BIG BROTHER: soferii americani ar putea fi filmati permanent

19-10-2011 1 minut Sublinieri

În viitor, şoferii nu ar mai putea avea acces pe autostrăzi dacă nu sunt de acord să-şi monteze o cameră video în maşină. Aceasta ar urma să filmeze fie ocupanţii maşinii, fie mediul înconjurător şi să transmită imaginile către un birou de investigaţii, scrie MSNBC. Nu este continuarea romanului “1984”, de George Orwell, ci o invenţie înregistrată la Oficiul de Patente din SUA, de către compania Kapsch TrafficCom AG din Austria. Aceasta a semnat un contract pe zece ani cu americanii, prin care se obligă să doteze cât mai multe maşini cu sisteme de securitate.

Tehnologia austriecilor ar putea funcţiona pe post de radar

Printre acestea, se numără şi mini-camere video, care ar urma să fie ascunse în habitaclul maşinilor, fără ca posesorii acestora să ştie de existenţa lor. Motivul “oficial” al implantării acestor camere este verificarea numărului de pasageri ai maşinii. Camerele care filmează în exterior ar urma să fie folosite pentru acelaşi motiv: să vadă dacă în alte vehicule, fără supraveghere video, sunt mai mulţi pasageri decât e normal.

MSNBC scrie, însă, că supravegherea de tip “Big Brother” ar putea avea şi alte întrebuinţări. Spre exemplu, să facă poze la un interval regulat (pentru a îi dea în vileag pe cei care comit infracţiuni), să surprindă momentul în care şoferul accelerează peste limita legală sau când se produc accidente. O altă posibilitate ar fi ca noile dispozitive să acţioneze precum cutiile negre ale avioanelor, înregistrând tot ce se petrece în automobil. Totuşi, MSNBC scrie că, de obicei, e cale lungă de la înregistrarea unui patent la apariţia şi distribuţia pe scară largă a unui produs. De obicei, patentele sunt doar o metodă a companiilor de a-şi proteja proprietatea intelectuală. “Kapsch înregistrează 20 de patente pe an. Acest lucru ne protejează ideile unice, dar nu înseamnă că ne-am gândit să scoatem un produs“, a declarat un oficial al companiei austriece.

Directorul companiei americane cu care lucrează Kapsch spune că nici nu a auzit de ideea cu camerele video. “Am semnat un contract de lungă durată cu ei (n.r. austriecii), în care nu se speculează ceva legat de camerele video. Acest lucru ar ridica multe întrebări legate de confidenţialitate şi nu multe companii ar accepta implementarea unui astfel de sistem”, spune P.J. Wilkins, de la E-Z Pass Group.

“Nu mă deranjează patentul, ci lucrurile din spatele lui”

În ciuda declaraţiilor oficialilor, expertul în securitate Lee Tien spune că şoferii ar trebui să fie îngrijoraţi. “Orice folosire a unei asemenea tehnologii trebuie bine reglementată. Oamenii ar trebui să le spună celor de la E-Z şi Kapsch ce cred despre ideea montării de camere video pe maşini. Iar acest lucru ar trebui să se întâmple acum, nu după ce companiile vor investi milioane de dolari şi toate vehiculele vor avea această tehnologie”, spune Tien.

Expertul precizează că nu este rău să se implementeze noi tehnologii, însă uneori acestea pot fi folosite în moduri “necurate”. “Odată ce camerele video vor fi montate, o să apară cineva cu ideea să le folosească şi în alte moduri”, crede Tien. El spune că nu îl deranjează patentul depus de Kapsch, ci lucrurile care s-ar putea ascunde în spatele acestuia. “Supravegherea video este constant îmbunătăţită, aşa că nu mă deranjează patentul. Întrebarea e, însă, ce fel de societate construim, dacă încurajăm şi legitimăm supravegherea continuă”, conchide expertul. “Discutăm degeaba despre urmărirea şoferilor. Dacă ai un telefon mobil, oricum eşti urmărit”, spune şi Wilkins.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “BIG BROTHER: soferii americani ar putea fi filmati permanent

  1. Exista deja pe masini chiar cateva camere si microfoane cu sau fara cunostinta proprietarului sau soferului …

  2. Pingback: SUA: Curtea Suprema despre cum foloseste FBI GPS-uri pentru SUPRAVEGHERE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare