GRECIA, RETROGRADATA LA “GUNOI”. Cine urmeaza? / SUA si Rusia se concureaza in rachete /CUM SI DE CE A PUTUT FI ASASINAT LECH KACZYNSKI SI CE FACE FRATELE SAU? (Stiri 25 – 28 aprilie 2010)

28-04-2010 12 minute Sublinieri

  • UPDATE – Gandul:

Grecia „a intrat în spirala morţii a datoriei guvernamentale“

Insolvenţa Guvernului grec dă fiori la Lisabona şi Madrid (aflate aproape de o situaţie similară), la Berlin (care ar suporta grosul unui împrumut de urgenţă), dar şi pe toate bursele lumii

(…)

Teoretic, celelalte 15 state euro şi Comisia Europeană au semnat un acord de principiu pentru salvarea Greciei, dar, la fel ca înainte să se ajungă la acea “declaraţie de susţinere”, există încă temeri că Berlinul va da înapoi. Formaţiunea minoritară din coaliţia la putere în Germania refuză ajutarea Greciei, propunând chiar “ieşirea temporară” a acesteia din Zona Euro.Pentru cancelarul Angela Merkel şi alţi lideri UE, indiferent dacă ar fi vorba de o ieşire benevolă sau de o “expulzare” a Greciei din Uniunea Monetară Europeană, aceasta ar însemna un dezastru pentru proiectul european. Însă, dincolo de ruşinea unui eşec politic – apropiat de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care ar fi trebuit să fie un pas înainte în integrarea europeană – cele mai mari riscuri sunt de natură economică.

Prăbuşirea Greciei, urmată de cele ale Portugaliei şi Spaniei

Isărescu sancţionează preventiv „creşterea taxelor“: „Ar înrăutăţi situaţia economiei pe timp de recesiune“

Mai-marii Goldman Sachs se declară „neînţeleşi“

Generalii SUA nu pot lupta fără Microsoft Power Point

De la comandanţii de pluton până la generalii care îi dau raportul lui Barack Obama, toată lumea foloseşte asemenea prezentări grafice, pe care militarii le-au poreclit “hipnotizatoare de pui de găină”

Printre factorii care întârzie victoria Washingtonului în Afganistan nu se numără doar partenerii din NATO care sunt reticenţi în a trimite trupe suplimentare pe acel front, ci şi dependenţa forţelor armate de… programul Microsoft Power Point. Fără o prezentare grafică realizată cu acest software, nu se mai face nicio informare a superiorilor, iar aceştia nu iau o decizie.

La o primă vedere, ar fi vorba de un simplu fapt amuzant. Totuşi, potrivit The New York Times (NYT), situaţia a scăpat de sub control, astfel încât Pentagonul se luptă să “controleze” fluxul intern de prezentări Power Point (fişiere “ppt”), în aceeaşi măsură în care luptă cu insurgenţii afgani. (…)

Gravă poluare cu petrol, în Statele Unite

Norul de cenuşă nu a acoperit niciodată Marea Britanie

Analiza unor imagini din satelit arată că norul de cenuşă care a ţinut la sol toate avioanele din Marea Britanie nu a trecut niciodată pe deasupra insulei.

Spaţiul aerian britanic a fost închis în baza unor informaţii false, imagini din satelit dezvăluind că nu a existat niciun nor de cenuşă vulcanică nicăieri deasupra întregii Marii Britanii, relatează Daily Mail.

Spaţiul aerian a fost închis timp de şase zile, perioadă în care o jumătate de milion de britanici au rămas blocaţi în străinătate, iar companiile aeriene au înregistrat pierderi de milioane de lire sterline. Însă noi dovezi arată că nu a existat niciun nor, ci doar praf, cu o densitate atât de redusă încât nu a reprezentat niciun risc. Imagini capturate prin satelit demonstrează că cerul a fost liber. De altfel, pe toată perioada în care nu s-a putut zbura în Marea Britanie, vremea a fost frumoasă şi caldă, iar cerul senin.

  • Hotnews:

Standard & Poor’s retrogradeaza ratingul Greciei la categoria junk

Ratingul pentru datoria Greciei a fost retrogradat marti la categoria junk de catre agentia Standard & Poor’s, pe fondul amplificarii temerilor legate evolutia crizei grecesti, in conditiile in care investitorii se tem ca presiunile politice ar putea bloca pachetul de ajutor financiar in valoare de 40 de miliarde de euro, anunta BBC News. Agentia a anuntat ca a degradat ratingul Greciei la BB+, de la BBB-, afectand pietele de valori europene si americane. Cu putin timp inainte, agentia degradase si ratingul Portugaliei, cu doua trepte. Actiunile bancilor grecesti au scazut imediat cu peste 9% – cea mai mare cadere din ultimele 18 luni.

Standard & Poor’s degradeaza ratingul suveran al Portugaliei cu doua trepte

Ratingul suveran Portugaliei a fost degradat marti cu doua trepte, la “A-“, de la “A+”, de agentia Standard & Poor’s, care i-a acordat o perspectiva negativa, anunta AFP. Ratingul pentru datoria pe termen scurt a fost degradat la “A-2”, de la “A-1”. Aceasta reducere reflecta temerile privind situatia bugetara a Portugaliei. Potrivit scenariului Standard & Poor’s, “guvernul portughez trebuie sa se zbata pentru a stabiliza nivelul de indatorare ridicat pana in 2013”, precizeaza S&P, intr-un comunicat. “Finantele publice portugheze raman, apreciem noi, slabe din punct de vedere structural, in ciuda reformelor din sectorul public efectuate in ultimii ani”, afirma agentia internationala de rating.

Zi de cosmar pentru bancile cotate la bursa de la Atena

E randul Portugaliei sa acuze un atac speculativ

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), grecul Lucas Papademos, a avertizat marţi că unele ţări din zona euro s-ar putea confrunta cu probleme similare Greciei, din cauza deficitelor ridicate. “Există în continuare incertitudini legate de dezechilibrele bugetare din Europa, care ar putea reduce încrederea în viabilitatea finanţelor publice şi ar putea afecta creşterea economică şi stabilitatea financiară”, a spus Papademos. El a subliniat că este necesară revizuirea Pactului European de Stabilitate, care a fost grav încălcat de la începutul crizei financiare, notează NewsIn. Tratatul limitează nivelul deficitului bugetar la 3% din PIB, însă acest nivel este depăşit aproape peste tot. “Alte ţări se confruntă cu riscuri similare, chiar dacă în grade diferite”, a adăugat el, făcând aluzie la Spania şi Portugalia, care se confruntă cu mari probleme bugetare şi de competitivitate.

Guvernul se va încadra în ţinta de deficit stabilită cu Fondul Monetar Internaţional, însă pentru aceasta va sacrifica investiţiile şi nu îşi va plăti datoriile către firme. Practic asta înseamnă că Boc va îngropa economia, deoarece tocmai din investiții se aștepta să apară creșterea economică.

În timp ce toată lumea caută să-i învinovăţească pe greci, cred că a sosit momentul să înţelegem mecanismul care a condus la actuala stare de fapt. Dacă cineva îşi închipuie că gradul de îndatorare de 113% este problematic, mă întreb de ce nu-şi pune nimeni întrebări legate de Japonia care a ajuns la peste 190%. De fapt, în toată această ecuaţie, devastatoare este criza de încredere şi nu gradul de îndatorare. Iar criza de încredere este indusa de media în momentul în care diverse coaliţii conjuncturale înţeleg să speculeze o situaţie care pare fragilă. Desigur, politicile fiscale ale Greciei au nevoie clară de o reformă profundă, dar oare este acesta un motiv suficient pentru a declanşa o asemenea cruciadă? Şi nu cumva politicile aberante ar fi trebuit combătute de CE până acum? Evident, toată lumea dă vina pe falsificarea statisticilor în condiţiile în care mai multe ţări europene au beneficiat de servicii similare din partea Goldman. Lipsa de coerenţă a politicilor europene ne face să fim convinşi că ceea ce se va întâmpla cu Grecia este doar începutul. Probabil o nouă candidată la nedoritul statut se pregăteşte pe lunga listă a vânătorilor de chilipiruri. Cum toată lumea se aşteaptă să explodeze Portugalia sau Irlanda, tind să cred că preferata va fi o țară mai mare, cel mai probabil Italia. Ar fi şi câteva motive numai bune de aruncat la înaintare: gradul de îndatorare de 115% (superior celui din Grecia), politici incoerente aplicate de un guvern mediocru şi o situaţie internă destul de tensionată pentru a putea fi “convertită” cu uşurinţă în haos. […] Și, în aceste condiții, întrebarea care se pune nu este dacă va urma cineva Greciei, ci când se va întâmpla aceasta.

… În condiţiile în care pieţele internaţionale băltesc de bani, întrucât stimulentele financiare lansate de guverne şi bănci centrale pentru combaterea recesiunii n-au fost retrase, iar băncile comerciale n-au îndreptat în proporţia sperată banii spre creditarea economiei, speculatorii şi-au intensificat jocurile în punctele slabe. După ce, cu ani în urmă, au învăţat Grecia cum să fenteze responsabilii zonei euro, acum au pariat masiv, în operaţiuni la termen, pe falimentul Greciei. Moneda europeană însăşi a fost subiectul unor atacuri care să-i exploateze slăbiciunile, vorbindu-se chiar de comploturi pentru demolarea euro. Şi, pe acest fundal, monedele ţărilor din Est au fost şi ele obiect de speculaţii. Invadând cu euro regiunea, speculatorii internaţionali împing în sus cursul monedelor respective, apoi, în câteva luni, îşi încasează profitul din întărirea artificială a acestora şi părăsesc regiunea, lăsând gazdele să se descurce cu ravagiile. Oblăduirea autorităţilor occidentale acordată acestor operaţiuni reprobabile – căci acestea au refuzat categoric să ia în considerare o interzicere pe parcursul crizei a unor asemenea speculaţii contra monedelor central şi est-europene! – este absolut jenantă. Dar de mirare nu este! În fond, este în spiritul şi practica dintotdeauna a celor puternici de a ieşi din restrişte pe seama celor slabi. De ce am avea acum – în restriştea actuală provocată de criză – vreo altă pretenţie?! Ţările din Est trebuie să se aştepte la acelaşi lucru! Penibile sunt doar demagogiile vestice cu privire la „ajutorarea Estului” de a ieşi din criză! Inexplicabilă este însă cochetarea cu această tendinţă de apreciere a monedelor locale din partea autorităţilor din ţările respective. Probabil, pentru că le ajută să stăpânească inflaţia, acestea nu luptă împotriva tendinţelor de apreciere a monedelor lor, deşi asemenea tendinţe sufocă revenirea economică.

Poliţia Judeţeană Sibiu, angajaţii Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu inspectori antipiraterie din cadrul Asociaţiei Industriei Muzicale din România, au făcut verificări pentru identificarea persoanelor care pun la dispoziţia celorlalţi utilizatori de Internet opere purtătoare de drepturi de autor şi conexe (filme, muzică, software) prin intermediul programelor de file-sharing (DC++, torrent).

În urma verificărilor  s-a decis urmărirea penală faţă de 32 de persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de punere la dispoziţia publicului, prin intermediul internet-ului, de opere, fără acordul titularilor de drepturi. În calculatoarele confiscate au fost găsite probe care au permis extinderea cercetărilor şi pentru „ reproducere fără drept de opere şi programe pentru calculator, fapte prevăzute şi pedepsite Legea nr. 8/1996, modificată”.

Dosarele penale au fost înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu propunere de trimitere în judecată a celor 32 de învinuiţi. Conform prevederilor legale, infracţiunile în cauză se pedepsesc cu închisoare de la unu la patru ani sau amendă, iar reproducerea fără drept de opere se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau amendă.

  • Romania Libera:

Putin: Rusia poate garanta Europei aprovizionarea cu gaz timp de 100 de ani în avans

Seism de 6,9 grade în Taiwan

***

(…)

E de vina elita globalista?

Trebuie spus ca nostalgicii URSS-ului nu sunt singurii care ar fi avut interesul sa-l distruga pe Lech Kaczynski. Presedintele polonez isi facuse destui dusmani si in Vest. Iar aici, lista celor care ar avea de castigat este foarte lunga. Sa amintim ca Polonia este singura tara din UE care nu a fost afectata de recesiune si care nu are (inca!) nevoie de imprumuturi de la FMI pentru a o scoate la capat. Mai mult chiar, presedintele Kaczynski se oferise ca Polonia sa imprumute FMI-ul. Iar voci care acuza FMI-ul ca a orchestrat intrarea Occidentului in criza (sau macar ca a turnat gaz pe foc, adica a agravat criza deja izbucnita) sunt destule. De exemplu, Mijmir Hampl, viceguvernatorul Bancii Centrale a Cehiei. Neincrederea fratilor Kaczynski in sistemul bancar este de notorietate publica: Jaroslaw, fostul premier si fratele cu 45 de minute mai mare al presedintelui decedat, prefera sa-si tina banii sub saltea, mai degraba decat la vreo banca. Lista celor care ar fi vrut sa scape de Lech Kaczynski ar fi incompleta daca nu ar fi mentionate si companiile medico-farmaceutice. Intr-o Europa obsedata de gripa aviara si cea porcina, presedintele Kaczynski si-a afirmat in repetate randuri convingerea ca amploarea epidemiilor si pandemiilor din ultimii ani a fost deliberat exagerata de cei care au obtinut castiguri grase din vanzarea vaccinurilor. Iar evolutia epidemiei de gripa porcina, fata de previziunile apocaliptice initiale, a aratat ca avea dreptate.

TU 154, “prajit” cu microunde?

Sa lasam – fara a putea avea pretentia de a fi epuizat – lista celor care ar avea motive sa rasufle usurati ca au scapat de incomodul si incapabilul de compromisuri Lech Kaczynski.  Adica sa lasam intrebarile “Cine?” si “De ce?” pentru a ne ocupa de “Cum?”. Din noianul de ipoteze pe aceasta tema care au invadat Internetul si presa scrisa vom enumera doar doua, pentru ca sunt cele mai plauzibile. Prima ar fi cea a folosirii radiatiei electromagnetice, mai exact a unui fascicul de microunde care a “prajit” aparatura de control a avionului. Cu un avion care nu mai poate fi controlat si cu aparatura de bord care nu functioneaza, nu este de mirare ca avionul prezidential polonez s-a prabusit “din prima”. Pentru ca, din analiza “cutiilor negre” s-a dovedit ca nu au existat patru incercari nereusite de aterizare, ci numai una singura – cea fatala. Oricat ar parea de incredibil, tehnologia care poate poate incapacita nu doar un aparat de zbor, ci orase intregi exista, si inca nu de ieri – de azi. De astfel de arme cu microunde dispun Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si multe alte tari. O prima prezentare a armelor cu microunde a aparut inca de acum un deceniu in paginile revistei “New Scientist”. Iar sistemele AESA (Active Electronically Scanned Array Radar) nu sunt foarte greu de construit, fiind derivate, asa cum le arata si numele, din banalele radare de bord. Mai mult chiar, in anul 2008 ziarul “Pravda” scria negru pe alb ca Rusia dispune, in prezent, de cea mai puternica arma electromagnetica vreodata construita. “Dispozitivul genereaza o putere imensa, de ordinul miliardelor de wati, si totul la niste dimensiuni extreme de reduse pentru un asemenea generator”, se lauda Ghennadi Mesiiat, vicepresedinte al Academiei Ruse si director al Institutului de Fizica Lebedev. Conform Ministerului Apararii de la Varsovia, rusii au testat asemenea arme electromagnetice… in zona Smolensk!

“Lampa lui Ilici” in varianta conspirationista

Dar nici macar nu era nevoie de astfel de echipamente sofisticate pentru ca un avion sa fie “ajutat” sa nu nimereasca pista aeroportului militar din Smolensk, in conditiile unei vizibilitati de cel mult 400 de metri. Acelasi rezultat poate fi obtinut printr-o metoda cu mult mai banala: “umbland” la niste becuri. Ce e drept, nu este vorba de orice becuri, ci de becurile proiectoarelor care marginesc orice pista de aterizare. Si care proiectoare sunt astfel construite incat sa-i indice pilotului daca se afla sau nu pe panta corecta de coborare. Departe de a fi hazardata, ipoteza este serios luata in consideratie de procurorii militari polonezi care ancheteaza moartea presedintelui Kaczynski. Intr-un recent interviu acordat agentiei poloneze PAP, colonelul Zbigniew Rzepa declara ca investigheaza aceasta pista. Conform depozitiei unor martori oculari, la putina vreme dupa catastrofa – dar inainte de venirea premierului Putin (numit in fruntea comisiei rusesti de ancheta de insusi presedintele Dimitri Medvedev) la fata locului, becurile din proiectoarele de pe merginea pistei erau schimbate de zor. Cu unele noi, semn ca in timpul catastrofei (cand mai era si ceata) acestea nu functionau. Faptul ca rusii s-au grabit sa interzica accesul in zona accidentului si sa ridice toate dovezile nu face decat sa alimenteze suspiciunile in acest sens. Ca si cum numirea lui Putin in fruntea comisiei de ancheta nu ar fi fost de ajuns… ori faptul ca anchetatorii rusi s-au antepronuntat, vorbind inca din primele ore de “eroare umana”. Multe dintre cele afirmate atunci au fast dezmintite de fapte. De exemplu, afirmatia ca “pilotul polonez vorbea foarte prost ruseste si nu a putut comunica eficient cu turnul de control”. Comandantul aeronavei prezidentiale, Arkadius Protasiuk, stapanea la perfectie atat engleza cat si rusa.

O premonitie, doua premonitii…

“Eu, cand voi cadea, voi cadea cu avionul, pentru ca altfel nu pot fi doborat”. Afirmatia ii apartine chiar presedintelui Kaczynski si a fost facuta in timpul unui interviu acordat postului de televiziune TVP. Iar postul de televiziune georgian Imedi anticipa, pe data de 13 martie, ca presedintele polonez va muri intr-un accident de avion. In timpul razboiului ruso-georgian, cand Kaczynski, impreuna cu alti lideri din fosta sfera de influenta sovietica, s-a dus la Tbilisi pentru a-si exprima sustinerea fata de Georgia si presedintele Saakasvili, avionul in care se afla a fost atacat de armata rusa. Coincidenta?

In loc de incheiere

Luni, 26 aprilie 2010, fostul premier Jaroslaw Kaczynski si-a depus candidatura in alegerile prezidentiale programate sa aiba loc pe 20 iunie. Favoritul cursei este actualul presedinte interimar Bronislaw Komorowski, provenit din partidul premierului Donald Tusk, dar nu-i exclus ca rezultatul sa fie surprinzator, sub impactul dramei familiei Kaczynski. Exista precedente de acest fel: in Olanda, partidul unui politician relativ obscur, Pym Fortuin, a ajuns la guvernare dupa asasinarea liderului in 2002, iar in Romania schimbarea politica din 1996 a avut printre cauze si decesul Seniorului Corneliu Coposu.

Jaroslaw Kaczynski a anunţat că se înscrie în cursa electorală pentru funcţia supremă în statul polonez, informează France Presse. Jaroslaw este fratele geamăn al fostului lider de la Varşovia, Lech Kaczynski, care şi-a pierdut viaţa în tragicul accident aviatic din 10 aprilie, dar şi liderul Lege şi Justiţie (PiS), principalul partid de opoziţie. “Polonia este marele nostru angajament comun. Trebuie să depăşim această suferinţă, am o obligaţie care trebuie îndeplinită, în ciuda tragediei personale. Acesta este motivul care mă determină să candidez la preşedinţie“, se arată în declaraţia lui Jaroslaw Kaczynski, publicată pe siteul PiS.

Preşedintele american Barack Obama a aprobat proiectul unei rachete ce poate atinge, într-o oră, orice ţintă din lume. O nouă generaţie de arme ultrarapide îşi face loc în armata Statelor Unite. Programul non-nuclear, Prompt Global Strike (PGS), este o provocare la care armata Chinei şi a Rusiei nu poate răspune. Laureatul premiului Nobel pentru Pace, în 2009, Obama a aprobat acest proiect, în urma căruia va fi realizată o nouă clasă de rachete hipersonice ghidate, a căror viteză poate ajunge la 5.800 km/h. Atenţia pe care americanii o acordă tehnologiei militare este pe primele locuri în agenda de lucru a Casei Albe. Aceasta a cerut Congresului 250 de milioane de dolari, din bugetul pe 2011, în cercetarea în domeniul tehnologiilor hipersonice.

  • Ziuaveche:

Kremlinul contraataca: Racheta americana hipersonica, combatuta cu racheta mica, “de container”

Iranul va deveni in curand o putere nucleara

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a acuzat, marti, Iran si Siria, ca iinarmeaza Hezbollah cu rachete din ce in ce mai sofisticate, declarand ca arsenalul acestora a subminat stabilitatea in regiune, potrivit AFP. Damascul a respins insa vehement acuzatiile aduse de Israel si SUA.

  • Antena3:

Revista presei. Polonia va oferi informaţii despre accidentul aviatic.

Polonia va oferi informaţii complete ancheta în accidentul aviatic

Premierul polonez, Donald Tusk, va oferi miercuri informaţii complete despre prima etapă a anchetei privind tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, precum şi alte câteva zeci de persoane, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei, Pawel Gras. […] Gras a precizat că prima etapă a anchetei s-a încheiat, după care experţi polonezi vor merge la Moscova pentru a-şi continua activitatea cu colegii lor ruşi. Controlori de trafic aerian au afirmat anterior că echipajul avionului ”nu a ascultat” de recomandările de a devia zborul către alt aeroport şi că a încercat să aterizeze fără permisiune. Procurorul-şef Andrzej Seremet a declarat că se va amâna publicarea conţinutului cutiilor negre ale avionului până când se vor obţine informaţiile necesare din partea Rusiei. Decizia definitivă privind publicarea conţinutului detaliilor de zbor se aşteaptă să fie luată în decurs de două săptămâni. Anchetatori ruşi, experţi şi specialişti polonezi investighează în comun cauzele tragediei aviatice de la Smolensk. Procurori militari polonezi au deschis la rândul lor propria investigaţie privind catastrofa aviatică.

Seul: O torpilă, cauza probabilă a scufundării navei militare

Un atac cu torpilă este printre “cele mai probabile” cauze ale prăbuşirii unui vas de război sud coreean lângă graniţa cu Coreea de Nord, a anunţat ministerul Apărării, pe fondul tensiunilor cu Phenian. Ministrul Apărării, Kim Tae-Young, arăta totuşi că diferite alte posibilităţi sunt de asemenea analizate. […]  Mai multe surse anonime au fost citate în ultimele luni declarând că o explozie subacvatică a fost cauza prăbuşirii, dar Kim este primul ministru care face o legătură explicită, din momenul lansării anchetei. Comentariile lui Kim vin pe fondul aşteptării ca echipa internaţională de inspecţie să îşi publice descoperirile legate de scufundarea corvetei de 1200 de tone. Inspecţiile iniţiale ale epavei indică că a fost lovită de o explozie. Transmisiile locale tv de la recuperarea provei au lăsat să se vadă că “o armă subacvatică precum o torpilă nu au lovit direct nava, ci au explodat sub vas sau foarte aproape”, aprecia o sursă guvernamentală. Phenianul a acuzat “maniacii războiului ” din Sud că încearcă să găsească vinovaţi pentru tragedie.

Mahmoud Ahmadinejad: Consiliul de Securitate şi dreptul de veto, “instrumente satanice”

Ahmadinejad: Sancţiunile propuse nu sunt legale. Obama va suferi mai mult

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a calificat posibilele noi sancţiuni ONU contra programului său nuclear ca fiind ilegale, şi a subliniat că nu va ceda în faţa unor asemenea presiuni bazate pe “minciunile” SUA şi Marii Britanii. Liderul iranian a blamat aliaţii occidentali că fac presiuni pentru un nou set de sancţiuni. Ahmadinejad şi-a declanşat tirul de acuze după o întâlnire cu preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, membru non-permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Iran va analiza posibilitatea îmbogăţirii uraniului în străinătate

Atentat la viaţa lui Obama? Un bărbat înarmat, arestat în apropierea avionului prezidenţial

 

***


Sunt românii capabili să păstreze ce e bun în patrimoniul autohton? Am zis că nu. Adaug însă că lucrurile sunt încă şi mai triste: nu doar că nu ştim să păstrăm, dar avem un soi de drac al distrugerii. Cum ridică cineva capul, cum se înalţă ceva deasupra mediei, ne mobilizăm pentru a căsăpi. Mă tem că aşa se va întâmpla la Muzeul Ţăranului Român. Nu sunt oameni.

(…) O mică parte a omenirii pare îngrijorată de poluare, de radiaţii, de chimicalele din legumele naturale, de toate impurităţile proaspete devorate zilnic. Cu toate astea, în ciuda tuturor dramelor care ne înconjoară, care ne întristează, ne revoltă sau ne fac să desenăm planuri apocaliptice, specia pare să profite de ocazie şi să-şi producă mutanţi pentru zile negre, pregătiţi pentru orice.

Suntem ca Arnold înainte să plece la lupta cea mare, tragem fermoare, strângem şireturi, verificăm încărcătorul, cartuşele, asigurăm cuţitul şi ne tragem doua dungi pe faţă, aceleaşi pe care le vedem ascunse sub orice mutră de cetăţean cu sacoşa în mână. (…)

De la o vreme, nu mi se mai pare atât de important să ştiu de unde vine, din moment ce e peste tot. Şi nici nu mă mir că există, din moment ce sângele şi răul de la televizor, din ziare, de pe stradă, din poveştile prietenilor sau ale vecinilor sunt în mod simbolic o parte din alimentaţia noastră, o dominantă a regimului nostru de viaţă.

Oroarea e vitamina O. Pare că, fără ea, lumea îşi pierde sensul şi tot ea ne permite să trecem liniştiţi unii pe lângă durerile celorlalţi fără să clipim. Din moment ce ne atacăm fără să clipim, fără cauză şi efect, putem să ne şi ignorăm la fel atunci când suferim. Nici nedreptatea, ca simbol sau categorie ideală, nu mai face rating, pentru că toţi avem zilnic o mică nemulţumire, despre care vorbim oriunde şi cu oricine…”


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Iran, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “GRECIA, RETROGRADATA LA “GUNOI”. Cine urmeaza? / SUA si Rusia se concureaza in rachete /CUM SI DE CE A PUTUT FI ASASINAT LECH KACZYNSKI SI CE FACE FRATELE SAU? (Stiri 25 – 28 aprilie 2010)

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Religia in scoli intr-o tara unde dumnezeu e banul / “ZIARUL LUMINA” PROMOVEAZA EREZIA MONOFIZITA/ Critici rusesti fata de ofensiva impotriva identitatii, libertatii si familiei… (STIRI SI RECOMANDARI RELIGI
  2. OFFTOPIC: Nu există nici un Giovanni de Sardinia ortodox sau ortodox pe stil vechi. Update la articol despre ereziile lui kiprianos cel ce se află în comunuine cu BOSVR:http://uncrestinortodox2.wordpress.com/2010/04/28/ereziile-lui-kiprian-cel-ce-se-afla-in-comuniune-cu-bosvr-slatioara/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare