In curand vaccinurile vor deveni si efectiv obligatorii?

Ministerul Sanatatii a anuntat ca incepand de joi, 1 septembrie, ordinul privind instituirea metodologiei de raportare on-line in Registrul unic de vaccinari este functional. Drept urmare, toti medicii din maternitati, cabinete medicale individuale si cabinete medicale scolare atat din sistemul public, cat si cel privat au obligatia, pe langa asigurarea unei vaccinari corecte, de a introduce in Registrul Unic de Vaccinari, datele privind vaccinarile efectuate in cadrul Programului National de Imunizari, precum si a vaccinarilor optionale efectuate in cadrul acestor cabinete, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

“Registrul Unic de Vaccinari ne va asigura o imagine clara a modalitatii de vaccinare si un mai bun control pentru prevenirea bolilor transmisibile. Acesta va reprezenta baza tehnica de date, on-line, la nivel national, privind vaccinarile copiilor si adolescentilor din Romania, structurata pe inregistrari individuale, cu asigurarea confidentialitatii datelor cu caracter personal”, a declarat ministrul Sanatatii Ritli Ladislau.

Introducerea datelor in Registru se va face in etape. Pana la data de 31 decembrie 2011, medicii din cabinetele medicale individuale au obligatia de a introduce datele prevazute de Registrul Unic de Vaccinari pentru toti copiii nascuti incepand cu data de 1 septembrie 2007, inscrisi pe listele proprii, urmand ca dupa aceasta data raportarea sa se realizeze in timp real.