BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriei publice din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII. Urmeaza de fapt sa nu mai avem bani sa ne incalzim la iarna si sa murim cu zile in spitale

31-07-2011 10 minute Sublinieri

Trairam indeajuns incat sa o vedem si pe asta: in timp ce criza datoriilor publice impinge SUA catre prapastia crizei economice fara intoarcere, fie ca se ajunge sau nu (ultimele stiri arata insa ca se preconizeaza un compromis intre democrati si republicani) la un acord cu privire la ridicarea plafonului indatorarii publice, lucru care antreneaza, inevitabil, prabusirea unui alt gigant economic, China, noi, adica Romania, suntem cam singurii de pe acest glob care beneficiem de felicitarile “troicii” FMI-BM-UE.

Care va sa zica am fi “salvati”, conform oficialilor BM, am avea o perspectiva pozitiva de crestere economica (chiar daca in marja de eroare statistica) conform FMI si, dupa presedintele Traian Basescu, “o ducem mai bine ca altii” (ca somalezii, cumva?).

Ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Dar mai degraba suna a bataie de joc. Intr-o tara unde oficialii stau si se uita ca prostii cum le pleaca medicii cei mai competenti din tara, unde salariile si veniturile sunt, istoric si statistic, cele mai mici din UE, in unica tara unde s-au taiat brutal veniturile si pensiile, in aceeasi tara acum se vine cu gogorita ca o ducem bine si avem tot viitorul in fata. Asa ca ce ne mai plangem? Nu doar ca nu suntem in aceeasi situatie ca grecii, dar mai avem putin si o sa ajungem sa ii compatimim si pe americani, nu?

Evident, nimeni nu vede si nu pune la indoiala lucratura cusuta cu ata alba a acordurilor puterii actuale cu FMI-BM-UE. Acorduri care inseamna imprumuturi (a caror scadenta va veni in curand) contra masuri malthusiene (poreclite de austeritate, sau de modernizare, sau de eficientizare) care nu au alt sens decat demantelarea unei ordini institutionale care abia ce se asezase pentru a pregati terenul pentru o noua ordine institutionala. Care va fi cel putin la fel de costisitoare ca si cea de acum insa mult mai informatizata, constrangatoare si excluziva social.

Si cum erau sa vina chiar patronii acestor acorduri (respectiv actuala putere, FMI-BM-UE) si sa spuna altceva decat ca ce au lucrat in cardasie asupra Romaniei este un succes? Si, evident, mai e o ratiune pentru aceste amabilitati discursive: se apropie alegerile si trebuie sa se dea drumul la ceva robinet de pomeni electorale, dupa cum suna deja promisiunile guvernului.

Ce putea spune altceva FMI decat a spus Argentinei inainte sa aiba loc prabusirea tarii latine in haos stradal? Batai pe umar si incurajari de doctori care tocmai ce au ispravit prima transa de injectii experimentale pe bolnavul-cobai, daca e sa folosim metaforele de care se folosesc acesti euro-globocrati in discursurile lor.

  • Money.ro:

Băsescu, la întâlnirea cu delegaţia comună FMI-BM-CE, la Cotroceni: “O ducem mai bine ca alţii”

În debutul întâlnirii cu delegaţia comună FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, şeful statului a s-a arătat optimist de direcţia pe care se îndreaptă România. “O ducem mai bine ca alţii. Vă mulţumim pentru evaluarea pe care aţi făcut-o. România a trecut prin câteva luni grele. Vom ţine cont de ceea ce ne-aţi spus, ca progresele pe viitor să fie continuate”, a spus Traian Băsescu.

La rândul său, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a lăudat colaborarea cu preşedintele Băsescu. “Cooperarea cu dvs. a fost excelentă, ca de obicei. Ne bucurăm că România este una din ţările din Europa care a reuşit să facă faţă crizei”, a spus Franks.

Mai mult, spune Franks, România a făcut progrese faţă de 2009. “Dorinţa de a face progrese este evidentă. România a făcut progrese economice remarcabile faţă de anul 2009. Atunci aveaţi una dintre cele mai slabe economii din lume, iar acum vă situaţi într-o poziţie mult mai bună decât alte ţări din UE, a adăugat şeful delegaţiei FMI.

În ciuda optimismului exprimat de delegaţia FMI, Băsescu a semnalat existenţa unor “probleme” şi a acuzat clasa politică de populism. “Sper ca eforturile Guvernului să continue. Avem însă şi probleme. În ultimele zile, am remarcat un fel de populism din partea unor partide politice. Vreau să le transmit că trebuie să facem un compromis la fel cum am făcut şi în 2008 şi 2009”, a încheiat Băsescu. (…)

Alta prioritate – sistemul de sanatate. Faptul ca au fost inchise cateva spitale nu inseamna reforma.

Sanatatea va primi 300 de milioane, in mod deosebit pentru a acoperi arieratele, si mai pot beneficia si de alte fonduri, numai cu conditia indeplinirii unor pasi. Exact acelasi comportament pe care il avea Romania cu FMI, care primea o transa la fiecare trei luni daca indeplinea conditiile, asa va actiona si Guvernul cu sistemul de sanatate;

Sistemul de sanatate este intr-adevar subfinantat, din cauza contributiei mici la fondul de asigurari sociale, dar si a numarului de contributori in raport cu numarul de utilizatori. Dar asta nu inseamna ca acceptam ideea lipsei de masuratori in sanatate.

După vizita Fondului şi declaraţiile lui Băsescu rămânem cu o reţetă simplă : România este o ţară cu mână de lucru ieftină, a cărei dezvoltare se va face prin exporturile multinaţionalelor.

Băsescu spune că măsurile Guvernului au dus la o creştere economică mică. Nimic mai greşit. Măsurile de austeritate au avut rostul de a menţine competitivitatea sectorului de exporturi şi a capitalului străin în timp ce consumul intern a fost sacrificat. Măsurile guvernului au întârziat o creştere economică în toată economia pentru a favoriza sectorul de export menţinând salariile la un nivel scăzut.

Hapurile pe care FMI-ul le-a pregătit României pentru a menţine acest sistem de producţie sunt :

1. Reducerea subvenţiilor pentru căldură.

2. Un sistem de sugrumare a sistemului de sănătate de stat.

3. Scăderea deficitului la 2.5%- faţă de 3% iniţial.

Eliminarea subvenţiilor la căldură va însemna că Băsescu va defila la 1 Decembrie cu frica de a nu ajunge ca împuşcatul.

Vestea tragică este că se pregăteşte falimentarea sistemului de sănătate printr-un sistem în care statul nu va mai acoperi cheltuielile decât în măsura îndeplinirii de către spitale a unor condiţionalităţi. Într-un mod iresponsabil, criminal chiar, Cseke Attila ar fi în stare să lase spitalele fără finanţare doar pentru că nu au îndeplinit obiectivele de reducere de cheltuieli. Problema arieratelor şi a costurilor cu medicamentele este cunoscută de ani de zile şi nerezolvată de actualul Guvern. O taxă ce urma să fie aplicată distribuitorilor de medicamente nu a putut fi introdusă pentru simplul motiv că guvernul actual este incompetent. Acum, când reforme graduale şi un control al cheltuielilor au dat greş, FMI a sugerat ca statul să mai dea bani pentru sănătate doar în măsura în care se fac reducerile de cheltuleli aşteptate de ani buni. O reţetă riscantă, care ar putea aduce sistemul public de sănătate în colaps, fiind clare atât iresponsabilitatea cât şi incompetenţa celor care îl gestionează de ani buni.

Pentru România, limitarea deficitului când relansarea economică este modestă este o măsură prin care autorităţile de la Bucureşti îşi recunosc propriile limite în a avea o politică industrială proprie, a sprijini cumva capitalul autohton sau relansarea consumului intern. Poveştile cu criteriile de la Maastricht de deficit sunt rizibile : zona euro are nevoie de România cum are un om bolnav de un taraf.

Mesajul lui Băsescu şi al FMI este clar: pentru ca România să rămână competitivă, la iarnă veţi da toţi banii pe căldură, s-ar putea să găsiţi spitalele de stat închise, şi să nu vă aşteptaţi la scăderea TVA sau revenirea salariilor la nivelurile de dinainte de tăiere, pentru că deficitul rămâne la 2.5%. (…)

Europarlamentarul PDL Cristian Preda şi-a exprimat dezamăgirea că autorităţile române nu iau nicio măsură pentru a stopa exodul medicilor. “Sunt absolut şocat cum stăm şi ne uităm ca proştii, sunt mâniat cum ne uităm ca proştii cum ne pleacă cu zecile, cu sutele, medicii din ţară. Sunt oraşe întregi în Alsacia – am chiar prieteni care au mers în oraşe de 14.000-15.000 de locuitori – sunt deja 14-15 medici români – un medic român la 1000 de francezi”, şi-a exprimat nemulţumirea Preda faţă de sistemul de sănătate, vineri seară, într-o emisiune TV.

În plus, europarlamentarul a criticat şi sistemul de educaţie, în ceea ce priveşte mediul universitar, precizând că diferenţa dintre salariul pentru tinerii asistenţi sau lectori şi salariile de profesori este “enormă”. “Pentru a avea un personal de bună calitate în învăţământul universitar, ca şi în cel şcolar şi liceal, e nevoie de salarii decente”, a spus el.

  • Capital:

Oficial al Băncii Mondiale la întâlnirea cu Boc: “Acum România pare a fi salvată”

România pare să fie salvată în urma celor doi ani de sacrificii din timpul crizei financiare, iar acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE) a fost unul foarte reuşit, a declarat, duminică, la începutul întâlnirii cu premierul Emil Boc, Peter Harrold, directorul de ţară pentru România al BM.

Suntem încântaţi să constatăm că, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale acordului, primele semne ale reluării creşterii economice de pe o poziţie fiscală mult mai solidă şi una externă mult mai solidă. Programul pe care l-aţi întreprins în mod curajos cu cele trei instituţii internaţionale a fost unul foarte reuşit în această privinţă. (…) Nu aţi ratat ocazia să rezolvaţi câteva din provocările fundamentale ale economiei. Asta nu înseamnă că aţi încheiat, în niciun caz, aşa că vom continua să lucrăm alături de dumneavoastră pe aceste chestiuni astfel încât să faceţi paşi înainte pe o cale de creştere diferită de cea anterioară. Dumneavoastră aţi admis că aceea nu a fost una sustenabilă şi acum vă orientaţi către cheltuieli sustenabile“, a spus Peter Harrold.

Reprezentantul Băncii Mondiale a subliniat că în ultimii doi ani au trebuit să se facă “sacrificii mari pentru a salva statul român, pentru a salva România“.

Acum România pare a fi salvată şi sperăm că vom face paşi înainte cu politici şi iniţiative pentru a stimula creşterea economică, crearea locurilor de muncă. În acest scop, trebuie să fim siguri că cheltuielile publice sunt cât mai eficiente şi cred că pe asta trebuie să ne concentrăm pe viitor. Când boardul FMI a discutat ultima dată programul s-a spus că este cel mai reuşit acord pe care instituţiile internaţionale l-au avut cu România. Au fost şi programe în anii ’90 şi în deceniul trecut, dar de fiecare dată au fost întrerupte“, a adăugat Peter Harrold.

La rândul său, premierul Emil Boc a arătat că programul cu FMI, CE şi BM se dovedeşte a fi unul “eficient şi de succes”.

România a ieşit din recesiune şi sperăm să avem un al treilea trimestru consecutiv de creştere economică. În 2011 estimăm o creştere de 1,5%, iar în 2012 una de 3,5%-4%. Expertiza dumneavoastră a fost de mare ajutor şi este folositoare şi în viitor. Această perioadă de criză se dovedeşte a fi cea mai bună oportunitate pentru România pentru a declanşa un proces de reformă în sistemul de sănătate, salarizarea în sectorul public, pensii, educaţie, justiţie. Aşteptăm ca anul viitor şi oamenii să resimtă în buzunarele lor rezultatele reformelor, după doi ani de măsuri dure. În tot acest timp, am avut o colaborare bună şi sperăm să o continuăm pe viitor. Cheia este să continuăm reformele“, a completat Boc.

Premierul a reiterat că Guvernul este decis să continue reformele şi să nu facă niciun compromis anul viitor, chiar dacă este unul electoral.

Aşa cum am spus şi la întâlnirea cu FMI, Guvernul este hotărât să nu facă niciun pas înapoi, niciun compromis. Chiar dacă vom avea un an electoral în 2012, Guvernul este hotărât să rămână în interiorul unui deficit de 3%, ceea ce este foarte dificil, dar este singura soluţie pentru a menţine stabilitatea macroeconomică. Acum România este mai bine pregătită decât în 2008, în caz că vom avea un nou val al crize“, a spus şeful Guvernului.

Întâlnirea cu reprezentantul BM survine după ce în cursul zilei de sâmbătă, şeful Guvernului a avut o întrevedere cu delegaţia FMI, CE şi Băncii Mondiale, aflată în ţara noastră. Cu acel prilej, primul ministru a afirmat că investiţiile şi locurile de muncă reprezintă principala preocupare a Guvernului pentru a susţine creşterea economică.

Misiunea comună de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în România din 20 iulie pentru a analiza proiecţiile de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pe 2011, parametrii generali ai bugetului de stat pe 2012, situaţia arieratelor companiilor de stat şi nivelul de absorbţie a fondurilor europene. Misiunea de evaluare a reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale în România, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv care a demarat în acest an la finele lunii martie, se încheie luni 1 august.

“Chinezii nu au nicio șansă să-și recupereze banii de la americani!”

China, țara care a împrumutat cel mai mult Statele Unite ale Americii, este extrem de îngrijorată pentru că nu s-a ajuns la o înțelegere în Congres cu privire la plafonul datoriei publice. Chinezii spun că acest lucru amenință întreaga economie mondială.

Peter Schiff, CEO al companiei de investiții Euro Pacific Capital, crede că asiaticii au toate motivele să se teamă.

Problema Chinei este că nu este nicio șansă ca SUA să plătească banii pe care chinezii i-au împrumutat. Asta nu se va întâmpla! Cu atât mai mult cu cât cresc ratele dobânzilor“, susține Schiff. Cu toate acestea, el crede împrumuturile din China vor mai continua.

Noi contăm pe faptul că dacă nu mai putem să ne împrumutăm, nu putem plăti banii pe care deja i-am luat. Asta înseamnă că dacă țări cum ar fi China decid că nu ne mai împrumută, atunci nu le dăm înapoi banii pe care ni i-au împrumutat“, explică CEO-ul  Euro Pacific Capital.

Vezi intervenția lui Peter Schiff în secțiunea Capital TV.

Criza în SUA: Americanii au început să își vândă orașele

O localitate din Dakota de Sud este scoasă la vânzare, iar prețul nu este unul incredibil. Orașul Scenic, cu o suprafață de 46 de acri, aproximativ un km pătrat, din care aproximativ un sfert în oraș, iar cea mai mare parte în suburbii, nu are decât câteva clădiri care arată ca în filmele western.

Prețul cerut pe orașul Scenic este de 799.000 de dolari, anunță CNN, citând un reprezentant al firmei Coldwell Banker. Conform sursei citate, în localitatea scoasă la vânzare se găsesc un salon, o sală de dans, un muzeu, două magazine, un depozit, două închisori și alte câteva clădiri separate. Orașul este deținut de familia Twilei Merril. În prezent, doar câteva rude ale Twilei Merril mai locuiesc în localitate. Conform reprezentantului Coldwell, proprietara Scenic s-a decis să vândă orașul după ce a fost diagnosticată cu cancer.

Este un loc interesant și plin de istorie. Nu are nevoie decât de câțiva locuitori cu inițiativă și puțină ingeniozitate“, a mai spus reprezentantul firmei.

Dinu Patriciu: Euro va muri. Trecerea la euro a fost greşeala fatală a Greciei

Dinu Patriciu consideră că moneda europeană “va muri”, iar BNR face o mare greşeală că îşi păstrează ţinta de adoptare a euro, în timp ce alte ţări nu se grăbesc. Totodată, el a spus, în emisiunea lui Stelian Tănăse, de la Realitatea TV, că adoptarea euro o fost greşeala Greciei.

Euro va muri. Nu ştiu cât mai are de trăit, depinde de sumele pompate din banii contribuabililor, până când aceştia se vor plictisi în tot felul de ajutorări falimentare“, a spus al doilea cel mai bogat roman, conform Top 300 Capital.
Potrivit lui Patriciu, BNR face o foarte mare greşeală stabilind ca ţintă adoptarea euro.

Adoptarea monedei unice nu numai că a fost o măsură prematură, a fost abuzivă, inutilă şi nocivă. După introducerea monedei euro s-a produs un decalaj de competitivitate între nordul şi sudul continentului“, a mai spus omul de afaceri.

El şi-a argumentat declaraţia precizând că nu se pot pune culturi diferite sub aceeaşi umbrelă monetară, iar din această diferenţă de competitivitate pornită de la diferenţe de tradiţii şi de cultură, niciodată un grec, un român, un italian sau un spaniol nu va avea aceeaşi productivitate ca şi un neamţ.

Întrebat de moderatorul emisiunii care a fost cea mai mare greşeală a Greciei, Patriciu a susţinut că greşeala fatală a Greciei a fost tocmai adoptarea euro.
Grecia nu va fi salvată nici în 300 de ani, nu în 30 de ani. Greşeala fatală a Greciei a fost adoptarea euro, pentru că este o unitate de măsură falsă faţă de modul ei de a produce. Când citesc despre situaţia din Grecia văd situaţia din România de azi, pentru că exact de aceleaşi racile suferim şi noi“.

In timp ce oamenii politici se bat pentru a stabili pe cine va pica povara vinovatiei, atunci cand economia Americii se va prabusi, analistul Gerald Celente este convins ca elita politica nu va recunoaste solutiile simple la problema deficitului.

“Tara da faliment, uitati-va la cifre. Cifrele nu mint, politicienii da”, a declarat Celente. In continuare, dolarul va intra intr-o perioada de devalorizare, a mai spus analistul american, amintind ca pretul la aur a crescut deja cu 115 dolari pe uncie, numai in ultima luna. In toate discutiile despre reducerea deficitului, nu s-a vorbit nici macar odata despre masurile evidente, asa cum ar fi reducerea bugetului destinat armatei sau taierea ajutorului extern, cheltuieli de 57 de miliarde de dolari in fiecare an.“De ce nu se ia nimeni de companii care castiga miliarde de dolari in fiecare an, dar care nu platesc taxe? Nu avem o forma de guvernare reprezentativa, ci ne-am ales cu un guvern pentru cei puternici si foarte bogati. Intrebarea la care ei cauta raspuns este cum sa isi pastreze beneficiile“, a mai declarat analistul american. Printre predictiile lui Gerald Celente, citat deseori in The New York Times, Washington Post, The Wall Street Journal sau Financial Times, se numara previziunile despre recesiune, facute inca din 2004.

(…) La final voi spune că, în ciuda faptului că plăcile tectonice ale construcției financiare au început să se miște, cutremurul devastator încă poate fi evitat. Pozițiile diametral opuse din politica americană au legătură numai cu alegerile de anul viitor și nu cu vreun plan de salvare. Însă, toată această nebunie poate schimba întreaga lume. Suntem într-un moment în care dezastrul poate fi evitat însă, chiar și așa pentru a se evita un deznodământ tragic vor trebui demarate reforme radicale. Personal cred că nimeni nu are curajul să inițieze asemenea reforme, mai ales în condițiile în care întreaga comunitate de business a devenit irațională.

Paul Krugman este celebru pentru comiterea acestei erori în mod repetat. Pentru keynesieni, dezastrele naturale, atentatele teroriste sau războiul (alături de toate intervențiile agresive ale guvernului) sunt bune la ceva: ele stimulează cererea agregată (pentru reconstrucție), generează locuri de muncă, reduc șomajul – în fond, cresc bunăstarea. Ridicol. După cum spunea Bastiat la 1850, se pierde din vedere tot ce ar fi realizat economia în absența dezastrelor naturale, atentatelor, războiului, intervențiilor statului.

Legaturi:


Categorii

Adoptarea Euro, America, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Tradatori si lichele, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriei publice din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII. Urmeaza de fapt sa nu mai avem bani sa ne incalzim la iarna si sa murim cu zile in spitale

  1. Ce poza! Ce postura! Ce bine surprinde starea de spirit a indivizilor. Mimica lui Basescu si postura arata raportul de subordonare al acestuia fata de cei cu care da mina. Ala cu care da mina are o alura de parca el ar fi presedintele si Basescu un invitat, un subordonat.

  2. Foarte bună observaţia doamnei petra. Puţini sunt conştienţi despre cât de importante sunt aceste aspecte, studiate inclusv la facultăţile de drept din ţară, la disciplina facultativă Uzanţe diplomatice sau Reguli de protocol, etichetă şi ceremonial. În cazul de faţă, membrii comisiei FMI, trebuiau să treacă în drum spre locurile unde ar fi fost aşezaţi, pe rând, prin faţa preşedintelui pentru a-l saluta (asta prezumând că Preşedintele dă mâna cu toţi!!). Câteva precizări teoretice pentru cei care refuză să înţeleagă importanţa capitală în raport de politică externă, a acestor noţiuni sau pentru cei interesaţi: http://facultate.regielive.ro/proiecte/comunicare/protocol_si_ceremonial_diplomatic-10277.html

    Doamne, ajută!

  3. Utzu,
    foarte buna precizarea! Multi vad, putini cunosc. Sau recunosc starea de sclavie a celor ce ne reprezinta. Iar daca cei pe care i-am ales sunt sclavii altora, ce suntem noi, restul poporului? Neplacuta postura.

    Nu stiu daca Basescu s-a conformat constient acelor reguli insa stiind raporturile existente intre el si ceilalti, s-a purtat ca atare.

  4. dati-mi voie sa cred ca Base` nu da nici un ban pe toate aceste uzante -nu pentru ca n-ar avea cine sa-l sfatuiasca ( cred ) ci pentru ca , in ghiolbania lui , crede ca n-au nici o importanta . Ca dovada si hlizirea lui , cu gura pana la urechi ( bine ca are urechi , altfel s-ar hlizi cu gura de jur-imprejur ) indiferent de situatie .

    La Base ar trebui sa ne mire momentul cand se va purta cu adevarat ca un presedinte ( daca va fi sa apara vreun asemenea moment pana la expierarea mandatului sau ) si nu momente de acest tip , cand fie face pe sluga , fie pe clovnul , fie pe … marinarul trotilat .
    Si totusi Base este inepuizabil : gasesti permanent la el ( in manifestari , in exprimare , in gandire ) ceva care sa-ti creeze niste sentimente urate , incat vrei sa eviti sa-l vezi , sa-l auzi . Mari pacate imi fac cu el . Iarta-ma , Doamne !

  5. @fane

    Nu prea aş fi de acord cu dumneavoastră. Am văzut 3 persoane cu o educaţie mai mult decât precară ajunse în funcţii importante, care erau foarte foarte atente la astfel de reguli de ceremonial şi care au fost deranjate public când nu au fost tratate cu eticheta care li s-ar fi cuvenit sau când au fost abordate într-un stil ceva mai informal. Nu cred că oamenii de genul preşedintelui nostru ar scăpa vreodată din vedere aceste “uzanţe”, poate doar când ar trebui să fie ei cei datori să le respecte. Apoi, există persoane plătite doar pentru organizarea acestor evenimente, persoane ce studiază la modul cel mai serios regulile de ceremonial din diferite ţări sau culturi, deci ceea ce vedem nu este lăsat nicicând la voia întâmplării ( http://www.idr.ro/Cursuri-formare-profesionala.html , cap.3). Cred că explicaţia corectă este cea indicată de doamna Petra în primul comment şi de domnul Gherasim.

    Pe fondul colajului de articole prezentat de admini, adaug convingerea mea personală că ne aflăm pe drumul cel bun, că mi se pare că vedem luminiţa de la capătul tunelului şi că mă bucur că nu sunt în pielea grecilor puşi să-şi inventarieze piscinile şi a americanilor care vor fi nevoiţi să adopte mâine un nou set de “măsuri excepţionale” pentru a nu intra în faliment. O să le pregătesc un praznic pe când îl voi auzi pe Obama spunând că măsurile luate de SUA reprezintă o “centură de siguranţă” pentru popor. 😛

  6. asta cu “Romania pare a fi salvata” e din seria “operatia a reusit, pacientul e mort”. iar luminita de la capatul tunelului e de la lumanarea de pe coliva.

  7. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9626356-obama-democratii-republicanii-ajuns-acord-privind-ridicarea-plafonului-datoriei-publice.htm

    Presedintele Barack Obama a anuntat duminica ca liderii democrati si republicani au ajuns la un acord privind reducerea deficitului SUA si evitarea intrarii in incapacitate de plata. Acordul permite o reducere a cheltuielilor de 1 000 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani, sustine presedintele Barack Obama. O comisie speciala formata in egala masura din republicani si democrati va fi infiintata pentru a gasi posibilitati de reducere a cheltuielilor cu inca 1,500 de miliarde de dolari.

  8. Ce tupeu la acest domn, Peter Schiff!

    “Problema Chinei este că nu este nicio șansă ca SUA să plătească banii pe care chinezii i-au împrumutat. Asta nu se va întâmpla! Cu atât mai mult cu cât cresc ratele dobânzilor“, susține Schiff. Cu toate acestea, el crede împrumuturile din China vor mai continua.

  9. Alin-7,

    cred că din păcate sunt doar basme, poveşti,stories. 🙂

  10. Banii pe care i-au împrumutat chinezii sunt doar un pion pe tabla de şah, eventual un pion ceva mai gras. Nu de bani duc chinezii lipsă sau oricum nu acesta este obiectivul lor principal, să-şi recupereze banii. Obiectivul lor imediat este să fie recunoscuţi o ca fiind o superputere economică şi militară, înainte de vreme, deşi au bani blocaţi în împrumuturi/investiţii nerentabile pe termen mediu şi scurt, precum şi în ciuda faptului că au doar un (1, adică unul) submarin nuclear şi ăla defect de vreo 3 ani şi un portavion în construcţie, reconvertit dintr-o navă amiral ucraineană, într-o zomă în care atât India cât şi Japonia au în construcţie şi în finalizare, câte două portavioane fiecare. Toate astea într-un moment în care “apar” din ce în ce mai multe studii mainstream care profeţesc un cataclism economic chinez.
    Aşadar momentan, obiectivul PRIMORDIAL al Chinei, este să se asigure că nu strigă nimeni “Împăratul este gol!”. Declaraţia de mai sus, întru-totul reală, eu o înţeleg în sensul de “I think I just saw some skin!”. Iertaţi-mă!

  11. Pingback: De ce unii ierarhi ai Bisericii noastre premiaza marionetele care au distrus tara? BOC PRIMESTE CRUCEA TRANSILVANA DE LA MITROPOLITUL ANDREI, iar BOR o impunsatura, via Deutsche Welle, pe tema Catedralei Mantuirii Neamului
  12. @utzu ,

    hai sa ne amintim niste bancuri care circulau mai demult despre China :
    -familia Tzin-Tzin luati-va mitralierele si duceti-va la granita
    sau
    -China n-are nevoie sa trimita armata la un razboi , sunt suficienti bucatarii armatei ca sa bata pe oricine .
    E adevarat , sau schimbat vremurile , razboaiele nu mai implica neaparat o numeroasa forta armata dar , eu unul , n-as neglija niciodata pericolul unei invazii a miliarde de oameni . Invazia lacustelor s-ar putea sa ni se para o gluma pe langa ce pot face ei . Prin urmare China ramane China , orice ati zice si chiar daca cresterea lor economica va incetini , nu mai este demult un urias cu picioare de lut , sprijinit doar de multinationalele europene sau americane . Sta foarte bine pe picioare , ba chiar a inceput sa faca pasi mari prin alte zone ale lumii ( Africa , Europa , America de Sud ) .

    Ceea ce mi se pare insa mai grav , acum , dupa ce ” s-a rezolvat ” problema in SUA , este ca atat rusii , cat si chinezii vor reactiona foarte dur . Nimanui nu place ceea ce au facut americanii ( care au organizat un spectacol ieftin cu toata aceasta tergiversare ) , nimanui nu convine ca , in timp ce altora li se pune sula in coaste si trebuie sa rabde masuri de austeritate , ei pornesc tiparnita de verzisori , cu care inunda lumea si care vor scumpi si mai mult toate produsele si materiile . Aici este marea problema : sfidarea pe care o afiseaza ei in raport cu noi , toti ceilalti . Si care va duce , inevitabil , la marele razboi . Pana atunci insa , vom vedea din ce in ce mai multi muritori de foame , de saracie , de boli . Sa dea Bunul Dumnezeu ca toate acestea sa ne faca , in final , sa ne intoarcem spre El si sa ne inchinam Lui in duh si adevar .

    Doamne , ajuta-ne !

  13. SUA e în faliment economic nu de azi de ieri şi nici măcar din 2008 când s-a declanşat “oficial” criza. Industria americana a migrat (a fost migrată) masiv spre extremul orient, China şi India fiind destinaţiile preferate. Americanii se confruntă cu o rată a şomajului uriaşă, fără precedent în istorie, şi cu probleme grave de tot felul. De mult dolarul nu mai are nici o acoperire în nimic, şi se tipăresc doar nişte hârtii verzi, care sunt menţinute artificial să nu se prăbuşească. Ce se încearcă acum este doar prelungirea agoniei, pentru că nimic nu mai poate fi salvat, şi nici nu s-a dorit a fi salvat atunci când se mai putea face ceva. Eu nu mi-aş face griji pentru economia chineză. Este prosperă, este în ascensiune, este puternică.

  14. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
  15. Pingback: ILIE SERBANESCU despre comparatiile intre Romania si Grecia in privinta datoriilor suverane si despre CE NE ASTEAPTA DIN PARTEA CREDITORILOR MONDIALI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DINTRE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae. CATRE GENOCID SOCIAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare