PRESEDINTELE S.U.A. AR PUTEA SA CONTROLEZE, PRIN LEGE, ACCESUL LA INTERNET SI ALTE COMUNICATII…/ Seful Google Egipt, rol cheie in declansarea revoltelor si agent de mobilizare pentru intretinerea lor/ FRUCTELE MANIEI. Acum si in Haiti, si in Serbia…/ Rusia si fostul spatiu sovietic: urmatoarea etapa a revolutiilor “foamei”?/ SUB LAŢUL FMI SI AL GERMANIEI. Fara bani, dar cu multe alte conditii draconice/ INCEPE “OFICIAL” SI DISTRUGEREA EDUCATIEI/ Sistem orwellian de monitorizare a pamantului agricol (Stiri 4-10 februarie 2011)

10-02-2011 18 minute Sublinieri

  • Gandul:

O lege din SUA i-ar putea oferi lui Obama puterea să „suprime” internetul

Proiectul controversat a stârnit dezbateri între congresmani şi în mass-media americane, după ce regimul lui Hosni Mubarak a blocat accesul la net şi la telefonia mobilă timp de cinci zile

Scoaterea de pe harta mondială a internetului a milioane de egipteni, vreme de cinci zile, de către regimul lui Hosni Mubarak, a reaprins dezbaterea în SUA dacă şi preşedintele american ar trebui să aibă puteri similare. Un proiect legislativ în acest sens a fost depus de trei senatori din iunie 2010, dar implicaţiile “riscante” ale propunerii lor au ieşit la iveală odată cu “revoluţia” din Egipt. Legea privind “Protejarea cyberspaţiului ca un bun naţional” i-ar conferi liderului de la Casa Albă puterea de a restrânge accesul cetăţenilor SUA la internet şi la alte reţele de comunicaţii la fel cum a făcut regimul Mubarak. Necesitatea de a apăra SUA de atacuri cibernetice poate motiva existenţa unui “întrerupător care să ucidă internetul” (kill switch), susţin adversarii legii.

Circa 25 de ONG-uri care militează pentru apărarea libertăţilor civile le-au trimis o scrisoare iniţiatorilor legii. “Sunt necesare schimbări pentru a ne asigura că măsurile privind securitatea cibernetică nu vor împiedica libertatea de exprimare, respectul vieţii private şi alte drepturi civice”, cer asociaţiile, între care Electronic Frontier Foundation (EFF) şi ACLU (American Civil Liberties Union).

În urma reaprinderii dezbaterii, pe fondul revoltelor din Egipt, iniţiatorii – Joseph Liberman (independent), Susan Collins (republicană) şi Tom Carper (democrat) – au transmis, printr-un comunicat, că “niciodată nu am semna o lege care să îl autorizeze pe preşedinte, oricare ar fi el, să închidă internetul”. Câtă vreme acţiunile împotriva internetului ale lui Mubarak “erau, în mod clar, destinate reducerii la tăcere a criticilor interne împotriva Guvernului său“, cei trei susţin că legea are alt obiect. “Proiectul nostru privind securitatea cibernetică urmăreşte să protejeze SUA de atacuri informatice din străinătate”, au explicat ei.

Cine se scuză se acuză

Cei trei au precizat că “suprimarea” internetului ar fi “un afront la Constituţie”, dar explicaţiile lor nu au calmat temerile. Potrivit CNET.com, în proiect se arată că Executivul va putea decide “măsuri de urgenţă necesare pentru a asigura funcţionarea infrastructurii”, iar în alt loc se precizează că aceste decizii urgente “nu sunt supuse controlului judiciar”. În practică, preşedintele şi Departamentul Securităţii Interne (DHS) vor putea include între aceste măsuri urgente închiderea unor computere, reţele sau siteuri, susţin asociaţiile care critică proiectul legislativ. Chiar şi preşedintele majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat că proiectul de lege este încă destul de “vag”.

James Lewis, expert în securitate informatică la Center for Strategic and International Studies (CSIS), a precizat pentru AFP că legea nu ar intenţiona neapărat să “închidă” internetul, ci să “pună în carantină” anumite siteuri sau părţi ale reţelei expuse la riscul unui atac. Ordinele ca respectivele “porţiuni” ale Web-ului să fie închise ar evita “infectarea” unor infrastructuri informatice vitale pentru siguranţa SUA, “în caz de război sau atac terorist major”, consideră Lewis.

„Eroul revoluţiei” – managerul de marketing de la Google Egipt, eliberat după 12 zile de detenţie

Wael Ghonim (30 de ani) este considerat iniţiatorul protestelor care cer demisia lui Hosni Mubarak, după ce, la 25 ianuarie, a deschis o pagină de Facebook în care proclama “revoluţia tinerilor pe internet”

Dacă niciuna dintre figurile Opoziţiei de la Cairo nu a reuşit să fie recunoscută drept “lider” al mişcărilor de contestare a preşedintelui Mubarak, “revoluţia egipteană” are un “erou” al tinerei generaţii. Acesta este Wael Ghonim (30 de ani), considerat iniţiatorul protestelor pe internet şi închis 12 zile de regimul Mubarak. Ghonim era directorul de marketing al Google Egipt când, la 25 ianuarie, a deschis o pagină în reţeaua de socializare Facebook, în care proclama “revoluţia tinerilor pe internet“. El îi invita pe cei din generaţia lui să îşi exprime public nemulţumirea faţă de situaţia ţării şi dorinţa de a-l vedea pe Mubarak “plecat”. În scurtă vreme, pagina lui a atras mii de “prieteni”, iar Ghonim a fost arestat de autorităţi. Era prea târziu, căci ceea ce părea o izolată “disidenţă online” – mai uşor de început în Egipt, unde internetul nu era atât de controlat precum în Tunisia – avea să se transforme într-o amplă mişcare de protest. Când a ieşit din închisoare Ghonim, manifestaţiile din Piaţa Tahrir din Cairo trecuseră de 12 zile. Apariţia lui la mai multe televiziuni, de luni încoace, a dat un suflu nou protestelor, care păreau a se stinge după ce Opoziţia a anunţat că acceptă negocieri cu vicepreşedintele Omar Suleiman şi după 4-5 zile de manifestaţii paşnice, care au urmat “contrarevoluţiei” de la 2-3 februarie.


“Nu vom abandona cererea ca regimul să plece”

“Nu vom abandona cererea ca regimul să plece”, a fost mesajul cu care a apărut la televiziuni Ghonim. Asemenea lui, zeci de mii de oameni care s-au aflat în Piaţa Tahrir şi în ultimele zile, în a treia săptămână de proteste, cer “căderea” regimului. De când a proclamat ziua 28 ianuarie 2011 drept “ziua mâniei” – când au început protestele în masă în Egipt – Ghonim susţine acelaşi lucru: plecarea imediată de la putere a lui Hosni Mubarak. Ulterior, internetul avea să fie suprimat timp de cinci zile de regimul Mubarak, iar reţelele de telefonie mobilă au funcţionat cu intermitenţe. Aflat în detenţie, tânărul nici nu îşi închipuia că, odată ce va revedea lumina zilei, va afla că “revoluţia” din Piaţa Tahrir durează deja de mai multe zile. El nu s-a plâns că a fost torturat, ci doar că a fost privat de lumină mai multe zile la rând şi interogat de mai multe ori pe zi. Acum, tânărul director de marketing refuză a fi numit “erou”, considerând că eroi sunt numai cele circa 300 de victime ale mişcărilor de protest. Sosit în Piaţa Tahrir, marţi, Ghonim a transmis condoleanţe rudelor victimelor şi s-a alătura mulţimii care cânta “Mubarak, pleacă, pleacă”. El este văzut drept o “speranţă” de către zecile de mii de tineri dezamăgiţi de partidele care par să fi renunţat prea uşor la cererea lor de plecare a lui Mubarak. Deocamdată, Ghonim nu a anunţat niciun fel de ambiţii politice.

Naşterea pe Facebook a “revoluţiei”

Pagina prin care Ghonim a stârnit revoluţia se numea “Kolona Khaled Said” (“Toţi suntem Khaled Said”) – după numele unui opozant (tânăr internaut) al regimului Mubarak, ucis în bătaie de poliţie, în vara lui 2010. Ulterior, o altă pagină de Facebook a fost deschisă de “fanii” curajosului director de la Google. În vreo 20 de ore, pagina “Vreau să îl deleg pe Wael Ghonim să vorbească în numele revoluţionarilor din Egipt” strânsese circa 130.000 de “prieteni”. De la aceste două pagini a început, practic, “revoluţia” egipteană.

Secretarul de Stat american pentru Securitate Internă Janet Napolitano a avertizat miercuri ca amenintarea terorista impotriva SUA se afla, din anumite puncte de vedere, la cel mai ridicat nivel dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, relateaza Reuters. In afara de amenintarile al-Qaeda, Napolitano a afirmat ca tara se confrunta cu noi amenintari din partea unor grupuri inspirate de organizatie sau din partea celor aflate in SUA.

Amenintarea terorista cu care se confrunta tara noastra a evoluat semnificativ in ultimii 10 ani – si continua sa o faca – astfel ca, in anumite moduri, amenintarea se afla la cel mai inalt punct de la acele atacuri”,a declarat Napolitano intr-o prezentare sustinuta in fata comisiei pentru securitate interna din Camera Reprezentantilor. Ea a adaugat ca oficialii americani considera ca indivizi care vor sa duca la bun sfarsit atacurile ar putea fi deja in SUA.

“Dupa cum am spus deja, nu putem garanta ca nu va mai fi niciodata un alt atac terorist, si nu putem sa ne inchidem tara sub un dom de sticla”, a spus Napolitano. Mai multe persoane asociate cu Al-Qaeda si talibanii au incercat sa realizeze atentate in SUA, inclusiv un nigerian care a incercat sa arunce un avion in aer cu o bomba pe care o avea ascunsa in lenjerie sau un altul care a planuit un atac la metroul din New York.

  • Ziuaveche:

NATO: Securitatea Europei este în pericol

La conferinţa de presă lunară, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a avertizat că dacă europenii vor face reduceri drastice ale cheltuielilor de apărare va fi pusă în pericol securitatea întregii Europe.

Secretarul general NATO şi-a continuat pledoaria, din urmă cu câteva zile, la conferinţa pe teme de securitate de la München şi a atras atenţia asupra riscurilor pe care le-ar aduce reducerile masive ale cheltuielilor pe care le fac europenii pentru apărare, transmite RRA.

În primul rând, riscul ar fi să se ajungă la o Europă divizată şi slăbită din punct de vedere al capacităţilor de apărare, însă secretarul general NATO a vorbit şi despre riscul ca Statele Unite, care fac investiţii serioase în apărare, să se orienteze spre alţi parteneri decât Europa.

Obama îi provoacă atac de cord regelui saudit

Lipsa de diplomaţie a preşedintelui american aruncă în aer Orientul Mijlociu. Arabia Saudită întoarce spatele SUA şi se orientează către Iran. Mubarak dă să plece.

Zvonurile despre moartea liderului saudit au zguduit lumea finanţelor şi piaţa petrolului joi dimineaţa, dar au fost negate de un consilier al familei regale. Surse din Golf, citate de agenţia Debka, apropiată de Mossad, spun că regele ar mai fi avut în trecut atacuri de cord.

Sursele dezvăluie că discuţia telefonică dintre Obama şi Abdullah, care are 87 de ani şi se află în Maroc, în convalescenţă după o operaţie la coloană, a adus relaţiile bilaterale dintre SUA şi Arabia Saudită într-o criză profundă şi pune în pericol întregul edificiu al politicii americane în Iran şi întreg Orientul Mijlociu.

Regele s-a angajat să anihileze politica americană în Orient

Regele l-a acuzat dur pe Obama pentru felul în care a tratat evenimentele din Egipt şi pe Mubarak. Acesta ar fi un dezastru care va genera instabilitate în regiune şi va pune în pericol pe toţi conducătorii arabi moderaţi care, până acum au sprijinit Statele Unite.

Abdullah l-a făcut pe Obama vinovat că l-a aruncat la gunoi pe cel mai fidel aliat din lumea arabă şi că dacă va continua să încerce să se descotorosească de Mubarak, familia regală saudită nu va precupeţi nici un efort şi nici un ban pentru a anihila planurile americane în Egipt.

Potrivit unor surse din serviciile secrete britanice, regele saudit s-a angajat să acopere toate pagubele, dacă SUA taie ajutoarele militar şi economic pentru Egipt, ca să-i forţeze mâna lui Mubarak. Regele va da personal ordin trezoreriei să transfere către liderul egiptean întreaga sumă necesară pentru el şi armata sa ca să reziste presiunii americane.

Cu toate suişurile şi coborâşurile relaţiilor bilaterale americano-saudite, din 1950 nici un conducător saudit nu a proferat ameninţări directe împotriva politicii americane.

Surse saudite de primă mână au declarat ziarului londonez Times: “Mubarak şi Regele Abdullah nu sunt doar aliaţi ci prieteni apropiaţi, iar regele nu poate accepta să-şi vadă prietenul dat deoparte şi umilit”.

Sursele Debka adaugă că Abdullah se teme că va fi şi el dat deoparte, după modelul Mubarak.

Lovitură de teatru: Arabia Saudită se întoarce spre Iran

Compensarea pagubelor pentru Egipt, în cazul tăierii ajutoarelor americane, nu este singura carte pe care Arabia Saudită e dispusă să o joace. Abdullah ar fi dat dispoziţii ca Riadul să revigoreze relaţiile politice şi militare cu Teheranul. Au fost deja făcute invitaţii ca delegaţii cu înalţi responsabili iranieni să viziteze principalele oraşe saudite.

Regele saudit l-a acuzat pe Obama că îl lasă din braţe pe Mubarak aşa cum America l-a lăsat baltă şi pe fostul premier libanez Hariri, răsturnat de Hezbolah, mişcare apropiată Iranului.

Sursele americane ale Debka spun că toate eforturile ulterioare ale lui Obama de a-l împăca pe bătrânul rege au fost eşecuri.

Relansarea dialogului dintre Arabia Saudită şi Iran este văzută ca cel mai critic moment după începutul crizei din Egipt. Un atu important pentru liderii fundamentalişti. Regimurile pro-occidentale, ameninţate de riscul revoltelor interne, s-ar putea simţi tentate, pentru a evita scenariul egiptean, să întoarcă spatele SUA.

Pe de altă parte, tot mai multe surse anunţă că preşedintele Mubarak ar putea demisiona joi noaptea.

Noul vicepreşedinte al Egiptului, Omar Suleiman, este demult favoritul Israelului pentru conducerea Egiptului. Acesta purta  zilnic convorbiri cu autorităţile israeliene printr-un “telefon roşu”, dezvăluie WikiLeaks.

Omar Suleiman, despre care se spune că îi va lua locul lui Hosni Mubarak, a devenit candidatul preferat al Israelului pentru funcţia de preşedinte al Egiptului după discuţiile cu oficialii americani din 2008.

Într-o notă diplomatică din 2008, remisă de Wikileaks cotidianului Telegraph, se poate citi că David Hasham, consilier în Ministerul israelian al Apărării, îl desemnase pe Omar Suleiman – denumit “Soliman” în unele telegrame – pentru a prelua conducerea.

“Hasham este foarte elogios faţă de Soliman şi subliniază că ‘linia fierbinte’ stabilită între Ministerul israelian al Apărării şi cel egiptean al Informaţiilor este utilizata cotidian”, precizează telegrama trimisă de Ambasada SUA din Tel Aviv Departamentului de Stat.

“Hasham afirmă că israelienii cred că Soliman ar putea ocupa cel puţin funcţia de vicepreşedinte dacă Mubarak ar muri sau dacă ar fi lovit de incapacitate” (de a-şi îndeplini atribuţiile), adaugă cablograma.

“Ne adresăm ambasadei noastre la Cairo pentru analiza scenariilor succesiunii, dar este indiscutabil că Israelul are o preferinţă pentru opţiunea Omar Soliman”, conchide textul american.

Protestele din Egipt iau amploare din nou. Zeci de mii de oameni au ieşit în strada

Proteste violente în Grecia. Patru oameni au fost răniţi în ciocnirile dintre protestatari si fortele de ordine

Haiti. Proteste cu focuri de armă şi gaze lacrimogene împotriva preşedintelui Rene Preval

  • DW:

Fructele mîniei şi suflul libertăţii

(…) Înăbuşita „revoluţie iraniană” a demonstrat însă că sfîrşitul tiraniei mullahilor a fost doar amînat, nu şi anulat. Mai devreme sau mai tîziu, el va veni. Motivele acestei iminenţe le-a explicat filozoful Peter Sloterdijk în cîteva din capitolele cărţii „Zorn und Zeit”Mînie şi Timp, apărută în 2006, deloc depăşită de evenimente ci, mai degrabă, devansîndu-le. Aflat poate încă sub imperiul experienţei descinderilor teoretice făcute în „interstiţiile capitalului”, în paginile altei cărţi, Sloterdeijk analizează în termeni economici fenomenele afectului, potenţialul lor energetic, evoluţia lor în timp, caracterul lor pragmatic. Prima parte a consistentului eseu se ocupă de „afacerile mîniei în general”. Agresorul este întrevăzut ca un creditor de „afecte” negative, unul din proiectele mîniei este răzbunarea, băncile de mînie sunt revoluţiile. O condiţie sine qua non a capitalizării mîniei ar fi sîngele rece cu care, pe de-o parte, ura  şi revolta sunt continuu alimentate, pe de alta, sever controlate pentru a exploda la momentul „potrivit”. Comunismul, totalitarismul roşu, a fost în viziunea lui Sloterdijk o bancă mondială a urii, a mîniei . În perioada post-comunistă, aşa numita epocă de mijloc, s-ar fi produs o diseminare a mîniei (după cum indică ultimul capitol al cărţii ).

Catastrofele secolului XX sunt puse şi pe contul radicalismelor moderne, care sub pretexte materialiste sau idealiste au încercat să satisfacă furia colectivă, împingînd-o pe căi nebătătorite, ocolind instanţele mediatoare, parlamentele, tribunalele, dezbaterile publice, ducînd la uriaşe eliberări de energii vindicative, nefiltrate, la resentimente şi pulsiuni exterminatoare. (…)

Din această perspectivă, crede Sloterdeijk, islamismul nu este cu nimic mai prejos de comunismul istoric, dar, raportîndu-se la originile sale culturale, islamismul nu se prezintă ca o mişcare întemeiată pe o ruptură radicală, ci ca o restauraţie revoluţionară. Cum poate fi oprit cu mijloace paşnice tăvălugul violenţei islamice, secretat şi de o masă excedentară, fără precedent în istoria omenirii, de bărbaţi tineri, lipsiţi de perspective, dar însămînţaţi cu morbul genocidului? Întrebarea îşi aşteaptă răspunsurile. (…)

Cu ochii pe Egipt, Siria alocă 200 de milioane de euro pentru săraci

  • Ziuaonline:

Cameron: Multiculturalismul este un eșec

Premierul britanic a recunoscut eșecul multiculturalismului atât în Marea Britanie cât și pe continent. David Cameron afirmă că societatea nu a reușit integrarea tinerilor musulmani. Prezent sâmbătă 5 februarie la cea de-a 47-a Conferință de Securitate de la Munchen, premierul britanic a cerut șefilor administrațiilor europene găsirea unor metode mai bune de integrare a imigranților. În cadrul discursului său Cameron a condamnat și politica multiculturalistă britanică care a fost aplicată timp îndelungat. El a cerut un „liberalism mai activ, mai viguros”, unde drepturile egale, domnia legii, libertatea de expresie și democrația să fie promovate activ pentru a crea o puternică identitate națională. Premierul britanic a atras atenția că multiculturalismul i-a făcut pe tinerii musulmani ținte vulnerabile radicalismului. Este primul discurs major al lui Cameron asupra extremismului islamist, una din marile temeri ale britanicilor după atentatele teroriste din 2005. Acuza principală este aceea că „sub doctrina multiculturalismului de stat, am încurajat diferitele culturi să trăiască vieți separate, departe una de alta și departe de curentul principal.” Ca rezultat, a observat Cameron, mulți tineri musulmani au aderat la ideologia extremistă.

Nota noastra: Discursul ”conservatorului” pro-gay al Marii Britanii nu trebuie sa ne induca in eroare. Marea Britanie este cea care s-a opus unei declaratii comune a UE privitoare la conditia crestinismului din tarile musulmane, tocmai pentru ca o considera incorecta politic. Dar, cand vine vorba de impunerea ideologiei liberaliste si de indoctrinarea nivelatoare cu ea, brusc devenim critici cu multiculturalismul…

Ziaristi polonezi ce lucrau la un reportaj despre catastrofa de la Smolensk, interogati de FSB

Doi jurnalisti de la cotidianul ultraconservator polonez Nasz Dziennik au fost retinuti in Ruisia, in timp ce lucrau la un reportaj privitor la ancheta asupra tragediei aviatice din Smolensk, relateaza Radio Polonia citat de NewsIn. Cei doi faceau documentare langa Moscova, unde se afla sediul fortelor aeriene. Potrivit cotidianului detinut de grupul Radio Maria al preotului Rydzyk, jurnalistii urmau sa discute cu expertul criminalist Andrzej Błasik. Jurnalistii au povestit ca au fost abordati de doi barbati, unul cu rangul de general, celalalt un civil care s-a dovedit a fi procuror militar. Ziaristii au fost retinuti de agenti FSB care au sosit la fata locului la ordinul generalului, iar echipamentul le-a fost confiscat. Unul dintre jurnalisti a spus ca au fost interogati si tratati cu superioritate. Ei au fost eliberati dupa cinci ore, dar materialul le-a fost distrus de FSB.

In fostele republici sovietice, dar si in alte tari din Orientul Mijlociu, sefi de stat aflati la putere de zeci de ani se confrunta cu o situatie economica si sociala critica. Zona Golfului Persic este ferita, deocamdata, de pericolul unor revolte, deoarece nivelul de trai este unul extrem de ridicat

Bun venit in al treilea tur, social si geopolitic, al unei crize care, cum scria Martin Wolf in „Financial Times”, are drept principala consecinta „accelerarea conturarii noului nostru viitor”. Recen­tele evenimente din Tunisia, cele in curs de derulare in Egipt, Yemen, Algeria si Siria, sau cele imprevizibile inca au confirmat tendintele anticipate de analisti: emanciparea populatiei din tarile arabe si aparitia unui risc geopo­litic major, a carui umbra risca sa plane­ze mult timp asupra lumii in ansamblul ei. „Cresterea preturilor la alimente provoaca o inflatie mondiala, fara a pune la socoteala tensiuni politice greu de imaginat”, avertiza Pascal Lamy, directorul general al Organizatiei mon­diale a comertului

. „In conditiile in care starea de incordare dintre state se accentueaza, am putea asista la o cres­tere a protectionismului pe plan comer­cial si financiar, la o accentuare a instabilitatii sociale si politice, ba chiar la razboi”, enunta, al randul sau, direc­torul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn. Incertitudinea politica din Africa de Nord poate avea efecte economice considerabile, aprecia, pe de alta parte, profesorul american, Nouriel Roubini. Istoria s-ar putea repeta, avertiza el. In opinia lui, riscurile geopolitice din aceasta regiune, care acumuleaza doua treimi din rezervele dovedite de petrol, au servit drept pretext pentru trei dintre ultimele cinci recesiuni globale.

  • Conflictul israeliano-arab din 1973 a antrenat o explozie a pietei petro­lului, ceea ce a condus la o stagflatie intre 1974-1975
  • Revolutia islamica din Iran (1979) a avut consecinte similare: scumpirea resurselor energetice a generat prabusirea economica din 1980, care in SUA s-a manifestat printr-o dubla recensiue in 1980 si 1982
  • Invazia irakiana in Kuweit, din august 1990, a afectat sectorul bancar al SUA si a antrenat un regres economic de durata in majoritatea statelor dezvoltate.

„Simptomele egiptene” isi fac simtita prezenta

Pericolele evocate sunt reale? Este de la sine inteles ca scenariile descrise de experti sunt pe termen mediu. Pro­blema este ca, pe fondul violentelor din nordul continentului african, ele revin tot mai pregnant in atentia gene­rala. Despre o posibila propagare a miscarii de protest asupra altor tari din zona, cu extindere spre Orientul Mijlociu, s-au scris sute de pagini, fara ca vreuna dintre parerile avansate sa prevaleze. Cert este ca din Maroc in Yemen, trecand prin Algeria, Siria sau Iordania, unda de soc tunisiano-egipteana a zguduit tarile arabe. Intre­barea este daca acest val nu se va extinde si asupra statelor central-asiatice din ex-spatiul sovietic, ba chiar toate tarile CSI.

Intr-o serie de articole recente, BBC se intreba daca scenariul egiptean este posibil in Rusia si in alte foste republici ale URSS, precum Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Tadji­kistan. In ultima ins­tanta, constata, ca un ecou, cotidianul rus „Nezavisimaia gazeta”, toate prezinta, intr-o masura mai mica sau mai mare, „simptomele egiptene”: con­trolul total al regimului de guver­nare asupra Parlamentului si a mass-media, o opozitie redusa la tacere sau absenta cu desavarsire, un nivel de trai redus si conducatori aflati de prea mult timp la carma.

Multi saraci, putini bogati

In privinta Rusiei, expertii BCC intrevad o posibila explozie sociala: un sondaj de opinie realizat in decembrie de centrul independent Levada anunta ca 20% din rusi sunt gata sa iasa in strada pentru a sustine valul de pro­teste fata de inegalitatile din tara. Este citat expertul Aleksei Shevyakov, potrivit caruia „in Rusia a aparut o ma­sa uriasa de oameni saraci si aproape saraci si o patura de 10%-12% de bogati si foarte bogati, care traiesc intr-o alta lume, practic”. Punand punctul pe „i”, Evgheni Satanovski, presedintele Insti­tutului moscovit pen­tru Orientul Mijlociu, afirma ca „Rusia se indreapta intr-o directie unde devine posibila nu numai inlaturarea prese­din­telui – cel mai mic dintre toate relele -, dar chiar o dezintegrare a statului”. In schimb, specialistii azeri nu sunt de acord cu parerea BBC si a altor publi­catii occidentale, in opinia carora Azerbai­djanul poate urma calea Egip­tului, evidentiind eforturile depuse de auto­ritatile de la Baku pentru ridicarea nivelului de trai al populatiei. In acelasi timp insa, specialistul azer pe probleme arabe, Zardushit Aalizade, recunoaste ca intre tarile arabe si cele din fostul spa­tiu sovietic exista anumite ase­ma­nari. „Am devenit state parazit, care traiesc pe seama resurselor noastre naturale, sau a veniturilor realizate din tranzit”. Ex­pertul considera ca in CSI reformele vor demara numai dupa schimbarile din Rusia, care joaca un rol esential si are o puternica influenta militaro-poli­tica asupra regiunii.

„Tari­le autoritare din CSI sunt sortite la re­forme, dar lucrurile se vor pune in miscare odata cu amplele revolte din Rusia”, crede analistul. Pe acest fundal, „Nezavi­si­maia gazeta” scria: „Daca in Belarus opozitia a par­ticipat, fie si fara succes, in alegeri, iar in Parlamentul tadjik exista chiar un opozant, in Uzbekistan, Kazahstan si Tur­k­menistan nici macar nu este opozitie”.

  • Ziuaveche:

Rusia se pregăteşte de un atac japonez în Kurile

Secuii îi cer autonomie lui Băsescu

***

Traian Băsescu a anunţat că România nu va mai lua ultima tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de 1 miliard de euro, întrucât Fondul ar fi refuzat să mai crediteze statul român şi astfel obligă ţara noastră să ia bani de pe piaţa privată. Aceasta este ipoteza-şoc formulată de analistul economic Ilie Şerbănescu, ipoteză care contrazice flagrant explicaţia dată de Băsescu conform căreia “România nu mai trage ultima tranşă de la Fond pentru că economia s-a stabilizat, situaţia economică nu o mai cere”.

Ilie Şerbănescu a declarat duminică, la Antena 3, imediat după discursul preşedintelui, că în spatele declaraţiei optimiste a lui Băsescu s-ar ascunde de fapt refuzul FMI de a ne mai da bani. “O să explic ce se află în spatele anunţului făcut astăzi de preşedintele Traian Băsescu. FMI refuză să ne mai dea bani. Fondul a luat această decizie pentru a ne face, în lipsă de altă alternativă, să luăm bani de pe piaţa privată. Ne-au îndatorat şi nu mai au de ce să ne dea bani. De ce ar mai face-o? Să ne «plătim» datoriile tot cu banii pe care îi luăm de la Fond? Astfel, ne obligă să luăm bani de pe piaţa privată. Să încercăm măcar. Este greu, nu ştiu dacă o să reuşim asta. Dar, sunt convins, refuzul FMI de a ne mai da bani se ascunde în spatele declaraţiei date, astăzi, de preşedintele Traian Băsescu”, a spus Şerbănescu la Antena 3.

Restructurarea companiilor de stat din energie şi transporturi reprezintă cea mai mare provocare pentru susţinerea creşterii economice, aceste societăţi având nevoie şi de investiţii private pentru că Guvernul nu va avea suficiente resurse, a declarat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional de evaluare, Jeffrey Franks, informează Mediafax. “Cea mai dificilă provocarea privind creşterea este aceea de a implementa reforme profunde în companii de stat: energia şi trasnsporturilor. În absenţa unor investiţii masive în energie în anii următori România nu va putea creşte rapid. Va fi nevoie de mai multă participare privată pentru că statul nu are bani. Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare şi cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenţă şi preţuri realiste. Trebuie acordată atenţie şi protejării consumatorilor vulnerabili şi a anagajaţilor din aceste companii”, a spus Franks la prezentarea concluziilor celei de-a şaptea misiuni comune FMI, CE, Banca Mondială. Şeful misiunii FMI a explicat că sectorului transporturilor este important pentru creşterea economidcă pentru că acesta va permite productorilor să-şi transporte eficient produsele către pieţe din Romania şi din lume.

Criza datoriilor de stat din Europa ar putea declanşa o nouă recesiune economică la nivel global. Aceasta s-ar răsfrânge pe pieţele valutare şi bursele de valori. iar influenţa asupra economiei Japoniei ar fi extrem de negativă, a declarat astăzi unul din directorii FMI.

Potrivit lui Naoyuki Shinohara, deputy managing director la FMI, pe termen lug, datoria uriaşă pe care o are Japonia nu este sustenabilă. Cu toate acestea, cel mai probabil obligaţiunile de stat vor evita atacurile speculative deoarece există depozite consistente în băncile nipone. În Europa, din cauza neînţelegerilor care se tot perpetuează, ar putea slăbi semnificatic încrederea în capacitatea autorităţilor UE de a preveni răspândirea crizei datoriilor de stat. Ţările din zona euro încearcă să alcătuiască un pachet comun de măsuri de criza, dar negocierile au fost stagnează din cauză că nu există un consens politic. Cel mai optimist termen pentru convenirea unui acord este sfârşitul lunii martie.

O analiza publicata de Wall Street Journal face vorbire despre Europa germana si termenii capitularii tarilor cu probleme si incercarile natiunilor de a-si pastra ce le-a mai ramas din independenta. Eforturile UE de integrare a Germaniei intr-o Europa unita risca sa dea gres, fiind pe cale sa se formeze o Europa germana, care sa joace dupa cum canta autoritatile de la Berlin, comenteaza Wall Street Journal (WSJ) citat de Mediafax. (…) Dupa ezitari considerabile, cancelarul german Angela Merkel, cu sprijinul presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a prezentat “termenii capitularii” la un summit de la sfarsitul saptamanii trecute. Germania va sustine natiunile cu probleme financiare daca vor deveni “mai germane”, se arata in articol.

In schimbul banilor, aceste tari trebuie sa adopte varsta de pensionare din Germania, sa renunte la indexarea salariilor in functie de inflatie, sa copieze masurile adoptate de aceasta tara pentru cresterea competitivitatii produselor pe pietele internationale. De asemenea, trebuie armonizate taxele la nivelul zonei euro, daca nu in toata Uniunea Europeana, si sa fie stabilite limite clare privind acumularea datoriilor.
Merkel considera acesti termeni rezonabili, in schimbul sprijinului financiar, care va costa Germania dobanzi mai mari, intrucat agentiile de rating iau in considerare riscurile implicate de noile obligatii asumate. Unele din tarile cu probleme au acceptat deja unele din conditiile Germaniei. Sindicatele spaniole au fost de acord cu cresterea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, iar fuziunea unora dintre casele de economii a dus la formarea unor banci mai puternice, capabile sa obtina pe pietele de capital 20 de miliarde de euro, din cele 30 de miliarde de euro necesare, potrivit estimarilor guvernului de la Madrid. Irlanda a dublat tinta de reducere a deficitului bugetar pentru 2011. In Portugalia, unele banci renunta la plata dividendelor, pentru consolidarea capitalului, iar guvernul a marit varsta de pensionare la 65 de ani, dar in functie de speranta de viata. (…) In total, aproape 20 de tari din UE au obiectat la summit fata de “germanizarea” lor, dintr-un motiv sau altul. Germania a refuzat, in schimb, sa accepte majorarea fondului de sustinere financiara a tarilor din zona euro. Premierul belgian Yves Leterme a comentat ca “summitul a fost suprarealist”. Lipsa unui acord a avut drept rezultat o reactie devenita obisnuita pentru eurocratie, respectiv organizarea unei noi reuniuni in martie, pe langa un summit deja planificat.

(…) Deşi expresia de „guvern economic” nu face parte din vocabularul în curs la Berlin, despre aceasta este de fapt vorba. Pactul urmăreşte să promoveze o serie de angajamente, cel puţin printre cei 17 din zona euro, dacă nu în întreaga Uniune. Acestea ar însemna o convergenţă a politicilor salariale, a impozitelor , a evoluţiei regimurilor de pensii, a datoriei publice etc. (…)

Dintre consumatorii europeni, românii, alături greci, au resimţit anul trecut cel mai intens efectele crizei financiare şi nivelul ridicat al datoriei ţărilor de origine, la polul opus aflându-se nemţii, potrivit unei analize realizate de grupul GfK, informează Mediafax. Grupul GfK a realizat o analiză la nivel european a consumului privat în 2010 şi perspectivele acestui fenomen pentru anul 2011. Conform prognozei GfK, consumul privat a crescut anul trecut cu 0,5 la sută.

“Făcând o comparaţie la nivel european, germanii sunt de departe cei mai optimişti atunci când vine vorba de consum, în vreme ce românii şi grecii o duc cel mai greu. În consecinţă, aşteptările economice ale consumatorilor au fost tot negative: românii au fost în coada clasamentului în Europa, urmaţi de greci”, potrivit GfK. În analiza companiei de cercetare se mai arată că guvernele din ambele ţări se află sub o mare presiune internaţională pentru a-şi reduce deficitele bugetare, după ce au beneficiat de ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional, Băncii Centrale Europeane şi UE.

“Rezultatul este reprezentat de reducerile drastice în domeniul serviciilor sociale şi creşterile de taxe şi impozite. În conformitate cu aceasta, aşteptările consumatorilor din ambele ţări privind veniturile au fost negative în anul 2010. Dispoziţia de a cumpăra, de asemenea, a fost afectată de temerile consumatorilor privind viitorul“, se mai arată în analiza GfK. Reprezentanţii GfK România estimează că şi 2011 va fi un an dificil pentru consumatorii români.

“Deşi s-a scris şi s-a vorbit destul de mult înainte de criză că România nu va avea de suferit, iată că suntem, împreună cu Grecia, cei mai afectaţi. Şi 2011 se anunţă un an foarte dificil, cu venituri reduse pentru populaţie şi un nivel al pesimismului deasupra mediei europene”, a declarat, într-un comunicat, directorul general GfK România, Andi Dumitrescu. Pe de altă parte, în Germania, s-a înregistrat anul trecut o creştere a vânzărilor atât pe segmentul produselor alimentare, cât şi al celor nealimentare. De asemenea, nemţii au cheltuit mai mult pe fiecare articol de îmbrăcăminte cumpărat şi au avut tendinţa de a opta pentru produse de calitate superioară. (…)

Intrarea în vigoare a noii Legi a educaţiei duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de învăţământ spun sindicaliştii de la FSLI. Sindicatele au analizat legea şi au scos în evidenţă  neregulile din actul normativ care au stârnit controverse.

Noua lege nu respectă normele după care trebuie conceput un act normativ,
susţin sindicaliştii. Marius Nistor, vicepreşedintele Federaţiei Spiru Haret, explică faptul că legea conţine multe paralelisme, reglementări, în cadrul aceluiaşi articolo şi promovează foarte multe discriminări.

Noua lege a educaţiei a stârnit controverse şi în rândul profesorilor, 8.000 de cadre cu gradul unu şi 25 de ani vechime urmând a fi disponibilizate. Nu sunt clare lucrurile nici în ceea ce priveşte numărul de elevi la clasă.

Intrarea acestei legi în vigoare ar duce, conform sindicaliştilor, la un vid legislativ. O lege care vizează învăţământul nu se poate aplica în timpul anului şcolar fără repercursiuni majore.

Sindicalistii din invatamant trag un nou semnal de alarma vizavi de noua Lege a Educatiei care, spun ei, elimina decontarea navetei dascalilor.

“Chiar daca naveta era decontata numai in unele unitati scolare totusi exista sansa sa se castige in instanta acest drept. Acum legea nu mai prevede asa ceva. Exista doar articolul 105 alin.2 din lege care spune ca in finantarea complementara care se asigura din bugetele locale cheltulieli pentru naveta cadrelor didactice, conform legii. Dar legea nu mai exista… deci nici decontarea”
, scrie pe blogul personal secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Maramures, Liviu Pop.

Legea elimina si reducerea de 50% pentru cele sase calatorii cu trenul, acest drept fiind sters din noul act normativ.

“Nu sunt interesati domnii guvernati de conditia navetistului din Romania. Multi dascali navetisti isi dramuiesc si ultimul banut iar politicienii se plimba cu gondola. Efectul pe termen lung al acestor masuri va fi cu siguranta o scadere a calitatii corpului profesoral, mai ales in localitatile izolate”, a precizat sindicalistul maramuresean.

În România sunt circa 1,35-1,4 mil. de hectare de teren nelucrat, pentru care pot fi aplicate sancţiuni, iar din acest an va fi introdus un sistem de monitorizare prin satelit care va arăta fiecare parcelă nelucrată, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Suprafaţă totală arabilă a României este de circa 9,3 milioane hectare.

“Sunt circa 1,35 – 1, 4 milioane de hectare de teren nelucrat, iar din acest an vom avea un sistem de monitorizare prin satelit şi vom şti în fiecare lună fiecare parcelă nelucrată şi fiecare palmă de pământ. Vom introduce acea sancţiune de 400 lei pe hectar pentru terenurile nelucrate”, a menţionat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu.

Acesta a mai spus că va fi făcută o analiză concretă în ceea ce priveşte oamenii în vârstă, care nu mai au posibilitatea să-şi lucreze pământul şi să-l arendeze. “Vom face o analiză concretă acolo oamenii sunt bătrâni, nu au posibilitatea să-şi lucreze pământul, nu au posibilitatea să-l arendeze şi nu există o societate să-l preia. După ce am studiat toate aceste probleme, încercăm să găsim şi soluţia: fie va fi cumpărat de Agenţia Domeniilor Statului, fie vom încerca să adunăm acest teren pe suprafeţe mai mari şi să atragem investitori şi tineri care nu au posibilităţi financiare pentru a începe o afacere“, a mai precizat Rădulescu.

Vezi si:  Impozitarea pamantului nelucrat – o forma ascunsa de expropriere

  • Jurnalul National:

Cseke şi Boc sau atentatul asupra naţiunii române

Criza alimentară aduce scumpiri pe bandă

***


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Egipt, Era Big Brother, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “PRESEDINTELE S.U.A. AR PUTEA SA CONTROLEZE, PRIN LEGE, ACCESUL LA INTERNET SI ALTE COMUNICATII…/ Seful Google Egipt, rol cheie in declansarea revoltelor si agent de mobilizare pentru intretinerea lor/ FRUCTELE MANIEI. Acum si in Haiti, si in Serbia…/ Rusia si fostul spatiu sovietic: urmatoarea etapa a revolutiilor “foamei”?/ SUB LAŢUL FMI SI AL GERMANIEI. Fara bani, dar cu multe alte conditii draconice/ INCEPE “OFICIAL” SI DISTRUGEREA EDUCATIEI/ Sistem orwellian de monitorizare a pamantului agricol (Stiri 4-10 februarie 2011)

  1. @ Mariana D.:

    Daca e ceva mai mult decat o iluzie optica sau o “lucratura” tehnica de tip holograma, atunci de la cel-rau este. Crestinul nu trebuie sa caute sa vada, mai ales in aceste vremuri, “semne in vazduh”, unde duhurile intunericului isi au salasul si unde este scris ca vor crea false minuni. Noi nu urmarim si nu asteptam astfel de semne spectaculoase. Predispun la inselare. Mai ales cand vin pe calea tehnologiei.

  2. Va multumesc mult pentru raspunsul dvs.!
    Intr-adevar, cred ca foarte usor putem sa devenim victime in fata unor astfel de “iluzii”. Ne trebuie credinta tare…si acum imi dau seama cat de putin credincioasa sunt!
    Dumnezeu sa ne lumineze mintea!

  3. Referitor la stirea despre “germanizarea” Europei. Cred ca asta ar fi singurul lucru bun care ar putea iesi din criza asta, daca s-ar intampla. Din pacate, insa, Europa nu poate fi Germana, despre Romania ce sa mai vorbim. Incercarea nemtilor de a impune modelul lor si prin alte parti, nu va avea insa nici un rezultat, pentru ca nu poti face dintr-o Dacie Mercedes. In schimb Mercedesul de cand e facut in Turcia, e din ce in ce mai prost, semn ca si nemtii incep sa o lase mai moale cu munca si cu disciplina.

  4. @Gigel Chiazna:

    Germanizare e un fel de a spune pentru uniformizare si impunerea unui unic program economic asupra tarilor europene. Acest lucru nu are cum sa nu duca decat la autoritarism centralist.

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “MAREA INSCENARE” DIN EGIPT: BETIA REVOLUTIEI SI SEMINTELE MESIANISMULUI ANTIHRISTIC
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revolutiile arabe iau o turnura grava. Genocid in Libia: zeci de manifestanti ucisi din elicoptere
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Google manipuleaza energiile umane. Oficial rus despre revolutia din Egipt
  8. Pingback: LONOND IST UBERAL: Hamburg (Germania), zguduit de violente anarhice. A SOSIT TIMPUL RECOLTEI FRUCTELOR MANIEI?
  9. Pingback: DUHUL NIHILIST SI "MISTICA" REVOLUTIEI - marile ispite ale crestinului de azi
  10. Pingback: NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). Plus: in Vest, pamantul arabil este chestiune de SECURITATE NATIONALA. La noi, 1 milion de hectare sunt deja instrainate (Reportaj video – “IN PREMIERA”) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: "Google-Berg" - FRATIA dintre BILDERBERG si GOOGLE intru guvernarea "transhumanista", de tip "Big Brother" a lumii - LA VEDERE SI OFICIAL? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: ROADELE “DEMOCRATIEI A L`AMERICAINE”: Egiptul iarasi in haos, la 2 ani dupa “eliberarea” de sub Mubarak/ Protestele din Turcia: KURZII ISI FAC APARITIA/ SUA spioneaza Uniunea Europeana: E CA-N RAZBOIUL RECE/ Zombie Apocalypse? EPID
  13. Pingback: SFARSITUL TARANULUI ROMAN prin distrugerea micii proprietati agricole. Cum se pune la cale, in forme mascate, EXPROPRIEREA TARANILOR in favoarea MARILOR LATIFUNDIARI (I) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare