Inghetare economica eterna in Romania in numele austeritatii. VARUJAN PAMBUCCIAN ANTICIPEAZA DOUA CADERI MAJORE ALE ECONOMIEI GLOBALE, INCEPAND DIN TOAMNA

11-08-2011 2 minute Sublinieri
  • Realitatea.net:

Guvernul îngheaţă unele pensii până în 2014

Guvernul va bloca până în anul 2014 majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor, motivând că lipsa unui “cadru sustenabil” de aplicare a legii va creşte deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat şi poate avea consecinţe grave în plata drepturilor sociale.

Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul va amâna până în anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivând că aceste majorări determină cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

“Având în vedere că lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinţe grave în ceea ce priveşte acordarea drepturilor de asigurări sociale şi majorarea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se propune amânarea până în anul 2014 a aplicării acestor prevederi, în ceea ce priveşte acordarea majorării punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 şi aplicarea unui indice de corecţie la punctajul mediu anual pentru persoanele înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011″, se arată în document.

Strategia a fost aprobată miercuri de Guvern.

Noua lege a pensiilor, adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede că pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă după 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor ieşite la pensie în acest an le va fi aplicat la rândul lor un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată, informează MEDIAFAX.

Ambele majorări de pensii erau programate să fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Guvernul taie tichetele de masă, primele şi blochează angajările până în 2014

Guvernul va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă pentru angajaţii din instituţiile publice, va bloca şi anul viitor acordarea de premii pentru bugetari şi va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru. De asemenea, Guvernul va bloca până în anul 2014 majorarea unor pensii, programată prin Legea pensiilor să fie aplicată anul viitor.

Politica de blocare a angajărilor în sistemul public, prin ocuparea unui singur post din şapte vacantate, va fi menţinută atât anul viitor, dar şi în 2013, tot până în anul 2014 urmând să fie extinsă şi interdicţia de achiziţionare de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică pentru instituţiile publice, informează MEDIAFAX.

În acelaşi timp, valoarea de referinţă corespunzătoare coeficientului de ierarhizare 1,00 aferent grilei de salarii pentru sectorul bugetar va fi îngheţat anul viitor la valoarea de 600 lei, relevă Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinută de MEDIAFAX.

Prin blocarea ocupării posturilor vacante în sistemul public, Guvernul estimează economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde lei în 2012 şi 1,99 miliarde lei în 2013.

Economiile estimate din sistarea tichetelor de masă, cadou şi de vacanţă sunt de 9,1 miliarde lei în 2012 şi 9,6 miliarde lei în 2013.

Guvernul amână până în 2014 finanţarea învăţământului cu minimum 6% din PIB

Pambuccian: Urmează două căderi ale economiei globale, una în toamnă, cealaltă în primăvară

Deputatul Varujan Pambuccian a declarat la Realitatea TV, legat de măsura Guvernului de a îngheţa pensiile până în 2014, că motivul acestei decizii este încadrarea în deficitul bugetar de 3%, care este o condiţie la nivelul statelor europene.

“Avem două fonduri mari cu deficit cronic, fondul de asigurări de sănătate şi fondul de asigurări sociale. Fiind cu deficit, ele se alimentează prin transfer de la bugetul de stat. În momentul în care se face un asemenea transfer, dacă nu ai încasări pe măsură, nu poţi decât ori să umbli la creşterea deficitulu, ori să blochezi deficitul ca să micşorezi transferurile. Motivul nemajorării anumitor pensii este încadrarea în deficitul de 3%, care este o condiţie la nivelul statelor europene. Este o adaptare la veniturile pe care bugetul le are din taxe şi impozite”, a spus Varujan Pambuccian.

Deputatul a mai spus că din toamnă va urma o nouă cădere a economiei glabale, urmată de încă una, în China, în primăvara lui 2012. Trebuie să fim atenţi că în toamna asta va urma o cădere majoră a economiei din cauza SUA, iar în primăvară va urma a treia cădere, datorată Chinei. Sunt lucruri care se văd pe toată planeta. În pofita semnalelor optimiste date aiurea şi de oamenii politici şi de conducătorii de instituţii financiar-bancare, lucrurile nu se vor îmbunătăţi, dimpotrivă, merg înspre mai rău. Înţeleg autorităţile române, pentru că în tot ce va urma, vor trebui să ţină piept unor state care se prăbuşesc, Grecia a fost prima, a conchis Varujan Pambuccian.

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Inghetare economica eterna in Romania in numele austeritatii. VARUJAN PAMBUCCIAN ANTICIPEAZA DOUA CADERI MAJORE ALE ECONOMIEI GLOBALE, INCEPAND DIN TOAMNA

  1. Pingback: Presedintele vorbelor proaste. Traian Basescu in dialog cu muncitorii: TRAIM DUPA CUM MUNCIM. Scurta dovedire despre FALSITATEA AFIRMATIEI (VIDEO)
  2. Pingback: ILIE SERBANESCU despre comparatiile intre Romania si Grecia in privinta datoriilor suverane si despre CE NE ASTEAPTA DIN PARTEA CREDITORILOR MONDIALI
  3. Pingback: Basescu, scrasnind din dinti impotriva painii amare a saracilor Romaniei: "AJUTOARELE SOCIALE TREBUIE RADICAL DIMINUATE!"
  4. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare