DE CE MOR ALBINELE?

13-08-2011 1 minut Sublinieri

 

V-aţi gândit vreodată cum ar fi să plecaţi de acasă şi să nu mai ştiţi să vă întoarceţi? Nu e o glumă, a devenit ceva obişnuit la albine, care şi-au pierdut radarul.

Albine ameţite, dezorientate, care îşi pierd echilibrul, tremură sau sunt incapabile să zboare. Roiuri agresive care atacă oameni şi animale – un experiment scăpat de sub control al unor cercetători brazilieni –, punându-le în pericol viaţa. Nu este o imagine dintr-un film de groază al lui Alfred Hitchcock, ci o realitate a zilelor noastre. Iar cercetătorii nu reuşesc să le desluşească secretul în niciun fel.

Un lucru e clar totuşi, albinele îşi văd în continuare de treabă, numai că nu se mai întorc la stup. Uită să revină acasă sau, mai bine zis, nu mai ştiu cum să o facă. Practic, îşi pierd simţul orientării, radarul propriu – semn că le-a fost afectat sistemul nervos.

Declinul sau mortalitatea albinelor – cum le place oamenilor de ştiinţă să numească fenomenul – este o problemă care dă bătăi de cap apicultorilor, mai ales în ultimii ani. În Franţa, de exemplu, mortalitatea albinelor a crescut foarte mult începând cu anul 2000, fiind pierdută circa o treime din populaţie, susţine Yves Le Conte, director de cercetare în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Agronomică Avignon (INRA). Pierderi importante au fost înregistrate şi în SUA, China sau Spania.

Dincolo de faptul în sine, ceea ce îngrijorează sunt urmările acestui proces, atât de ordin economic, cât şi social. Nu de alta, dar albinele asigură polenizarea – creşte producţia cu 30% – a circa o treime din culturile agricole la nivel mondial, dar şi echilibrul ecosistemelor plantelor. Iar orice dereglare intervenită pe acest lanţ poate avea urmări dezastruoase. Am muri de foame fără polenizatori, afirmă specialistul francez.

Care este cauza mortalităţilor? Nu există un factor unic, ci mai degrabă o  combinaţie între mai mulţi factori care afectează albinele, spune Le Conte. În viaţa de zi cu zi vorbim de  o mulţime de lucruri, mergând de la radiaţiile produse de un simplu telefon, până la tot felul de boli, viruşi sau chiar pesticide – ale căror urme au fost descoperite chiar în stup –, după cum susţin specialiştii.

Nu în ultimul rând, stresul cotidian reprezentat de intervenţia omului asupra mediului înconjurător, dar şi schimbările climatice îşi spun cuvântul. Puţini ştiu că, dacă este secetă, albinele resimt lipsa nectarului şi a polenului sau că, în caz de ploaie, nu pot ieşi la cules. Iar în atari condiţii, apicultorii trebuie să-şi programeze din timp ieşirile în câmp.

Mai mult, trebuie să cunoască şi care este perioada de înflorire a culturilor agricole, mai ales că, în ultima vreme, aceasta s-a redus foarte mult. Nu mai vorbim de faptul că fermierii devin tot mai interesaţi de soiuri noi cu performanţe superioare, inclusiv plante modificate genetic (OMG), fără să ia în calcul consecinţele asupra mediului înconjurător.

La floarea-soarelui, de exemplu, tot mai mulţi apelează la hibrizi cu un procent ridicat de autofertilizare, care poate ajunge în unele cazuri chiar şi până la 95%. Iar în astfel de cazuri, rolul albinei dispare. Teoretic, pentru că nu se poate face abstracţie de faptul că rolul albinelor este esenţial pentru polenizare.

Şi vorbim de o paletă largă: de la culturi agricole, până la legume sau fructe – rapiţă, floarea-soarelui, pepeni, citrice, mere, roşii sau nuci de cocos.

Dincolo de paradoxuri – mortalitate mai mică în oraş decât pe câmpuri –, soluţia salvatoare ar putea fi apicultura ecologică sau renunţarea la practicile intensive cu efect dăunător asupra mediului înconjurător.

Altfel, dacă albinele dispar de pe faţa Pământului – conform unei declaraţii şocante a lui Albert Einstein –, „omul mai are doar patru ani de existenţă“. Puţin probabil să se întâmple. Mai degrabă vom plăti tot mai mult pentru miere şi alimente.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Ecologism/ Mitologia schimbarilor climatice, apocalipsa incalzirii globale, Organisme modificate genetic (OMG)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “DE CE MOR ALBINELE?

  1. Pingback: CRIZA ALBINELOR si foametea (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Am intrebat nu sint atit de experimentat am si eu 3 stupi si acum ,azi am costatat ca a murit 1 avea nincare si am gasit albinele moarte pe rame de ce???

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare