”PROFETII SUPREMI” de la FMI prezic FALIMENTUL GRECIEI pana la sfarsitul anului. China nu mai vrea sa fie nici ea “salvatorul” Greciei

4-09-2011 1 minut Sublinieri

Fără FMI, Grecia aproape că nici nu mai poate mișca. Orice măsură și orice hotărâre se ia la recomandarea și cu aprobarea Fondului Monetar Internațional. Ei sunt acolo și știu tot ce se întâmplă. Acum, nici ei nu mai cred în Grecia. De obicei oficialii FMI au un discurs din care reiese optimismul. Ce te faci atunci când nici măcar FMI nu mai este optimist, el care este cel mai în măsură să facă aprecieri financiare și economice pentru că are acces la toate informațiile unui stat?

Despre ce vorbim mai exact? Un înalt economist al Fondului, “apropiat de cazul Greciei” dar al cărui nume nu a fost dezvăluit, a declarat pentru Wall Street Journal că se așteaptă ca Grecia să intre în faliment înainte de luna martie a anului 2012, sau poate chiar în acest an. “Șansele unui nou program sunt foarte slabe”, a mai spus oficialul citat de WSJ.

Grecia a activat în secret programul de asistenţă în caz de lipsă de lichiditate

Banca Centrală a Greciei a activat programul de asistență în caz de urgență privind lichiditatea, care este disponibil pentru băncile din zona euro care au nevoie de el, se arată într-un ziar de limbă greacă citat de Reuters. Emergency Liquidity Assistance (ELA) este un program care se activează în cazul unor circumstanțe excepționale și presupune furnizarea de bani în caz de lipsă de lichiditate temporară pentru instituții sau piețe, conform definiției date de Banca Centrală Europeană.

Practic, Banca Centrală a Greciei poate furniza fonduri chiar și în timpul în care piețele financiare sunt închise.

În cadrul unei convorbiri telefonice “obişnuite” cu şeful Comisiei Europene Manuel Barroso, premierul chinez Wen Jiabao a oferit asigurări că ţara sa va sprijini în continuare zona euro, potrivit EU Observer. De la începutul crizei datoriilor din zona euro, China a susţinut ţări cu probleme ca Grecia, Spania, Portugalia şi Italia prin achiziţii de obligaţiuni. Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze Wang Xining a declarat că guvernul său “ar putea continua achiziţiile de obligaţiuni, dar acest lucru depinde de randamentele acestor obligaţiuni”.

“Vrem să vedem că zona euro este într-o stare bună şi suntem dispuşi să oferim susţinere sub diferite forme, însă alocarea unor sume uriaşe pentru obligaţiuni nu este o măsură realistă. Nu vă puteţi baza numai pe China pentru salvarea Greciei”, a spus Xining. În decizia privitoare la achiziţionarea anumitor obligaţiuni, guvernul chinez ia în considerare recomandările agenţiilor de rating, “dar şi disponilibitatea politică de a implementa reforme structurale” şi sfaturile bancherilor centrali.

“Fundamentele economice din Europa sunt în continuare solide, iar economia are un potenţial uriaş de a se redresa şi creşte, cu condiţia implementării unor schimbări structurale şi controale bugetare“, a declarat Wang. La rândul său, premierul chinez Wen Jiabao a declarat că ţara sa va privi în continuare Europa drept una din principalele sale destinaţii de investiţii, conform Bloomberg.

China “a avut dintotdeauna încredere în economia europeană şi euro”, a declarat Jiabao. Ţara asiatică “monitorizează îndeaproape condiţiile economice din Europa”. Potrivit premierului chinez, economia mondială trece printr-o perioadă “complicată, delicată şi dificilă”, fiind necesară implementarea unor politici macroeconomice responsabile de către guverne şi o coordonare mai strânsă.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “”PROFETII SUPREMI” de la FMI prezic FALIMENTUL GRECIEI pana la sfarsitul anului. China nu mai vrea sa fie nici ea “salvatorul” Greciei

  1. Pingback: Protestele sociale MASIVE continua in Israel/ FURTUNA PE PIETELE BURSIERE: banci franceze in picaj, Grecia se afunda/ CE LOCURI DE MUNCA LI SE ”OFERA” ROMANILOR?
  2. Pingback: GRECIA PROGRAMATA LA FALIMENT IN OCTOMBRIE. Deznodamantul anticipat al crizei?
  3. Pingback: REFERENDUM SAU SANTAJ? Reactia patologic ANTI-DEMOCRATA a LIDERILOR UE, FMI SI A PIETELOR fata de propunerea lui Papandreou - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare