Mortalitate de 40% a albinelor in Europa

22-06-2011 1 minut Sublinieri

Reducerea drastică a numărului de colonii de albine producătoare de miere, în condiţiile globalizării, folosirii neraţionale a pesticidelor şi ale schimbărilor climatice, precum şi impactul economic al fenomenului au fost examinate la primul simpozion internaţional apicol româno-francez, organizat miercuri la Facultatea de Agronomie din Bucureşti.

‘Colocviul ştiinţific apicol româno-francez ‘Flora meliferă şi declinul albinelor’ extinde colaborarea noastră ştiinţifică de până acum cu L’Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) din Franţa prin abordarea unei teme de actualitate pentru economia celor două ţări, nu numai pentru apicultori, şi anume declinul continuu al numărului de colonii de albine’, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) Bucureşti.

Cristina Mateescu a arătat că, în România pierderile sunt mai reduse, dar în Europa Occidentală mortalitatea anuală a ajuns la 30% şi chiar 40%, în lista lungă şi încă incompletă a cauzelor, figurând folosirea neraţională a pesticidelor, schimbările climatice şi comerţul globalizat, scrie Agerpres.

În SUA, una dintre cauze este apariţia gândacului mic de stup, care a decimat coloniile de albine, iar în Franţa există acum un predator – o viespe asiatică, ajunsă în Europa şi care produce mari pagube apicultorilor. Apoi, nu trebuie să incriminăm doar agricultura intensivă, respectiv insecticidele, ierbicidele şi pesticidele, ci să avem în vedere şi greşelile sau excesele apicultorului, dar acestea nu pot explica în întregime amploarea fenomenului’, a subliniat directorul general al ICDA Bucureşti.

Cercetătorul român a mai spus că apicultorii trebuie să evite zonele unde se practică agricultura intensivă şi ‘unde totul se deşertifică din cauza ierbicidelor în exces, acestea ajungând veritabile deşerturi verzi’. De asemenea, culturile de organisme modificate genetice (OMG) pot atenta, în timp, la sănătatea albinelor.

Simpozionul româno-francez ‘Flora meliferă şi declinul albinelor’ a fost organizat de către ICDA Bucureşti, INRA Franţa, în colaborare cu Facultatea de Agronomie din Bucureşti, având sprijinul financiar al Ministerului Învăţământului şi Cercetării din Franţa, Ambasada Franţei în România, Ministerul Agriculturii din Franţa şi Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare din România.


Categorii

1. DIVERSE, Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Mortalitate de 40% a albinelor in Europa

  1. “nu trebuie să incriminăm doar agricultura intensivă, respectiv insecticidele, ierbicidele şi pesticidele, ci să avem în vedere şi greşelile sau excesele apicultorului, dar acestea nu pot explica în întregime amploarea fenomenului”
    Apăi clar că nu este numai agricultura modernă de vină. Mă mir puţin că nu au luat în studiu şi discuţie şi, sau mai ales, aerosolii proveniţi din chemtrails. Aproape că nu mai este zi de la Dumnezeu acum, fără să vezi pe cer măcar câteva urme de chimicale în România. Tare mi-e, că au început să disperseze astfel şi substanţe psihotrope sau asemenea, care în legătură cu TV-ul ar putea determina acţiuni sau reacţiuni nefolositoare în mase.
    Dar şi o veste bună ref la albine: se pare că deja a intrat în acţiune un antidot, adică Dumnezeu lucrează- albinele au început să roiască mult mai devreme anul acesta. Este un dezavantaj pe termen scurt, pt că scade producţia, dar pe termen lung este avantajos, compensând numărul albinelor care mor, 30-40% fiind ceva aproape de dezastru.
    Desigur, soluţia, cel puţin una momentană, ar fi să nu mai călătorim cu avionul, dar pt noi, time is money, aşa că banul nu ne lasă să facem aceasta! Deşi personal am încercat, şi, evident unde există autostradă şi când călătoresc măcar 2 persoane împreună, soluţia pare viabilă!

  2. Am fost martor la un fenomen din acesta in Belgia, in 2009, doar ca erau rude de ale albinelor, si am atras atentia primariei de acolo dar n-am primit raspuns..

    info@herentals.be

    My dearest,

    I’ve these days many bumblebees dying or already dead (my observation field was at the trees near by Colruyt). I don’t know why but a good supposition would be the high temperature, and consequently, the dehydration (a possible solution to put more water directly at the tree’s roots). May you also biochemically check some samples of bumblebees and leaves from these trees, please? The observation density is about 10-15 dead bumblebees per 20 linear meters, a pretty high score…

    Respectfully,

    MSEE Emil Toma

  3. Pingback: DE CE MOR ALBINELE?
  4. Pingback: CRIZA ALBINELOR (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare