UPDATE – SE CONFIRMA: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 LA FUKUSHIMA

12-04-2011 2 minute Sublinieri

UPDATE

Japonia a decis ridicarea gradului de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi de la 5 la 7, pe scara accidentelor nucleare si radiologice (INES) – ceea ce l-ar plasa la acelasi nivel cu cel petrecut in anul 1986 la Cernobil, a anuntat marti agentia japoneza Kyodo, citata de catre AFP. Potrivit Kyodo, Comisia Guvernamentala pentru Siguranta Nucleara a estimat ca materiile radioactive scurse din reactoarele centralei de la Fukushima au atins, la un moment dat, 10.000 de Tera-Bequerels pe ora, fapt ce ar justifica incadrarea accidentului la nivelul 7, considerat maxim pe scara internationala. Cu toate acestea, Agentia pentru Securitate Nucleara a precizat ca nivelul emisiilor radioactive inregistrate de la producerea accidentului nuclear ating doar 10% dintre cele masurate dupa dezastrul petrecut in 1986 la Cernobil.

Reprezentantii companiei TEPCO au declarat insa ca sunt ingrijorati de faptul ca scurgerea radiatiilor ar putea depasi, in cele din urma, nivelurile atinse de cea de la Cernobil. Agentia pentru Securitate Nucleara a mai subliniat ca decizia de a evalua gradul de gravitate la nivelul 7 pe scara INES a fost luata in urma masurarii urmelor de iod si de cesiu gasite in mediul inconjurator: “Vom continua sa monitorizam situatia. Momentan, este doar un nivel provizoriu. Decizia finala de a clasifica accidentul la nivelul 7 va fi luata mai tarziu de catre un comitet format din experti internationali”.

Initial, Japonia a considerat ca accidentul de la Fukushima s-ar situa la nivelul 5, cu un grad de gravitate similar cu cel petrecut in anul 1979 la Three Mile Island.  Un purtator de cuvant al Agentiei pentru Securitate Nucleara declarase, luni seara, ca nu este la curent cu o reevaluare a gradului de gravitate, relateaza Le Figaro.

Centrala Fukushima Daiichi este grav deteriorata dupa ce a fost lovita de cutremurul care a zguduit Japonia la data de 11 martie si apoi de tsunami-ul care a urmat. Peste 80.000 de locuitori de pe o raza de 20 de kilometri de centrala au fost evacuati. Alimentele provenite din zona au fost retrase de pe piata din cauza readioactivitatii excesive, iar mai multe tari au efectuat verificari suplimentare, interzicand mancarea japoneza.  Reprezentantii companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) au declarat ca centrala de la Fukushima nu a suferit daune suplimentare in urma celui mai recent cutremur, cu magnitudinea de 6,3 grade, petrecut in Japonia.

Un incendiu a izbucnit in timpul noptii de luni spre marti la centrala nucleara, insa acesta a fost stins imediat, au mai anuntat reprezentantii companiei, citati de Reuters.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade s-a declansat marti dimineata in Chiba, la 77 de kilometri est de Tokyo, potrivit Agentiei japoneze de Meteorologie. Seismul a fost puternic resimtit in capitala japoneza, insa nicio alerta de tsunami nu a fost declansata, informeaza AFP. Seismul a avut loc la ora locala 08:08 (01:08 GMT+2), iar epicentrul sau a fost situat la o adancime de 30 de kilometri in Oceanul Pacific, relativ aproape de suprafata, a mai declarat agentia. Potrivit Institutului American de Geofizica (USGS), cutremurul a avut o magnitudine de 6,4 grade, iar epicentrul s-a aflat la doar 13 kilometri adancime.

Japonia ia in considerare ridicarea nivelului de la 5 la 7 in ceea ce priveste gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi, ceea ce ar plasa-o la acelasi nivel ca accidentul de la Cernobal, din 1986, a raportat marti agentia Kyodo.

Conform agentiei, Comisia guvernamentala a sigurantei nucleare a estimat, in ceea ce priveste cantitatea de materii radioactive scurse din reactoarele centralei de la Fukushima, ca acestea au atins, la un moment dat, timp de mai multe ore, 10 000 Tera-Bequerels pe ora, ceea ce ar clasa accidentul la nivelul 7 pe scara internationala.

Scara internationala a evenimentelor nucleare publicata de Agentia internationala de energie atomica claseaza incidentele si accidentele nucleare la o scara de la 1- la 7. Japonia a clasat, initial, accidentul de la Fukushima la nivel 5, asemanator celui de la Three Mile Island in 1979. Un purtator de cuvant al Agentiei de siguranta nucleara si industriala japoneza a declarat marti ca nivelul accidentului de la Fukushima era, in continuare, fixat la 5 si ca nu e la curent cu o reevaluare a acestui nivel.


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Fukushima (criza nucleara), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “UPDATE – SE CONFIRMA: ACCIDENT NUCLEAR DE NIVEL 7 LA FUKUSHIMA

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie, in Romania. Institutul de Fizica Nucleara declara ca valorile sunt “extrem de mici” si nu pun in pericol sanatatea
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare