SLUJBA ECUMENISTA (IERURGIE) DE SFINTIRE A GRADINII ZOOLOGICE LA RADAUTI – preotii ortodocsi se roaga impreuna cu cei catolici (14 septembrie 2011)

22-09-2011 1 minut Sublinieri

Slujbă ecumenistă (14 septembrie 2011) la sfinţirea Grădinii Zoologice Rădăuţi: pr. greco-catolic Volosciuc Ioan, preoţii ortodocşi Calancea Iustin şi Prelipcean Angel, precum şi pr. romano-catolic Iosif Răchiteanu, toţi din Rădăuţi.

Reamintim decizia Sf. Sinod din iulie 2008:

(…) În legătură cu comportamentul sacramental şi liturgic al ierarhilor, preoţilor, diaconilor, monahilor, monahiilor şi credincioşilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relaţie cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane şi al învăţăturii de credinţă ortodoxă, Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte.

Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni.

Oare nu mai este nici frica de Dumnezeu, si nici macar de hotararile Sinodului? Totul se intampla la vedere, fara jena, ba chiar cu mandrie… Pentru ca tot “credinciosul” neavizat si necatehizat care vede asa ceva sa creada, in mod “firesc” ca suntem totuna, ortodocsi, romano-catolici, greco-catolici… De vreme ce ecumenismul este noua “religie” (ideologie) mondiala care li se inoculeaza atat preotilor in facultate, cat si tuturor credinciosilor prin foarte multe dintre mesajele si actiunile Patriarhiei... 🙁

Sumbre vremuri traim, pentru pacatele noastre!


Categorii

Ecumenism, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “SLUJBA ECUMENISTA (IERURGIE) DE SFINTIRE A GRADINII ZOOLOGICE LA RADAUTI – preotii ortodocsi se roaga impreuna cu cei catolici (14 septembrie 2011)

 1. Seful Sinodului, Patriarhul, se face vinovat de infractiunea de neglijenta in serviciu, in caz de nepedepsire a vinovatilor.

 2. @MSD:

  Acuma nu stiu daca trebuie sa aplicam aici dreptul penal sau civil… ci tot legile bisericesti. Pana una-alta, responsabilitatea (teoretic macar) o are chiriarhul locului.

 3. Da, mare responsabilitate pentru aceşti preoţi. Pentru un creştin ortodox mai puţin dus pe la biserică, mai puţin catehizat şi care nu realizează care şi cît de profunde sunt diferenţele dintre ortodocşi şi catolici, această “slujbă ecumenistă” poate reprezenta ceva minunat, o reconciliere a bisericilor într-una singură, un iubirism între diferite confesiuni. Vinovaţi sunt şi oamenii care se entuziasmează în faţa acestor manifestări, dar şi mai vinovaţi se fac cei care ştiind unde este Adevărul, se pretează la astfel de lucruri.

 4. Pe mine ma mira ceva totusi. Inaintea astora a existat un precedent cu un personaj mult mai puternic decit ei in ierarhia bisericii: Mitr. Corneanu. Scandalul a fost mare (tocmai si datorita functiei), a depasit chiar granitele tarii (vezi reactia BO Rusa.
  Si iata ca vedem la numai 3 ani distanta, cum, cu multa nonsalanta, DOI preoti oarecare fac acelasi lucru ca si cum scandalul Corneanu nu ar fi existat ca si cum nu le-ar pasa ca s-ar putea sa fie implicati intr-un alt scandal de acest gen iar functia lor mult mai umila pe scara ierarhica bisericeasca nu i-ar mai putea salva de caterisire.

  Ori exact asta mi se pare mie ingrijorator:nonsalanta, nepasarea. Oare stiu ca nu au mare lucru de riscat?

 5. Ortodoxia azi şi’arată
  Trufia şi deşteptciunea,
  Gospodărescul, umanismul,
  Şi ceia ce iubeşte lumea.

  Şi’arată’adâncul, teologic
  Şi iscusinţa vorbariei,
  Doar teoretic, fără duhul
  Şi roadele filocaliei.

  Slujirea’adnâc formaliztă,
  Este redusă la cuvânt,
  La grija pur gospodărescă,
  Ce nu mai cheamă Duhul Sfânt.

  Banalizarea slujbei sacre
  (Fără de duh) e’n rătăcire,
  Că…,între noi şi’ntre eretici ,
  Nu mai simţim deosebire.

  Nu mai simţim în duh nici taina
  Nici Duhul, (fără pocăinţă)
  Şi socotim sentimentalul
  Şi “culturalul” că-i credinţă.

  Din umanism am făcut taina
  Ce’nlocuieşte răstignirea,
  Şi primim fără nici o frică
  Cu cei eretici conslujirea.

  (Fără de duh ) uzăm în public
  De spusa sfinţilor părinţi,
  Ca să convingem pe cei sinceri
  (Nu să-i trezim pe rătăciţi.)

  Vorbim cu patos şi emfză
  Despre Hristos, despre iubire,
  Uzând doar de ce n’aminteşte
  (În nici un fel), de…, rătcire.

  Sucesele ortodoxiei
  Sunt mari ( în plan gospodăresc)
  Şi cele care’n duh eretic
  Cu rătăciţii ne unesc.

  Dar cerul nu ne mai dă ploaie
  Şi seceta a vestejit,
  Ce a mai rămas spre hrana noastră,
  De la “părinţi” ne otrăvit.

  Ortodoxia nu mai cere
  Poloaia cea sfântă spre zidire
  Că lintea din apus e hrană,
  E dragoste şi…conslujire.

 6. Intr-adevar,cat de adanca poate fi NECREDINTA acestor preoti(ortodocsi)daca nu au frica de Dumnezeu, de momentul cand vor raspunde pt ceea ce fac in fata Lui…ASTA,eu NU reusesc sa inteleg!
  In ceea ce-i priveste pe cei ce stau si casca gura la asa ceva,sa ne rugam Domnului sa-i scoata din nestiinta si din nepasare!

 7. @ Petra, Magda S:

  E foarte puternica reeducarea, indoctrinarea lor in acest spirit, nu-si mai fac probleme deloc, de vreme ce acesta este curentul promovat la nivel oficial si in care au si fost formati cei mai tineri dintre ei.

 8. @ admin // Ok! Legislatia bisericeasca. Dar in cadrul acestei legislatii Daniel nu prea poate fi atins. Mai ales cu un sinod favorabil.
  Oare nu ar trebui sa se faca apel la o norma superioara lui pentru a fi silit sa faca ce este obligat sa faca?
  Este o intrebare retorica, nu indemn la nimic.
  Dumnezeu poarta de grija Bisericii, nu oamenii.

 9. Ca in Banat (care este socotit o regiune a tarii cu elemente POLIETNICE si MULTICULTURALE, unde procentul celor de alte etnii decat cea romaneasca si de alte religii decat cea ortodoxa, nu este deloc neglijabil…), se pot intampla astfel de “slujbe”, comune si “in spirit ecumenist” poate fi inteles pana la un anumit punct…, dar ca astfel de lucruri straine de ORTODOXIA AUTENTICA ROMANEASCA, si de disciplina canonica a BOR, se pot intampla si IN MOLDOVA, in partea de tara numita in vorbirea populara “CREDINTA”, asta poate fi mai greu, daca nu chiar foarte greu de inteles…!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…si sa ne fereasca de alte mari simulte sminteli…!

 10. Cand primarii sunt ctitori de biserici, dispun si de preotii care slujesc in acea biserica.Si daca primarul vrea slujba de sfintire ecumenica, ce sa faci…e ctitor…

 11. IN BUCOVINA SUNT SI ORTODOXI SI GRECO CATOLICI SI ROMANO- CATOLICI SI ADVENTISTI SI BAPTISTI SI ORTODOXI DE RIT VECHI CE AR TREBUI SA FACEM SA NE LUAM LA BATAIE SAU SA TRECEM STRADA DACA UNUL E ORTDOX SI ALTUL CATOLIC? TOTI AVEM ACELASI DUMNEZEU. SA INTELEG CA AR TREBUI SA NU NE TOLERAM UNII PE ALTII? E CAM DEPLASAT.

 12. @crestin RADAUTI:

  E complet aberant sa punem problema asa. Viata sociala si normele bunei cuviinte sunt valabile oricand pentru oricine. Dar la fel de valabile sunt si CANOANELE BISERICII, care spun clar ca slujirea cu eterodocsii este oprita.

  In Radauti nu este asa de ieri alaltaieri, dar stramosii nostri, ospitalieri si prietenosi cu cei straini, niciodata nu au calcat legea din batrani si nu si-au batut joc de ortodoxie amestecand-o cu ratacirile altora.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare