(VIDEO) Catre CITIREA GANDURILOR?

29-09-2011 1 minut Sublinieri

Cercetătorii de la Universitatea din Berkeley din California au dezvoltat un sistem care poate capta activitatea vizuală din creierul uman şi o poate transpune sub forma unei imagini video digitale. În viitor, acest proces ar putea fi folosit pentru a înregistra şi reconstrui visele pe un computer şi pentru a citi gândurile cuiva, scrie LeFigaro. Această aplicaţie le va permite să se exprime
bolnavilor aflaţi în imposibilitatea de a vorbi.

“Oamenii de ştinţă sunt pe punctul de a citi gândurile”, titrează cotidianul francez. “Acesta este un pas mare în ceea ce priveşte reconstruirea imaginilor din creier. Noi deschidem o ferestră către filmele din minţile noastre“, a declarat Jack Gallant, neurolog şi profesor în cadrul universităţii californiene. “Experienţa noastră vizuală normală seamănă cu vizionarea unui film. Pentru ca tehnologia aceasta să poată fi aplicată, trebuie mai întâi să înţelegem cum procesează creierul aceste experienţe vizuale dinamice”, a declarat Shinji Nishimoto, coordonatorul echipei de cercetători şi autorul studiului.

Cum au realizat experţii californieni experimentul

Acest experiment a fost realizat pe trei persoane, membre ale echipei de cercetare, cu ajutorul unui scaner şi a unui computer capabile să decodeze semnale creierului, să reconstruiască imaginile din mintea subiecţilor şi să le convertească, în cele din urmă, într-un model informatic.

Cei trei au vizionat trailerele unor filme, iar aparatul a înregistrat fluxul sangvin ce trecea prin cortexul vizual. Datele au fost introduse într-un soft care a decodat semnalele creierului generate de mişcările imaginilor, conectând informaţiile despre formă şi mişcare din filme cu acţiunile specifice ale creierului. Activitatea creierului a fost monitorizată cu ajutorul unui aparat IRM (Imagistică prin rezonanţă magnetică). Computerul a analizat imaginile, construind astfel o bază de date cu potenţiala activitate a creierului.

O şansă pentru bolnavii imobilizaţi care nu pot vorbi

Proiectul cercetătorilor de la Berkeley este unul revoluţionar, fiind pentru prima dată când cineva reuşeşte să decodifice activitatea cerebrală şi să reconstruiască imagini video pe un computer. Experţii susţin că această tehnologie va permite în viitor transpunerea în imagini a viselor, dar va avea şi aplicaţii în domeniul medical. Graţie acestei tehnologii, am putea comunica cu persoane aflate în imposibilitatea de a se exprima verbal şi reconstitui ceea ce se întâmplă în mintea unui pacient aflat în comă sau care a suferit un atac cerebral. De asemenea, tehnologia ar putea fi utilă şi persoanelor paralizate, care ar putea să coordoneze un computer prin puterea minţii, mai precizează sursa citată.


Categorii

1. DIVERSE, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “(VIDEO) Catre CITIREA GANDURILOR?

  1. Devine din ce in ce mai interesant. Stiam de ceva vreme de asemenea cercetari, dar nu credeam ca sunt atat de avansate. Fireste, totul in numele … trandafirului.

    “Cel care invata sa controleze visele cuiva, va putea sa-i controleze si realitatea.” – spune Sedlacek in cartea sa, Economia binelui si a raului.

  2. Din fericire, gandurile sunt in cuvinte.
    (Ma indoiesc ca sunt multi oameni care gandesc in imagini).
    Cel mult tehnologia poate permite reproducerea perceptiilor vizuale, dar inca gandurile ne apartin.

  3. Inca. Buna precizare. Daca s.a reusit decodarea unor imagini, care presupun un complex de forme, culori/nuante, pozitii – pe scurt, un sistem extrem de sofisticat alcatuit din elemente foarte aleatorii, care tin pana la urma si de perceptia individului, subiectiva, cu atat mai simpla mi se mare mie decodarea unui discurs verbal din minte, caci este un sistem mult mai riguros, limitat, algoritmic si predictibil. Numarul imaginilor este practic infinit, iar cel al cuvintelor este limitat si eu cred ca a le combina pe acestea din urma, pentru un computer sofisticat e o jucarie, o simpla problema de calcul probabilistic. In sfarsit, nu ma pricep prea bine la lucrurile astea si daca ma insel va rog sa ma iertati si sa interveniti cu precizari. In orice caz, treaba asta mi se pare o gaselnita sinistra!

  4. Şi să nu uităm, că harta creierului este de mult timp desenată; astfel încât, combinând cele 2 procese cu un microcip pe frunte sau pe mâna dreaptă, este f posibil, ca omul să fie citit într-un sens şi influenţat (robotizat) în celălalt sens. Telecomunicare şi control totale!!!
    F probabil din acest motiv ne avertizează Sf Ioan Teologul, că pt cei care vor primi pecetea nu va mai fi cale de scăpare. Ferească Dumnezeu!

  5. “Această aplicaţie le va permite să se exprimeb olnavilor aflaţi în imposibilitatea de a vorbi….” Acum ramane de vazut la care alti “bolnavi” se va aplica… si bineinteles si in ce alte multe aplicatii care mai de care mai “nevinovate” …

  6. Pingback: IMB prezice MASINI DE CITIT GANDURILE si multiplicarea aplicatiilor pe baza de IDENTIFICARE BIOMETRICA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare