Inca o mare lovitura pentru romanii saraci: TAIEREA SUBVENTIEI PENTRU CALDURA – INTRE EXPERIMENT SOCIAL SI CINICA ARMA ELECTORALA

30-08-2011 10 minute Sublinieri

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu: “Ajutoarele pentru incalzire se vor acorda in acesta an doar persoanelor considerate vulnerabile

Retragerea subventiei acordate sistemului de incalzire CET este inca o masura anti-sociala provenita din agenda malthusiana a FMI-ului. Pentru ca trebuie amintit, in primul rand, tocmai acest lucru: taierea subventiei pentru caldura, adica taierea fondurilor alocate de stat CET-urilor pentru ca acestea sa poata cere un pret rezonabil de la populatie (CET-urile nefiind niciodata rentabile, deoarece nu au fost create cu acest scop), face parte din conditiile impuse de FMI in acordul cu actuala putere (vezi trimiterile din josul paginii). Aceasta masura este una dintre cele mai dure ale celebrei “austeritati”, putand figura la loc de “cinste” alaturi de taierea salariilor cu 25% sau de cresterea TVA.

Singura “originalitate” a executantului roman a fost aplicarea acesteia intr-o forma care sa poata fi speculata electoral, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile opozitiei parlamentare. Acestia acuza ca, de fapt, prin retragerea subventiei si plasarea exclusiva in curtea primariilor a problemei pretului termic, guvernul va ajuta doar acele primarii care le apartin. Este semnificativ, in acest sens, faptul ca insusi premierul a declarat apasat ca responsabilitatea pentru suportabilitatea pretului la caldura depinde de primari si ca acestia trebuie sa gaseasca solutii pentrui a acoperi 2/3 din pretul termic, adica exact valoarea subventiei retrase.

Asadar, un dublu cinism: cel de sorginte FMI, care tine de un experiment al “austeritatii” prin care se testeaza pana unde poate fi intinsa coarda agendei malthusiene, si unul de sorginte damboviteana, care adapteaza aceste idei antisociale contextului autohton si mizelor electorale interne.

  • HotNews: VIDEO

Sebastian Lazaroiu: Nu mai dam tuturor ajutoare de incalzire, doar celor care au nevoie – vor beneficia de subventie familiile cu venituri sub 786 lei/membru

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca ajutoarele pentru incalzire se vor acorda in acesta an doar persoanelor considerate vulnerabile, adica familiilor care au venituri de pana la 786 de lei de persoana. Ministrul a anuntat de altfel ca numarul beneficiarilor de subventie la caldura va creste, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat si el, autoritatile locale urmand sa decida daca sa acorde in continuare ajutoarele la incalzire in cuantumul stabilit.

Lazaroiu a explicat ca Guvernul va elimina subventia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind pastrata doar suma de 120 de milioane de lei care reprezinta ajutoarele la incalzire pentru persoane vulnerabile, scrie Mediafax. Ministrul insa nu a putut garanta ca persoanele vulnerabile vor plati la fel ca anul trecut, daca autoritatile locale vor acorda in continuare ajutoarele de incalzire in cuantumul stabilit, precizand ca primariile nu sunt obligate sa mai acorde aceste subventii.

Ministrul Muncii a spus ca fata de anul trecut in sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subventie in acest an, fata de 200.000 anul trecut.

O alta schimbare fata de anul trecut este pragul maxim pentru care se acorda subventia, acesta crescand de la 615 lei cat a fost in 2010-2011 la 786 de lei. In 2010 – 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de pana la 615 lei primeau 10% subventie. Anul acesta, cei cu venit intre 615 si 786 vor primi 5%.

Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factura.

Lazaroiu a spus ca Ministerul Muncii ar trebui sa aloce in acest an 345 de milioane de lei, iar autoritatile locale 370 de milioane de lei, iar daca acest lucru se va intampla consumatorul vulnerabil nu va plati mai mult decat anul trecut la factura de energie.

Ministrul a precizat ca vulnerabilitatea este calculata pe baza veniturilor, dar si a bunurilor din gospodarie.

El a subliniat si faptul ca se vor schimba si regulile de acordare a subventiei astfel ca vor fi verificati 60% dintre cei care depun dosare la primarie, iar acestia vor fi alesi aleatoriu de catre minister. Pana in prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subventie.

Cand am facut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de frauda, respectiv un milion de lei, suma acordata necuvenit“, a spus Lazaroiu.

Ministrul Muncii a recomandat primariilor sa renunte si ele la subventie si sa-si indrepte fondurile spre persoanele sarace.

Autoritatile locale pot adopta politica Guvernului si sa acorde ajutoare de incalzire doar persoanelor cu “venituri modeste”, dar pot decide sa continue subventionarea nediferentiata a proprietarilor de blocuri, firmelor de apartament si familiilor cu venituri mici, a declarat, vineri, Emil Boc.

Premierul a afirmat, in cadrul unei emisiuni la postul national de radio, ca ajutoarele de incalzire care vor fi acordate de Guvern incepand cu aceasta iarna trebuie directionate catre familiile cu venituri “modeste” si nu ca pana in prezent, catre toata lumea.

Sebastian Lazaroiu, ministrul Muncii, a discutat online despre ajutoarele de incalzire, comasarea alegerilor si declaratiile consilierului personal

[intrebare:] (…) Am un salariu de 2500 lei si doi copii. Nu ma incadrez in baremul pt incalzire. Sunt multi in situatia mea. Restantele vor creste. Nu credeti ca veti pierde mai mult prin majorarea facturii pe care oamenii n-o vor putea plati? Cand sumele restante vor fi foarte mari, lucru care se va intampla foarte repede, veti opri caldura. Asta inseamna reducerea activitatii RADET. De unde veti recupera sumele restante? Multumesc,

Sebastian Lazaroiu:

Solutia de a da in continuare subventii era clar un drum inchis. Bani care finantau ineficienta. Ajutoarele dirijate catre cei vulnerabili sunt solutia. Ele fac factura suportabila. Cine sa primeasca ajutoarele? Nu pot primi toti ajutoare sociale. Daca ar primi toti ne-am intoarce veseli in comunism. (…)

Fragmentul selectat din dialogul online al min. Lazaroiu este cat se poate de relevant pentru problema sociala avuta in vedere.

Asa cum am mentionat mai sus, CETurile nu au fost proiectate pentru a fi eficiente intr-un sens capitalist. Tocmai de aceea, subventionarea pretului termic avea o logica foarte clara, aceea de a mentine costul la un nivel acceptabil si intr-un mod legitim. De ce legitim? Pentru ca statul nu da bani de la el, caci statul nu are bani proprii, ci dadea bani din bugetul public, adica de la contribuabili, adica si de la cei care sunt racordati la sistemul de incalzire centralizata. Practic, subventia era platita tot de noi, insa intr-o forma suportabila pentru toti. A pune pe umerii oamenilor de conditie joasa saumedie (dar saraci, practic, in Romania), intregul pret termic, adica intregul cost al acestui sistem (ce include pierderile cauzate de retelele vechi si alte costuri generate sistemic) este un lucru profund incorect deoarece acum vom plati noi, e adevarat, insa intr-o forma insuportabila si cu costuri sociale deocamdata greu de anticipat.

Ajutoarele la incalzire sunt doar o modalitate propagandistica de a da impresia ca statul e ingrijorat de chestiunile sociale – nivelul intretinerii va fi oricum atat de ridicat incat ajutoarele, oricum restranse la un numar mic de familii, nu vor… ajuta prea mult pe nimeni.

Probabil ca si aici se va dori o “reforma” similara cu cele din sistemul sanitar sau din pensii: un sistem privat?

Emil Boc a explicat, luni, intentia Guvernului de a sprijini din punct de vedere al suportabilitatii facturilor de incalzire din aceasta iarna doar patura vulnerabila, cea cu venituri mici.  Invitat la emisiunea “Sub semnul intrebarii” de la B1 Tv, seful Guvernului a subliniat ca acodarea subventiilor pentru caldura este responsabilitatea autoritatilor locale.

“Populatia trebuie sa stie ca este o responsabilitate a primarilor pentru a asigura o suportabilitate a caldurii. (…) Autoritatile locale n-au voie sa se joace cu focul si sa foloseasca demagogic sau populist cu aceasta problema. Primariile trebuie sa dea banii diferentiat, in functie de veniturile pe care le are fiecare”, a spus premierul.

Doua treimi din costul facturii la energia termica, a explicat seful Executivului, va depinde de “implicarea sau neimplicarea autoritatilor locale, cu privire la ce pot oferi pentru cei care au venituri mai mici”. Boc a subliniat ca aspectul cel mai important este ca autoritatile locale sa schimbe politica de subventii cu cea de ajutoare care se adreseaza direct celor cu venituri mici.

Au disparut subventiile “dar se dau mai multe ajutoare la incalzire de la Ministerul Muncii, crescand valoarea lor si a numarului de beneficiari. Numarul beneficiarilor a crescut de la 200.000 la 330.000, cat vor fi in 2012”, a spus primul ministru.

Ponta: Guvernul se foloseste de eliminarea subventiilor la caldura in scopuri electorale

Presedintele PSD, Victor Ponta, a criticat decizia Guvernului de a elimina subventiile la caldura in aceasta iarna, sustinand ca este doar o modalitate prin care primarii PDL vor primi mai multe fonduri de la bugetul de stat.

“Zilele acestea, probabil mizand pe faptul ca opinia publica este ocupata cu alte lucruri, cum ar fi nunti sau concedii, guvernul a anuntat eliminarea subventiilor la incalzire, transformarea acestora intr-un fel de ajutoare sociale. Ne opunem acestor masuri. Practic, din 1,4 milioane de familii, doar 300.000 dintre ele vor beneficia de subventii”, a spus Ponta, in cadrul unei conferinte de presa organizate dupa sedinta USL de luni.

In opinia lui Victor Ponta, primarii PDL vor primi bani pentru achitarea ajutoarelor sociale, in timp ce cei care apartin USL, nu.

“Solutia adoptata de Guvernul Boc este una suta la suta politica. Primarii USL se vor trezi in imposibilitatea de a asigura incalzirea si apa calda in aceasta iarna. Pe de alta parte, primarii PDL vor primi bani de la bugetul de stat. Guvernul Boc se foloseste astfel de eliminarea subventiilor ca un element de lupta in campania electorala. Este o masura politica, inoportuna, care va aduce un milion de familii in pragul disperarii”, a spus Victor Ponta.

Legaturi:

Gandul: SCRISOAREA DE INTENŢIE cu FMI. Guvernul a promis că elimină subvenţiile la încălzire până la sfârşitul lui august. PLUS: mii de posturi desfiinţate la CFR, energie, Poştă

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va elimina subvenţiile la energia termică cel târziu până la sfârşitul lunii august, alocaţiile pentru încălzire urmând să fie orientate exclusiv către persoanele defavorizate, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI. “Până la sfârşitul lunii august, vom îmbunătăţi legislaţia astfel încât alocaţiile de încălzire să fie orientate către persoanele vulnerabile ale societăţii, generând economii semnificative la buget“, se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX. Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi, că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii

Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a precizat, miercuri seara, că problema subvenţiei la încălzire a fost discutată în şedinţa Guvernului, stabilindu-se ca ministerele Finanţelor, Administraţiei şi Muncii să prezinte, în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvenţiile la energia termică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri.

În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.

FACTURA LA INCALZIRE POATE CRESTE CU 60%: ce a mai convenit guvernul cu Fondul Monetar International. VALUL DE SCUMPIRI CE VA URMA

Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu FMI să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.

“Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există, însă, o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare”, a spus Franks.

Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acest an pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei , care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României. “Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminarea subvenţiilor – n.r.) să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor”, a mai spus Franks.

Banca Naţională a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat în calcul şi posibilele creşteri de preţuri administrate, pe motiv că nu exista un calendar cert în această privinţă. În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.

Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termică furnizată de CET Bacău populaţia plăteşte 137,60 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termică furnizată de CET Iaşi este plătită de populaţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de Locato Piatra Neamţ este acceptat pentru populaţia un preţ de 148,48 lei/Gcal faţă de un cost real de 279,79 lei/Gcal.

Diferenţe mari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termic acoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizată de CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24 lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti (119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că factura plătită de populaţie pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte în perioada următoare cu până la 60% după eliminarea subvenţiei acordate de la bugetul de stat, în funcţie de cât vor fi dispuse primăriile să aloce suplimentar pentru acoperirea diferenţei de preţ, eventual prin reducerea fondurilor rezervate investiţiilor şi cheltuielilor de personal.

“Costul facturii populaţiei ar putea creşte cu valori cuprinse între 1 şi 60%, în funcţie de cât de mult vor aloca autorităţile locale pentru a acoperi diferenţa suportată până în prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autorităţile locale, iar primarii care vor reuşi să se gospodărească mai bine sau să taie din investiţii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum creşterea facturii. În alte localităţi, mai ales în cele în care primarii opoziţiei vor dori să acuze Guvernul pentru majorarea costurilor şi nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferenţei, factura va creşte”, au arătat sursele.

Premierul Emil Boc declara, în luna februarie, că Guvrernul va lua o decizie în privinţa eliminãrii subvenţiilor la încălzire în primăvara acestui an, după ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizată.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în luna mai 2010, după finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.

În cazul în care guvernul nu va mai subvenţiona preţul gigacaloriei, bucureştenii vor plăti facturile la apă caldă şi căldură diferenţiat, în funcţie de venituri. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi că va asigura facturi nemajorate doar pentru copiii şi bătrânii aflaţi în dificultate.

“Pentru 600 – 700 de mii de persoane cu venituri mici, care nu-şi pot acoperi cheltuielile la căldură, primăria va da ajutoare”, a declarat Sorin Oprescu. Acesta a mai spus că pentru subvenţia la căldură a bucureştenilor guvernul a dat doar 24 de milioane de lei. “Am auzit din spatele uşilor închise că asta va fi întreaga sumă, mult mai mică decât s-a angajat guvernul”, a declarat Sorin Oprescu. El a adăugat că nu este de acord să plătească penalităţi de 8.000 de miliarde lei vechi, reprezentând “datorii ancestrale”. Primarul general a anunţat că în vară se va stabili, printr-un proiect de hotărâre a Consiliului General, numărul de persoane care urmează să fie ajutate.

Românii vor avea parte de noi scumpiri în perioada următoare, după ce autorităţile au convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) reducerea unor subvenţii, liberalizarea treptată a preţurilor la energie şi gaze, plus continuarea reformei în sănătate.

În primul rând, Executivul a hotărât cu FMI să nu mai acorde subvenţiile guvernamentale pentru gigacalorie, ceea ce poate duce la creş­terea facturilor în medie cu 60% pentru căldură şi apă caldă, dar poate ajunge şi până la o dublare a preţurilor, în funcţie de capacitatea primăriilor de a menţine propriile subvenţii.

(…) Jurnalul Naţional a prezentat la începutul acestui an un plan al Primăriei Bucureşti care prezintă scenariul dublării ta­rifului cerut pentru populaţie, de la 124 la 250 de lei, şi acordarea unor subvenţii mai mici. Problema cea mai mare cu eliminarea subvenţiilor va fi în Bucureşti, deoarece Elcen furnizează circa 40% din agentul termic distribuit în ţară.

O altă scumpire sigură va fi cea la gaze pentru micile companii, care la rândul său va duce la creşteri de preţuri pe întregul lanţ. „Cert este că în perioada următoare va fi o creştere a preţului la gaze pentru companiile care primesc la preţ reglementat”, a declarat Jeffrey Franks. Primele care vor fi afectate de acest scenariu sunt brutăriile şi companiile din panificaţie, care sunt al doilea consumator industrial de gaze după sectorul îngrăşămintelor chimice.

Franks a spus că autorităţile vor veni până în iunie cu o nouă formulă de calcul al preţului la gaze pentru companii, utilizând preţul inter­na­ţional.„Companiile de stat din domeniul ga­zelor vor face mai mulţi bani din gaz pentru sta­­tul român dacă sunt lăsate să vândă gaz la for­­mula internaţională, nu sub preţ”, a spus Franks. Companiile respective sunt Romgaz şi Transgaz, iar statul va putea primi dividende mai mari, dar şi sume în plus din accize sau TVA. În privinţa energiei electrice, urmează adu­cerea contractelor bilaterale la preţul pieţei şi licitarea tuturor pachetelor de energie pe OPCOM. Mai mulţi producători termo din ţară au reclamat că Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în Energie (ANRE) îi obligă să fur­ni­zeze consumatorilor casnici la preţuri sub costuri. Şi o parte dintre medicamente se vor scumpi, din moment ce Executivul plănuieşte revizuirea listei de medicamente compensate. Vestea a fost dată de Andreea Paul-Vass, consilier al primului-ministru Emil Boc, la acelaşi seminar. Astfel, unele medicamente care acum sunt compensate vor fi scoase de pe listă, în vreme ce pentru altele compensarea va fi mai mică. Ea a subliniat că Executivul va da o atenţie specială domeniului sanitar, deoarece a constatat că se decontează medicamente pentru 27 de milioane de pacienţi în România (?!?! – N.N.). De asemenea, urmează să se introducă prescripţia digitală. (…)


Categorii

Acordul cu FMI, Criza preturilor, criza alimentara, Opinii, analize, Razboiul impotriva populatiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Inca o mare lovitura pentru romanii saraci: TAIEREA SUBVENTIEI PENTRU CALDURA – INTRE EXPERIMENT SOCIAL SI CINICA ARMA ELECTORALA

  1. Pingback: Basescu, scrasnind din dinti impotriva painii amare a saracilor Romaniei: "AJUTOARELE SOCIALE TREBUIE RADICAL DIMINUATE!"
  2. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare