GRIPA AVIARA SE INTOARCE? ONU pare decisa sa reinvie isteria epidemica la iarna pentru ca sunt 8 morti in Cambodgia. FIINDCA TREBUIE SA AVEM DE TOATE…

30-08-2011 1 minut Sublinieri

Temerile unei noi epidemii de gripă aviară în iarna care urmează par să se confirme potrivit declarațiilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), care a confirmat creșterea numărului deceselor provocate de virus și a avertizat publicul că a fost izolată o nouă tulpină mutantă a virusului.

Cel puțin opt persoane au murit de gripă aviară în Cambodgia anul acesta, ultima victimă fiind o fetiță de șase ani care a decedat luna aceasta, iar gripa s-a extins în țări care până acum nu mai fuseseră afectate de flagel în ultimii ani.

Vaccinurile existente par să nu aibă nici un efect împotriva noii tulpini a virusului H5N1 care, potrivit anunțului făcut de Comisia  de Alimentație și Agricultură (CAA) a ONU, s-a extins și în China și Vietnam. Este încă neclar dacă și în ce mod se transmite la om această nouă variantă de virus, și cât de periculoasă se va dovedi.

CAA a făcut un apel pentru înăsprirea metodelor de prevenție. “Păsările sălbatice pot aduce virusul, dar oamenii care activează în industria creșterii păsărilor sunt cei care pot provoca răspândirea virusului”, a declarat Juan Lubroth, șeful departamentului  veterinar al CAA.

„Tendința de scădere a numărului cazurilor, înregistrată în perioada 2004-2008, fiind reversată am putea să ne găsim în fața unei epidemii de H5N1 în toamna și iarna acestui an, cu oamenii fiind surprinși că virusul a ajuns și în zona lor”, a avertizat Lubroth.

Gripa aviară dă semne de revenire. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că o nouă tulpină a virusului, imună la vaccin, se răspândeşte prin Asia, mai ales în Vietnam şi în China.

Virusul circulă deja prin Vietnam, China, Thailanda, Malaezia şi Cambodgia, unde opt persoane au murit anul acesta după ce au dezvoltat gripă aviară, transmite BBC News.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a atras atenţia asupra “riscurilor imprevizibile pentru sănătatea umană şi a recomandat, luni, “o monitorizare şi o vigilenţă sporită” în faţa virusului gripei aviare (H5N1) “într-un moment în care o tulpină mutantă a acestui virus se propagă în Asia şi dincolo de aceasta“.

De la declanşarea epidemiei în 2003, 331 de persoane au murit, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totodată, 400 de milioane de păsări domestice au fost ucise, pagubele financiare ridicându-se la 20 de miliarde de dolari.

Vârful epidemic a fost atins în 2006 când au fost semnalate peste 4.000 de cazuri de infectare în 63 de ţări de pe glob.

În România, autorităţile au intrat în luptă cu gripa aviară în data de 7 octombrie 2007, când virusul şi-a făcut apariţia în zona Deltei, în judeţul Tulcea. Acesta s-a extins treptat către sud şi est, afectând nouă judeţe din ţară. 53 de focare de infecţii au fost identificate în România, în judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Ilfov şi Tulcea, toate fiind, însă, lichidate până pe 21 aprilie 2006.

Gripa aviară a obligat autorităţile să sacrifice peste 420.000 de păsări din 16.100 de gospodării. Valoarea cheltuielilor, inclusiv pentru dezinfecţie şi teste de laborator se ridică la 11,2 milioane de lei noi.

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Epidemii, gripa porcina, gripa aviara, e.coli

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare