SUA: Curtea Suprema despre cum foloseste FBI GPS-uri pentru SUPRAVEGHERE

9-03-2012 1 minut Sublinieri

GPS-Unit

 

O decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite a obligat poliţia federală (FBI) să dezactiveze numeroase dispozitive GPS pe care le utiliza frecvent în anchetele sale, a anunţat directorul FBI Robert Mueller. “Nu pot oferi un număr, dar am fost nevoiţi să dezactivăm un număr substanţial de (dispozitive) GPS”, a declarat el miercuri în faţa unei Comisii a Camerei Reprezentanţilor. Un oficial FBI a anunţat recent, într-o conferinţă de presă, că FBI deţine 3.000 de asemenea echipamente.

Or, la sfârşitul lui ianuarie, Curtea Supremă a emis o hotărâre care limitează dreptul poliţiei în utilizarea dispozitivelor de geolocalizare prin satelit.

Ea a respins un apel al Guvernului şi a stabilit că este necesar ca poliţia să obţină un mandat care să o autorizeze să supravegheze un suspect cu ajutorul unui dispozitiv GPS, riscând să fie condamnată pentru încălcarea vieţii private.

“Acest lucru va avea un impact asupra muncii noastre”, a admis Mueller.

Dispozitivele GPS “ne scutesc uneori de o supraveghere fizică“, a continuat şeful poliţiei federale. “Instalarea unei echipe de supraveghere fizică de şase, opt sau 12 persoane ne ocupă enorm de mult timp”, a declarat el, apreciind că această decizie a justiţiei va împiedica utilizarea acestui tip de instrument “într-un anumit număr de supravegheri, în care era foarte extrem de benefic”.

“Există numeroase persoane în Statele Unite pe care nu le putem inculpa (…) şi nu avem altă opţiune decât să le supraveghem o perioadă considerabilă de timp. (Dispozitivele) GPS ne permit să ne utilizăm efectivele mai bine”, a continuat Mueller.

“Dar, bineînţeles, ne vom supune hotărârii Curţii Supreme”, a adăugat el.

În hotărârea sa din 23 ianuarie, cea mai înaltă instanţă din ţară a stabilit, în unanimitate, că utilizarea de către forţele de ordine a unui dispozitiv GPS în vederea supravegherii deplasărilor unui vehicul este echivalentă, dacă nu este aprobată printr-un mandat judiciar, unei “intruziuni” în viaţa privată, contrară Constituţiei.

Curtea a respins apelul Guvernului american şi a confirmat o achitare de care a beneficiat un traficant de droguri, pe motiv că mandatul care a autorizat utilizarea unui dispozitiv GPS pentru supravegherea vehiculului său a expirat.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SUA: Curtea Suprema despre cum foloseste FBI GPS-uri pentru SUPRAVEGHERE

  1. Pingback: Cum va folosi CIA INTERNETUL LUCRURILOR PENTRU A NE SPIONA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Seful CIA, David Petraeus: prin CIPURILE RFID, ELECTROCASNICE si INTERNETUL LUCRURILOR, catre O NOUA ERA A SPIONAJULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare