KOSOVO, in risc de conflict sangeros

19-09-2011 3 minute Sublinieri

Poliţiştii kosovari au preluat controlul asupra unor puncte de frontieră cu Serbia. Noi presiuni au apărut în nordul teritoriului, locuit în majoritate de sârbi, fapt ce agită iar spiritele în comunitatea internaţională.

Două puncte de trecere a frontierei de la graniţa Serbiei cu Kosovo au fost blocate, la sfârşitul săptămânii trecute, de sârbi, care se opun măsurilor luate de guvernul majoritar albanez de la Priştina. Gestul a suscitat „o profundă nelinişte a ONU”, după cum menţionează surse locale ale organizaţiei internaţionale. Sârbii, majoritari în nordul Kosovo, au parcat, joi seară, mai multe camioane de-a lungul drumului care duce la două puncte de frontieră pe care le contestă (la Jarinje şi Brnjak). În vară, aici au avut loc mai multe confruntări violente, în care a fost ucis un poliţist kosovar, astfel că s-a decis desfăşurarea de forţe NATO şi KFOR.

Pe de altă parte, soldaţii din cadrul KFOR au barat drumul cu sârmă ghimpată şi cu panouri pe care este scris în engleză şi în sârbă „Stop sau tragem!”. Vineri dimineaţă, poliţiştii kosovari, împreună cu reprezentanţi ai misiunii Uniunii Europene de poliţie din Kosovo (EULEX) au reuşit să preia controlul asupra punctelor de trecere a frontierei. În regiune, atmosfera este tensionată şi există temeri că o explozie de violenţă ar putea avea loc oricând.

La New York, Edmond Mulet, secretar general adjunct al ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii, a declarat că „rămâne foarte preocupat de situaţie”. La rândul său, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, apreciază că există „riscul real al unui conflict şi al unei băi de sânge“. Serbia continuă să nu recunoască independenţa proclamată unilateral, în 2008, de provincia Kosovo (majoritar albaneză), şi finanţează în continuare instituţii guvernamentale paralele în nord, în special consilii municipale, şcoli şi spitale.

Premierul kosovar

Hashim Thaci a prezentat, săptămâna trecută, detaliile unui proiect pentru restabilirea controlului  la cele două puncte aflate în litigiu cu sârbii. Serbia, la rândul său, se află sub presiunea forurilor europene, care-i cer să cultive relaţii bune cu Kosovo.

Problemă fără sfârşit

„Serbia trebuie să îndeplinească criteriile ce i-au fost prezentate pentru a primi statutul de candidată oficială la intrarea în Uniunea Europeană”, a afirmat, la începutul lui septembrie, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Guvernul de la Belgrad, care nu a recunoscut independenţa provinciei Kosovo, a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate, cerere susţinută de Rusia.

Provincia sârbă Kosovo continuă să rămână un măr al discordiei pe plan internaţional, deşi este recunoscută ca stat de 83 dintre cele 193 de state ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Printre ţările care nu recunosc „statul Kosovo” se află Rusia şi China, ce fac parte din Consiliul de Securitate al ONU şi care dispun, în consecinţă, de drept de veto.

Rusia a avertizat, joi, Kosovo împotriva oricărei tentative de preluare a controlului asupra punctelor de frontieră aflate în litigiu cu Serbia, această situaţie putând să conducă la o nouă “baie de sânge” în acest teritoriu disputat, informează Mediafax, care citează AFP. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a alăturat apelurilor la calm adresate Kosovo înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate, cerută de Rusia.

“Este o situaţie foarte periculoasă”, a subliniat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin. “Există un pericol real de conflict şi baie de sânge deoarece prezenţa internaţională prevede, potrivit informaţiilor noastre, împreună cu autorităţile de la Priştina, să desfăşoare o operaţiune de preluare a controlului prin forţă asupra nordului Kosovo, ceea ce este un lucru foarte urât”, a adăugat el în faţa presei.

Premierul kosovar Hashim Thaci a prezentat miercuri detaliile unui plan pentru restabilirea controlului asupra a două puncte de frontieră aflate în litigiu cu Serbia, care au fost la originea unei crize la sfârşitul lui iulie, acuzând Belgradul că pregăteşte noi violenţe. Un poliţist, albanez din Kosovo, a fost ucis în timpul confrutărilor de la frontiera dintre Kosovo şi Serbia în iulie.

Guvernul de la Belgrad, care nu a recunoscut niciodată declaraţia de independenţă a Kosovo în 2008, a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate, cerere susţinută de Rusia. Ban Ki-moon a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că este “profund îngrijorat” în legătură cu tensiunile şi impactul lor asupra nordului Kosovo. El a precizat că ministrul de Externe sârb Vuk Jeremici a trimis o scrisoare ONU cerându-i acesteia să ia măsuri în acest dosar.

Ban a cerut Serbiei şi Kosovo să “mobilizeze toate eforturile pentru a evita o escaladare a tensiunilor şi a împiedica o confruntare în nordul Kosovo“.

Două puncte de frontieră, închise între Serbia şi Kosovo

Două puncte de frontieră cu Serbia au fost închise în Kosovo în noaptea de joi spre vineri, fiind blocate de sârbii din Kosovo, care se opun Guvernului dominat de albanezi, au anunţat martorii oculari, presa locală şi reprezentanţi ai ONU, relatează AFP.

Sârbii au parcat camioane de-a lungul drumului care duce la cele două puncte de frontieră Jarinje şi Brnjak, a anunţat agenţia Beta, amintind că cel de la Jarinje a fost deja închis în iulie de KFOR (forţa NATO în regiune). Vineri dimineaţă, soldaţii din cadrul KFOR au barat drumul cu ajutorul rolelor de sârmă ghimpată şi al panourilor care anunţau în engleză şi sârbă: “Stop sau tragem”, potrivit Beta.

La New York, Edmond Mulet, secretarul general adjunct al ONU pentru operaţiuni de menţinere a păcii, a declarat joi seara în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind Kosovo: “Astăzi am fost informaţi de faptul că la ora locală 21.00 (joi seara), (punctul de frontieră) numărul unu a fost închis de KFOR din cauza prezenţei a aproximativ 100 de sârbi din Kosovo”. Acesta nu este oficial închis, (punctul de frontieră) 31 a devenit impracticabil după ce un camion al cărui proprietar este un sârb din Kosovo a blocat total drumul“, a adăugat el.

Martorii oculari au povestit că postul de frontieră Brnjak este şi el blocat de zeci de manifestanţi. Agenţia Beta a afirmat că ministrul sârb pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, se afla printre manifestanţi la Jarinje şi va petrece noaptea la faţa locului. Atmosfera este tensionată dar calmă, precizează Beta. “Nu vrem să provocăm violenţe”, a declarat liderul sârb Branko Ninici pentru postul de televiziune Belgrad TV.

Premierul kosovar Hashim Thaci a prezentat miercuri detaliile unui plan de reinstituire a controalelor la cele două puncte de frontieră aflate în litigiu cu Serbia şi care au fost la originea unei crize la sfârşitul lui iulie, acuzând Belgradul că pregăteşte noi violenţe.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “KOSOVO, in risc de conflict sangeros

  1. nu inteleg , de ce se mai agita oficialii sarbi ? Acum la putere sunt cei care l-au predat pe Slobodan Milosevici in mainile adevaratilor criminali de razboi . Daca adeptii lui Milosevici ar fi fost la putere , nu s-ar fi putut vorbi de separare in provincia Kosovo . Puterea actuala de la Belgrad se teme de reactia populatiei , altfel ar fi recunoscut de mult independenta Kosovo , cu toata opozitia sirbilor kosovari . Asa ca aplica si ei un plan de saracire a populatiei , dupa care cer ajutor , pentru care vor trebui sa accepte niste compromisuri , printre care si recunosterea statului kosovar ( parca am mai vazut undeva filmul asta ) . Doar nu credeti ca se poate reveni la vechiul statut , vreodata , nu ? Ce-i facut , e bun facut . Situatia din Transnistria a evoluat mult mai lent si inca nu a ajuns la un stadiu ca in Kosovo si totusi toata lumea recunoaste ca nu sunt sanse sa se mai repare ceva . Odata ce bolovanul a luat-o la vale , este greu de oprit . La fel se va intampla si la noi , daca stimabilul Base va continua sa se joace de-a reorganizarea administrativa .

    Pana una-alta , insa , saptamana asta se joaca un meci tare la ONU : Israel vs Palestina , to be or a nu fi . Se joaca pe terenul principal , intrece mult in audienta meciul Serbia-Kosovo .

    Doamne , ajuta-ne !

  2. Pingback: KOSOVO: fortele NATO si EULEX s-au ciocnit cu sarbii
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare