FMI NE SCUMPESTE VIATA: eliminarea subventiilor la caldura, mii de posturi desfiintate la CFR, energie, posta, tarife crescute la CFR si Metrorex, management privat la CEC/ MINCIUNILE IESIRII DIN RECESIUNE SI A SCADERII SOMAJULUI – DEMONTATE/ FMI – o companie de stat a… marilor bancheri?/ SCANDALUL ARESTARII LUI DOMINIQUE STRAUSS-KAHN: ipoteze, asa-zise ‘teorii ale conspiratiei’ si prime efecte preconizate: INASPRIREA POLITICILOR FMI! Deci pana acum inca n-am vazut nimic…(Stiri social-economice, 16.05.2011)

16-05-2011 13 minute Sublinieri

Guvernul a garantat Fondului Monetar Internaţional că până cel târziu la finele lunii august va modifica legislaţia astfel încât să permită regiilor de transport CFR Călători şi Metrorex să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei, relevă scrisoarea de intenţie cu FMI obţinută de MEDIAFAX.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va elimina subvenţiile la energia termică cel târziu până la sfârşitul lunii august, alocaţiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI. “Până la sfârşitul lunii august, vom îmbunătăţi legislaţia astfel încât alocaţiile de încălzire să fie orientate către persoanele vulnerabile ale societăţii, generând economii semnificative la buget“, se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX. Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi, că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a precizat, miercuri seara, că problema subvenţiei la încălzire a fost discutată în şedinţa Guvernului, stabilindu-se ca ministerele Finanţelor, Administraţiei şi Muncii să prezinte, în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvenţiile la energia termică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.

7.000 de posturi desfiinţate la CFR, companiile de energie şi Poşta Română

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va desfiinţa în vara acestui an peste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiile energetice şi Poşta Română şi că va reduce costurile de funcţionare ale acestora prin renegocierea contractelor aflate în derulare. Posturile vor fi desfiinţate până la sfârşitul lunilor iunie-septembrie, mizându-se în acelaşi timp şi pe “plecări voluntare” din companiile de stat, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, obţinută de MEDIAFAX. Lista defalcată a companiilor care vor fi obligate să reducă numărul de posturi şi termenul maxim până la care trebuie efectuată această operaţiune a fost inclusă în memorandumul tehnic al scrisorii de intenţie.

Pe listă au fost introduse Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (unde vor fi desfiinţate cel puţin 600 posturi până la jumătatea lunii iulie), CFR Marfă (3.000 posturi până la sfârşitul lunii iunie simultan cu reducerea la jumătate a numărului de centre regionale, de la 8 la 4 unităţi), CFR Călători (cel puţin 1.000 posturi până la sfârşitul lunii iunie), CFR (minimum 1.500 posturi până la sfârşitul lunii iunie), Intervenţii Feroviare (cel puţin 30 posturi până la sfârşitul lunii august), Electrificare CFR (cel puţin 250 posturi până la sfârşitul lunii august), Telecomunicaţii CFR (cel puţin 100 posturi până la sfârşitul lunii august), Poşta Română (cel puţin 70 posturi administrative desfiinţate şi reducerea numărului de oficii poştale cu mai mult de 900 unităţi până la sfârşitul lunii iulie), Termoelectrica (cel puţin 300 posturi până la sfârşitul lunii iunie) şi complexul energetic Turceni (200 posturi până la sfârşitul lunii septembrie).

Costurile de funcţionare ale companiilor vor fi reduse în acelaşi timp prin renegocierea sau terminarea contractelor considerate “neperformante” (la CNADNR şi Tarom), dar şi prin “reduceri de personal voluntare” (Tarom).

Angajaţii spitalului protestează împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de limitare a cheltuielilor de personal la 70% din sumele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. “S-a diminuat salariul cu 25%. Am trei milioane jumătate. Mai puneam un milion şi îmi plăteam băncile. Acum ce fac?”, a declarat una dintre angajatele spitalului. “Pentru că am muncit, noi ne vrem banii integral. Noi am stat 25% acasă? Nu. Deci nu vom pleca de aici până nu ne vom primi banii. Nu acceptăm niciun leu în minus”, a adăugat un alt protestatar. În prezent, în unitatea sanitară nu se fac internări, iar protestatarii au cerut explicaţii conducerii privind scăderile salariale, în condiţiile în care asistenţii şi medicii spitalului au mai organizat proteste în lunile februarie şi martie, înainte ca bugetul unităţii să fie aprobat.

CEC Bank ar putea avea management privat, a declarat, la TVR Info, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Afirmatia ministrului Finantelor vine la mai putin de o luna de cand si Ministerul Economiei a anuntat ca intentioneaza sa privatizeze managementul la un sfert dintre companiile romanesti, dar si pe fondul presiunilor din ultima vreme ale FMI, care a aratat cu degetul inspre companiile de stat neprofitabile.

La inceputul acestei saptamani, Banca Nationala a respins nominalizarile Ministerului Finantelor, care reprezinta statul ca actionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, in functia de prim-vicepresedinte cu atributii pe financiar, si a lui Razvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomitianu, ca vicepresedinte pe retail, noteaza Mediafax.

(…) Prin urmare, exuberanța nu își are locul în interpretarea acestor date statistice. Economia nu a mai căzut, a ricoșat ușor, dar asta nu înseamnă reluare a ciclului de creștere economică. Cele mai mici derapaje de politici interne pot conduce la recăderea economiei nu în recesiune, ci în recesiune deplină. Pentru că, din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu vorbim de o creștere generalizată e economiei, ci doar de exporturi (motivate de extern), pe fondul scumpirii semnificative a carburanților (care înseamnă în fapt creștere economică), economia României este încă în recesiune. Atâta timp cât consumul este în scădere, cât impozitele pe profit colectate sunt mai mici decât anul trecut,  nu am ieșit decât dintr-o banală definiție. Și am intrat în alta: a stagflației. Cea cu creștere economică mizerabilă și inflație mare. Cel puțin la fel de păcătoasă ca recesiunea.

Rata somajului a scazut sub 5,5%, minimumul din perioada considerata de criza. Autoritatile se grabesc sa traga spuza pe turta lor: iata semnul elocvent al revenirii economiei pe crestere! Economistii insa zambesc, pentru a nu spune ca rad de-a binelea. Cifrele arata intr-adevar ca rata somajului scade, dar, vai!, aceleasi cifre statistice arata ca numarul de salariati nu creste, ba a tot fost in scadere, ajungand si acesta la un minim istoric. De 50 de ani, Romania n-a mai avut atat de putini salariati: ceva peste 4,1 milioane (erau peste 8 milioane in 1989, dar aceasta este o alta discutie!). Deci, somajul scade, dar numarul de angajati nu numai ca nu creste, ba chiar scade si el. O poveste aiuritoare, de fapt infricosatoare! Sub ambele aspecte demna de Romania! Unde dispar oamenii, caci este vorba de oameni! Si, concret, de vreo 300.000 intr-un singur an! In slujbe nu sunt, in somaj nu sunt, atunci unde sunt?!(…)

Pe fond, cauzele pot fi in principal patru. Prima ar fi ca unii nu mai corespund conditiilor cerute (indeosebi privind durata de indemnizatie) si ca nici nu mai trec sa se inregistreze pentru ca tot n-ar mai avea rost. Semn de mare ingrijorare: somajul devine rigid, cei afectati se “invechesc” in aceasta postura, avand sanse din ce in ce mai mici sa gaseasca o noua slujba. A doua ar fi ca un nou flux masiv de forta de munca are loc spre strainatate. Semn de si mai mare ingrijorare, desi aceasta problema dramatica a bejeniei nationale este tratata la nivelul autoritatilor ca o usurare economico-sociala pe termen scurt, parasirea tarii in cautarea unei slujbe aiurea fiind chiar incurajata. A treia ar fi ca fosti someri au gasit un loc de munca. Aceasta varianta cade pur si simplu pentru ca, dupa cum arata statisticile, numarul locurilor de munca nu creste, ci scade. De ingrijorari ce sa mai vorbim! A patra varianta este refugierea in munca la negru. Deja, potrivit unei cercetari efectuate de Institutul National de Statistica, ar fi vorba de vreo 1,7 milioane “angajati” la negru. Desi este greu de a-i considera pe acestia angajati! Autoritatile asteapta un miracol de la prevederile mentionate ale noului Cod al Muncii. S-ar putea insa sa se insele! Desi oficial si aparent noul Cod al Muncii ar urma sa combata munca la negru, s-ar putea chiar sa-i mareasca aria pentru ca – dincolo de stratagema de inceput a obligarii de pilda a administratorilor de bloc sa lucreze de-acum incolo cu contract de munca, si nu de colaborare – se deschide poarta pentru un anumit fel de legalizare mascata a unei parti din actuala munca la negru.

Printr-o combinatie abila intre perioada de proba excesiv prelungita la angajare cu un contract de munca pe perioada determinata foarte scurta, dar practic reinnoibil fara restriste, si cu discretionismul de-acum dobandit de catre angajator la concedieri, un om poate fi tinut agatat intr-o perioada anume mai mult in zona gri decat cu statut propriu-zis de angajat. S-ar putea sa se constate ca nu se va mai inregistra, in conditiile noului Cod al Muncii, acea obisnuita cocoasa de vara in numarul de angajati, pentru ca, prin aranjamentul bine ticluit a numai doua angajari de proba, se poate acoperi intreaga perioada a suplimentarii de cerinte estivale de forta de munca.

Daca chiar cred in virtutile de care spun ca ar da dovada prevederile noului Cod al Muncii, autoritatile s-ar putea sa aiba surpriza indeosebi a faptului ca, in perioada ce urmeaza, salariile vor scadea in serie, chiar si in conditiile unei eventuale reveniri pe crestere a economiei, caci angajatorii vor folosi din plin libertatea dobandita de a recurge la contractele de munca pe perioada determinata (remunerate, dupa cum a aratat viata, cu salarii cu 15-20% mai mici decat cele pe perioada nedeterminata), precum si discretionismul ce li s-a recunoscut in stabilirea programului de lucru (devenind posibila cresterea numarului orelor de lucru fara salarizare corespunzatoare, in timp ce recuperarea acestor ore suplimentare devine o poveste cu cocosul rosu in masura scoaterii din joc a sindicatelor, de asemenea realizata de noul Cod al Muncii).

In conditiile posibilei scaderi in serie a salariilor, favorizata de acest nou Cod, autoritatile vor fi confruntate cu o severa criza a incasarilor din contributiile sociale, ceea ce va anula proiectul reducerii acestora. Dar autoritatile n-ar trebui cumva sa se mire, caci noul Cod al Muncii a fost impus de artizanii sai, in frunte cu capitalul strain, de fapt pentru a mentine si chiar a reduce salariile in Romania, avand in vedere statutul tarii de anexa bananiera.

FMI este o agenție de stat – ce-i drept, nu a unui singur stat ci a unui grup de state. Altfel spus, este o întreprindere public inter-guvernamentală.

FMI nu este o bancă și nici o firmă de consultanță. FMI nu primește depozite și nu intermediază economisirile canalizându-le antreprenorial către cele mai rentabile investiții. FMI nu este un izvor de filozofie economică, nici măcar unul contra cost; nu oferă sfaturi dezinteresate, independente, tehnocrate sau cum vreți să le mai numim. Repet, FMI este o companie de stat.

Ea a fost inventată pentru a asigura stabilitatea valutară internațională – mai pe românește, pentru a fixa prețurile. Nu prețul la grâu, nu prețul la carburanți ci, mai rău, prețul monedelor. Valoarea monedelor (puterea lor de cumpărare) exprimă întreg tabloul de prețuri din economie, prin urmare controlul cursurilor de schimb are o importanță mult mai mare decât, să zicem, controlul chiriilor sau oricare din exemplele de fixare a prețurilor amintite mai sus. Încercând să influențeze politic cursurile de schimb FMI stabilizează practic valoare activelor denominate într-o anumită monedă. Ceea ce este un lucru rău. (…)

Dar exact acest lucru face FMI. El nu emite decrete, dar folosește banii contribuabililor pentru a influența cursul de schimb. Lăudându-se că realizează stabilitatea macroeconomică, FMI frânează implicit căderea unor prețuri și urcarea altora. Mai concret, stabilizând cursul leului (și făcându-ne datori pe parcurs cu 20 de miliarde de euro) FMI a oprit din cădere prețurile activelor umflate artificial în timpul boom-ului. Bancherii și genialii investitori imobiliari au scăpat de faliment, iar restul populației a scăpat de-o grijă – în caz că nu știa ce să facă cu banii, îi dă acum la stat prin impozite mai mari. Se spune că FMI a salvat România. O gogoașă. FMI nu m-a salvat pe mine și nici pe majoritatea românilor. FMI i-a salvat pe cei care s-au umplut de terenuri până în 2008 (ca să le revândă), pe cei care au construit cartiere în gropile de gunoi sperând că vor vinde garsoniera cu 100 000 de euro, pe băncile care le-au dat credite; a mai salvat de faliment statul și sistemele sale insolvabile – Caritasul pensiilor publice rezistă bine-mersi exclusiv datorită intervenției FMI.

Și de ce face FMI acest lucru? Fiindcă tocmai cei pe care i-a salvat sunt cei care hotărăsc câți bani să capete Fondul și cu ce salariu să fie retribuit domnul Jeffrey Franks (cel cu gândirea ruptă-n talpă). Mai nou FMI se preface că vrea însănătoșirea economiei României – de parcă dacă lumea ar scăpa de crize, asta ar fi o veste bună pentru birocrații de genul domnului Franks! (Incredibil cât de puțină lume realizează că într-o lume fără crize majore FMI nu și-ar găsi rostul iar funcționărimea sa ar trebui concediată! Incredibil cât de mulți cred că FMI oferă sfaturi oneste, pe care dacă le punem în practică o vom duce bine până la adânci bătrâneți! Studiile, precum acesta sau acesta, arată contrariul)

Și ați văzut ce cere? Management privat la companiile de stat! Ca o reflectare a defunctei viziuni utopico-socialiste a lui Oskar Lange, cel care credea că socialismul poate funcționa dacă directorii întreprinderilor de stat mimează comportamentul antreprenorilor din capitalism, Jeffrey Franks ne spune că problema risipei, a haosului și a ineficienței din companiile de stat nu este faptul că… sunt de stat, adică ale tuturor și ale nimănui, ci stă în persoana care le conduce. Acolo nu e nevoie de “cumnatul prietenului politic”, ci de un vizionar cu diplomă de la Sorbona. Apropos, nu cred că asta va fi o problemă pentru clasa politică – o diplomă obținută la o școală de prestigiu din Occident a devenit un must pentru a fi considerat în trend, pentru a delimita beizadelele cu ștaif de maneliștii cu grătare. Așa că să nu vă mirați dacă veți vedea pe “Ai lor tineri care la Paris au învățat la gât cravatei cum se face nodul…” constituind viitoarea oligarhie corporatistă românească. (…)

Sunt dezamăgit de faptul că mulți intelectuali chiar cred că șansa României stă în acordul cu FMI. Că regia autonomă FMI ne poate învăța cum să ne organizăm propriile regii autonome. Acordul cu FMI este un rău public, nu un bun public. În absența lui societatea românească ar fi avut o șansă să se curețe de parazitisme și infecții (economice, ideologice, morale). Așa, reforma este mai greu de făcut.

Greaua moștenire intelectuală: Freud și delirul keynesian

Vă spuneam acum câteva zile despre Darwin, Marx și Freud – părinții nihilismului și exceselor colectiviste moderne. Documentându-mă despre relația dintre Keynes (un alt exponent al idolatriei statului) și Freud, am dat peste articolul lui John Forrester (șeful departamentului de istorie de la University of Cambridge), Freud in Cambridge. Articolul este o mină de infomații, unele extrem de utile pentru acei economiști de orientare keynesiană care se împacă mai greu cu istoria.

…si, ca tot veni vorba de Darwin, Marx si Freud, in fruntea FMI-ului are loc un mega-scandal:

  • Hotnews:

Dominique Strauss-Kahn recunoscuse ca relatia cu sexul frumos este unul dintre punctele sale slabe: “Banii, femeile si iudaismul meu”

VIDEO UPDATE Dominique Strauss-Kahn a parasit comisariatul din Harlem (New York). Luni va aparea in fata tribunalului

UPDATE Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, pus sub acuzare la New York pentru agresiune sexuala. Vezi filmul evenimentului, povestit de Politie

FMI despre arestarea lui Strauss-Kahn: Fondul Monetar ramane complet operational si nu comenteaza incidentul

Liderul socialistilor francezi: Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn este o lovitura distrugatoare

Care sunt efectele arestarii presedintelui FMI asupra economiei reale? Risca Grecia sa fie tratata mai dur de noua conducere?

Arestarea presedintelui FMI ar putea influenta atat valoarea euro in fata celorlalte monede cat si negocierile privind salvarea Greciei, scriu analistii pietelor occidentale. “Scandalul DSK vine într-un moment foarte prost pentru moneda euro si ar putea întârzia eforturile de a pune la punct pachetul de salvare pentru Grecia. Retinerea lui DSK echivaleaza cu aruncatul unui pumn de sara pe o rana”, explica Tsutomu Soma, manager de obligaţiuni străine la Okasan Securities. Potrivit Reuters, FMI ar putea adopta sub o nouă conducere o politică mai distantă şi mai dură faţă de statele datornice din Europa. (…)

Din 2007, de când se află la conducerea instituţiei, Dominique Strauss-Kahn a reuşit să schimbe imaginea FMI de gardian al ortodoxiei fiscale şi al descentralizării şi a implicat profund organizaţia în procesul de salvare al ţărilor europene cu datorii mari, care până atunci nu făceau parte din clientela tradiţională a fondului. Un test important va avea loc luna viitoare, când Grecia urmează să primească următoarea tranşă de împrumut în valoare de 12 miliarde de euro. Experţi ai FMI şi ai Uniunii Europene aflaţi în aceste zile la Atena au descoperit noi probleme în documentele contabile ale Greciei, cele mai mari având legătură cu recesiunea şi cu evaziunea fiscală care riscă să lipsească bugetul elen de resurse financiare importante.

Luni: Euro este in scadere dupa scandalul in care este implicat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn

Moneda unica europeana este in scadere, luni dimineata, pe pietele valutare din Asia, investitorii temandu-se ca arestarea sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn in acest weekend la New York, complica eforturile de rezolvare a crizei datoriilor in zona euro.

Un euro valora luni dimineata 1,4056 dolari la Tokyo fata de 1,4108 dolari vineri seara la New York. Fata de yenul japonez, moneda europeana a scazut la 113,61 de unitati fata de 113,99 yeni vineri.

Scandalul in care este implicat directorul general al Fondului Monetar International, acuzat de “savarsirea unui act sexual criminal, tentativa de viol si sechestrare ilegala a unei persoane”, ar putea complica eforturile de rezolvare a crizei datoriilor in zona euro si, in special, discutiile despre un ajutor nou pentru Grecia, caz in care Dominique Strauss-Kahn a fost deosebit de implicat, spun analistii citati de Reuters.

Seful FMI nu va participa luni la Bruxelles la o intalnire importanta a ministrilor de finante privind situatia Greciei din zona euro. El va fi inlocuit de un director responsabil adjunct pentru Europa, Nemat Shafik, a anuntat institutia cu sediul la Washington.

Adjunctul şefului FMI, John Lipsky, va prelua postul de director general în lipsa lui Dominique Strauss-Khan, arestat şi inculpat pentru agresiune sexuală, relatează Reuters. Anunţul a fost făcut de un purtător de cuvânt al FMI, William Murray, care a precizat că Lipsky se va întâlni cu membri ai consiliului director al Fondului Monetar Internaţional pentru a-i informa despre această situaţie.

În conformitate cu procedurile FMI, John Lipsky, primul adjunct al directorului general, va prelua postul de director general în exerciţiu pe tot parcursul perioadei în care directorul general nu se află în DC (District of Colombia). Domnul Lipksy va prezida reuniunea informală de astăzi (duminică) a consiliului director“, a declarat Murray.

Politică mai dură pentru datornicii Europei

Într-un alt comentariu, Reuters scrie că indiferent de modul în care va fi soluţionat scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Kahn, FMI ar putea adopta sub o nouă conducere o politică mai distantă şi mai dură faţă de statele datornice din Europa. Potrivit Reuters,  Dominique Strauss-Kahn a schimbat imaginea FMI de când se află la conducerea instituţiei, din 2007. El a implicat profund organizaţia în procesul de salvare al ţărilor europene cu datorii mari, care până atunci nu făceau parte din clientela tradiţională a fondului.

În contextul presiunilor intense exercitate de ţări emergente, precum China, India şi Brazilia, care doresc ca ponderea lor economică tot mai mare şi priorităţile lor să se reflecte în linia politică a FMI, următorul şef al instituţiei s-ar putea să nu fie european. Americanul John Lipsky, care a preluat momentan funcţia de director general al FMI, a anunţat recent că va demisiona în august, când i se încheie mandatul, astfel că instituţia se confruntă cu un potenţial vid de conducere într-un moment crucial, mai scrie Reuters.

Este foarte probabil ca succesorul (lui Strauss-Kahn) să nu fie un european, iar (un succesor non-european) va dori să reechilibreze priorităţile FMI, îndepărtând (organizaţia) de puternica implicare în Europa“, a declarat Jean Pisani-Ferry, director la grupul de reflecţie pe teme economice Bruegel. Un test important va avea loc luna viitoare, când Grecia urmează să primească următoarea tranşă de împrumut în valoare de 12 miliarde de euro. Dacă Strauss-Kahn va fi pus pe linie moartă, Fondul ar putea deveni mai puţin dispus să continue să finanţeze Grecia dacă această ţară nu-şi schimbă semnificativ politica economică. Dominique Strauss-Kahn este suspectat de agresiune sexuală împotriva unei angajate a Hotelului Sofitel din New York.

Nu e o conspirație! Nu e o conspirație! Nu e o conspirație! Cine îi ia locul lui Dominique Strauss-Khan?

Faceți cunoștință cu John Lipsky, omul care preia interimatul la conducerea FMI în timp ce DSK este ținut la mititica pentru viol. Ce se remarcă în CV-ul lui? A fost vicepreședinte (vice-chairman, nu vice-president!) al JP Morgan.

Se repetă în mare parte succesiunea de evenimente de la BCE. Principalul favorit era Axel Weber, care însă s-a retras fără explicații și i-a lăsat drum liber lui Mario Draghi. Italianul este fost vicepreședinte (vice-chairman, nu vice-president!) al Goldman Sachs.

JP Morgan Chase și Goldman Sachs sunt cele mai mari bănci de investiții americane și principalii câștigători de pe urma căderii Lehman Brothers. JP Morgan s-a remarcat prin prudență și sânge rece. Goldman Sachs – prin agilitate și lipsă de scrupule. A doua a reușit să folosească pârghia politică mai mult decât prima. Cel puțin, până acum.

Slăbiciunea lui Dominique Strauss-Kahn pentru femei ar putea să-l coste scump. Dacă va fi găsit vinovat de agresiune sexuală, DSK nu va beneficial de imunitate diplomatică. Cine ar beneficia de pe urma scandalului? Firesc, Nicolas Sarlozy, dar şi pretendenţii la preşedinţie din sânul Partidului Socialist francez sau FMI.

Agresiunea sexuală, de care este acuzat Domique Strauss-Kahn, a inflamat politica franceză. Înainte de arestare, DSK era, cel mai probabil, candidat al Partidului Socialist Francez pentru alegerile prezidenţiale din 2012. Înainte de incidentul de la New York, sondajele îl arătau ca favorit în cursa pentru alegeri, depăşindu-l pe actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy.

Arestarea lui DSK este deci o mare problemă pentru Partidul Socialist, dar ar putea şi simplifica lucrurile. Şeful FMI nu şi-a anunţat până acum candidatura la preşedinţie, iar dacă ancheta nu va clarifica rapid acuzaţiile care îi sunt aduse, nu o va mai putea face, partidul putând, prin numirea unui dintre contracandidaţi, să înceapă în sfârşit campania electorală. Ceilalţi doi posibili candidaţi, Martine Aubry şi Francois Hollande, sunt cotaţi cu mai puţine şanse în faţa lui Sarkozy. Dacă însă DSK va fi găsit nevinovat, şansele sale se vor mări.

Thriller hollywoodian sau un fel de telenovelă,  aşa este privit incidentul de către o parte din presa franceză.

Cine profită de scandal? “Principalul beneficiar al posibilei eliminări a lui DSK se numeşte Nicolas Sarkozy. Preşedintele îşi vede principalul adversar spulberat de o gafă, Partidul socialist este stânjenit, iar opinia publică trebuie să facă diferenţa între un om de stânga, suspectat de agresiune sexuală, şi un candidat de dreapta, probabil în curând tată de familie, o familie legată de sfânta legătură a căsătoriei”, scrie Presse Ocean.

Teoria complotului a apărut încă din primele ore după arestarea şefului FMI şi nu doar Nicolas Sarkozy a fost luat în vizor. “Putea veni de oriunde. De la stânga franceză, de la dreapta franceză sau de la FMI”, scrie L’Express. (…)

Nota noastra:

Dincolo de scandalul urias in care e implicat seful FMI, mai importante sunt consecintele acestuia. Surprinde faptul ca primul semnal este acela ca FMI isi va inaspri politica economica. Chipurile, Dominique Strauss-Kahn ar fi imprimat o alta linie FMI-ului, una mai ”generoasa”, iar acum ar fi timpul ca FMI sa revina la rolul de ”gardian” al pietei libere (o afirmatie pur propagandistica fara nicio legatura cu realitatea – a se vedea mai sus, articolul lui Bogdan Glavan). In realitate, Kahn este acela care a reusit sa replaseze FMI-ul in centrul finantelor mondiale odata cu criza financiara si economica, dar mai ales odata cu criza datoriilor suverane. Amanunte despre cum a evoluat FMI-ul, din punct de vedere al acordurilor antamate, se gasesc AICI.

Altii au gasit si o explicatie pentru surprinzatoarea arestare a sefului FMI (imaginea standard pe care o avem despre acesti puternici ai planetei este ca ei pot face orice, ca se afla, cumva, deasupra binelui si raului muritorilor de rand, si ca nu se poate intampla o arestare a lor pentru abuzuri decat in urma vreunei defectiuni grave). O explicatie mai degraba nastrusnica: Dominique Strauss-Kahn este socialistul erou care a vrut sa schimbe modelul standard al FMI, unul orientat catre impunerea privatizarilor si distrugerea sindicatelor, intr-un model redistributist, adica mai socialist (cel putin Stiglitz aprecia ca in fruntea FMI-ului are loc, odata cu Kahn, o schimbare de paradigma). Astfel, socialistii de la Globalresearsch (caci ei sunt emitentii acestei teorii) cred ca Dominique a fost inlaturat de ”Big Money Guys”, adica de marile banci si marii speculatori. Ipoteza unei inscenari sau – mai degraba – a unei dizgratieri a sefului FMI nu este deloc de lepadat (fara sa spunem ca scandalul nu ar fi real). Mai ales ca o iau in calcul si analisti economici foarte reticenti fata de astfel de teoria conspiratiei (sau care observa niste coincidente ciudate, cum ar fi faptul ca atat FMI cat si BCE sunt conduse, in acest moment, de oameni ai gigantilor bancari Goldman Sachs si JP Morgan – vezi articolul lui Lucian Davidescu). Cat priveste ”modelul redistributist” nou al FMI, noi, romanii, putem spune multe despre asta. Daca asa arata FMI-ul cand e socialist, inseamna ca nici macar nu am gustat din ce e mai rau. Si, sa nu uitam, primul semnal emis catre opinia publica, dupa arestarea lui Kahn, este ca politicile FMI se vor inaspri… Va sa zica pana acum erau “blande”…


Categorii

Acordul cu FMI, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “FMI NE SCUMPESTE VIATA: eliminarea subventiilor la caldura, mii de posturi desfiintate la CFR, energie, posta, tarife crescute la CFR si Metrorex, management privat la CEC/ MINCIUNILE IESIRII DIN RECESIUNE SI A SCADERII SOMAJULUI – DEMONTATE/ FMI – o companie de stat a… marilor bancheri?/ SCANDALUL ARESTARII LUI DOMINIQUE STRAUSS-KAHN: ipoteze, asa-zise ‘teorii ale conspiratiei’ si prime efecte preconizate: INASPRIREA POLITICILOR FMI! Deci pana acum inca n-am vazut nimic…(Stiri social-economice, 16.05.2011)

  1. Vai ,mama noastra,parca-i Matrix !

  2. in Romania somajul “scade” pentru ca multi romani pleaca sa lucreze in strainatate. Conducerea Romaniei vorbeste de “scaderea somajului” cu un tupeu diabolic, cand stiu bine ca cel putin 2 milioane de romani au plecat sa lucreze in afara tarii.

    De la americani, ca si de la rusi, ma astept la orice. Chiar nu cred ca Strauss-Kahn la varsta si pozitia lui si-ar fi permis asa ceva acum (chiar daca o data, in trecutului lui, poate a incercat sa agate o jurnalista, dupa spusele ei)…
    Dar probabil ca nu mai era dorit la FMI, si trebuia sa i se gaseasca “ceva” ca sa-l debarce.
    De asemeni Franta, prin Sarkozy, a devenit pro-americana (desi francezii ii detesta pe americani) ceea ce este important pentru “yankei”, asa ca o eventuala alegere a lui Strauss-Kahn presedinte (dupa cum relevau sondajele) nu era de bun augur pentru SUA.
    Personal nu l-as fi votat pe Strauss-Kahn, dar nu pot sa nu recunosc ca americanii ar prefera ca Sarkozy sa ia si al doilea mandat…asa cum l-au preferat si pe Basescu :-)…

  3. In februarie 2008 guvernatorul statului New-York, Eliot Spitzer, fiind in fata Congresului, a vorbit de problemele acute ale pietei de asigurari astfel, cerind o reglementare mai stricta evidentiind ca aceste probleme ar putea duce la un “tsunami financiar”. Apoi in martie, 2008 este implicat intr-un mare scandal, ce-l forteaza sa-si dea demisia ca in toamna aceluiasi an sa iasa la iveala criza economica.
    Ce se intimpla cu Strauss-Kahn este foarte asemanator. O cauza foarte importanta ar fi declaratiile lui despre sfirsitul ” Consensului de la Washington” care pentru banci si in genere pentru elita financiara ar insemna sfirsitul acelui sistem financiar pe care ei il conduc.
    Nu-i laud pe nici unul din ei doar vad o asemanare izbitoare .

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SALARIATUL ROMAN – IEFTIN SI USOR DE SANTAJAT/ Continua scumpirile la alimente: ROMANIA, PIATA DE DESFACERE PENTRU IMPORTURI?/ Ce se ascunde sub promisiunile bunastarii si ale recuperarii salariilor si pensiilor?
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI SUB DICTATURA FMI: documentarul video integral subtirtrat in romana. Incredibila poveste a tradarii unei tari de lideri politici “mesianici” asistati de responsabili ai bancii centr
  6. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
  7. Pingback: BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriei publice din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII. Urmeaza de fapt sa nu mai avem bani sa ne incalzim la i
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare