Se pare ca FMI ascunde un document mult mai dur pentru Romania, cu accent pe noi lovituri fatale ‘de reforma’ in domeniul sanatatii

9-05-2011 2 minute Sublinieri

Adrian Nastase sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca FMI detine un document “extrem de dur” despre Romania privind perioada 2010-2013, pe care “il tine secret”. Potrivit fostului premier, documentul ar face referire “la <reforma> in domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 – numar de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizari in societatile de stat, inclusiv pregatirea pentru privatizare a transportului CFR marfa, a inceperii privatizarii TAROM, masuri dure in sectorul energetic – inclusiv la Oltchim”.

Adrian Nastase ataca “politica economica” a Romaniei in “regimul Basescu” in cei 7 ani de cand nu mai este el premier:

“Guvernul pe care l-am condus a lasat Romania intr-o situatie economica foarte buna – crestere economica de 8,5% (totusi aceasta indicand un nivel usor peste potentialul economiei, echivalent cu o usoara supraincalzire a economiei), deficit bugetar de 1,3% din PIB, deficit extern de doar 5,1 mld. euro (echivalentul a 8,4% din PIB) si o rata a inflatiei dec/dec de 9,3%, in coborare de la 40,7% in 2000 la 14,1% in 2003. Totodata, pentru mentinerea economiei pe o traiectorie sustenabila si evitarea derapajelor economice, guvernul PSD a realizat integral primul acord cu FMI in perioada 2002-2004 si a incheiat un nou acord pentru intervalul iulie 2004 – iulie 2006”, sustine presedintele Consiliului National al PSD.

“Dupa schimbarea de putere din anul 2004, regimul Basescu a promovat o serie de masuri, toate de natura sa creeze si sa adanceasca dezechilibrele economiei. Dintre aceste masuri, cea mai nociva, prin magnitudinea si persistenta efectelor negative a fost, in opinia mea, aplicarea cotei unice (care a fost o masura accentuat pro-ciclica, adica atunci cand economia functiona peste potential, cerere mai mare decat PIB potential, dat de factorii de productie ai tarii, s-a mai adaugat un surplus de cerere in buzunarele populatiei si firmelor, de peste 1 miliard de euro (s-a turnat gaz peste foc)). Introducerea cotei unice a condus la beneficii profund inegale pentru diversele categorii sociale. Astfel dupa cum se poate observa in tabelul 1, cei cu venituri foarte mari au beneficiat de cresteri salariale ajungand si la peste 40% din ceea ce castigau anterior, iar cei cu venituri mai mici (angajatul “mediu” pe economie) au “castigat” aproximativ 3% – echivalentul a 5,8 euro”, mai scrie Adrian Nastase pe blog.

“Regimul Basescu si guvernele de dreapta au dezechilibrat masiv economia intre 2004-2008 (sustinerea pe care PSD a acordat-o prin vot, in acel interval, pentru 1,5 ani a fost pe proiecte de ordin social care sa mai atenueze din costul masurilor aplicate de alianta D.A., incepand cu 2005). Apoi ajustarea au facut-o prin punerea pe umerii celor multi si saraci si indatorarea imensa a tarii, precum si trecerea indirecta a datoriei private in sectorul public, suportata de toti cetatenii (deja saraciti). Incoerenta si inconsistenta masurilor luate au lungit criza economica (cresterea economica trebuia sa revina in 2010) si poate aceasta va avea loc in 2011, ne-au indepartat de adoptarea euro, au creat haos in viata politica, ne-au indepartat de intrarea in spatiul Schengen si ne-au izolat extern – demonstrand astfel falimentul regimului Basescu”, incheie fostul premier.

Exclusiv Scrisoarea de intentie cu FMI: Guvernul va apela la firme internationale de consultanta pentru a recruta noi manageri pentru companiile de stat

“Guvernul se va angaja sa apeleze la firme internationale din domeniul HR (resurse umane- n.red) pentru a recruta viitorii manageri ai unor companii de stat cu pierderi. Acest lucru va figura in scrisoarea de intentie pe care o vom semna cu Fondul Monetar”, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews. “Asta echivaleaza cu o revolutie in domeniul modului in care aceste functii erau acordate pana acum”, au mai spus sursele citate.

UPDATE FMI a confirmat in cadrul unei conferinte de presa informatiile HotNews. “Nu avem nicio restrictie cu privire la nationalitate. Poate sa fie asiatic, european… orice. Totul este sa fie o procedura transparenta”, au spus oficialii europeni.

Din discutiile cu FMI: Termocentralele si minele vor fi grupate in doua companii energetice

  • Antena3:

FMI: Preţurile la gaze, liberalizate în etape, până în 2013 şi 2015

Franks: Dacă proiectele UE nu sunt finalizate în 2011, România riscă să returneze 1,5 miliarde euro

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Se pare ca FMI ascunde un document mult mai dur pentru Romania, cu accent pe noi lovituri fatale ‘de reforma’ in domeniul sanatatii

  1. Sigur ca nu conteaza de unde vine manageru’, cu cat mai strain de meleagurile aste cu atat mai bine. Cu atat mai putin ii va pasa si cu atat mai mult va taia in cane vie urmarind, fireste, numai indicatorii de performanta, singurii pe care ii va putea intelege.
    Sa vie dara si mercenari experimentati de vreme ce slugile, oricat de obediente ar fi, pacatuiesc prin incompetenta si lipsa de experienta.

    Deci, e jale mare, baetzi…

  2. Se pregateste intens terenul pt venirea la putere a Internationalei Socialiste.
    Va fi raiul pe pamant, dar cu unele “mici” conditii…
    Cei de acum au creat conditiile optime pentru ca cei ce vor veni sa fie doriti mai mult.
    In TR, de exemplu – judet de culoare rosie – e numai lapte si miere. Toata lumea e multumita, in timp ce moare. Dar totul pare atat de frumos…
    Este adevarat, totusi, ca actuala putere (de 7 ani, de 4 etc.) a distrus tot, a desavarsit opera de distrugere si de pradare a tarii acesteia.
    Ce va veni, insa, dupa ei? Pffff – numai lapte si miere, asta e clar…
    Ne asteapta o alianta de stanga-dreapta, viitorul este luminos!
    Doamne, apara si pazeste!

    Ne-am trezit din hibernare
    Şi-am strigat cât am putut:
    Sus Cutare! Jos Cutare!
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Am dorit, cu mic, cu mare,
    Şi-am luptat, cum am ştiut,
    S-avem nouă guvernare,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Ca mai bine să ne fie,
    Ne-a crescut salariul brut,
    Dar trăim în săracie,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Ia corupţia amploare,
    Cum nicicând nu s-a văzut,
    Scoatem totul la vânzare,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Pentru-a câştiga o pâine,
    Mulţi o iau de la-nceput,
    Rătăcesc prin ţări străine,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Traversăm ani grei cu crize,
    Leul iar a decăzut,
    Cresc întruna taxe-accize,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Totul este ca-nainte,
    De belele n-am trecut,
    Se trag sforile, se minte,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Se urzesc pe-ascuns vendete,
    Cum nicicând nu s-a văzut,
    Ţara-i plină de vedete,
    Şi cu asta ce-am făcut?

    Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
    E sloganul cunoscut;
    Iarăşi am votat ca proştii,
    Şi cu asta ce-am făcut?

  3. si la ce ne incalzesc? / ne imbunatatesc viata /… aceste stiri?
    cu nimic. oricum asteptam sa murim ca prostii.
    nu se misca nimic de nici unde din zona oamenilor simpli sau a superbei ierarhii.

    deja e vorba de o catastrofa para-cosmica (vezi asa-zisul stat al Romaniei, cu un popor mereu obedient, mereu smecher – in general vorbind -, fara a tine seama de exceptii, tziganizat la propriu si la figurat, etc.)

    ceea ce regimul/ tirania basescu reuseste este pt. ca SE POATE cu un astfel de popor.

  4. @gaudentia:

    Draga dna, cine va obliga sa ne cititi daca gasiti materialele de pe site nefolositoare?!

    Si de unde pretentia anormala sa fie 24h/24, nonstop, adminul activ ca sa aprobe toate traznaile de comentarii?

    Ati pierdut o ora intreaga ca sa scrieti in nestire, nu mai putin de 8 comentarii, ca materialele nu folosesc la nimic si ca nu merita sa comentati la ele…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare