Inca o virala economica: PORTUGALIA AR INTRA IN DEFAULT MAINE. Tiriac ne prevesteste apocalipsa economica. SUA STA MAI PROST DECAT GRECIA LA DATORII

14-06-2011 3 minute Sublinieri

Randamentele pe marginea datoriilor suverane europene au sarit in aer acum pe fondul zvonurilor ca Portugalia va intra in “default” (incapacitate de plata) in cursul zilei de maine. Sursa zvonurilor referitoare la Portugalia este o firma numita High Frequency Economics.

Miliardarul Ion Țiriac, socotit cel mai bogat român, a făcut astăzi noi estimări despre economia lumii. Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați români, conform multor topuri chiar cel mai avut, a comentat astăzi afirmațiile recente ale profesorului american Nouriel Roubini, „profetul” crizei, care a spus că 2013 va fi un an foarte dificil pentru economie.

„Sper că nu are dreptate. Roubini a primit pe drept Primiul Nobel în trecut, dar pe următorul nu-l mai ia! Nu poți să evaluezi viitorul numai prin prisma trecutului”, a afirmat Ion Țiriac. Fostul manager, în prezent om de afaceri, a mai zis: „Dacă mi-ar fi zis acum trei luni despre ce este acum, i-aș fi spus că habar n-are! Dar situația stă astfel: Statele Unite o iau în jos, iar Grecia s-ar putea să ne facă pe toți cei din Europa… S-ar putea să ne dea pe toți peste cap!”. (…)

Presedintele american Barack Obama a avertizat marti ca o noua criza financiara globala ar putea izbucni in cazul in care Congresul SUA nu va majora nivelul maxim al datoriei publice, potrivit Reuters. In cadrul unui interviu acordat NBC, Obama a declarat ca ii crede pe liderii republicani care au spus ca vor sa evite o astfel de situatie si se asteapta la un acord pentru majorarea substantiala plafonului maxim al datoriei.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor. Cu toate acestea, tensiunile politice impiedica atingerea unui acord. In timp ce deemocratii pledeaza pentru ridicarea pragului, republicanii se folosesc de aceasta situatie pentru a-i forta pe democrati sa accepte mai multe taieri ale cheltuielilor publice.

Membrii republicani ai Congresului considera ca intrarea in incapacitate de plata pentru scurt timp este acceptabila, daca ar forta Casa Alba sa abordeze problema mai importanta a deficitului bugetar. Putini analisti de pe Wall Street considera ca se va ajunge in aceasta situatie. Fitch Ratings a avertizat ca ar putea retrograda ratingul “AAA” al Statelor Unite in categoria “default restrictionat“, daca guvernul nu isi va onora obligatiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august. Totusi, agentia are convingerea ca autoritatile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de indatorare a Statelor Unite, problema care risca in prezent sa blocheze finantele tarii.

Obligaţiile financiare ale Statelor Unite ajung la aproape 100.000 de miliarde de dolari, de circa şapte ori Produsul Intern Brut al ţării, dacă pe lângă datoria publică sunt incluse costurile unor programe sociale sau de sprijinire a economiei în perioada crizei. Statele Unite au avut anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Dacă sunt calculaţi toţi banii datoraţi pentru a acoperi costurile viitoare ale unor programe guvernamentale, SUA sunt într-o situaţie mai gravă decât Grecia sau alte state îndatorate excesiv, a afirmat Bill Gross, directorul general al fondului de investiţii Pimco, potrivit postului de televiziune american CNBC. Pimco are active de 1.200 de miliarde de dolari şi operează cel mai mare fond cu plasamente în obligaţiuni din lume.

O mare parte a atenţiei opiniei publice din Statele Unite este concentrată asupra datoriei publice, de 14.300 de miliarde de dolari, însă aceasta nu include fonduri de aproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prin programele Medicare, Medicaid sau cel de securitate socială. Statul este, de asemenea, prins şi în capcana altor datorii, precum programul de susţinere a sistemului financiar din cauza crizei din 2008-2009, arată date guvernamentale. Adunate, acestea totalizează aproape 100.000 de miliarde de dolari, a afirmat Gross, şi pun SUA într-o poziţie fiscală deloc de invidiat. “O presupunere că le-am putea reduce pe o perioadă de un an sau doi nu este realistă. Avem o problemă şi trebuie să începem să o rezolvăm rapid”, a spus şeful Pimco într-un interviu.

Afirmaţiile lui Gross vin în contextul unor ştiri că băncile americane vor folosi mai puţin titlurile de Trezorerie drept garanţii pentru diverse tranzacţii, inclusiv cele cu derivate. O astfel de decizie ar putea avea loc în august, în contexul dezbaterilor din Congresul SUA privind creşterea plafonului de îndatorare, potrivit şefilor unor instituţii financiare, citate de Financial Times. Decizia reflectă temerile tot mai mari din partea comunităţii financiare referitoare la cpacitatea SUA de a găsi o soluţie la problema datoriilor şi a deficitului.

“Ne-am întrebat întotdeauna cine va cumpăra titluri de Trezorerie după ce Rezerva Federală încheie în iunie programul de 600 de miliarde de dolari destinat achiziţiei de active. Cu siguranţă nu va fi Pimco şi probabil nici alt fond global de obligaţiuni”, a spus Gross. El a confirmat informaţiile apărute vineri în presă privind creşterea de la 4% la 5% a ponderii instrumentelor financiare emise de Trezorerie în portofoliul Pimco, însă a adăugat că este puţin interesat de obligaţiunile Statelor Unite din cauza randamentelor scăzute oferite în pofida situaţiei financiare grave.

“De ce nu ar cumpăra un investitor obligaţiuni emise de Canada sau Australia, cu situaţie financiară mai bună şi dobânzi mai mari cu 1-3 puncte procentuale. Pur şi simplu nu are sens“, a afirmat Gross. Dacă Grecia se va prăbuşi, investitorii vor prefera obligaţiunile Germaniei şi nu cele ale SUA ca plasamente sigure, consideră şeful Pimco. Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maximă a îndatorării, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Inca o virala economica: PORTUGALIA AR INTRA IN DEFAULT MAINE. Tiriac ne prevesteste apocalipsa economica. SUA STA MAI PROST DECAT GRECIA LA DATORII

  1. Un viral şi mai bun: http://www.money.ro/revolutie-in-china-_996466.html, dacă au îndrăznit să spună că sua e în faliment.
    Nu ştiu de ce , dar se cam precipită mai marii planetei..

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » A inceput revolutia in China? LUPTA DE CLASA INTRE… MARILE PUTERI SE ASCUTE…
  3. ”Analistii economici” isi cer scuze pentru zvonul cu privire la Portugalia…
    WHOOPS: Analyst Says Sorry For Saying Portugal Was Going To Default, And Ruining Everyone’s Morning

    Read more: http://www.businessinsider.com/high-frequency-economics-apology-portugal-2011-6#ixzz1PKtA9bxx

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) Greva generala din Grecia. Protestele din fata Parlamentului (Atenta) au devenit violente/ SUA – SINGURA SOLUTIE PENTRU EVITAREA COLAPSULUI, MAI MULTE IMPRUMUTURI
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “PREVIZIUNILE” FMI: SUA ESTE BINE, PERICOLUL VINE DE LA MICILE TARI DIN PERIFERIA ZONEI EURO/ Despre minciuna ”revolutiei creditelor” facuta de BNR si cum joaca banca nationala in favoarea multinationalelor!
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) FALIMENT IN SUA: statul Minnesota a intrat in shut down
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PORTUGALIA LA GUNOI: a primit rangul ”junk” de la agentia de rating Moody’s
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare