(video) VIOLENTE LA MADRID: proteste fata de vizita Papei Benedict

18-08-2011 3 minute Sublinieri

Protestele au ecaladat miercuri noapte la Madrid, unde aproximativ 5000 mii de spanioli s-au adunat in cursul serii, nemultumiti de costul vizitei Papei Benedict al XVI-lea, sub sloganul “Din taxele mele, zero centi pentru Papa”.

UPDATE Sase persoane au fost arestate si doi politisti au fost raniti, potrivit presei locale, citate de AFP.

Manifestantii au raspuns apelului formulat de aproximativ 140 de asociatii de aparare a laicitatii, ale crestinilor progresisti, ale militantilor de stanga sau de aparare a cauzei homosexualilor, pentru a protesta impotriva costurilor produse bugetului public de organizarea vizitei Papei Benedict al XVI – lea la Madrid, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, estimate la 50 de milioane de euro, transmite AFP. (…)

(…) Manifestanţi de toate vârstele strigau sloganuri sau purtau pancarte cu cuvintele: “Dumnezeu da, Biserica nu !”, “Acest tineret nu este al papei”, “Stop transfobiei, sexismului, homofobiei !” şi “Noi cerem un veritabil stat laic, libertatea conştiinţei este un drept”.

Câţiva pelerini de la Jocurile Mondiale ale Tineretului au strigat “Trăiască papa !”, “Acest tineret este al papei” la trecerea manifestanţilor, iar poliţia s-a opus ca schimbul de replici să degenereze în schimburi cu caracter ceva mai fizic. Manifestanţi ai mişcării “indignaţilor”, care protestau împotriva repercusiunilor sociale ale crizei, participau la defilare, în jurul a două fotografii uriaşe ale papei şi scriitorului francez Stephane Hessel, autorul manifestului “Indignaţi-vă !”. Cele două portrete erau legendate cu cuvintele: “Şocul titanilor”, “Joseph ‘sfinţenie’ Ratzinger”, “Stephane ‘indignat’ Hessel”.

Marşul a început în Piaţa Tirso de Molina, va ajunge la Puerta del Sol, iar manifestanţii se vor întoarce apoi în locul de unde au plecat. Miercuri, poliţiştii spanioli au arestat un tânăr mexican, student la chimie, care avea de gând să atenteze împotriva manifestanţilor care sunt critici faţă de vizita Suveranului Pontif. Mexicanul plănuia să-i atace cu gaz asfixiant şi alte substanţe chimice pe participanţii la marş. Benedict al 16-lea va sosi joi în capitala spaniolă pentru o vizită de patru zile. Papa va participa la ceremoniile dedicate Zilei Internaţionale a Tineretului.

Peste 5000 de spanioli au ieşit în stradă, începând din această după-amiază. Aceştia protestează împotriva venirii Papei Benedict al XVI-lea în capitala spaniolă, costurile vizitei oficiale ale Suveranului Pontif ridicându-se la 50 de milioane de euro. Suma e considerată revoltătoare de protestatari, în contextul problemelor economice cu care se confruntă Spania.

Potrivit AFP , Suveranul Pontif se va afla pentru 4 zile în Spania pentru a fi prezent la ceremoniile care vor avea loc cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. Însă organizatorii îşi fac cu totul alte calcule decât cei care au ieşit în stradă.

Potrivit Euronews, vizita Papei în Spania va aduce ţării pe puţin 100 de milioane de euro. Banii ar trebui să vină de la cei 450.000 de pelerini, dar şi din donaţii făcute de diferite firme. Protestatarii, care s-au reunit sub sloganul “Vizita Papei, dar nu cu taxele mele”, susţin însă că pelerinii vor supraîncărca infrastructura spaniolă şi că, oricum, unii dintre ei nu au prea mulţi bani de cheltuit. Potrivit organizatorilor, evenimentul va costa Spania doar 15 milioane de euro, restul costurilor fiind suportate de turiştii credincioşi.

De asemenea, oficialii spun că vizita papală, care are loc într-un context economic extrem de dificil, în care rata şomajului a ajuns la 20,89% va contribui la o dezvoltare a turismului în regiune. “Criticăm acest spectacol scandalos care are loc concomitent cu o situaţie economică teribil de neliniştitoare, în timpul căreia familii întregi nu au locuri de muncă”, a declarat, în replică, Evaristo Villar, de la Redes Cristianos.

Protestatarii au făcut apel printr-o declaraţie oficială, la toţi cetăţenii spanioli să oprească autorităţile să dea bisericii “privilegii care aparţin epocilor trecute şi unei moşteniri nedemocratice.”

UPDATE 00.11: O persoană, de origine mexicană, a fost deja arestată. Este vorba de un student la chimie care ar fi vrut să lanseze un atac cu gaz împotriva celor care protestează împotriva vizitei papale. Între autorităţi şi prostestatari au izbucnit conflicte. Printre protestatari, există şi grupuri care revendică o schimbare în atitudinea Bisericii faţă de drepturile homosexualilor şi persoane care vor o separare mai clară a Bisericii de autoritatea statului. Homosexualii şi lesbienele din Spania au spus că vor organiza un protest al săruturilor după sosirea Papei de joi. În timpul ultimei sale vizite din Spania din noiembrie anul trecut, Papa s-a confruntat cu un protest similar în Barcelona

UPDATE 00.37: La această oră are loc, pe Camp Nou, meciul FC Barcelona-Real Madrid, din Super Cupa Spaniei. Scorul este 1-1, iar în tur a fost 2-2. În cazul în care meciul va fi câştigat de Real Madrid, este posibil ca fanii echipei madrilene să iasă în stradă pentru a sărbători, ca întotdeauna, victoria echipei.

UPDATE 00:41: La proteste iau parte şi membrii mişcării “15-M” din Spania, care a criticat încă de acum câteva luni modul în care este administrată criza economică de către guvernul spaniol. O pancardă uriaşă din timpul marşului de protest înfăţişa o poză a Papei lângă cea a lui Stephane Hessel, scriitorul care a inspirat mişcarea “15-M”, alături de cuvintele “Ciocnirea Titanilor”. Pe alt banner scria: “Cerem un stat secular real, libertatea conştiinţei este un drept.”Scandările mulţimii au inclus şi lozinci de tipul: “Dumnezeu da, Biserica nu!”. Pe margini, au existat şi susţinători ai vizitei papale. Sub atenta supraveghere a poliţiei, aceştia au strigat: “Trăiască Papa!”.

UPDATE 00:42: Printre protestatari s-a aflat, în cursul zilei de miercuri, un bărbat îmbrăcat precum Papa, într-un “Papamobil” fals, cu un cap de diavol în faţă.


Categorii

1. DIVERSE, Papa (Papism), Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “(video) VIOLENTE LA MADRID: proteste fata de vizita Papei Benedict

  1. De retinut ca protestele nu sunt anti-papale,ci impotriva religiei in orice forma.Coroborat cu protestele din Anglia avem tabloul unei infioratoare generatii crescuta cu migala in laboratoarele mintilor (i)luminate.
    Se autointituleaza laici de parca nu sunt botezati aproape toti catolici.
    Avem si noi potential protestatar,caci lipsa fricii de Dumnezeu si criticarea pastorilor o vedem la tot pasul.

  2. De fapt protestele cu latura lor agresiva si chiar comica, nu fac decat sa ne aduca aminte ca traim intr-o lume a confuziei, a lipsei de valori sigure, a unei presiunii economice infernale, a laicatului plin de sine si a falimentului complet a institutiei eclesiale
    aceasta ar fi pe la catolici,
    ce ne ramane de facut razboi intru cuvant, trairea in duh si adevar, deci personal, individual, mistic, si daca avem curaj ,si nu bravare, sa mai spunem un cuvant de intarire celui care sufera langa noi
    cu cele mai bune ganduri

  3. Pingback: SFARSITUL DEMOCRATIEI, AL EUROPA SI AL SUA? Suntem pregatiti tot mai intens cu mesaje despre sfarsitul ordinii actuale a lumii prin criza economica, haosul revoltelor si razboiul mondial
  4. Pingback: LONDON IST UBERAL: Hamburg (Germania), zguduit de violente anarhice. A SOSIT TIMPUL RECOLTEI FRUCTELOR MANIEI?
  5. Pingback: PRIMARUL NEW YORKULUI PREZICE REVOLTE IN SUA, la fel ca in tarile arabe si Europa, DACA...
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare