meşteşugite. Şi pentru ce să ne ostenim noi să combatem minciuna lor, când e destul să punem cărţile lor faţă în faţă şi să asistăm în linişte la războiul dintre ei?…
  Filosofii aceştia se depărtează însă de adevăr şi nu fac altceva decât să taie drumuri greşite, care-i duc la învăţături false.” (Hexaimeron)

  Cât despre: “P. Rafail Noica: “Timpul trece si tinerii se intreaba: “Unde merge timpul asta? De ce merge asa de repede?” Si ma gandesc ca acestea sunt zilele despre care Hristos spunea că vor fi scurtate.”, cred că nu are cum să însemne scurtarea duratelor zilelor în mai puţine ore decât 24, deoarece mersul astrelor acelaşi este până la sfârşit, şi duratele unităţilor temporale (ani, luni, zile, ore, minute, secunde…) rămân în sine neschimbate. Scurtarea zilelor va fi în sensul cantitativ cumulat, ca o perioadă, deci suma lor se va scurta, pentru că vor fi vremuri cumplite şi de nesuferit. E totuşi o distincţie necesară! Apropo: se spune BIG bang! Bing bang poate fi o scăpare sau o glumă…

 13. @Admin

  🙂 Multam’frumos pentru precizare! Prima oara cand am citit, mi-am zis in sine-mi: ‘stai sa vezi ce nenorocire o sa fie’ cu toate ca, aveam o umbra de indoiala si am inceput sa vorbesc cu mine: ‘mai! Dar profetiile? pe cine/ce crezi tu?!’ Singurul lucru ce ramasese in picioare (in mintea mea) era rezonanta Schuman prin faptul ca, timpul s-a scurtat intr-adevar; vremea este imputinata si ‘vremurile-s aproape’ se spune! Acum, sunt incredintata ca, pe masura ce ne apropiem de sfarsitul sfarsitului si Judecata Finala Dumnezeu ingaduie sa se succeada cu repeziciune zilele dar totodata si raspunderea folosirii acestui timp va apasa/apasa greu pe umerii nostrii trebuind cu tot dinadinsul sa nu ni-l pierdem in zadar ci prin trevzie si luare-aminte.

 14. P. Rafail Noica: “Timpul trece si tinerii se intreaba: “Unde merge timpul asta? De ce merge asa de repede?” Si ma gandesc ca acestea sunt zilele despre care Hristos spunea că vor fi scurtate. In greceste, acest cuvant, scurtate s-ar traduce de fapt cu piticit. Zilele s-au făcut pitic, dar daca se poate darui mai mult efort, ne putem lepada de cateva elemente ale vietii noastre, amintindu-ne de cuvantul inmormantarii care spune ca toate sunt desertaciune, care nu raman dupa moarte.”

  Admin, este extraordinar cuvantul acesta, un exemplu de traducere duhovniceasca. Deci zilele se vor scurta nu din anomalii de tot felul ci din cauza imprastierii oamenilor, care vor avea de facut din ce in ce mai multe si astfel aceeasi perioada li se va parea din ce in ce mai scurta: lunile ca saptamanile. Eu pun marturie ca am pierdut o jumatate de an astfel, prins in vartejul muncii. Fantastic de clar se exprima parintele Noica…

  Si totusi…

  …parinte Dan, Sf. Vasile cel Mare spune “razele luminii le cuprind iute pe toate până la marginile văzduhului, atât de iute încât nu-ţi poţi imagina durată de timp mai scurtă”… iertare dar asta mi se pare o definitie aproape matematica a vitezei infinite. Deci intrebarea ramane: nu se contrazice Sf. Vasile cel Mare cu observatia destul de evidenta ca viteza luminii este finita?

  In incheiere, inca o data va rog de iertare insa paragraful dumneavoastra ultim: “Închei deocamdată aici, iertăciune. Dacă pe Sfinţi nu-i veţi crede, atunci eu prăpăditul ce argumente aş mai putea avea?” nu se justifica in conditiile in care ati scris articole pe aceasta tema, articole in care nu citati din diverse surse patristice ci explicati cu vorbele proprii. Ceea ce inseamna ca va insusiti acele pareri si ca v-ati lansat pe taramul dezbaterii si nu este corect sa dati inapoi, oferind in schimb bibliografie. Altfel ati fi citat pur si simplu din stalpul cel de foc al bisericii, marele nostru parinte Vasile cel Mare, fara a oferi si pareri personale.

 15. Pr.Badulescu

  Da! Cred ca ar trebui sa-mi vad de treburile mele si sa numai cer avizul specialistilor fiindca apropos! Ei cred intr-un Dumnezeu abstract, sunt botezati, dar nu sunt dusi la Biserica, cum se spune!

  P.S. Big-bang-ul din mesajul meu era o gluma bineinteles, nu o scapare!

 16. @Toma

  Frate!

  Nu ştiu dacă ne cunoaştem, că pe aici dai de “Boris”, “Filip”, iată-l şi pe Toma… credinciosul?
  “In incheiere, inca o data va rog de iertare insa paragraful dumneavoastra ultim: “Închei deocamdată aici, iertăciune. Dacă pe Sfinţi nu-i veţi crede, atunci eu prăpăditul ce argumente aş mai putea avea?” nu se justifica in conditiile in care ati scris articole pe aceasta tema, articole in care nu citati din diverse surse patristice ci explicati cu vorbele proprii. Ceea ce inseamna ca va insusiti acele pareri si ca v-ati lansat pe taramul dezbaterii si nu este corect sa dati inapoi, oferind in schimb bibliografie. Altfel ati fi citat pur si simplu din stalpul cel de foc al bisericii, marele nostru parinte Vasile cel Mare, fara a oferi si pareri personale.”
  Tălică ai citit aceste articole indicate?
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article77
  http://www.creationism.info.ro/blog118/Cosmologia-divina-si-cea-umana.htm
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article46
  http://www.credinta-ortodoxa.ro/spip.php?article153
  Nu citez din diferite surse patristice (şi scripturistice)??? Ai că e culmea!
  Iertare îţi dau de 70 de ori câte 7, dar totuşi există şi limite ale bunului simţ! Te rog frumos, una e să nu fii de acord şi să nu primeşti, alta e ca eu să am păreri personale supuse greşelii şi cu totul alta ce ai scris. Dar nu te gândeşti că mai citesc şi alţii şi te faci rău de tot de râs? Lucrezi cumva în domeniul tehinico ştiinţific, de nu suporţi afronturi către “sfânta ştiinţă”? Tomo, cum a zis Domnul “fii credincios nu necredincios!”
  Iertare…

 17. Parinte Dan, eu doar am vrut sa spun ca nu inteleg de ce va retrageti, de ce trimiteti la sfinti pentru lamuriri de vreme ce chiar Sfintia voastra aveti o parere foarte articulata pe aceasta tema. Sper sa nu va fi ispitit insa intrebarile mele pornesc dintr-o nelamurire cinstita, nu fac parte dintr-o societate secreta a oamenilor de stiinta ce comploteaza impotriva Bisericii. Am nelamuriri si, de vreme ce Sfintia Voastra a dezvoltat generos tema care ma nelamureste, speram ca pot primi un raspuns. Daca ma trimiteti sa citesc bibliografie, eu va raspund ca am nevoie de dialog; poate imi indicati surse patristice/scripturistice de care nu stiam si care ma pot lamuri.

  Am citit articolele respective si nu pot sa spun decat ca sunt de acord cu, de ex, Sf. Teofan Zavoratul care spune “credeti că va asculta acest om vorbele deşarte ale ştiinţei la modă, care se răscoală împotriva Domnului, împotriva lui Hristos, ori că se va clătina în urma iscodirilor deşarte cel ce a cunoscut puterea credinţei?” Dar sfantul vorbeste despre iscodirile potrivnice lui Hristos cum ar fi nebunia lui Darwin care, nota bene, nici macar nu este un fapt stiintific ci doar o teorie nedemonstrata la fel ca Big-Bang. De acord cu parintele Paisie Aghioritul ca trebuie sa ne simplificam viata, de acord ca un mp3 player este in mod clar un atentat la linistea interioara, de acord cu toate acestea.

  Dar totusi nu mi-ati raspuns la intrebare iar mintea mea se lupta cu afirmatia ca viteza luminii este infinita desi toate simturile mele imi spun contrariul. Respectuos va spun, parinte, ca pentru pacatele mele imi este greu sa accept enunturi ce intra in contradictie cu legile creatiei care constat ca guverneaza materia ce ma inconjoara.

 18. @Toma

  Nu ştiu ce să mai zic, văd că ceva scârţie şi e poticneală mare, ne înţelegem ca surdu cu mutu… Mai bine să rugăm ca Domnul “să ne descopere Cuvântul Adevărului” şi celelalte…

 19. Parintele Savatie scrie – ca intotdeauna – cu har. Admin: intr-un gand cu dumneavoastra in cele ce scrieti mai sus. P.S. Cel care semneaza Florin in articolul cu citatul din Facere de mai sus este alta persoana decat mine, asa ca imi voi schimba nick-ul 🙂

 20. Iertare parinte, nelamurirea mea este simpla. Cred ca am fost putin ironic si imi cer scuze insa intrebarea ramane.

  “Dar totusi nu mi-ati raspuns la intrebare iar mintea mea se lupta cu afirmatia ca viteza luminii este infinita desi toate simturile mele imi spun contrariul. Respectuos va spun, parinte, ca pentru pacatele mele imi este greu sa accept enunturi ce intra in contradictie cu legile creatiei care constat ca guverneaza materia ce ma inconjoara.”

 21. acum, e oare cazul sa va certati pentru acest lucru?
  Suntem in mana lui Dumnezeu si a Maicii Sale. “un fir de par nu se va clinti din capul vostru”Oare nu credeti ce va spune Mantuitorul lumii?
  Doamne miluieste!

 22. @cristina catrina

  Suntem in mana lui Dumnezeu dar, pentru faradelegile si lipsa credintei in/din lume va ingadui sa ni se clinteasca perii din cap si ce-i sub cap fiindca ne va lasa prada propriilor greseli si rautati: nervi, suparari din pricina a ceea ce vezi, auzi si nimeni sau aproape nimeni numai i-a aminte; la noi spre exemplu, este un atac imens concertat impotriva omului, a marii majoritati prin faptul ca nu sunt penalizate faptele reprobabile, in ciuda legii si-a reprezentantilor ei (vedem ce podoabe ne conduc…), faradelegea este la ea acasa si-si face de cap inmultindu-se ca o molima apasand peste toti si toate.
  Singura alinare ce face posibila oarecum suportarea vietii de zi cu zi – ca sa spun asa – vine din imbisericire, rugaciune si post.

 23. @ Parintele Badulescu
  Multumesc mult pentru explicatii! Mi-au fost de folos.

 24. asta cu protoni si neutroni e la fel ca scamatoria cu mersul pe luna al lui armstrong!bagati-va mintile in cap,vor doar sa insele prostimea…ce nebun ar finanta propriul sfarsit?

 25. desteptaciunea prea multa a unora degenereaza in……. nerecunoasterea limitelor pana unde are omul acces (mandria “atotstiitorului”),aceiasi logica adoptand-o candva lucifer atunci cand s-a vrut egalul lui DUMNEZEU si totusi multi nu invata nimic din asta.din cele ce le faci vezi bine ce faci ,cui slujesc si in ce scop ca de la cel caruia ii slujesti de la el iti iei plata!pe de alta parte distrugerea invatamantu-lui s-a dorit ca masura de reducere a orizontului cetatenilor pt. a-i putea manipula in sensul dorit(masa de manevra)slugi nestiutoare care nu fac nimic din proprie vointa ci numai condusi!

 26. Pingback: CERN, “particula lui Dumnezeu” si TEORIA BIG-BANG-ului primordial - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 27. Pingback: Povestea bosonului Higgs. Sintagma “particula lui Dumnezeu”: O SCAMATORIE DE MARKETING A UNUI OM DE STIINTA ATEU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate