SFANTUL LUCA AL CRIMEEI – slujitorul lui Hristos, savantul-chirurg FACATOR DE MINUNI si in zilele noastre si MARTURISITORUL DEMN AL CREDINTEI IN VREMURI DE URGIE BOLSEVICA, model contemporan al sfinteniei prigonite (MARTURII VIDEO)

11-06-2020 Sublinieri

Secvențe Trinitas. Sfântul Luca al Crimeei, medic pentru suflet și trup (22 03 2017):

SF. LUCA AL CRIMEEI | CU SILVIU ANDREI VLĂDĂREANU | TVR/ Universul credinței (6 iunie 2020):

[…] Și nu pot să nu repet că joi, pe 11 iunie îl pomenim pe Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, arhiepiscop, chirurg și mărturisitor al lui Hristos în Rusia comunistă.

Prin anii ’20, împuternicitul G.P.U. (Administrația Politică de Stat) l-a convocat pe Sfântul Luca și i-a interzis să mai binecuvânteze bolnavii din spital.

Iar Sfântul a răspuns că datoria sa arhierească nu îi îngăduie să refuze oamenilor binecuvântarea, dar i-a propus respectivului tovarăș să afișeze la poarta spitalului un anunț prin care să interzică bolnavilor să mai ceară binecuvântarea. Temutul împuternicit G.P.U. nu a îndrăznit totuși să facă asta.

Eeeh…de atunci însă lucrurile s-au schimbat… Conform recentului ordin comun al Ministrului Sănătății și al Secretarului de Stat pentru Culte din România, începând cu 15 mai 2020, binecuvântarea nu se poate nici oferi și nici primi decât de la distanță. De la o distanta de cel puțin 1 metru.

Doamne ajută!

Europa Christiana. Sfântul Luca al Crimeii, model de intelectual creștin (09 03 2018)/ TRINITAS TV

Invitat: Ștefan Colceriu, filolog / Realizator: Sever Voinescu

***

icoana de Gabriel Toma Chituc

Ziarul Lumina/ Pr. Ioniţă Apostolache:

Sfântul Luca al Crimeei, chirurg fără de arginţi, apologet şi mărturisitor

Unul dintre marii mărturisitori şi apologeţi ai Bisericii Ortodoxe din Rusia în perioada prigoanei comuniste a fost Sfântul Ierarh Luca al Crimeei. Teolog de înaltă trăire duhovnicească şi savant, „Doctorul fără de arginţi” a reuşit să învingă de unul singur potrivnicia cea cu multe capete a bolşevismului ateu. Lucrarea sa cuprinde exemplificarea concretă a posibilităţii unui dialog dintre religie şi ştiinţă, desfiinţând propriu-zis toate falsele teorii forţat impuse de materialismul dialectic.

Propaganda generalizată de ateişti afirma că „ştiinţa a descoperit minciuna şi a dovedit că religia este «opiul poporului», iar credinţa şi manifestările ei nu sunt altceva decât unelte puse «în slujba claselor exploatatoare»” (Puterea inimii, Ed. Sofia, Bucureşti, 2010, p. 6). Sfântul Ierarh Luca al Crimeei este trimis de Dumnezeu la ceasurile de grea încercare ale poporului ortodox şi Bisericii pravoslavnice Ruse. Menirea lui era, se pare, aceea de a vindeca Rusia de o maladie profundă, care pătrunsese fibra existenţială a omului contemporan: prăpastia dintre minte şi inimă. În împlinirea acestei lucrări providenţiale, Sfântul Luca „a suferit împreună cu poporul rus zeci de ani de opresiune duhovnicească”. Suferinţele de ani îndelungaţi au purificat şi au luminat sufletul viitorului ierarh, l-au îmbogăţit cu darul vederii-înainte şi au devenit fundament pentru apariţia a două scrieri cu caracter filosofico-teologic, pline de miez: Duh, suflet şi trup (Puterea inimii) şi Ştiinţa şi religia (traducere din limba rusă de Denis Chiriac, Ed. Doxologia, Iaşi, 2018, pp. 7-8).

Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, pe numele de mirean Voino-Iaseneţki, a fost descendentul „unei familii princiare, artist înzestrat, chirurg genial, profesor universitar care în plină teroare roşie refuza să apară la ­cursuri altfel decât în straie preoţeşti şi opera doar cu icoana pe peretele sălii – scandal nemaivăzut în epocă şi neegalat decât de comportarea la fel de eroică şi mărturisitoare a lui Pavel Florenski. ­Pătimitor pentru credinţă în temniţele bolşevismului, păstor şi învăţător, unul dintre cei mai mari predicatori ai secolului, Sfântul Luca Voino-Iaseneţki, Arhiepiscop al Crimeei, apare ca o stea de o strălucire unică pe cerul Ortodoxiei vremurilor din urmă. Canonizat în rândul Sfinţilor Ierarhi Mărturisitori, el face parte în aceeaşi măsură şi din soborul Doctorilor fără de arginţi, iar Premiul Stalin – cea mai înaltă recunoaştere a meritelor ştiinţifice în Uniunea Sovietică de atunci – nu a putut adăuga nimic la înălţimea duhovnicească a doctorului, care toată viaţa sa a păzit cuvântul Marelui Doctor al sufletelor şi trupurilor noastre: „În dar aţi luat, în dar să daţi” (Am iubit pătimirea, traducere din limba rusă de Adrian şi Xenia Tănăsescu-Vlas, Ed. Sofia, Bucureşti, 2006, p. 5).

[…]

În aproape toate lucrările sale apologetice, Sfântul Ierarh Luca al Crimeei caută să demonstreze prin argumente raţionale că fără de Dumnezeu adevărul ştiinţific nu are şi nu poate avea nici un fel de valoare. Finalitatea dialogului dintre ştiinţă şi religie este, prin urmare, una singură: să-L descopere şi să-L mărturisească pe „Ziditorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor”. În acest sens, adevăraţii oameni de ştiinţă, care s-au înălţat cu gândirea deasupra demonstraţiei şi experiementului de laborator, „cei care caută adevărul de dragul adevărului, care caută viaţa”, sunt îndemnaţi de Sfântul Ierarh, în virtutea propriei sale experienţe, să „cerceteze Scripturile”.

Aflaţi conţinutul Evangheliei, cercetaţi-l cu grijă, în mod serios, conştiincios, fără prejudecăţi. Şi veţi vedea lumina care va lumina toate problemele voastre, toate necesităţile voastre, tot sufletul, toate rănile şi bolile. Prin Evanghelie, omul se vede pe sine aşa cum este şi aşa cum ar trebui să fie… Avem nevoie nu de dovezi ale existenţei lui Dumnezeu, nu de ideea despre Dumnezeu, ci de Dumnezeu Însuşi, Cel viu şi iubitor. În cele din urmă, să demonstreze existenţa lui Dumnezeu o poate doar Dumnezeu Însuşi, prin existenţa Sa, prin sălăşluirea Sa în sufletul omului” (Ştiinţa şi religia, p. 91).

Dialogul onest şi dezinvolt cu detractorii creştinismului din vremea sa a făcut din Sfântul Luca al Crimeei un mare apologet al credinţei ortodoxe în vremuri de grea încercare pentru Biserica lui Hristos. Lucrarea împlinită în faptă a arătat printr-însul că Adevărul nu se lasă biruit de demagogie, de falsitate şi minciună. Prin el avem astfel o nepreţuită mărturie creştină în medii „cel puţin indiferente credinţei, dacă nu de-a dreptul ostile” Ortodoxiei. Din viaţa sa nu au lipsit disputele publice, pe care le-a confruntat cu mult curaj:

Cum este posibil ca dumneavoastră să credeţi în Dumnezeu, părinte chirurg ­Voino-Iaseneţki? L-aţi văzut vreodată pe Dumnezeu dumneavoastră?”, a fost odată întrebat ­într-o judecată publică a unor creştini.

Luminat de Dumnezeu, Sfântul nu a stat pe gânduri şi a luat apărarea fraţilor săi, răspunzând cu mult curaj înaintea judecătorului:

Pe Dumnezeu, într-adevăr, nu L-am văzut niciodată, domnule acuzator public. Dar am făcut operaţii pe creier şi nu am văzut minte acolo înăuntru. Şi nici conştiinţă nu am văzut”.

(Arhim. Nectarie ­Antonopoulos, Sfântul Arhiepiscop Luca 1877-1961 – Chirurgul fără de ­arginţi, 1998, pp. 331-332).

SFANTUL LUCA AL CRIMEEI – noul film documentar subtitrat si film artistic, “Vindecarea fricii” (VIDEO)

VIATA SI MINUNILE SFANTULUI LUCA AL CRIMEEI – “geniu al medicinei si om al lui Hristos” (VIDEO – documentar; marturii contemporane; cuvinte pentru suflet)

SFANTUL LUCA AL CRIMEEI: MINUNEA CONSTIINTEI MARTURISITOARE

SFANTUL LUCA AL CRIMEEI: “Am iubit patimirea”

DIN MINUNILE SFANTULUI LUCA AL CRIMEEI, IERARHUL DOCTOR FARA DE ARGINTI (11 iunie)

Marturii despre minuni contemporane ale SFANTULUI DOCTOR LUCA AL CRIMEEI

“AM IUBIT PĂTIMIREA, fiindcă minunat curăţeşte sufletul”. BINECUVANTAREA NEDREPTATII si PRIGOANA IZBAVITOARE. Suferinta muceniceasca si slujirea jertfelnica din inchisorile bolsevice, din exilul siberian si de la inceputul razboiului ale SFANTULUI EPISCOP LUCA AL CRIMEEI: “Vlădica răbda totul cu adâncă încredinţare în voia lui Dumnezeu”

Sfantul episcop Luca in fata unui “colosal val al diavolului”: MILOSTIVIRE JERTFELNICA si DISPOZITIE MUCENICEASCA in vremea demolarii bisericilor: “Principalul în viaţă este să faci întotdeauna bine oamenilor. Dacă nu poţi să faci pentru oameni un bine mare, străduieşte-te să faci măcar unul mic”

Sfantul Ierarh Luca al Crimeei – intruchiparea păstorului responsabil si jertfelnic: „CE RASPUNS VOI DA IN FATA LUI DUMNEZEU PENTRU VOI TOTI?”

Sfantul Ierarh Luca al Crimeei – intruchiparea păstorului responsabil si jertfelnic (II): “NU TE TEME, TURMA MICA!”

REALISMUL DRAMATIC AL VIETII SFINTILOR. Ispitiri, patimiri, caderi si ridicari ale SFANTULUI IERARH LUCA, NOUL MARTURISITOR SI DOCTOR FARA DE ARGINTI

Sfantul Luca al Crimeei: CUM PUTEM PURTA POVARA DURERILOR VIETII? CARTIREA INMULTESTE NECAZURILE. “Multumiti, multumiti totdeauna lui Dumnezeu! Pentru toate trebuie sa-I multumim”

“Jugul Meu este bun si sarcina Mea este usoara”

Sfantul Luca al Crimeei: CUVANT IMPORTANT DESPRE INTINAREA DE LA LUME: Sa fugim de nerusinare, de clevetire, de ura si aroganta ucigase, de sectanti!

Praznuirea Sfantului Luca al Crimeei la Paraclisul Spitalului Parhon. Ce ne invata sfantul ierarh si medic despre CUM TREBUIE SA NE EDUCAM COPIII?

Chirurgul facator de minuni: SFANTUL LUCA AL CRIMEEI (11 iunie). ACATISTUL. CUVINTE DE MANGAIERE SI INTARIRE

Cuvant trezitor al Sfantului Luca al Crimeei despre ceasul mortii. “SA VA FIE MIJLOACELE INCINSE SI FELINARELE APRINSE”, “GRABITI-VA SA FACETI BINE!”

“LUMINATORUL TRUPULUI ESTE OCHIUL” – Predica Sf. Luca al Crimeei despre lumina si intunericul duhovnicesc


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Biserica rastignita, Minuni si convertiri, Sfantul Luca al Crimeei, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SFANTUL LUCA AL CRIMEEI – slujitorul lui Hristos, savantul-chirurg FACATOR DE MINUNI si in zilele noastre si MARTURISITORUL DEMN AL CREDINTEI IN VREMURI DE URGIE BOLSEVICA, model contemporan al sfinteniei prigonite (MARTURII VIDEO)

  1. O viață și Sfânta și eroică. Relatarea ei devine tot mai emoționantă pe măsură ce o parcurgi cronologic. Viața de dincolo de viață a Sfântului Luca al Crimeei este însă împlinirea unei vocații, aceea de a rămâne de-a pururi chirurg în sălile de operație, pentru toți bolnavii care îl cheamă în ajutor.

  2. Un Sfant atat de drag mie , incat de fiecare data cand ma gandesc la Dansul , lacrimile imi curg siroaie ! M-a ajutat de atatea ori , pe mine si pe cei apropiati , incat nu am cuvinte sa-I multumesc ! Un colos de bunatate si intelepciune !!! Multumesc , Sfinte Luca !!! Nadajduiesc sa ajung intr-o zi in Simferopole !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate