FALIMENT MONDIAL? Sistemul bancar se clatina din temelii, SUA ar putea ramane fara buget. Ce mai zice Soros?/ BUCURESTI, CAPITALA DECLARATIILOR PRO-GUVERN EUROPEAN

22-09-2011 6 minute Sublinieri

Agenţiile de rating retrogradează bănci de talie mondială şi avertizează că falimentul unei bănci mari este mult mai probabil acum. Moody’s, cea mai mare agenţie de rating din lume, a coborât miercuri calificativele a trei mari bănci americane, după ce avertizase asupra acestei mişcări încă din luna iunie. Astfel, agenţia de evaluare financiară a coborât cu două trepte, de la A2 la Baa1 calificativul Bank of America, pe motiv că un ajutor de la statul american ar fi mai greu de acordate acum, în cazul în care banca ar avea probleme. Moody’s a mai coborât cu o treaptă nota Wells Fargo, de la A1 la A2 iar în cazul Citigroup, agenţia a reconfirmat ratingul pe termen lung la A3, dar a scăzut cu o treaptă calificativul pe termen scurt.

“Guvernul va continua să sprijine, până la un anumit punct, instituţiile financiare importante. Totuşi, azi este mult mai probabil să permită falimentul unei bănci mari, dacă aceasta va avea probleme, riscurile de contagiune fiind acum mai reduse” spune Moody’s în comunicatul referitor la degradarea Bank Of America Corporation. De altfel BAC este cea mai lovită bancă americană, titlurile sale pierzând peste 52% din valoare în ultimul an şi de la 11 dolari pe acţiune la 6,8 în ultimele trei luni.

Nu doar băncile americane au probeleme cu agenţiile de rating. Standard&Poor’s (S&P) a intervenit, tot miercuri, asupra a nu mai puţin de 15 bănci italiene, după ce a retrogradat ratingul ţării, cu o zi înainte. În cazul a şapte dintre ele, printre care Intesa Sanpaolo şi Mediobanca, a coborât ratingul de credit, iar pentru alte opt, printre care Unicredit (cea mai mare bancă italiană după active) a redus doar perspectiva ratingului, de la stabil la negativ. Iar agenţia avertizează că ar putea urma alte degradări. “Perspectivele negative ale ratingului pe termen lung ale celor 15 bănci reflectă posibilitatea unei noi coborâri a ratingului, dacă va trebui să coboarâm din nou ratingul Italiei” a anunţat S&P.

La coborârea ratingului am putea adăuga şi criza de neîncredere care a lovit sistemul bancar francez, Societe Generale fiind cea mai lovită instituţie de credit din Hexagon. La 14 septembrie, aceeaşi Moody’s a redus, cu o treaptă, ratingul SocGen şi Credit Agricole, precizând că analizează în continuare şi posibilitatea coborârii ratingului celeilalte mari bănci franceze, BNP Paribas. După ce a fost ţinta unor zvonuri legate de posibilitatea unor probleme financiare, Societe Generale a pierdut, la bursă, mai mult de 60% în ultimul an.

Unele banci europene ar putea avea nevoie de recapitalizare, a declarat joi Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, idee expusa marti si de Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, potrivit AFP. El a mai precizat ca, in cazul in care unele banci vor trebui recapitalizate, Comisia Europeana ar prefera ca sprijinul sa provina din sectorul privat, intr-un interviu acordat Le Figaro.

“Zilele in care bancile erau salvate din banii contribuabililor au trecut. Nu se poate exclude insa faptul ca unele banci vor avea nevoie de ajutorul statului. Comisia Europeana este pregatita pentru un astfel de scenariu si va supraveghea procesul”, a mai declarat oficialul european. Michel Barnier a amintit ca noua banci nu au reusit sa treaca cel mai recent test de stres efectuat de Banca Centrala Europeana, iar alte 16 au trecut la limita si trebuie recapitalizate.

Potrivit Reuters, sapte din cele 16 institutii de credit sunt din Spania, doua din Portugalia, doua din Grecia, doua din Germania si cate una din Italia, Slovenia si Cipru. Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, a declarat marti ca o noua recapitalizare a bancilor europene “ar putea fi necesara” din cauza agravarii crizei datoriilor. “Din pacate, din cauza agravarii crizei datoriilor, noi banci ar putea fi recapitalizate”, pe langa cele noua care nu au trecut testul de stres efectuat in luna iulie, a spus Almunia.

Incidentul ar putea clătina din nou încrederea investitorilor şi a populaţiei în liderii de la Washington, după disputele dure din acest an din Congres privind deficitul şi plafonul datoriei de stat. Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a respins în mod neaşteptat proiectul de cheltuieli publice al guvernului federal după 30 septembrie, când se încheie anul fiscal, aripa conservatoare a Partidului Republican cerând scăderea semnificativă a sumelor alocate de la buget.

Rezultatul surprinzător al votului reprezintă o nouă gafă pentru liderii republicani din Cameră, care nu reuşesc să ţină sub control aripa conservatoare a partidului. Republicanii au dat asigurări, înainte de programarea votului, că legea va trece de Cameră. Anul fiscal se încheie pe 30 septembrie, iar Congresul este în vacanţă săptămâna viitoare. Proiectul respins miercuri viza funcţionarea Guvernului în condiţii normale până pe 18 noiembrie.

Conservatorii, apropiaţi mişcării Tea Party care militează pentu scăderea defiitului bugetar prin reducerea cheltuielilor guvernului federal, au votat în repetate rânduri în ultimii ani în afara liniei partidului. Incidentul ar putea clătina din nou încrederea investitorilor şi a populaţiei în liderii de la Washington, după disputele dure din acest an din Congres privind deficitul şi plafonul datoriei de stat.

Guvernul era să rămână fără buget în aprilie din cauza disputelor din Congres, iar în august neînţelegerile dintre politicieni au adus Trezoreria la marginea intrării în default (incapacitate de plată). Liderii republicani au declarat că vor găsi o soluţie pentru trecerea proiectului de cheltuieli, pentru a nu bloca activitatea guvernului. Miercuri seară, o comisie din Congres a apropat o măsură care va permite Camerei să reprogrameze de urgenţă votul, însă nu este clar cum va fi modificat proiectul pentru a atrage mai mulţi congresmeni.

Proiectul a picat cu 195 de voturi pentru şi 230 împotrivă, 48 de republicani conservatori alăturându-se democraţilor în rândurile opoziţiei. Numai şase democraţi au votat pentru. Democraţii sunt nemulţumiţi că Partidul Republican a reuşit să impună scăderea cu 1,5 miliarde de dolari a subvenţiilor pentru dezvoltarea de automobile electrice, măsură menită să reducă deficitul creat de creşterea costurilor legate de dezastre naturale.

Pentru a atrage mai mulţi democraţi de partea lor, republicanii ar putea renunţa la această măsură, însă o astfel de strategie i-ar îndepărta şi mai mult pe conservatori.

Miliardarul american George Soros este de parere ca SUA este deja afectata de o dubla recesiune si ca prin opozitia fata de planurile presedintelui Obama privind stimularea fiscala republicanii se fac vinovati de intarzierea cresterii economice, potrivit Sibex. Intrebat de CNBC daca crede ca Statele Unite risca sa intre intr-o dubla recesiune, Soros a afirmat: “Eu cred ca suntem deja in aceasta situatie”.

“Ne confruntam cu o incetinire a cresterii economice si in principal cu o controversa privind obligatia ca cei bogati sa plateasca impozite pentru a crea locuri de munca; se lucra la un plan/acord care urma sa echilibreze bugetul pe termen lung, dar ar fi permis stimularea fiscala pe termen scurt, iar aceasta ar fi fost masura politica justa., a afirmat Soros intr-un interviu miercuri seara.

“Planul a fost respins, s-a ales praful de el, asa ca va ramane sa hotarasca electoratul anul viitor ce anume doreste”, a mai adaugat Soros. Factorii de decizie din zona Euro au urmat in mod repetat aceleasi politici gresite, creand in Europa o situatie “mult mai periculoasa” pentru sistemul financiar global decat falimentul Lehman Brothers in 2008, a afirmat Soros.

“Este o situatie mult mai periculoasa decat cazul Lehman Brothers, si cred ca la momentul critic autoritatile vor face ceea ce trebuie pentru a tine sistemul laolalta, deoarece alternativa este prea ingrozitoare pentru a o lua in considerare”, a mai adaugat Soros. Soros este de parere ca un numar de state mai mici din zona Euro ar putea sa intre in  incapacitate de plata si sa paraseasca zona monedei unice. El a avertizat insa ca daca acest lucru se produce pe nepregatite va exista un risc enorm pentru de economia mondiala.

“Cred ca ar putea fi doua sau trei state mai mici care sa intre in  incapacitate de plata sau sa paraseasca zona Euro, insa cu conditia ca acest lucru sa fie pregatit dinainte si desfasurat in mod riguros, “ a afirmat Soros. El a apreciat ca daca un astfel de eveniment se produce intr-un mod neorganizat, aceasta ar putea sa perturbe sistemul financiar global, de aceea este important sa luam in calcul aceasta posibilitate, si atunci  statele in discutie vor avea o alegere de facut, ceea ce nu inseamna ca vor fi fortate sa paraseasca zona.

Soros si-a afirmat convingerea ca asa-numita “Troika” alcatuita din UE, BCE si FMI va pune la dispozitie urmatoarea transa de ajutoare economice catre Grecia, insa a subliniat ca depinde de crearea unui fond de salvare european daca Grecia, deja coplesita de datorii, va primi o noua transa de imprumuturi in decembrie.

“Mare filantrop” miliardarul Soros… pentru Europa cere unificarea fiscala, ceea ce nu ar putea duce decat la generalizarea si inasprirea masurilor de “austeritate” pe intreg continentul, pe cand in cazul SUA recomanda planurile pompieristice ale lui Obama de a arunca cu bani in economia americana, doar-doar s-o mai trezi putin.

Adica are numai dorinte de mai bine pentru umanitate, asa cum, mutatis mutandis, are si Basescu in privinta romanilor, doar ca acestia nu sunt recunoscatori liderului suprem pentru intelepciunea de a fi executat cu sadism ordinele de la FMI-BCE-UE.

  • Hotnews:

Basescu propune trecerea la o politica europeana bugetara unica

Presedintele Traian Basescu a lansat in cadrul Universitatii de vara a Partidului Popular European o idee “care ar putea deveni realitate”, si anume unirea politicilor europene. “Nu putem spera intr-o politica monetara unica atata timp cat avem 27 de politici bugetare si tot 27 de politici fiscale. Este clar sa trecem la o politica bugetara si fiscala unica. Este un element extrem de greu. Dar trebuie sa discutam subiectul si sa vedem cum il putem atinge, bineinteles cu implicatii majore in politicele salariale”.

Basescu a mai spus ca si in domeniul energetic este necesara o politica comuna, aceasta in vederea sigurarii securitatii energetice. Si in domeniul cercetarii este nevoie de o politica unica. “In momentul de fata UE se confrunta cu un larg numar de provocari. As spune ca ne aflam intr-un moment dificil. Avem o criza a datoriilor severa care ne afecteaza pe toti, avem o criza a migratiei care desi uneori exagerata este o situatie care impune noi abordari in ceea ce priveste spatiul Schengen. Deci, o reforma a spatiului Schengen se impune. Avem un deficit energetic ce trebuie completat de multe ori contra unor concesii politice si avem si obiective de indeplinit care par dificil de atins: obiectivele agendei 2020”, a spus Basescu.

Acesta a precizat ca la toate aceste provocari, trebuie sa se raspunda prin unitate si solidaritate. “Insa in opinia mea doar unitatea si solidaritatea nu sunt sufieciente pentru a prefigura Europa viitorului care sa influenteze efectele globalizarii si nu Euoropa care sa primeasca efectel globalizarii
Pentru a fi un element de influenta a directiei in care se indreapta efectele procesului de globalizare ne trebuie ceva mai mult decat unitatate si solidaritate, a declarat Basescu explicand motivele realizarii politicilor comune.

Wilfried Martens: Uniunea politica este necesara pentru a putea sustine uniunea monetara pe termen lung

Solutia pentru depasirea problemelor legate de criza economica este uniunea la nivel politic, a declarat Wilfried Martens, presedinte al Partidului Popular European (PPE), In cadrul Universitatii de vara a Partidului Popular European care se desfasoara la Bucuresti. “Uniunea politica este necesara pentru a putea sustine uniunea monetara pe termen lung”, a precizat Martens.

Rezistenta impotriva unei asemenea directii politice va continua sa transforme uniunea monetara intr-o constructie fragila, a precizat presedintele PPE. O familie politica care este la guvernare in 17 state membre poate sa aiba puterea sa duca Europa inainte. Fara aceasta vointa, solutiile constituionale nu vor avea succes. O prapastie puternica s-a deschis in zona euro”, a mai spus presedintele PPE facand referire la faptul ca unele state din sud se afla intr-un cerc vicios, in timp ce cele din nord au inceput sa depaseasca problemele.

In aceasta situatie, o crestere sustenabila cu crearea de locuri de munca noi vor fi singuruele elemente care pot priva statele europene de tensiuni. “Trebuie sa extindem piata unica catre piata digitala. De asemenea, concurenta global trebuie sa fie imbunatatita in general in Europa”, a mai spus Martens.

Acesta a mai spus ca in situatia actuala de criza, Guvernele europene nu trebuie sa devina interventioniste din punct de vedere economic. “Este extrem de important sa repetam acest principiu si sa tinem cont de el”, a mai spus presedintele PPE.

Joseph Daul, presedintele Grupului PPE in Parlamentul European: Draga Traian, sper ca romanii isi vor da seama mai devreme, decat mai tarziu de necesitatea masurilor impotriva crizei


 

 


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “FALIMENT MONDIAL? Sistemul bancar se clatina din temelii, SUA ar putea ramane fara buget. Ce mai zice Soros?/ BUCURESTI, CAPITALA DECLARATIILOR PRO-GUVERN EUROPEAN

  1. Pingback: Mihai Tanasescu (FMI si Comisia Trilaterala): SA NE PREGATIM PENTRU UN ALT MOD DE A TRAI PE PAMANT/ Noul val al crizei: pretext pentru jefuirea resurselor miniere ale tarii
  2. Pingback: In cotidianul patriarhal Lumina SE PROPOVADUIESTE GLOBALIZAREA COMUNIST-"CRESTINA"?
  3. Pingback: Nouriel Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI/ Angela Merkel vrea SANCTIONAREA TARILOR CU DATORII. Care ar fi consecintele?/ Uniunea Europeana sau AL PATRULEA REICH/ Grecia incotro?
  4. Pingback: Seful BILDERBERG si miscarea Occupy Wall Street (OCCUPY BUCHAREST) viziteaza Romania
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare