OUG privind cardurile de sanatate respinsa la senat. Cu toate acestea, licitatia pentru caduri a fost finalizata si productia va incepe, conform dictonului TARII CAT MAI MULTE CARDURI!

23-03-2011 3 minute Sublinieri

Senatul a respins, miercuri, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 133/2010 care introduce cardurile de sanatate.

Actul normativ al Guvernului nu a intrunit majoritatea voturilor celor prezenti, fiind votat favorabil de doar 41 de senatori, 39 votand impotriva si doi abtinandu-se de la vot.

In cadrul dezbaterilor, senatorul USL (PSD) Ion Rotaru a criticat ordonanta, aratand ca implementarea noului sistem va aduce costuri suplimentare atat pentru medicii de familie cat si pentru asigurati, ceea ce in opinia sa este mai grav, “cardurile fiind distribuite doar romanilor de peste 18 ani, ii va lasa complet in afara sistemului pe cei intre 0 si 18 ani”.

Prin OUG 133/2010, aproape 15 milioane de romani vor fi obligati sa utilizeze cate un card national de sanatate pentru a putea accesa serviciile publice medicale. Cardurile ar urma sa fie utilizate din al doilea semestru al anului 2011 si vor costa aproximativ 2 euro.

Serviciile medicale publice vor putea fi accesate doar pe baza acestui card, iar in lipsa acestuia pacientii vor trebui sa plateasca serviciile primite. Fac exceptie serviciile de urgenta si serviciile efectuate in situatie epidemiologica, cand aceste servicii medicale se acorda fara alte conditii sau criterii prealabile. OUG 133/2010 urmeaza sa fie dezbatuta si de catre Camera Deputatilor, care este Camera decizionala in acest caz.

Licitatia organizata la sfarsitul anului trecut de Imprimeria Nationala pentru a cumpara 20 de milioane de semiconductori de tip cip necesari in realizarea cardurilor nationale de sanatate a fost castigata de firma AdvanIDe GmbH din Germania. Patru oferte au fost depuse in cadrul acestei licitatii, iar valoarea finala a contractului, atribuit in aceasta luna, este de 31,5 milioane de euro (inclusiv TVA). Oficialii Imprimeriei Nationale au precizat pentru HotNews.ro ca procedurile de achizitie pentru materiile prime necesare cardurilor s-au incheiat si ca in zilele urmatoare va incepe productia de carduri.

Contractul de mai sus a fost atribuit in data de 10 martie anul acesta, catre AdvanIDe GmbH, filiala din Germania a unei companii al carei sediu central este in Singapore, conform datelor afisate pe site-ul propriu.

UPDATE: Legat de acesta informatie, Imprimeria Nationala sustine ca firma AdvanIDe GmbH este din Germania.

  • “AdvanIDe este o firma din Germania, specializata in semiconductori, detinuta de firma americana HID (http://www.hidglobal.com), un colos mondial in domeniu, care la randul ei este parte a grupului ASSA ABLOY Group. AdvanIDe are o unitate de productie in Singapore, insa acesta face parte tot din coporatia HID. Nu este corect sa se spuna ca firma este din Singapore”, au precizat oficialii Imprimeriei Nationale.

Un contract castigat la capatul mai multor contestatii

O decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) din 1 martie 2011 arata ca aceasta licitatie a fost destul de mult contestata. Decizia in cauza face referire la o contestatie depusa de firma franceza Oberthur Technologies care solicita anularea adresei prin care Imprimeria declarase oferta firmei drept neconforma, precum si anularea tuturor actelor subsecvente (inclusiv a actului de declarare castigatoare a ofertei AdvanIDe Gmbh) si a intregii proceduri.

In final insa, CNSC a decis continuarea procedurii de atribuire in conditiile in care Oberthur Technologies a renuntat la contestatia formulata.

Aceasta nu este insa singura contestatie facuta la CNSC pe marginea acestui contract. La momentul anuntului acestei licitatii, in luna noiembrie a anului trecut, o alta firma  – Irmar Imp-Exp SRL, in calitate de reprezentant in Romania al companiei germane Giesecke & Devrient GmbH a facut o contestatie similara la aceasta autoritate.

Drept reactie, oficialii Imprimeriei Nationale precizau la acea data:

  • “In cazul procedurii pentru achizitia semiconductorilor cu cip, C.N.A.S. a remis Imprimeriei Nationale specificatiile tehnice. Exista o singura contestatie, din partea unei firme care nu produce cipuri ci doar le comercializeaza. Compania noastra a inaintat contestatia C.N.A.S., care a formulat raspunsurile in cauza, referitoare la afirmatiile nefundamentate ale contestatarului. Mentionam ca nu s-au inregistrat contestatii din partea producatorilor de cipuri”.

Si Marius Stupu, consilier al presedintelui CNAS, a sustinut ca acuzele din respectiva contestatie erau nefondate.

Imprimeria: Producerea cardurilor va incepe in cateva zile. In teritoriu vor fi expediate peste cateva luni

Conform declaratiilor facute la acel moment de oficialii Imprimeriei Nationale, producerea cardurilor nationale de sanatate ar fi trebuit sa inceapa in lna ianurie 2011. Cat de intarziat este acest proces si ce urmeaza sa se mai intample in aceasta directie in perioada urmatoare?

  • S-au incheiat procedurile de achizitii pentru materiile prime si materialele pentru card (policarbonat, cipuri, cerneala, hartie pentru scrisoare, plicuri pentru expeditia cardului) chiar in aceste zile. In zilele urmatoare va incepe productia de carduri. Cardurile vor fi depozitate pe stoc, urmand a fi expediate in teritoriu peste cateva luni, cand va incepe implementarea structurii IT. In paralel, se dezvolta de CNAS structura de IT si aplicatiile software, estimata a se finaliza in august – septembrie. In acel moment se vor expedia cardurile in tara”, a precizat pentru HotNews.ro Corina Ozon, seful departamentului de comunicare in cadrul Imprimeriei Nationale.

Oficialii CNAS nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui material.

Despre cardul national de sanatate

Fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani din Romania care va dori sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica va fi obligat sa aiba asupra sa din acest an un card national de sanatate, al carui pret este estimat la doi euro, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in luna decembrie a anului trecut de Guvernul Romaniei. In acelasi timp si medicii din sistem vor primi carduri medicale profesionale. Conform actului normativ, nu se va putea efectua niciun serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem. Neprezentarea cardului national de sanatate conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “OUG privind cardurile de sanatate respinsa la senat. Cu toate acestea, licitatia pentru caduri a fost finalizata si productia va incepe, conform dictonului TARII CAT MAI MULTE CARDURI!

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI” – interviu cu dr. Rodica Tanasescu, pres. Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile Ministerului Sanatatii si ale CNAS
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ACTE DE IDENTITATE BIOMETRICE: un proiect de lege care propunea interzicerea cipurilor in acte, respins definitiv in Parlament! Vezi ce aviz a dat Consiliul Legislativ si punctul de vedere al Guvernului
  3. Pingback: Sistemul informatic al CNAS: GAURA NEAGRA PENTRU SUTE DE MILIOANE DE EURO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: CARDUL DE SANATATE, etapa licitatiei finalizata: 25 milioane euro pentru CONTROLAREA ASIGURATILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Din august, CARDUL DE SANATATE si din iunie RETETA ELECTRONICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Cardul de sanatate va fi introdus de pe 1 august. Despre FRAUDA argumentului FRAUDELOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: RETETA ELECTRONICA: obligatorie de la 1 iulie, experimental introdusa de pe 1 iunie. Intre timp: EXODUL MEDICILOR CONTINUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Comisia Europeana forteaza adoptarea obligatorie de CARTI DE IDENTITATE CU CIP BIOMETRIC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare