Copiii din Africa – SCLAVI PENTRU CIOCOLATA CU CARE NE RASFATAM

21-09-2011 2 minute Sublinieri

Sub formă de tabletă, baton, praline sau îngheţată, ciocolata este preferata majorităţii dintre noi, atunci cand avem poftă de ceva dulce. În spatele acestei delicatese se ascunde însă o lume pe care puţini dintre noi o stiu: exploatarea minorilor, sclavie şi abuzuri greu de imaginat. Totul, pentru ca cel mai dorit desert din lume să ajungă pe mesele fiecăruia dintre noi.

Deşi pare de greu de crezut, ciocolata de care ne bucurăm aproape zilnic este obţinută prin munca asiduă a mii de copii minori folosiţi pe post de sclavi şi forţaţi să muncească pe plantaţiile de cacao.

Aproximativ 100.000 de mii de copii muncesc în fiecare an pe plantaţiile de cacao din întreaga lume, în condiţii greu de imaginat. Aceştia, cu vâsta de până în 13 ani, lucrează pe câmp de dimineaţa până seara. Cei mai mulţi dintre ei sunt racolaţi de pe stradă cu promisiunea unei vieţi mai bune, dar existi şi copii vânduţi de familiile lor, pentru a fi exploataţi în numele ciocolatei.

Până în anul 2008, peste două milioane de copii africani au fost exploataţi pe câmpurile de cacao din Ghana şi Coasta de Fildeş.

Aproximativ 75% din producţia mondială de cacao provine din Africa de Vest, în special de pe Coasta de Fildes şi Mali. De aici, ea este exportată către ţări din întreaga lume.

Deşi tehnologia a avansat enorm în ultimii 20 de ani, recoltarea seminţelor de cacao nu se poate face mecanizat.

Astfel, cea mai importantă etapă din obţinerea ciocolatei este realizată de copii minori, angajaţi ca sclavi pentru recoltarea boabelor de cacao. Copiii sunt racolaţi de angajatori şi sunt puşi să muncească pentru suma de 1,5 dolari pe zi. De cele mai multe ori, ei ajung să muncească fără bani, doar pentru a primi o bucată de pâine şi o cană cu apă. Programul lor de muncă este de 12 ore, într-o căldură greu de suportat. Copii sunt trataţi ca nişte animale, pentru a strange o cantitate cât mai mare de boabe de cacao.

Cei care încearcă să evadeze sunt băuţi cu biciul şi apoi trimişi înapoi la cules.

Din totalul fabricilor producătoare de ciocolată, aproximativ 97% folosesc drept materie primă cacao din Africa de Vest. Mai exact, cacao recoltată prin explotarea copiilor şi sclavie.

Cel mai mare consumator de ciocolată este SUA, ce importă anual 730 de mii de tone de cacao, din care obţine în final peste şase miliarde de euro.

Profitul companiilor internaţionale, în cazul acestei afaceri, este enorm: kilogramul de boabe de cacao este cumpărat de la producător cu un euro, dar produsul final poate fi vândut şi cu peste 25 de euro per kilogram.

Militanţii pentru drepturile omului au blamat de nenumărate ori companiile producătoare de ciocolată, pentru dramele din Africa. Răspunsul dat de autorităţi pentru rezolvarea acestei probleme a fost cel puţin comic: au dat o lege prin care producătorii de ciocolată sunt obligaţi să îşi inscripţioneze produsele cu inscripţia “slave free” sau “no child labor”.

Majoritatea companiilor au refuzat sa aplice această lege, propunând în schimb un protocol voluntar. Practic, ele au promis că vor face investigaţii proprii si că vor eradica practicile abuzive din Africa până în anul 2005. În anul 2005, marile companii producătoare de ciocolată au cerut amânarea termenului până în 2008, iar în 2008 au incercat amânarea până în 2010.

În prezent, nivelul sclaviei din Africa este mai mare decât acum 10 ani, cand a început această încercare de stopare a exploatării copiilor.

Motivul este cererea tot mai mare a populaţiei pentru ciocolată. În zilele noastre, sclavia pentru obţinerea ciocolatei naşte un paradox, alimentat şi de campaniile de publicitate demarate de-a lungul timpului: în timp ce ciocolata este privită ca un aliment asociat fericirii şi plăcerii, obţinerea ei se face cu preţul nefericirii a mii de copii. Un alt paradox este faptul că aceşti copii nu stiu nici măcar ce gust are alimentul pentru care sunt abuzaţi şi exploataţi.

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Razboiul impotriva populatiei, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Copiii din Africa – SCLAVI PENTRU CIOCOLATA CU CARE NE RASFATAM

  1. Pingback: Intrebarea anului 2013: VA MAI FI OARE OMENIE PE PAMANT? Noua “etica” a relatiilor sociale: ANGAJATUL “IDEAL” sau NOUL SCLAV NEFERICIT, gardienii de personal, oamenii-produs si pensionarii DEPORTATI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
  2. Pingback: Culori şi copii din Mombasa » Antonela Sofia Barbu
  3. Pingback: COPIII VITREGI AI LUMII. Micii Lazari aflati la portile unei lumi imbuibate si nesimtitoare - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare