Praznuirea Sfintilor Marturisitori ardeleni, luptatori pentru pazirea ortodoxiei de sarpele uniatiei

20-10-2009 Sublinieri

Pe 21 octombrie Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Marturisitori Ardeleni: Cuviosii Marturisitori Visarion si Sofronie, a Sfantului Mucenic Nicolae Oprea si a Sfintilor preoti Marturisitori Ioan si Moise Macinic, traitori in veacul al XVIII-lea, luptatori pana la moarte pentru pastrarea Ortodoxiei in Ardeal in fata teribilei si perfidei agresiuni papistase, a caror pilda devine astazi foarte importanta si de dureroasa actualitate.

sf_sofronie.JPGsf_nicolae_oprea.JPGsf_visarion.JPG

sf_mart_ioan_din_gales.gifsf_mart_moise_macinic.JPG

Cititi: Marturisitorii romani in fata silniciei “uniate” pilde vii ce pot deveni oricand actuale!

    ***


    Categorii

    Biserica rastignita, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

    Etichete (taguri)


    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    10 Commentarii la “Praznuirea Sfintilor Marturisitori ardeleni, luptatori pentru pazirea ortodoxiei de sarpele uniatiei

    1. Dumnezeului nostru slava in veci pt sfintii Sai pe care i-a daruit poporului nostru!
      Ii comemoram pe marturisitorii romani in fata silniciei “uniate” – pilde vii ce pot deveni oricand actuale!Mai ales intr-o perioada in care UNIATISMUL este in dezvoltare!
      Ce pot deveni oricand actuale,…,au si devenit actuale in persoana celor care povatuiesc pe calea adevarului!

    2. Acesti sfinti stau marturie pentru “binefacerile” pe care ni le-au dorit si ni le-au aplicat “fratii” crestini de alte confesiuni. Sarbatoarea de astazi ar trebui sa fie intarita si cu priveghere (asa este insemnat in calendar).

      Sa luam si noi deci aminte la acesti sfinti marturisitor romani, sa ii cinstim cum se cuvine si fie ca pilda lor sa ne ajute sa ne pastram mintea treaza si vointa tare in fata promisiunilor mieroase cu care suntem amagiti pentru a ne trada Credinta si Neamul.

    3. Plin de semnificaţie şi exprimând atitudinea de demnitate a poporului, rămâne răspunsul unui bătrân, dat trimisului de la Sibiu, răspuns consemnat de o publicaţie contemporană străină:«Acest cojoc, care-l am pe mine e acum al meu… Dar dacă ar vrea să mi-l ia crăiasa i-l dau. Cu aceste slabe mâni şi picioare şi cu trupul meu am lucrat, zi şi noapte, ca să plătesc porţia (impozitele). Ele sunt ale crăesei şi de ar vrea să mi le ia, nu am ce face. Dar nu am decât un suflet pe care îl păstrez pentru Dumnezeu din cer şi nici o putere omenească nu-l poate îndoi»

      Citat din Dr. S. Dragomir, Istoria dezrobirii religioase a românilor din Ardeal, in secolul XVIII, vol. I, Sibiu, 1920, pag 161

    4. ar fi de dorit sa se dea o mai mare amploare sarbatorii nu doar la Alba Iulia ci in toata tara… ce bine ar fi fost ca toti ierarhii sa fie fost pe 14 oct. la Iasi, pe 21 la Alba Iulia si desigur pe 26/27 la Bucuresti insotiti de clerici si popor credincios…ca prezenta marturisitoare a Ortodoxiei nu doar in scop festivist sau preelectoral… poate’s prea idealist…

    5. NEFERICIT este bărbatul
      Ce-a stat în sfatul ereziei,
      Şi s-a rugat cu hulitorii,
      Numindu-i fraţi ortodoxiei.

      Care a stat la sfat cu dânşii,
      Pe scaunul din rătăcire,
      Deşi ştia preţul de sânge,
      Plătit de neam, pentru ,, unire’’.

      Că legea Domnului o strică,
      Cu rafinată viclenie,
      Iar cugetarea nu-i în lege,
      Ci-i spre-a târâ în erezie.

      Greu a plătit ortodoxia.
      Şi loviturile de tun,
      Vieţi chinuite şi martirii,
      Sunt argument la tot ce spun.

      ,,Unirea’’ cu papalitatea,
      Ne lasă cultul’n viclenie,
      Răpind credinţei duh şi taine,
      Prin vinovata erezie.

      Azi prăznuim tocmai martirii,
      Care’au murit nebiruiţi,
      De ,, creştineasca şi frăţeasca’’
      Credinţă a celor năimiţi.

      Ei ne sunt rugători la ceruri,
      Şi martorii ortodoxiei,
      Care vorbesc la tronul slavei,
      De suferinţa României.

      Credinţa noastră este scrisă,
      Cu sânge şi cu suferinţă,
      Şi s-a păstrat în grele cazne,
      În lacrimi şi în nevoinţă.

      Istoria strigă prin fapte,
      Şi rănile sunt mărturie,
      Unei uniri făcute’n forţă,
      Cu ură şi cu viclenie.

      Iar Papa cheamă la unire,
      Pe’aceiaşi cale acum de sus,
      Făr’a se’ntoarce la botezul
      Şi’ortodoxia lui Iisus.

      Fără să-şi lepede’nşelarea,
      Şi-a recunoaşte c-au greşit
      Prin rătăcirile papale
      Şi cultul pururi înoit.

    6. @ Nicolae Mirean
      Frumoase versuri. Versurile au fost o forma de formare a constiintei romanesti de mai demult. Precizare: pentru mine roman=ortodox.

      @ tuturor
      Acesti sfinti, de mai sus, sunt doar o mica parte din martirii ”dragostei catolice”, marturisitori ai Ortodoxiei in Ardealul romanesc.
      Indemn, cu respect, pe cei ce sunt specializati in istorie sa scrie o carte in care sa fie prezentat fiecare caz in parte.
      Doamne ajuta!

    7. http://www.ziare.com/actual/international/10-21-2009/vaticanul-schimba-dogmele-pentru-a-atrage-anglicanii-la-catolicism-926409

      Daca n-am sti ca ortodocsii fac si ei eforturi ecumenice , poate ne-am permite un zambet , dar asa … Pe cand si la noi preoti homosexuali oficial sau preoti femei ?
      Fereste-ne , Doamne , de rataciri !
      Doamne ajuta !

    8. @fane

      Nu cred ca se va ajunge sa avem preoti homosexuali oficial si preotese dar…mai stii?! La babilonia care stapaneste lumea chiar si la noi…

      Un exemplu cat mai simplu si clar: spune-mi tu cati din ortodocsii nostrii stiu ‘Tatal Nostru’, ‘Crezul’ dar nu asa…pe dinafara, ca pe-o poezie ci, daca chiar cred ca Rugaciunea Domneasca a fost data de Insusi Hristos, daca cred si inteleg articolele din Crez in special referitor la invierea mortilor (in care nu cred), viata vesnica, ca Sf.Duh purcede numai de la Tatal nu si de la Fiul cum spun catolicii infirmati fiind chiar de Evanghelia lui Sf.Ap.Ioan; realizezi oare cati dintre ortodocsi cred in reincarnare, se complac intr-un sincretism d-asta laudand/practicand yoga, le plac budistii fiindca sunt ‘spirituali’, practicile spiritiste, superstitiile intr-un cuvant adera la un fel de new-age-ism inconstient si flexibil pentru mintea si inima lor dar slujba de inmormantare si Tainele – in general – sunt privite doar d.p.d.v simbolic ca ‘asa se face…’, despre viata vesnica, Rai, Iad nici ca nu le pasa – sunt povesti de adormit copiii, iti rad in nas facandu-te habotnic, incuiat si de pe vremea bunicii ‘cand era fata mare’…mie mi se face parul maciuca-n cap! Exemplele sunt atat din familie, neamul meu pana la colegi, prieteni, cunostinte, etc…asa ca, ne mai miram pentru starea deplorabila in care s-a ajuns?! Pai chiar daca vladicii nostrii sunt vanduti si au luat-o razna daca noi am fi (fost) toti crestini cu-adevarat(nu dupa pacatele personale) ci, dupa dreapta invatatura orotodoxa, n-am fi sarit cu totii in sus?! Vremurile trecute, dar mai ales cele actuale parca au dat cu ‘praf’ in ochii romanilor nostrii ametindu-i/tampindu-i definitiv mergand cu ochelari de cal si cu morcovul fluturat pe la nas.

      Asta este! Ne vom bea cafeaua pana la capat, indiferent cat de amara…vorba stiu eu cui…

    9. Pingback: Sfinţii mărturisitori ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan şi Moise » Alex Rădescu Blog
    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Carti

    Articole recomandate

    Rânduială de rugăciune

    Articole Recomandate

    Carti recomandate