Cartea de munca electronica – Registrul general de evidenta a salariatilor: inca o etapa in constructia guvernarii electronice

11-05-2011 2 minute Sublinieri

După 30 iunie 2011, cărţile de muncă ale românilor vor fi păstrate exclusiv în arhive. Registrul general de evidenţă a salariaţilor rămâne singurul instrument de stocare a datelor legate de angajații din România. Guvernul a emis în ultima perioadă o serie de acte normative care să reglementeze modul în care se trece practic de la un sistem la altul. Astfel, printr-un ordin al ministrului muncii, s-a stabilit procedura prin care inspectoratele de muncă (ITM) certifică şi eliberează carnetele de muncă angajatorilor pentru ca aceştia să le păstreze în arhive. Până la 30 iunie, toate procedurile vor fi definitivate, astfel încât vechile cărţi de muncă nu vor mai exista decât în arhive.

Fără cozi la inspectoratele de muncă

Acum, singura bază de date despre angajaţii din România este registrul general de evidenţă a salariaţilor – REVISAL. Modul de întocmire şi completare a registrului a fost stabilit printr-o hotărâre de guvern, prin care s-au instituit şi amenzi contravenţionale ce pot ajunge până la 20.000 lei.

„Deși este un program care necesită destul de multe îmbunătăţiri, REVISAL are avantajele lui. Primul, şi cel mai evident, este legat de faptul că au dispărut cozile de la inspectoratele teritoriale de muncă“ (CARE COZI?! – N.N.), este de părere Iuliana Badea, director de vânzări la compania de recrutare Lugera & Makler.

Potrivit reglementărilor ­cuprinse în HG şi în noul cod al muncii, fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la inspectoratul teritorial de muncă un registru general de evidenţă a salariaţilor şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora. A fost instituită și obligativitatea de a completa registrul în ordinea angajării, prin înscrierea mai multor elemente. În primul rând, trebuie cuprinse elementele de identificare a tuturor salariaților: nume, prenume, cod numeric personal, cetăţenie şi ţara de provenienţă. Apoi se trec data angajării, funcţia/ocupaţia, tipul contractului individual de muncă, durata normală a timpului de muncă, salariul, sporurile şi cuantumul acestora, perioada şi cauzele de suspendare a contractului, data şi temeiul încetării contractului individual de muncă.

Dispare birocrația, se reduce munca la negru

Firma este obligată ca la angajarea fiecărui salariat să înregistreze datele în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză.

„Obligativitatea de a raporta contractele de muncă cu o zi înainte de începerea activităţii angajatului responsabilizează părţile susținând implicit reducerea fenomenului de muncă la negru“, a arătat Badea. Registrul se transmite la ITM în format electronic, fie prin completarea online a bazei de date existente pe portalul Inspecţiei Muncii, fie prin e-mail, pe bază de semnătură electronică, fie prin depunerea la sediul ITM în format electronic, însoțit de o adresă de înaintare semnată de angajator.

Evidența registrelor, respectiv a datelor cuprinse în acestea, transmise de angajatori la ITM, se ţine într-o bază de date organizată la nivelul Inspecţiei Muncii. Registrul se păstrează în formă electronică la sediul angajatorului. Astfel, prin introducerea acestui sistem se reduce birocraţia, dar specialiştii spun că programul va trebui îmbunătăţit pentru a nu apărea probleme în depistarea eventualelor nereguli în acte.

Dezavantajele REVISAL sunt strict legate de performanţele programului şi de instrumentele pe care acesta nu ţi le oferă în momentul de faţă. Datele încărcate de operator nu sunt ulterior afişate decât parţial, programul dă erori, nu există opţiunea de a lucra online, ci doar într-un fişier xml care se încarcă ulterior, nu există opţiunea de a exporta date sau de a genera rapoarte“, a mai arătat Badea.

Guvernul a stabilit şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile de înscriere a datelor în registru. Astfel de fapte vor fi sancţionate cu amenzi care pornesc de la 1.500 lei şi pot ajunge până la 20.000 lei pentru mai multe cazuri de neînregistrare a contractelor individuale de muncă anterior începerii activităţii salariaților.

N.n.:

O evidenta electronica a agnajatilor, ca si a asiguratilor la sanatate, este pur si simplu o cale deschisa abuzurilor de orice fel, fie si neintentionate. Daca o greseala a administratiei clasice era usor de reparat, avand acte doveditoare, evidenta electronica, daca e corecta, e, daca nu este corecta, NU MAI ESTE DELOC.

 

Reamintim ca Ungaria a incercat si ea sa mute cartile de munca in registru electronic insa s-a lasat pagubasa, datorita… ineficientei sisemului.

 


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Cartea de munca electronica – Registrul general de evidenta a salariatilor: inca o etapa in constructia guvernarii electronice

  1. Pentru a recupera datele de la ei este 50 de RON per salariat..

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SEMNATURA ELECTRONICA: se pregateste eliberarea certificatelor digitale pentru raportarile catre CNAS si declaratiile fiscale
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SUNTEM SINGURA TARA DIN EUROPA CARE A DECIS SA TRANSFERE IN BAZE DE DATE ELECTRONICE CARTILE DE MUNCA
  4. cum pot vizualiza cartea de munca electronica,datele mele unde am lucrat pana acum.
    ce program,sau ce sait destinat monitorizari publice individuale cu CNP?.

  5. @un om ady:

    Nu credem ca vor fi publice astfel de date, deoarece sunt personale.

  6. daca o firma face greseli in preluarea datelor de vechime ale mele in format electronic prin programul REVISAL cum pot sa le arat gresala?

  7. daca nu am acces la datele mele in format electronic,atunci greselile lor au efecte secundare la anii de munca dobanditi

  8. doar sa pot vizualiza!cat am muncit,si nimeni sa nu ma fure!

  9. Din cate stiu, ITM-ul este cel care centralizeaza toate datele transmise prin intermediul aplicatiei Revisal de catre angajatori. La ITM ar trebui sa faceti o solicitare scrisa pentru a va vizualiza dosarul electronic (in format print) si sa vedeti daca exista o posibilitate de a il accesa online, pe baza de user si parola.

    In cazul in care constatati neconcordante, ati putea dovedi prin intermediul contractelor de munca (care au data de incepere a lucrului) si a documentelor care atesta plata salariului (fluturasi, state, extrase de cont, etc).

  10. @admin
    -vreau ca sa ne putem vizualiza(monitoriza)prin CNP,fiecare om sa poata sa faca asta la nevoie,si nu e nici un secret cati ani am muncit eu.
    dar nu vreau sa fiu furat la putinu-l pe care il am !
    antelegi?

  11. Alexandru:
    in format print se poate cere…!
    dar inline nu !
    asta vreau sa scot in reliev.

  12. @un om ady:

    Pai da, asta e una din marile hibe ale sistemului informatizat, ca pana la urma, in caz de eroare, voita sau nu, ramai fara posibilitatea unui “recurs”.

  13. @admin:

    din greselile altora ajungem la tribunal sa ne cerem pensia !!!
    daca nu sun tem atenti.

  14. Buna ziua, eu sunt in Spania, iar aici totul este facut pe calculator. Nu exista carti de munca ci doar contracte de munca facute de catre angajator. Toate datele fiind introduse la INEM. Diferenta este ca, in momentul in care vreau sa verific ceva pe internet in legatura cu ¨cartea mea de munca¨, somaj…etc pot verifica.
    eu cred ca si la noi in tara cu un pic de efort si atentie se poate face.

  15. @georgiana:

    Trecerea cartilor de munca pe suport electronic, in primul rand, face parte din realizarea guvernarii electronice al carui “minunat” beneficiu va fi (printre multe altele), un control nemaivazut asupra oamenilor.

    In al doilea rand, asa cum am precizat si cum s-a pus deja problema la comentarii, existenta pe suport electronic e cale deschisa catre abuzuri.

  16. cum se procedeaza ,incazul ca vreau sa intrerup contractul cu angajatorul ,eu gasindu-mi alt loc de munca,mai bun ,si sunt inregistrat in format electronic la ITM!Mentionez ca am cartea de munca acasa!

  17. da,ar fi foarte bine daca ar face un sait pe care sa intri si sa-ti poti verifica toate datele referitoare la vechimea fiecariua in munca doar ca acest sait sa nu poata fi modificat de catre oricine,sa fie parolat in acest sens modificarile sa nu se poata face de oricine,ce e asa greu?

  18. @Diana:

    Pai… nu ca e greu, e IMPOSIBIL si UTOPIC.

  19. Am cartea de munca in sistemul vechi cu 9 ani vechime, in 1989 in timpul fostului regim mi s-a desfacut contractul de munca din cauza ca am fugit din tara, acum as dori sa adaug mai departe anii pentru a avea vechimea si anii de pensie, ce pot sa fac, si unde se poate aplica? Am domiciliul in Brasov

  20. @ Mihai:

    Nu v-ati adresat bine la noi, ne pare rau.

  21. care este adresa pentru a verifica cartea de munca in format electronic?

  22. @busuioc ioan:

    Acesta este doar un site de stiri si atitudini, nu este un site institutional…

  23. Dar cel mai grav lucru referitor la cartile de munca electronica este faptul ca reprezinta inca un pas spre dictatura lui Antihrist care va dori insemnarea tuturor cu 666 astfel ca nimeni sa nu poata vinde sau cumpara decat cel ce are pe frunte sau pe mana semnul antihristic.

  24. @Irina:

    Multi sunt pasii care se fac spre acea imparatie antihristica, poate nu acesta e cel mai relevant. Pe aceasta tema, pentru a nu rataci, recomandam reamintirea invataturii Bisericii: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/09/27/profetia-despre-antihrist-si-sfarsitul-lumii-a-sfantului-ipolit-episcopul-romei/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare