MARTURIA INTERESANTA A UNUI PREOT ROMAN DIN JAPONIA, parintele gorjean Cristian Gheorghiu, parohul Bisericii din Nagoya-Osaka

17-05-2011 Sublinieri

Cel mai mare cataclism, cea mai mare suferinta, cea mai mare durere…

– de vorba cu parintele Cristian Gheorghiu, parohul Bisericii „Invierea Domnului” din Nagoya-Osaka, Japonia

interviu de Raluca Tanaseanu

Parinte Cristian, care era situatia in Japonia cand ati plecat de acolo spre casa?

– Situatia era precum a spus primul ministru al Japoniei, Naoto Kan: grava, serioasa si imprevizibila. Vedeti, omul a incercat sa-L imite pe Dumnezeu, consacrandu-se pe sine in postul de Demiurg, insa prin dezvoltarea aceasta industriala a energiei nucleare a provocat un dezastru mai mare decat cel cauzat de cataclismele naturale. Aerul, apa, solul, fauna si flora sunt afectate cu o poluare de nedescris, de nemaiintalnit in istoria noastra contemporana…

Cum caracterizati poporul nipon?

– Poporul nipon este un popor care are o etica a muncii deosebita. Japonezii au un alt mod de a intelege lumea si civilizatia. Munca, pentru japonezi, inseamna prima datorie. Primul scop al vietii lor este sa munceasca. Pentru noi, ortodocsii, scopul vietii noastre este indumnezeirea, mantuirea. Pentru japonezi, mantuirea se raporteaza numai la viata de pe acest pamant si nu mai departe, in viata ce va sa vina. Pe noi, Mantuitorul ne invata: „Mila voiesc, iar nu jertfa!”, pentru ei este invers: „Jertfa voiesc, iar nu mila!”. Deci precizia, aceasta hotarare a lor, sunt determinate de un alt spirit decat cel crestin – al pocaintei, al iertarii, al dragostei. Este vorba de un spirit al determinarii si al jertfei, care izvorasc din imperativul corectitudinii.

In comparatie cu ei, noi stim din Biserica ca duhul da viata si litera omoara, adica apararea legii nu ne mantuieste, caci noi nu ne mantuim prin dreptatea noastra – asa cum se spune in slujba Sfantului Maslu, „dreptatea noasta este ca o carpa lepadata inaintea lui Dumnezeu” —, ci ne mantuim prin mila lui Dumnezeu.

La japonezi nu se vorbeste despre mantuire, iar implinirea personala se realizeaza prin etica muncii, prin eficienta muncii, prin ceea ce se produce. Probabil ca si pentru aceasta „eficientizare” a centralelor nucleare functionarea tuturor celor sase reactoare impreuna, s-a generat aceasta situatie de ne­controlat – ceva ce nici un japonez nu a crezut ca se poate intampla in societatea lor. Dezastrul nuclear pe care il traieste Japonia astazi este cel mai mare cataclism, cea mai mare durere, cea mai mare suferinta de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

– La noi, oamenii sar si se ajuta cand asupra tarii noastre se abat inundatii sau mari nenorociri. Ce se intampla in Japonia in situatii similare?

– In Japonia exista un Minister al Cataclis­melor Nucleare si o infrastructura gata pregatita pentru orice fel de situatie de criza. Fiecare este educat inca de la gradinita cum sa se apere de cutremur, de taifun, de alunecari de teren, de inundatii. Situatia care ne depaseste pe toti este aspectul radioactivitatii, aspectul nuclear, deoarece, asa cum stim, in toata lumea aceasta industrie este foarte secretiva…

– Parinte, este greu sa slujiti in Japonia?

– Cum am ajuns acolo, am zis: „Dumnezeule cel sfant, binecuvanteaza acest pamant!”. Acesta a fost motto-ul cu care am lucrat. Am savarsit acolo Sfanta Liturghie in fiecare duminica si la fiecare sarbatoare din calendarul nostru, am botezat, am miruns, am tinut cateheze, am acordat consiliere — tot ce a fost nevoie pentru credinciosii de acolo. Au avut loc si convertiri la Ortodoxie, caci pentru a casatori cupluri mixte de japonezi si romani a fost necesar ca necredinciosul, cel ce nu era crestin, sa primeasca taina crestinatatii.

Parinte Cristian, exista oameni care v-au fost aproape si care v-au impresionat prin credinta si prin daruirea lor fata de Biserica, care v-au sustinut in misiunea sfintiei voastre?

– As putea spune ca toti si fiecare in parte! Pentru mine a fost o bucurie de a ne intalni, de a sluji in Hristos, de a descoperi Biserica si a ne gasi in traiectoria vietii noastre impreuna. Multi dintre ei L-au descoperit pe Hristos, in mod paradoxal, acolo! Poate parea ceva de neinchipuit pentru cineva care are toate posibilitatile intr-o tara ortodoxa sa-L cunoasca pe Hristos sa ramana rece la credinta! Dar printre straini, la capatul pamantului, a randuit Dumnezeu sa se gandeasca si sa reflecteze ca exista Ceva mai mult si ca singurul suport vine cu adevarat de la Dumnezeu, Cel ce ne este intotdeauna alaturi, Singurul care nu ne tradeaza. Spune undeva psalmistul sa nu ne punem nadejdea in oameni. Asa si crestinii de acolo — probabil ca multi dintre ei au invatat ca prima nadejde trebuie sa si-o puna in Dumnezeu. Eu le reaminteam tuturor credinciosilor ca traim pericolul cataclismelor si ca intotdeauna trebuie sa fim pregatiti pentru intalnirea cu Dreptul Judecator: „Privegheati si va rugati, caci nu se stie ceasul!”. Si multi imi spuneau ca se gandeau des la aceste cuvinte.

– La final, va rugam sa adresati un cuvant cititorilor nostri pentru aceste vremuri grele.

Vremuri grele in comparatie cu ce, as putea sa intreb? Daca spuneti in comparatie cu Japonia, cu cei pe care i-a inghitit pamantul si apa si care nu mai au optiuni in viata lor, cred ca vremurile sunt mult mai bune, deoarece noi in viata avem optiuni si este bine ca sa le fructificam intr-un mod pozitiv. Sa nu lasam sa treaca peste noi zilele, saptamanile, lunile, anii fara a fi ziditori, fara a face ceea trebuie, ceea ce este corect, ceea ce este placut lui Dumnezeu!

In: nr. 4 (27) /2011 al revistei “Familia ortodoxa

Pentru abonare, vezi site-ul revistei.

Vezi si:

Legaturi:

*


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum munceste crestinul?, Mari duhovnici, preoti si invatatori, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “MARTURIA INTERESANTA A UNUI PREOT ROMAN DIN JAPONIA, parintele gorjean Cristian Gheorghiu, parohul Bisericii din Nagoya-Osaka

  1. Un articol foarte necesar in zilele noastre, cand ‘semnele vremurilor’ se inmultesc. Chiar ma gandeam, si consider ca orice minte, din orice colt al lumii nu poate sa nu concluzioneze cum dezastrele de inceput de mileniu au lovit in zone unde decaderea a atinsese puncte critice:

    -2001, emblema “schimbatorilor de bani”, World Trade Center, cade, printre altele.

    -2004, cutremur si tsunami in oceanul Indian. A lovit zone precum Tailanda, unde sclavia sexuala ajunsese un groaznic “obiectiv turistic” pentru vizitatori straini, printre altele.

    -2005, uraganul Katrina, loveste New Orleans, emblema a destrabalarii, printre altele.

    -2011 cutremurul din Japonia, loveste in cea mai industrializat-progresista tara din lume.

    Au fost si mai sunt si multe alte dezastre, si se poate observa ca ele nu sunt deloc intamplatoare. Ca si inainte de Marele Potop, ele reprezinta chemarea lui Dumnezeu la pocainta, la Cele Ceresti. Este o solutie de ‘ultim resort’ pentru Dumnezeu, si sa nu-i uitam pe cei martirizati, care fie ca au murit, fie ca vietile lor au devenit un cosmar.

  2. O mandra privire din fata coloanei lui Brancusi.

  3. @adrian:

    Mandra?…

  4. Ma refer la poza de la inceputul articolului. Eu unul iubesc privirile smerite si le consider ca fiind profunzimea ortodoxiei. In spatele parintelui se vede ceva semanand cu “coloana infinitului”. Pe de alta parte m-am documentat acum ceva timp si despre Brancusi. Mason. A stat un afis la Sala Palatului cu arta lui Brancusi (titlul parca era chiar “Pasarea ascunsa in piatra”?) poate 6 luni bune alaturi de un altul cu “Artisti evrei din perioada holoc….”, acesta din urma l-am simtit a fi chiar inspaimantatator. Coincidente?

  5. Dupa cutremurul din 11 martie 2011 si explozia de la Fukoshima, guvernatorul orasului Tokio a declarat public: Ne bate Dumnezeu pentru pacatele noastre.

    Credinta ortodoxa, 4/2011, editorial Ioan Enache

  6. Parintele Paisie Aghioritul ne talcuieste aceste pasaje din Apocalipsa Apoc 8,10-11, prin fapte petrecute sub ochii nostri:
    Cam asa a fost in cazul Cernobalului.Sf Ioan Teologul, in Apocalipsa, spune ca a vazut o stea care cade din cer otravind apele si oamenii. Cei care asteapta o stea se afla in ratacire si nu-si dau seama ca aceasta deja s-a intamplat. In Rusia, cuvantul Cernobal are semnificatia de pelin si noi observam ca s-a produs o mare paguba care cu timpul se va amplifica mai mult.

    Daca acum paintele Paisie ar mai trai, ar spune limpede: Fukoshima este o continuare si o amplificare a Cernobalului.

    Credinta ortodoxa, 4/2011, editorial Ioan Enache

  7. E cat se poate de adevarat
    Departe de Romania , am descoperit si noi ca singura nadejde este in DUMNEZEU
    Cu toate ca in tara am dat multe autografe si cunosteam multa lume, aici am mai multi prieteni
    In lipsa familiei, ne suntem unu altuia, familia care ne lipseste
    Iar numitorul comun este BISERICA si SFANTA LITURGHIE
    Duminica trecuta mi-am botezat baiatul, pe Luca Postitorul.
    Atata lume a fost la Biserica, cat nu am avut la nunta si botezul celorlalti doi copii mari la un loc
    Am relizat ca pe toti oamenii aceia, i-am cunoscut in BISERICA
    nu la teatru ,nu in turnee , nu la petreceri; IN BISERICA
    Subiectele noastre de discutie in covarsitoarea lor majoritate sunt duhovnicesti,iar cu totii asistam in fiecare Duminica la cate o minune
    Fata nasilor lui Luca are intoleranta la gluten intr-o forma foarte rebela
    Duminica de duminica e la impartasit si firesc, nu are nimic
    Daca dupa o ora ia pe buze aceisi cantitate de paine cat a fost in Sfanta Impartasanie ,zace si vomita 2 zile
    Ne strangem in jurul Bisericii ca intru-un adapost de ploaie
    Afare toarna cu galeata, cu desfrau, indiferenta, necrdinta, imipetrire de inimi, egoism exacerbat, (ca de multe ori ma intreb cum si cand va “plati” Dumnezeu pentru dezmatul Canadei din marile orase), si noi stam zgribuliti langa altar ca numai acolo ne este nadejdea departe de casa, de familie, de locuri sfnte si dragi
    HRISTOS A INVIAT

  8. IoanC,
    bine, dar demolarea turnurilor este una si cataclismele naturale sunt cu totul altceva. Sper ca nu credeti si dvs ca oamenii au provocat cutremurele si tsunami-urile.

  9. @ Adrian:

    Cine a zis: “Nu judecati dupa infatisare”, iti amintesti cumva? Dar despre judecarea preotilor ai auzit ceva spus de Sfintii Parinti? A zis ceva eretic, eronat sau e suficienta privirea dintr-o poza ca sa dai un verdict?

    E chiar coloana, de vreme ce parintele este gorjean si traieste acum in Targu Jiu. Cat despre restul… nu avem astfel de date, iar pe zvonuri si barfe nu ne bazam, sa ne scuzi. In orice caz, a fost un geniu al sculpturii, un roman de care romanii si-au batut si isi bat joc. Stim ca asa, dupa gura “internetului”, cam toti sunt facuti masoni, niciunul nu scapa. Daca a fost asa ceva, Dumnezeu sa-l ierte. Daca nu, ar fi bine sa ne gandim sa ne cerem iertare pentru patima defaimarii care lucreaza in noi.

    In ceea ce ne priveste, stim sigur ca Brancusi tinea strana la Biserica romaneasca de la Paris (ortodoxa) si ca motivele sculpturilor sale (Coloana, masa tacerii, rugaciune etc.) sunt perfect crestine.

    Speram in comentarii care sa faca referire si la altceva decat la interpretarea privirilor si a fundalurilor dintr-o poza… Si daca “iubim privirile smerite”, sa iubim, daca e posibil, si esenta virtutii la care facem referire. Si sa incercam, pe cat se poate, sa nu o cerem altora, inaintea noastra. Primul pas, sa judecam mai putin…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/05/16/predica-ps-sebastian-pascanu-episcopul-slatinei-si-romanatilor-despre-formalism-si-neputinta-de-a-ne-bucura-de-binele-aproapelui/

    Nu vi s-a parut ca ati recunoscut, pentru o clipa, pe cartitorii cotidieni, care au grija totdeauna sa scoata la iveala, “partea cea goala a paharului”, minimalizand si cautand sa neutralizeze orice bine savarsit de noi prin de ei inchipuite mijloace ori scopuri ascunse si meschine?”

  10. @ DanZ:

    Slava lui Dumnezeu! Nu ati dori sa scrieti un articol ceva mai dezvoltat in care sa dati marturie despre experenta dvs. de acolo, poate sa foloseasca mai multora?

    Duminica trecuta mi-am botezat baiatul, pe Luca Postitorul.

    Asa il cheama? 🙂 Sa va traiasca si sa se mantuiasca, impreuna cu nasii si familia sa!

  11. dupa cum am scris intr-un alt comentariu ,Luca Filip Daniel(un evanghelist unapostol un profet) are fenilcetonurie
    o boala de metabolismin
    nu poate manca carne oua lapte branza nici macar soya sau fasole. Fara proteine
    va manca legume si fructe si va bea toata viata sa un lapte fara fenilanalina ,o proteina pe care n-o poate preluca, si care sa acumuleza in sange si devine toxica pentru creier daca manaca toate acestea
    De aceia lumea ii spune deja Luca Postitorul

  12. @ioana

    Ma refeream la planul lui Dumnezeu pentru lume, la interactiunea Sa cu Creatia dupa cum reiese din Isaia 45:

    “6.Ca să se ştie de la răsărit şi până la apus că nu este nimic afară de Mine! Eu sunt Domnul şi nimeni altul!
    7.Eu întocmesc lumina şi dau chip întunericului, Cel ce sălăşluieşte pacea şi restriştei îi lasă cale: Eu sunt Domnul Care fac toate acestea.”

    Nu stiu cine crede ca tsunamiurile si cutremurele sunt provocate de oameni, dar “sper ca nu credeti la fel” nu e un argument in favoarea dumneavoastra.

  13. @ Ioan C.:

    Incearca sa te exprimi putin mai clar, mai dezvoltat, fiindca nici noi nu am prea inteles.

    Noi am inteles ca Ioana avea in vedere discutia de la comentariile de aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/17/articolele-saptamanii-2-din-senin-ce-intelegem-din-avertismentul-lui-dumnezeu/

  14. @ DanZ:

    Dumnezeu sa va intareasca si sa-l pazeasca sanatos pe micutul Luca!

  15. IoanC,
    in general, atat cat pot retine din ceea ce citesc la comentarii, am observat ca sunteti o persoana echilibrata, cu niste pareri de care se poate tine seama.
    Tot de prin comentarii, am vazut ca unii dintre noi pun pe seama “elitelor” aceste cataclisme, ceea ce cred ca este gresit – pur si simplu Il dau la o parte pe Dumnezeu. Lucrurile stau asa cum ati aratat la proorocul Isaia.
    Ceea ce mi s-a parut acum “gresit” in comentariul dvs, era anume faptul ca printre cele ale lui Dumnezeu, ati strecurat si ceva ce este exclusiv “opera” oamenilor.
    Sper ca acum m-am facut inteleasa, si nu va suparati.
    Observatia admin-ului este valabila si pt mine.

    Hristos a inviat!

  16. @ioana

    Adevarat a Inviat!

    Desigur, lista cu dezastre, la modul generic, am intocmit-o oarecum la intamplare. In principal doream sa scot in evidenta ca ‘semnele’ au devenit atat de evidente, ca omul nu poate sa nu-si puna intrebarea in constiinta sa, “oare acestea nu sunt de la Dumnezeu?”, “oare nu se intampla chiar cu noi ce am auzit din Biblie ca s-a intamplat cu alte generatii?”.

    Intr-un fel, parca se simte Mana lui Dumnezeu, desi nu se vede. Sa fim totusi atenti la vremurile lui antihrist, pentru ca e posibil ca Dumnezeu sa ingaduie din nou puteri supranaturale fortelor raului, chiar lui antihrist. Traim intr-o era foarte despiritualizata, in aparenta. Satana lucreaza mai ales prin necredinta si subjuga omul la nivel de stiinta si filosofie. Nu-l mai face pe om “vrajitor”, ca in vremea lui Faraon. Insa din cate am inteles, era lui antihrist va fi una destul de spirituala. Antihrist se va da pe sine Hristos, si va face oarecare “minuni”. De asemenea, venirea lui Ilie si Enoh este ceva foarte spiritual, ceva de neinchipuit in vremea in care traim, in care lucrurile au fost reduse la stiinte naturale, la cauzalitate gen “big bang”.

  17. Ioan a mentionat in primul post ca dezastrele care s-au succedat in ultimii ani nu sunt intamplatoare, locul in care s-au intamplat avand legatura cu decaderea spirituala a oamenilor (lucru observat si de mine, mai ales Thailanda si New Orelans), implicand deci o pedeapsa divina. Stim insa ca orice dezastru, indiferent ca este provocat de mana umana sau din cauze naturale nu este intamplator, ci toate vin cu permisiune de Sus pentru pacatele noastre, caci toti perii capului nici un fir de par nu cade fara Voia Lui.
    Nu e nevoie nici macar de puteri supranaturale ingaduite celor care slujesc (cu sau fara stiinta lor) fortelor intunecate, e suficient ca dispun de fisiunea nucleara, bomba cu hidrogen, biologica si altele tot mai infricosatoare (si aceste descoperiri ale stiintei nefiind intamplatoare). In fond profetiile nu precizeaza cauza “inceputului durerilor”, din cauze naturale sau provocate (vezi foametea si altele). Voia lui Dumnezeu se face si prin oameni.

  18. Pe Parintele Cristian l-am cunoscut la cele cateva Sfinte Liturghii la care a participat in Bucuresti, la intoarcerea in tara.Mi s-a parut un parinte echilibrat,atent,interiorizat si foarte marcat inca de cele pe care le traise in Japonia.Cred ca ceea ce lui Adrian i se pare a fi mandrie,este de fapt o anumita distinctie,noblete sufleteasca pe care ,mai degraba,chipul parintelui le inspira…

    @Danz
    Frumoasa de tot marturia fratiei- voastre.Ma refer in special la cele spuse despre fetita cu intoleranta la gluten…

    Si cu totul f. folositoare,intr-adevar,pt cei ca mine care au copii pe care ii bate gandul de a pleca prin tari straine pt… o viata mai buna.

    Sa va traiasca cel mai mic(postitor din lume)si cei mai mari,impreuna cu mama lor,cu nasii si cu prietenii si sa va bucurati de toate binefacerile de la Domnul.
    Mai scrieti-ne…
    Hristos a inviat!

  19. va multumesc pentru urari
    am plecat pentru o viata mai buna din punct de vedere material si DUMNEZEU ne-ingaduit pribegia ca sa dam peste o viata mai buna din punct de vedere spiritual

  20. @ danz:

    V-am trimis si un e-mail, daca puteti verifica… multumim!

  21. un articol foarte bun. este primul blog bisericesc pe care il citesc.

  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » KAMIKAZE PENTRU FUKUSHIMA: un grup de pensionari japonezi se ofera sa refaca sistemul de incalzire al centralei nucleare, fiind gata sa se expuna radiatiilor mortale
  23. Pentru noi, ortodocsii, scopul vietii noastre este indumnezeirea, mantuirea. Pentru japonezi, mantuirea se raporteaza numai la viata de pe acest pamant si nu mai departe, in viata ce va sa vina. Pe noi, Mantuitorul ne invata: „Mila voiesc, iar nu jertfa!”, pentru ei este invers: „Jertfa voiesc, iar nu mila!”.
    “Dezastrul nuclear pe care il traieste Japonia astazi este cel mai mare cataclism, cea mai mare durere, cea mai mare suferinta de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.”
    „Privegheati si va rugati, caci nu se stie ceasul!”. Si multi imi spuneau ca se gandeau des la aceste cuvinte.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate