Recensamantul abuzurilor si haosului: RECENZORII SUNT OBLIGATI SA RECUPEREZE CNP-URILE, IAR PURTATORUL DE CUVANT AL INS A FOST DEMIS!

26-10-2011 2 minute Sublinieri

Get Adobe Flash player

  • Antena3:

Haos la recensământ: Recenzorii, trimişi înapoi după CNP. Purtătorul de cuvânt al INS, demis

Recenzorii vor fi trimişi înapoi pe teren pentru a colecta CNP-ul persoanelor care au refuzat să-l dea. Scandalul a izbucnit după ce purtătorul de cuvânt al INS a declarat că românii nu sunt obligaţi să-şi divulge CNP-ul recenzorilor. Purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, a fost demis.

Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie.

“Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancţiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancţiunii, a mers puţin mai departe şi şi-a exprimat din grabă şi din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancţiune“, a spus Voineagu.  Şeful Institutului Naţional de Statistică a menţionat că purtătorul de cuvânt al instituţiei a fost destituit. Astfel, românii sunt obligaţi să-şi declare CNP-ul la recensământ chiar dacă, în urmă cu numai două zile, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică susţineau contrariul. Cei care refuză să ofere statului toate datele riscă amenzi cuprinse între 1.500 si 4.000 de lei.

Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au precizat, marţi, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin lege. Potrivit MAI, în procesul de prelucrare a datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor nu sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor.

Animalele din gospodării, numărate la recensământ odată cu oamenii

La recensământ, în judeţele Neamţ şi Botoşani, odată cu oamenii s-au numărat şi animalele din gospodării.  Dacă în mediul rural, recenzorii au luat în calcul găinile şi cocoşii, la oraş, au inventariat câinii şi pisicile trecute la întreţinere. Autorităţile atrag însă atenţia asupra faptului că anul acesta se face recensământul populaţiei, şi nu al animalelor. Asta înseamnă că nu sunteţi obligaţi să răspundeţi la întrebările despre necuvântătoarele pe care le aveţi în ogradă sau apartament.

Vlad Mihai Agache (28 de ani) a dat în judecată Institutul Naţional de Statistică pentru că, în opinia lui, chestionarul de la recensământ are un conţinut ilegal şi încalcă dreptul la viaţă privată. Un grefier al Judecătoriei Hârlău a cerut Curţii de Apel Iaşi să suspendarea provizorie a executării recensământului, actele ce privesc desfăşurarea acestuia şi a actului prin care Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Centrală de Recensământ au decis asupra conţinutului chestionarului.

În plângerea adresată judecătorilor, Vlad Mihai Agache precizează că recensământul încalcă dispoziţiile legale privind confidenţialitatea codului numeric personal, informaţiile protejate de Legea privind drepturile pacientului sau dreptul la viaţă privată.

Au fost elaborate chestionare cu aproximativ 100 de întrebări care încalcă flagrant dreptul la respectarea vieţii private şi de familie prevăzut de Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului”, precizează Vlad Mihai Agache, în plângerea adresată instanţei.Acesta susţine că şi amenzile aplicate pentru refuzul de a da informaţiile solicitate de recenzor sunt prea mari.

Limitele stabilite între 1.500 şi 4.500 de lei, reprezintă o sumă mult peste resursele mele financiare, ce are menirea de a-mi descuraja intenţia de a mă proteja de abuzul evident al statului şi totodată de a mă împiedica şi demobiliza orice iniţiativă civică demnă şi de protest legal”, susţine Agache în plângere.

Primul termen al procesului este pe 27 octombrie.Nu cred că o să am câştig de cauză. Nu am deschis această acţiune pentru a împiedica recensământul, dar trebuia să fie şi cineva care să ia atitudine”, a precizat Vlad Mihai Agache.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică nu şi-au exprimat încă punctul de vedere.Însă în diferitele comunicate precizează că „În procesul de prelucrare al datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor nu sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor. Amenzile pe care le riscă recenzorii dacă încalcă această confidenţialitate sunt între 2000 – 5000 lei, cu posibilitatea agravantă în cazul în care nerespectarea confidenţialităţii are aspecte penale.Mai mult, în procesul de prelucrare informaţiile vor fi utilizate numai în cadrul sistemului informatic statistic naţional (în interiorul reţelei VPN criptat)”


Categorii

Era Big Brother, Recensamant 2011, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Recensamantul abuzurilor si haosului: RECENZORII SUNT OBLIGATI SA RECUPEREZE CNP-URILE, IAR PURTATORUL DE CUVANT AL INS A FOST DEMIS!

  1. Cinste lui Vlad Mihai Agache!

  2. 🙂

  3. Intru multi ani! Amin. Amin. Amin.

    Sfantul Mucenic Dimitrie sa-l ocroteasca si sa-l intareasca precum cu Nestor a facut, odat’.

  4. “informatiile vor fi anonimizate”… sigur… va credem pe cuvant… parolistilor!

  5. DA! Nu avem ca cetateni, nici o garantie reala ca folisirea datelor pe care le-am dat la recensamant vor fi respectate si apreciate ca si “confidentiale”…de catre functionarii statului, si ca vor ramane “confidentiale” si necunoscute de catre rauvoitori!

    Li s-au parut celor de la putere ca stiu cam prea putine despre fiecare dintre cetateni, si au vrut sa stie mai multe, si sa le apara situatia fiecarui cetatean la un simplu clik de mause…!

    Cetatenii simpli si onesti n-aun nimic de ascuns, au doar mafiotii si interlopii…Dar, atunci cand sunt cautati de alti oameni decat cei ai legii, care au acces la datele lor, e rau ca nu pot sa se ascunda…!

    Insa cetatenii care sunt si crestinii credinciosi ortodocsi practicanti, sunt invaluiti si aparati nevazut de Darul si Harul Domnului!

    Toata nadejdea “securitatii” si “protectiei” noastre este numai la EL, si IN El!

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, si El sa-ti ajute sa CASTIGI in acest litigiu cu statul care devine tot mai putin un stat “de drept”…!

  6. Citez din articolul postat la link-ul de mai sus:

    “Să luăm exemplul următor: a fost recenzorul într-un bloc şi la unele apartamente nu s-au declarat CNP-urile, iar la altele nu a găsit persoanele acasă. Va mai merge recenzorul pentru că nu i-a găsit acasă. În cazul acesta poate să treacă şi să completeze CNP-ul. Dar, dacă a terminat toată scara de bloc, nu mai merge numai pentru CNP-ul lipsă”, a afirmat Boloş.

    Bun, si daca cei care nu au declarat CNP-ul pentru ca au fost dezinformati cu privire la lipsa obligativitiatii declararii lui, nu mai sunt vizitati de catre recenzori, ce fac, vor fi amendati? 😯

  7. Eu sunt din ce în ce mai convins că asistăm la o şaradă complexă. Mă refer la mişcarea uite C.N.P.-ul, nu e C.N.P.-ul, pe care o consider un fel de nadă/momeală aruncată spre eventualii naivi care dau statul în judecată. Spun asta pentru că efectiv s-au baricadat dpdv legal pe aspectul C.N.P.-ului, şi-au dat lege şi ordonanţă pe care dacă ar fi să le ataci, te duci clar în constituţional, timp în care ei pot emite o nouă ordonanţă şi încă una, exact cum procedează cu salariile bugetarilor.
    Pe de altă parte, informaţiile personale de natură intimă sunt trecute cu vederea din punct de vedere mediatic. Uitaţi-vă peste chestionare .. sunt unele.. precum Persoanele temporar prezente, care dacă ar fi lipsite de informaţiile persoanle.. nu ar avea nici o logică
    sau cele cu nucleul familial. Ei spun că vor fi anonimizate.. dar acest lucru nu are cum să se întâmple, căci ar rămâne cu 10% din chestionar, pe care nu îl poate prelucra statistic. Apoi am văzut în minutele CCRPL că aceste chestionare vor fi scanate, transformate în fişiere .pdf, prelucrate şi transmise prin reţteaua criptată VPN a DEPEABD-ului!!!!! adică evidenţa populaţiei. E o fractură de ordin logic: dacă tot sunt anonimizate informaţiile imediat ce sunt scanate, atunci de ce mai sunt culese informaţiile? De ce să le culegi, dacă primul lucru pe care îl faci e să le ştergi.. şi… cum le ştergi din PDF-uri (ce rost are)?

    Cred că le convine de minune să lase impresia populaţiei că sunt doar o gaşcă de incompetenţi siniştri, care se fâstâcesc şi se împiedică.. pe care nu i-am putea considera totuşi atât de alunecoşi să dorească să ne profileze psihologic şi sociologic.. că deh.. uitaţi-vă la ei.. îs atât de prostuţi. Statul n-ar putea să ne facă rău .. decât din incompetenţă.. că îs prea proşti.

    Totuşi, de ce nu se întreabă nimeni de ce vorbim DOAR despre un element de identificare abstract, iar nu despre restul elementelor fantastic de intime şi de conjugate care se întrepătrund. De ce nu avem de-a face cu un singur chestionar cu 80 de întrebări ci cu mai multe, fragmentate. deschideţi toate chestionarele şi priviţile ca pe unul singur, întrebându-vă ce aţi putea afla din ele despre o familie străină.. încercaţi să faceţi corelaţii, despre nivel de trai, activitate socială, educaţie etc..

    Dacă mai e cineva caăruia i se pare că această discuţie a C.N.P. -ului este o capcană sinistră.. să ridice mâna!

  8. Bineînţeles că datele obţinute în urma recensamantului vor avea un grad de confidenţialitate variabil în funcţie de interesele momentului, bineînţeles că vor fi şi mai centralizate şi paracentralizate în fişe personale foarte complete, bineînţeles că vor fi folosite cu scopul de şantaj şi presiuni de tot felul, bineînţeles că suntem prostiţi în faţă cu poveşti nemuritoare. Şi nu este nici prima şi nici ultima oară. Sigur că nu trebuie să ne obişnuim cu ideea că „ăştia” fac ce vor, şi că trebuie să ne luptăm şi să facem tot ce putem pentru a micşora răul. Măcar să ne facem datoria. Rezultatele? Slabe. De ce? Pentru că ar trebui complet înlocuiţi cu alţii care să fie cinstiţi, ceea ce s-a demonstrat în 22 de ani de „democraţie” că nu se poate. Le cerem să facă ceea ce nu vor şi poate nici nu pot să facă: să fie cinstiţi, corecţi, să spună adevărul. Cand au făcut-o? Ce aştepări avem de la ei, dacă suntem într-adevăr realişti? Reformulez: în virtutea cărui argument avem vreo aşteptare de la ei?

  9. Şeful INS ameninţat de Boc cu demiterea pentru recensământ: Ceea ce s-a întâmplat este forma supremă a incompetenţei

    Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergiliu Voineagu, a fost chemat la Guvern pentru a prezenta miniştrilor, în şedinţa de miercuri, explicaţii privind problemele apărute în derularea recensământului şi a fost ameninţat de premierul Emil Boc cu demiterea dacă situaţia nu e remediată.

    Prefectul Capitalei: Numărul recenzorilor ar putea fi suplimentat cu aproximativ 600 de persoane

    RECENSĂMÂNT 2011: INS va lua CNP-urile de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei doar în ultimă instanţă

    “A fost o discuţie tensionată în Guvern, şeful INS fiind chemat să prezinte o informare membrilor Executivului privind situaţia la zi a desfăşurării recensământului”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

    Potrivit acestora, premierul a transmis că este extrem de nemulţumit de modul în care recensământul a fost organizat şi desfăşurat până în prezent şi l-a ameninţat pe preşedintele INS că va fi demis dacă problemele nu vor fi remediate.

    “Ceea ce s-a întâmplat este forma supremă a incompetenţei”, i-a spus Boc lui Voineagu, cerându-i ca problema CNP-urilor să fie remediată cu “minim de discomfort”, au relatat sursele prezente la discuţie.

    Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat, miercuri, că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie, susţinând că discuţiile privind lipsa sancţiunilor dacă această informaţie nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, “pregătit insuficient”, care a fost destituit.

    Voineagu a spus că, în acest context, instituţia a revenit şi subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie.

    Potrivit acestuia, persoanele care refuză să-şi declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor.

    Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că SI ACESTEA VOR FI AMENDATE.

  10. @antuza: Pai asteptari de la “ei” nici nu trebuie sa avem, ci de la Dumnezeu ca nu ne lasa, cum si Domnul probabil se asteapta la ceva de la noi…

    Este un joc cu CNP-ul pe care chiar daca la acest moment nu-l intelegem bine, in timp probabil se va lamuri. Daca azi ne ameninta cu 5000 de lei amenda pentru CNP, in cativa ani ne pot ameninta pe teme mult mai grave cu 5000 de euro. Mai testeaza si ei terenul sa vada pana unde pot intinde coarda arcului de tras in tinte.

  11. Pingback: Recensamant ilegal? INS NU AR AVEA VOIE sa ceara o parte din INFORMATIILE DIN CHESTIONARE
  12. Pingback: SEFUL INS, VOINEAGU - BEAT MORT LA TV CAND TREBUIA SA EXPLICE DESPRE CNP; bucurestenii, invitati sa se... recenzeze singuri, "semi-online". RECENSAMANTUL 2011 - UN FIASCO DE RASU-PLANSU!
  13. “Ne expunem copiii? Bai, treziti-va! Care parinte sanatos la cap isi da locul de munca, functia, adresa exacta a serviciului si apoi date certe despre copil. Unde invata el, la ce scoala, ce clasa este. Si toate aceste date oferite unui Neica Nimeni de pe la usi. Deci, recapitulam: are locul de munca al parintilor cu tot ce trebuie, are timpul de munca al parintilor, are datele copilului, are persoane temporar prezente (eventuala bona la copil sau nu). Deci, parintii lucreaza atatea ore pe zi, copilul sta singur ceva ore, Neica Nimeni te-a vizitat si a vazut cam ce ai prin casa (ca doar nu ai raspuns la 100 de intrebari la usa, l-ai bagat in casa, nu? ) si apoi na belea ca s-a intamplat nenorocirea. Stiti ceva? Nici 4500 de lei nu este o suma prea mare pentru a iti proteja familia… Ca te-a intrebat si de concubini, si de mariaj, si de socru, soacra, parinti, matusi etc deci stie tot… Am crezut ca le-a venit mintea la cap si iti poti oferi datele la primarie prin autorecenzare. Acolo pare ceva mai in regula, doamna de la primarie este totusi diferita de Neica Nimeni. Dar ce sa vezi? Doamna de la primarie preia formularele completate de tine si le trimite… unde credeti? Tot la Neica Nimeni sa adune el la statistica lui regionala.
    BAI, TREZITI-VA DIN ADORMIRE CA VA VINDETI FAMILIA DEGEABA!
    Asta nu este STATISTICA, este SECURITATE!!! Si eventual HOTIE din partea lui Neica Nimeni!!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare