DECLARAREA CNP-ULUI LA RECENSAMANT A REDEVENIT OBLIGATORIE! La loc comanda! Incredibila bataie de joc a INS!

25-10-2011 10 minute Sublinieri

Nota: Aflam cu stupoare ca INS una comunica public, alta comunica pe sub masa. Dupa ce a anuntat, preluat in toata mass-media centrala, ca declararea CNP-ului NU mai este obligatorie si pasibila de amenda, INS plaseaza hoteste un comunicat pe care nu l-a mai preluat niciun site important de stiri, revendicandu-si dreptul de a cere CNP-ul sub amenintarea amenzii! Noua declaratie apare pe un singur site de stiri, in timp ce alte relatari arata ca oamenii, pe baza declaratiei purtatorului de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu de pe 22 octombrie, nu isi dau CNP-ul!

In afara faptului ca este o bataie de joc totala, ce mai inseamna si aceasta joaca de-a v-ati ascunselea cu CNP-ul si amenda? Cum sa ai incredere in buna credinta a celor care culeg aceste date cand ei procedeaza arbitrar in timpul jocului, schimband regulile dupa bunul plac, de la o zi la alta?!

Reamintim cititorilor ca autoritatile nu sunt la prima isprava de acest fel. Recensamantul a fost initiat pe baza legii 170/2011 de aprobare a OUG 34/2011 prin care s-a statuat obligativitatea declararii CNP-ului. Legea a intrat in vigoare exact pe 20 octombrie, deci in prima zi a recensamantului, ceea ce explica faptul ca atat OUG 34/2011 cat si legea 170 NU ERAU PUSE LA DISPOZITIA PUBLICULUI pe timpul campaniei de informare despre recensamant. Mai mult decat atat, aceste acte legislative nu au fost puse nici macar acum pe site-ul recensamantului: http://www.recensamantromania.ro/legislatie/

Si nu doar acest lucru este abuziv: art. 12 modificat din OUG 34/2011 stipuleaza:

“În vederea asigurării exhaustivităţii înregistrării persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”.

Dupa cum (cel putin pana la …declaratia urmatoare de presa) INS a aratat, etnia, religia si limba materna NU SUNT INTREBARI OBLIGATORII, tocmai pentru a se respecta legea 677 de protectie a datelor personale. Atunci, cum se explica exceptia CNP-ului, care, desi e enumerat alaturi de aceste categorii optionale, a devenit, printr-un abuz interpretativ, OBLIGATORIU?

Declaraţie de presă din data de 24.10.2011

În legătură cu Baza legală şi motivarea colectării în cadrul capitolului de identificare a codului numeric personal Institutul Naţional de Statistică (INS) îşi menţine declaraţia din data de 21 octombrie 2011 şi adaugă următoarele precizări:

Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011.
Astfel, articolul 2, alin. (1) “Persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ.
(2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi.”

Articolul 12 din OUG 34/2011 precizează:
“În vederea asigurării exhaustivităţii înregistrării persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”.

Articolul 2, alin. (2) din H.G. 1502/2009 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011 prevede că „Pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, acestea vor prezenta, după caz, pentru cetăţenii români actul de identitate, certificatul de naştere în cazul minorilor, iar pentru persoanele de altă cetăţenie ori fără cetăţenie documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autorităţile române care atestă dreptul de şedere pe teritoriul României”.

Referitor la răspunderea contravenţională, articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că „refuzul furnizării personalului de recensământ a informaţiilor prevăzute în programul de înregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete” constituie contravenţie.
Conform art.18 din H.G. 922/2011, contravenţiile prevăzute la articolul 21, alin. (1), lit. b din H.G. 1502/2009, „se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei”,

Menţionăm că programul de înregistrare a fost aprobat în cadrul şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, din data de 30.06.2011.

Subiectele cuprinse în formularele de recensământ sunt obligatorii, mai puţin cele opţionale, respectiv: etnia, apartenenţa religioasă, limba maternă, precum şi cele legate de dizabilităţi – ultima secţiune din formularul P.

În procesul de prelucrare al datelor, informaţiile sunt ulterior anonimizate, numele şi prenumele persoanelor NU sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor. Amenzile pe care le riscă recenzorii dacă încalcă această confidenţialitate sunt între 2000 – 5000 lei, cu posibilitatea agravantă în cazul în care nerespectarea confidenţialităţii are aspecte penale. Mai mult, în procesul de prelucrare informaţiile vor fi utilizate numai în cadrul sistemului informatic statistic naţional (în interiorul reţelei VPN criptat). În baza de date ORACLE pe serverul INS nu există niciun fel de corespondenţă CNP – Nume şi prenume. La un an după încheierea prelucrării, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor şi procedurilor legale.

Conform art. 13 din H.G 922/2011, alin. (1), „după terminarea prelucrării şi validării datelor, toate chestionarele care conţin date cu caracter personal sunt predate operatorilor economici specializaţi, în condiţii care să asigure confidenţialitatea datelor, pentru distrugere.”

Totodată, conform art. 5 din H.G. 922/2011, „declaraţiile populaţiei înregistrate la recensământ NU pot fi utilizate în alte scopuri decât cele statistice şi nici pentru stabilirea unor drepturi sau obligaţii”. Aşadar, informaţiile furnizate de populaţie vor fi utilizate exclusiv în scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor instituţii şi nu vor putea fi folosite, în nicio situaţie, de alte instituţii (în scopuri de impozitare/taxare fiscală, de îngrădire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetăţeniei etc.)

DE CE COLECTĂM CNP-UL?
Colectarea CNP-ului prin formularele de recensământ asigură:
determinarea populaţiei stabile a României;
determinarea migraţiei internaţionale ca element important al estimărilor inter-cenzitare a populaţiei României (regulamentul CE nr. 862/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile comunitare din domeniul migraţiei);
crearea premiselor necesare introducerii/adaptării şi generalizării registrelor statistice în consonanţă cu practica statelor membre ale UE;
măsură de asigurare a exhaustivităţii datelor înregistrate şi de verificare a calităţii datelor, astfel încât să se evite omisiunile sau dubla înregistrare;
facilitatea prelucrării datelor.

Nicio persoană nu este abilitată pe perioada desfăşurării Recensământului populaţiei şi locuinţelor să exprime interpretări cu privire la procedurile de recenzare care exced textul Declaraţiilor de presă.

Secretariatul Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.

Reamintim ce a declarat Vladimir Alexandrescu, purtator de cuvant al INS:

 

“Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.

Mă uit că e oarecum la modă să se scrie despre recensămîntul de anul ăsta. Mai ales, ca să spui că nu durează mai mult de zece minute. Ei, bine, ghici ce? Eu nu le-am răspuns. Şi nu că n-aveam chef, ci că n-aveam cum. Şi dac-aş fi ştiut cum procedează, i-aş fi ignorat oricum.

Mai ţineţi minte cum era pe vremuri, pe la începutul anilor ’90, cînd chiuleai de la şcoală şi exista întotdeauna cineva care trebuia să te verifice, să întrebe de ce n-ai ajuns? Eh, cam aşa şi cu recenzorii noştri. Dacă n-am putut să răspund la uşă, au sunat fără încetare aproape zece minute. După care au sunat încă cinci minute la apartamentele din jur, să întrebe dacă “ştiţi ceva de vecinii de-alături?“, nu care cumva să-i rateze. Mă rog, impropriu spus că întrebau. Corect ar fi “urlau”.

Prin urmare, am două întrebări:

  1. Recenzorii sînt plătiţi în funcţie de numărul de formulare completate de oameni, de fac atîta exces de zel?
  2. Fiecare dintre ei primeşte nişte nume alese aleatoriu? Altfel, nu-mi explic de ce au sunat doar la mine, nu şi la vecini.

Să le spun vecinilor să le transmită că “nu locuieşte nimeni în apartamentul de lîngă“?

  • Puterea.ro:

CNP-ul a devenit obligatoriu

După ce cu o zi înainte anunţaseră că nu este obligatoriu completarea Codului Numeric Personal, Institutul Naţional de Statistică a precizat că aceia care refuză acest lucru riscă amenzi de până la 4.500 de lei. Recenzorii se vor întoarce şi la cei la care au fost deja pentru completarea spaţiului gol.

În cele patru zile ale recensământului, aproape 8 milioane de locuitori le-au deschis uşacelor 120.000 de recenzori. Dintre aceştia, mulţi au refuzat să ofere şi CNP-ul, astfel că vor fi vizitaţi din nou. Legea spune că e obligatoriu. Cei care refuză, riscă amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei. Vom acţiona cu discernământ. Recenzorii vor reveni, iar dacă refuzi o dată, a doua oară sau a treia oară, atunci vei fi amendat. Trebuie să respectăm legea”, a spus Vladimir Alexandrescu, directorul de  comunicare al INS.

Greu de găsit. Partea 1

Doamna Elena lucrează la o bancă din Capitală şi spune că a acceptat postul de recenzor pentru cele două săptămâni nu doar datorită banilor. “Mai rămân cu vreo 400 de lei, dar am zis să le dau o mână de ajutor oamenilor”, motivează ea înainte de a-şi începe periplul la blocul unde a fost repartizată. Joi şi vineri nu a apucat să completeze prea multe formulare, deoarece toţi erau la serviciu. “M-am bazat mai mult pe weekend, dar şi aşa dau destul de greu de oameni. Mulţi sunt plecaţi. Noroc că am lăsat numărul de telefon la vecini”, afirmă femeia, care e fericită că nu a întâmpinat nici un fel de problemă până acum. Toţi au completat formularele şi chiar au prezentat buletinele pentru CNP, de altfel marea controversă a întregului recensământ. Programul său în această perioadă începe doar seara.  “Noroc că stau aici, aproape, altfel mi-ar fi fost greu. E deja ora 22.30 şi eu încă nu am ajuns acasă. Asta e, sper să termin repede. Numai în seara asta am completat vreo 20 de formulare. Lumea a răspuns la toate întrebările”, afirmă doamna Elena. Toţi au invitat-o în casă, iar persoanele în vârstă, singure, chiar au început să-i povestească problemele bătrâneţii. Speră ca în maximum trei zile să termine, astfel că până la 31 octombrie să nu mai aibă probleme. Are de recenzat aproape 80 de familii, iar în primele patru zile, jumătate dintre acestea au completat formularele. Deşi în cazul său nu este valabil, mulţi dintre colegii doamnei Elena vor fi nevoiţi să bată din nou drumul la cei care nu au oferit şi CNP-ul.

Drumuri lungi la sate

Mai greu este pentru recenzorii din mediu rural. Benone a primit trei cătune din comuna Logreşti, judeţul Gorj. Doar pe drum trebuie să facă jumătate de oră, numai că locuitorii sunt mai mereu plecaţi. I-au trebuit trei zile să înregistreze aproximativ 15 familii, însă speră ca până la final să descurce toate iţele. “Trebuie notate şi locuinţele în formulare, numai că multe sunt deja părăsite. Oamenii au plecat la oraş, au şi uitat de ele”, afirmă recenzorul.

Primele amenzi pentru refuzarea recenzorilor

Primăria din Voluntari a aplicat primele sancţiuni unor cetăţeni din cartierul Pipera care au refuzat să primească recenzorii şi să răspundă la chestionare. Autorităţile au precizat că în cazul în care şi alte persoane se vor opune prevederilor legale administraţia va continua aplicarea legii. Recensământul se desfăşoară, la nivel naţional, până pe  31 octombrie. Cetăţenii români vor trebui să răspundă la cele 80 de întrebări ale chestionarelor Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, trei seturi de întrebări fiind obligatorii. Potrivit reglementărilor în vigoare, refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

„Știți cum au făcut turcii, doamnă? Eram în Turcia acum câțiva ani și am văzut. Ne-au spus: luați-vă mâncare, apă, sucuri și stați în hotel N-aveți voie să ieșiți afară două zile. Cine iese e arestat! Am zis, fugi dom-le de aici, ce e asta? Și când colo, așa era. Era recensământ. Strada pustie, nu circulau decât recenzorii și poliția. Au ieșit doi din casă și i-au arestat, doamnă, pe cuvântul meu!”, scrie Dollores Benezic pe blogul Dollo.ro

Domnul poartă un maieu negru cu „guler” din aur și o cruce. Și pe degete are ceva auriu, dar nesemnificativ. Tocmai și-a băgat câinele în cealaltă cameră și m-a poftit în bucătărie. E mai mult decât cooperant, într-un bloc devenit ostil de la o zi la alta, în materie de CNP. Azi nu mi-a mai dat nimeni CNP-ul, „dacă tot nu mai e obligatoriu”… Fraieri ăia care l-au dat deja! (…)

O fiţuică primită în poştă îi invită pe bucureşteni să nu deschidă uşa recenzorului. Cei ce-au scris-o cred că recensământul se face la îndemnul unor forţe externe, ce vor să se folosească de populaţia României. În prima zi de recensământ, bucureştenii din câteva cartiere ale Capitalei au primit, prin poştă, un îndemn la boicot. „Să nu lăsăm statul să obţină informaţii pe care le va folosi apoi împotriva noastră”, se arată în manifest.

Au dat-o anonimă

Hârtia, nesemnată, îi învaţă pe bucureşteni cum să boicoteze recensământul şi de ce să o facă. Sfatul principal e să nu deschidă uşa recenzorului, dar, dacă o fac, să se scuze şi să închidă. „Nu mă simt bine, am mâncat ceva stricat de la Mac (Mc Donalds-n.red.), şi toată ziua am stat pe WC, îmi pare rău, dar chiar acum simt nevoia să mă duc din nou la toaletă, mă scuzaţi”, este unul dintre sfaturi.

Puterile externe ce vor să se folosească de populaţia României

Deşi neasumat, protestul aparţine unor adepţi ai teoriilor conspirative. „Acest recensământ nu este făcut doar de dragul recensământului, ci la cererea unor puteri externe, pentru a înţelege cum să folosească populaţia României în contextul schimbărilor ce vor urma la nivel internaţional”, se mai arată în fiţuică.

Întrebările cu referire la aspecte legate de venituri şi proprietăţi “au fost considerate sensibile şi s-a renunţat la ele”, a declarat pentru românialiberă.ro, purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu.

Deşi regulamentul european recomanda şi întrebări mai “intime”, autorităţile române au renunţat să afle cuantumul chiriei, veniturile, numărul proprietăţilor şi al maşinilor şi au fost scoase din chestionarele pentru recensământul din acest an.

Potrivit INS, conform regulamentului internaţional, aceste întrebări ar fi trebuit să fie incluse. Nici informaţiile despre mijloacele de transport folosite de români pentru deplasarea la serviciu sau şcoală, ori care este distanţa parcursă până la job şi timpul necesar, tipul locului de muncă sau locul de domiciliu, cu cinci ani înainte de recensământ nu sunt chiar atât de importante pentru autorităţi.

De asemenea s-a renunţat şi la întrebări despre ţara de naştere a părinţilor, dobândirea cetăţeniei, parteneriate de acelaşi sex, locuri de parcare ori conectivitate la internet.

Topul judeţelor recenzate

În perioada 20-22 octombrie au fost recenzate 2.248.583 de locuinţe, adică 26,04% din total.

În 27 de judeţe, recenzarea a fost superioară mediei calculate la nivel naţional.
Pe locul 1 se află judeţul Covasna, unde recenzorii au obţinut informaţii la 31,31% din locuinţele estimate a fi înregistrate.

Pe locul al doilea se află judeţul Vâlcea, cu 30,15% din locuinţe iar pe locul al treilea judeţul Prahova, cu 30,10%.

Acestea sunt urmate de Ialomiţa şi Braşovul cu 29,90% , respective cu 29,86%.

Deşi în prima zi a recensământului, bucurştenii au luat cu asalt primăriile pentru a răspunde primii la întrebări, acum, locuitorii Capitalei abia mai deschid uşa recenzorilor. Potrivit datelor furnizate de INS, Bucureştiul se află pe ultimul loc în ţară cu 18,14% din locuinţele estimate a fi înregistrate. Şi locuitorii din Ilfov, Constanţa şi Teleroman sunt destul de reticenţi când vine vorba de recensământ. Procentul de colectare în aceste judeţe nu depăşeşte 23%.

Înregistrarea Codului Numeric Personal (CNP) nu este o stratagemă a Puterii, care se pregăteşte de fraudarea alegerilor, aşa cum susţine PSD, ci este o recomandare a UE şi ONU. Marea problemă a recensământului rămâne suspiciunea legată de înregistrarea CNP-ului, acesta fiind şi subiectul principal al apelurilor primite la call-center.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, spune: „Înregistrarea CNP-ului este obligatorie, există legislaţie care impune asta, dar garantăm că nimeni nu va fi amendat dacă răspunde la întrebări şi nu-şi dă CNP-ul“.

Înregistrarea CNP-urilor este recomandarea structurilor de specialitate ale UE şi ONU făcută încă de la ultimul recensământ european (din 2001). Ea vizează în special statele din centrul şi estul Europei, întrucât ele au înregistrat în ultimele două decenii o mobilitate însemnată.

Polonia, Cehia, Slovacia şi Letonia, dintre statele unde s-a efectuat deja recensământul european 2011, au cerut şi ele CNP-urile locuitorilor. După ce reprezentanţi ai PSD, în frunte cu preşedintele partidului, Victor Ponta, au inflamat spiritele, surse de la INS au declarat că, dacă ştiau ce scenarii conspiraţioniste se vor naşte, ar fi renunţat, „cu strângere de inimă” ce-i drept, la CNP-uri.

Fără riscuri

Cristian Pârvulescu, analist politic, spune că înregistrarea CNP-urilor la recensământ nu creşte riscul fraudării alegerilor, aşa cum s-a panicat PSD-ul.

Este o metodă veche prin care se fură voturi, dar este din ce în ce mai periculoasă. O persoană se prezintă cu actele sale la vot, dar votează pe CNP-ul alteia. Este foarte complicat, deoarece presupune complicitatea unuia dintre membrii comisiei, precum şi a preşedintelui secţiei de votare“, a explicat Pârvulescu.

Csibi Barna se vrea secui

Csibi Barna, tânărul din Miercurea Ciuc care a spânzurat în luna martie o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu, vrea să se declare secui, pentru a avea dreptul la autodeterminare.Ca maghiar sunt doar minoritar, fiindcă maghiarii au un stat al lor“, spune Barna. Bărbatul acuză UDMR, care încurajează declararea etniei maghiare, şi nu secuieşti, pentru a-şi justifica existenţa.

26% din locuinţe, recenzate

Puţin peste 26% din locuinţele care se bănuieşte că există în România au fost recenzate în primele trei zile, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cel mai prost stă Capitala, cu doar 18,14% din locuinţe recenzate. Asta din cauza numeroşilor chiriaşi fără acte care se tem că, dacă răspund la recensământ, vor trimite Fiscul pe capul proprietarilor.

Cifrele de azi ale recensământului

8 zile au mai rămas pentru recenzarea locuitorilor României.

5.504.148 de persoane au fost numărate în primele trei zile ale recensământului populaţiei şi al locuinţelor.

Incidente

Primul incident de la recensământ s-a petrecut ieri, la Focşani, unde un operator a fost sechestrat de un bărbat care consumase alcool. Poliţiştii l-au amendat pe intervievatul recalcitrant cu 1.500 de lei.

Partida Romilor se gândeşte să ceară repetarea operaţiunii în comuna Gilău, judeţul Cluj, unde un recenzor ar fi refuzat să consemneze etnia rromilor de pe o întreagă stradă.

INS avertizează populaţia să nu răspundă decât la întrebările care apar în chestionare, după ce mai multe primării i-au pus pe recenzori să ceară şi informaţii despre animalele de companie, câini şi pisici.


Categorii

Era Big Brother, Inscenari, facaturi, Opinii, analize, Recensamant 2011

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “DECLARAREA CNP-ULUI LA RECENSAMANT A REDEVENIT OBLIGATORIE! La loc comanda! Incredibila bataie de joc a INS!

  1. ah, si eu care tocmai m-am intalnit aseara pe scara cu recenzoritza si i-am spus ca ma gaseste in serile urmatoare! acuma ce fac? ca ma hotarasem sa-i raspund si sa indrug verzi si uscate la intrebari. daca cnp-ul a redevenit obligatoriu, sunt mari sanse sa nu-i mai deschid usa, mai ales ca sunt chirias, fara mutatie in bucuresti, iar vecinii nu ma cunosc 🙂

  2. C est un bataille de jeu!

  3. Vraiment, qoui!

  4. revin cu un gand: poate le-o fi venit vreo directiva de “mai sus” care ii obliga, totusi, sa preia cnp-ul; au vrut sa nu se faca dusmanii nostri chiar in totalitate, dar nu a convenit “conducerii” si acum sunt nevoiti sa revina asupra deciziei…

  5. @bogdan:

    Pai probabil asa s-a intamplat, in linii mari…

  6. @ utzu, admin

    Vraiment ils se moquent du monde!

  7. Speak in Romanian please, otherwise I believe we are in EU allready!
    And I am not ready for this!

  8. already
    Ati vazut ca nu sunt pregatita? 🙁

  9. @AnaR, C-ref:

    Propunem totusi depasirea momentului lingvistic si intoarcerea la subiect…

  10. Ne-au amenintat ca daca nu ne asiguram locuintele vom primi amenda, sa NU ne dam CNP-urile! Doamne, Tie sa-ti urmam, curaj frati romani!

  11. Uite CNP-ul, nu-i CNP-ul.
    Asta inseamna ca recenzorita de duminica va reveni! Pe mina nu m-a intrebat de CNP (abia asteptam!), insa pe o alta vecina, da. Si nici nu mi-a cerut semnatura pe formulare. Nu mai inteleg nimic! N-au decit sa revina, eu nu mai deschid. Consider ca am cooperat suficient. Sa ma caute EI prin diferitele baze de date si sa-mi inregistreze numarul. Non, mais on nous prend pour des imbeciles!

  12. http://subiectiv.ro/fragmente/problema-cu-recensamintul-e-ca-recenzorii-sint-nesimtiti/

    Mă uit că e oarecum la modă să se scrie despre recensămîntul de anul ăsta. Mai ales, ca să spui că nu durează mai mult de zece minute. Ei, bine, ghici ce? Eu nu le-am răspuns. Şi nu că n-aveam chef, ci că n-aveam cum. Şi dac-aş fi ştiut cum procedează, i-aş fi ignorat oricum.

    Mai ţineţi minte cum era pe vremuri, pe la începutul anilor ’90, cînd chiuleai de la şcoală şi exista întotdeauna cineva care trebuia să te verifice, să întrebe de ce n-ai ajuns? Eh, cam aşa şi cu recenzorii noştri. Dacă n-am putut să răspund la uşă, au sunat fără încetare aproape zece minute. După care au sunat încă cinci minute la apartamentele din jur, să întrebe dacă “ştiţi ceva de vecinii de-alături?“, nu care cumva să-i rateze. Mă rog, impropriu spus că întrebau. Corect ar fi “urlau”.

    Prin urmare, am două întrebări:

    Recenzorii sînt plătiţi în funcţie de numărul de formulare completate de oameni, de fac atîta exces de zel?
    Fiecare dintre ei primeşte nişte nume alese aleatoriu? Altfel, nu-mi explic de ce au sunat doar la mine, nu şi la vecini.

    Să le spun vecinilor să le transmită că “nu locuieşte nimeni în apartamentul de lîngă“?

  13. De ce se joaca asa? pt ca le permite legea… Ce vorbeam zilele trecute? 🙁
    Relevant pt discutia de atunci e raspunsul admin, de aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/22/declararea-cnp-ului-la-recensamant-nu-e-obligatorie/#comment-41248
    Iar comentariul meu, cel in care-i raspunsesem Mirelei de ce e obligatorie, totusi, dpv legal, declararea CNP, in ciuda “declaratiei” directorului de comunicare al INS, a fost sters…

    Oamenii TREBUIE sa stie ca exista acoperire legala pentru aceste solicitari de date (inclusiv CNP). Ca se reuseste la mica intelegere cu recenzorul (sau prin omisiunea aceluia) sa nu se declare unele detalii, e cu totul altceva. Dar exista un risc, el trebuie cunoscut si pe cat e cu putinta, evitat (in diverse moduri) iar discutiile ar trebui purtate in jurul ACESTUI punct (evitarea oferirii unor detalii vs. evitarea riscului de amenda).

    Mai mult, parerea mea, pe care-mi cer iertare ca o expun astfel, dar o fac doar din cauza pt ca vad ca nu prea se pune problema la modul asta, este ca aceasta e o situatie de genul “Petrica si lupul” in care ni se testeaza reactia la stimuli de acest gen si nu doar se testeaza, ci se si urmareste UZAREA acestei reactii. Adica cineva care ia amenda ca urmare a refuzului de a declara CNPul sau alte date personale, bazandu-se doar pe declaratia domnului de la INS, probabil ca data viitoare nu va mai lua in seama astfel de indemnuri, chiar daca situatia va fi mult mai grava. Pentru ca acum n-a cunoscut riscurile acestei decizii si a facut-o increzandu-se in iluzii, in sintagme gen “Traim in Romania”, “merge si asa”… Ori, daca e vorba de asa ceva, nu prea merge pe bajbaite, ci trebuie sa stii cum sa pui problema, si pana unde are rost s-o tii pe-a ta!

    In concluzie, nu spun sa se declare tot, orbeste, ci sa se cunoasca niste limite!

    Si sunt curios daca de ieri si pana azi, a mai aparut cineva de la PSD (sau din alta parte, dintre cei care vociferau inainte, dar care NU OFEREAU SUPORT LEGAL) care sa contreze aceasta “ultima” declaratie a INS…
    Pt ca mai ales “in Romania” se vorbeste mult, dar practic se cunoaste si se face mult mai putin.

  14. @Florin M:

    Nu stiu cat permite legea… cat isi permit ei sa abuzeze de lege si de de tot, depasind limitele bunului simt elementar. Si da, oamenii trebuie sa stie ca au de-a face cu institutii care actioneaza arbitrar, dupa ordin si dispozitii.

  15. Poate ar trebui totusi sa vedem cine semneaza “fituica” de pe site-ul recensamantului…”Secretariatul Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011“…
    …dupa cum se vede presedintele INS este numai unul din membrii comitiei iar presedintele acestei comitii este “ministrul internelor si reformei administrative“. Astuia i-ati auzit glasul in ultimile zile?

    ANEXA – COMPONENTA Comisiei centrale pentru recensamantul populatiei si al locuintelor
    Presedinte – ministrul internelor si reformei administrative
    Vicepresedinti: – presedintele Institutului National de Statistica
    – secretar de stat la Ministerul Internelor si Reformei Administrative
    – secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor
    – secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor
    – secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse
    Secretar – vicepresedinte la Institutul National de Statistica
    Membri: – secretar de stat la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
    – secretar de stat la Ministerul Apararii
    – secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe
    – secretar de stat la Ministerul Sanatatii Publice
    – secretar de stat la Ministerul Justitiei
    – secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor
    – secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului
    – secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice
    – reprezentantul presedintelui Academiei Romane
    – reprezentantul structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale

    via http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordonanta_recensamant_populatie_2011.php

  16. bun si pana la urma eu daca azi nu declar cnp, iau amenda? trebuie sa l declar chiar daca nu mi l cere? haos total.

  17. @Anonyma
    pe http://www.puterea.ro/articol/amenda_de_4_500_lei_daca_nu_dai_cnp_ul citim ca:

    “Recenzorii se vor întoarce şi la cei la care au fost deja pentru completarea spaţiului gol.
    În cele patru zile ale recensământului, aproape 8 milioane de locuitori le-au deschis uşa celor 120.000 de recenzori. Dintre aceştia, mulţi au refuzat să ofere şi CNP-ul, astfel că vor fi vizitaţi din nou. “

    Daca recenzorul nu vi l-a cerut si nu a insistat sa-l dati, faptul ca n-a fost trecut in fisa nu reprezinta REFUZ si f probabil in acest caz va reveni pt acest detaliu.

    Problema se pune ce se intampla daca atunci cand revin, nu mai gasesc pe nimeni acasa… Pt ca nu se poate considera refuz fara a fi, de fapt, un refuz.

  18. In seara aceasta a venit recenzorul la mine.
    Am fost mirat sa aflu ca CNP-ul nu mai trebuie declarat si nici nu se vor aplica amenzi pt refuzul de a raspunde recenzorului.
    Recenzorul care a venit la mine e o colega de scoala a sotiei mele (profesori)
    Deci, va rog, nu dezinformati.
    Cu stima,
    Daniel

  19. @Daniel:

    Pai… noi dezinformam?! Nu vedeti ca e declaratia oficiala, comunicat de presa al INS? Si nu ajunge ca au dat unul, au repetat initiativa si au mai emis un comunicat de presa, spunand acelasi lucru! http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-10523535-ins-romanii-sunt-obligati-prezinte-recenzorilor-cnp-recensamant-caz-contrar-riscand-amenda-intre-1500-lei-4500-lei.htm

    Lucru are este revoltator…

  20. eh, am revenit. A venit o doamna recenzor la mine in aceasta seara. Mi-a spus in felul urmator: “nu este obligatoriu sa declarati CNP dar eu sunt obligata sa scriu aici REFUZ si apoi nu stiu sa spun ce consecinte veti avea de suferit pentru ca si noi primim informatii confuze de la o zi la alta”. Intrucat nu imi permit amenda, am dat CNP si gata. Legislatia referitoare la obligatia declararii CNP am citit-o astazi pe site-ul pus la dispozitie aici pe RIC si intr-adevar este obligatoriu. Juristi cu care m-am consultat in aceasta privinta au stiut de declaratia de la sfarsitul saptamanii apoi au studiat legislatia si au conchis acelasi lucru… deci… asta e. Oricum am declarat cu mandrie etnia, limba si mai ales religia :d asa ca am atasat “profilului” ortodoxia fara ezitari. Ce va fi cu datele astea vom mai vedea. Oricum ma gandesc ca, daca se va plati amenda, se va sti clar si CNP amenzile din cate stiu fiind inregistrate in anumite evidente si acolo oricum apare numele atasat la CNP. M-am gandit ca decat sa fiu cum ar veni si cu cnp declarat si cu banii luati, mai bine doar sa declar cnp.

  21. Eu m-am gandit la altceva. Cred totusi ca toata joaca asta, uite CNP-ul, nu e CNP-ul, a fost bine gandita de la bun inceput. Ei au zis asa, oamenii nu prea raspund la usa (multi), asa ca, cum facem sa ii determinam sa raspunda? Spunem ca nu mai este CNP obligatoriu. Atunci oamenii i-au primit pe recenzori, multumiti ca nu trebuie sa decalre CNP, insa, si aici trebuie sa recunosc ca sunt diabolici cei care au gandit asta, acum vin ei si ne declara (in scris, ca deh, nu mai au curaj sa apara in public, sa se contrazica) ca e musai CNP, altfel amenda (si cea mai mare, de 45 mil, nu oricum…). Astfel, au fortat oamenii sa primeasca pe recenzori, dar sa-i si faca pasibili de amenda daca nu declara CNP. Este mai mult decat o mizerie toata treaba asta, si e grotesc si penibil. O sfidare mai mare a populatiei, nu stiu sa fi fost pana acum in halul asta. Sa ne minta in fata cu seninatate dar si cu viclenie.
    Voi va dati seama ce ni se intampla? Se poate la un moment dat sa apara presedintele Base sau Boc, de ex., sa ne spuna sa nu platim nu stiu ce taxa, ca nu e problema, dar sa faca o lege care sa spuna altceva, dupa care sa ne amendeze pe toti. In halul asta s-a ajuns. Waw…

    @Florin,

    recunosc ca ai avut multa dreptate sa fii neincrezator, iar eu multa naivitate sa ii cred pe cuvant, asa a fost, cum te-ai temut (ar fi culmea sa se razgandeasca din nou).

    Problema se pune ce se intampla daca atunci cand revin, nu mai gasesc pe nimeni acasa… Pt ca nu se poate considera refuz fara a fi, de fapt, un refuz.

    Dar totusi, pana la urma daca nu te gasesc acasa, se considera refuz, si deci esti pasibil de amenda sau nu? Asa declara Alexandrescu pe 21 parca, dar nu mai poti avea incredere in ce spune el.

  22. Inca ceva, in declaratia de pe 25 (comunicat sau ce este) a Institutului national de statistica se precizeaza: “Motivul acestor noi precizari este ca “in mass-media au continuat sa apara interpretari distorsionate privind acest subiect” – auzi, “interpretari distorsionate”, pfff, alta miciuna, cand de fapt pe 22 chiar purtatorul lor de cuvant a spus cu gura lui ca nu e obligatoriu CNP-ul. Chiar atata bataie de joc si lipsa de demnitate…

    Pe langa faptul ca multi recenzori nici nu au mai cerut CNP-ul (dezinformati si ei la randul lor), ba chiar au spus ca nu le trebuie. In acest caz, cine si a facut “interpretari distorsionate”, daca proprii lor functionari, procedeaza astfel?

  23. Imi cer scuze pt acuza… dar ce as fi putut spune dupa discutia aceasta cu recenzorul:
    “-Stati putin sa aduc CI-ul sa va dau CNP-ul ca nu-l stiu pe de rost.
    -Aaa, da’ nu-i nevoie ca nu mai e obligatoriu!
    -Da?..bine, dar acum as putea sa plec in alta localitate si sa ma “recenzez” si acolo….
    -Nu, nu mai e obligatoriu din cauza ca a facut galagie presa.
    – Dar erau si amenzi pt refuzul de a raspunde la intrebarile obligatorii printre care si CNP-ul..
    – Aaa, nu…nici amenzi nu mai sunt”

    Cu adevarat e o mare bataie de joc… tocmai am urmarit conferinta de presa a Institutului de statistica…
    Acum, deci, ar trebui sa ma astept la o noua vizita a recenzorului.
    Ar trebui ca oficialitatile sa-si ceara scuze pt deranj si sa cada mai multe capete nu doar al purtatorului de cuvant al institutului.

    Cat despre declararea CNP-ului, nu vad unde e problema atat timp cat acest nr este deja cel putin in baza de date a Ministerului de interne, a angajatorului, a medicului de familie, iar cine are o cat de mica relatie cu vreo banca, si in baza de date a bancii…
    Aaa, ca se poate face legatura intre mine ca persoana si etnia si religia mea (singurele care nu exista in vreo baza de date) .. nu vad de ce m-as ascunde ca sunt roman si de religie crestin ortodox.

  24. @Daniel:

    Ei vor sa aiba un registru al populatiei complet, dar asta inseamna si control/supraveghere completa. Pana in acest moment, toate informatiile pe care le au despre noi (si au, nu gluma) sunt atasate, e drept, CNP-ului. Insa informatiile, in stadiul actual, sunt incomplete, partiale, risipite in baze de date diferite. Prin acest recensamant, insa, ei vor avea la nas si o baza de date completa si evidenta personalizata/individualizata a informatiilor socio-bio-demografice. Altfel, daca ar fi vrut sa aiba doar o evidenta statistica, nu ar fi cerut nici macar numele/prenumele, daramite si CNPul.

    Poate vor fi de folos si urmatoarele articole:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/25/declararea-cnp-ului-a-redevenit-obligatorie-incredibilele-suceli-ale-ins/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/24/10-minciuni-despre-cnp/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/22/recensamant-2011-in-presa-o-marlanie-europeana-cu-iz-securistic/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/20/ue-vrea-sa-stie-totul-despre-toti-inceputul-indosarierii-globale-dreptul-la-intimitate-costa-4500-de-lei/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/19/recensamantul-incepe-joi-patriarhia-ne-cheama-sa-participam-dar-nu-are-nimic-de-spus-cu-privire-la-solicitarea-cnp-ului-si-a-unor-date-personale/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/18/de-la-supraveghere-la-predictie-si-manipulare-de-ce-suntem-monitorizati-si-recenzati-in-detaliu/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/06/recensamant-2011-primul-recensamant-%e2%80%9deuro%e2%80%9d-suntem-numarati-pentru-uniunea-europeana/

  25. Pingback: Recensamantul abuzurilor: RECENZORII SUNT OBLIGATI SA RECUPEREZE CNP-URILE, PURTATORUL DE CUVANT AL INS DEMIS
  26. @admin
    Informatiile “colectate” tot eronate si incomplete vor fi, cel putin in Romania.
    Si aceasta deoarece in chestionar sunt circa 100 de intrebari (asta astazi am aflat 🙂 )…ei bine, eu am fost intrebat doar vreo 10 – 11..sotia ceva mai multe…cumnatul, cu care locuiesc, nu a raspuns la niciuna 🙂 deoarece a raspuns sotia mea la cate o fi intrebat-o.
    De semnat, era cat pe ce sa semneze recenzorul in locul meu (hahaha, zice , cica din obisnuinta …aici nu stiu daca obisnuinta a fost dobandita in timpul recensamantului sau e de mai demult …)
    Am vazut ca astfel de probleme se intalnesc peste tot in tara (am citit aici niste postari http://www.banknews.ro/stire/53340_cum_ne_batem_joc_de_recensamant.html .
    Deci pana la urma problema cu recensamantul acesta va fi ca vom cheltui 45 milioane euro pe niste date eronate.

    Citez aici un fragment din articolul de pe http://www/bancknews.ro al carui link l-am dat mai sus (daca am dat linkul, sper ca am voie si nu incalc drepturi de autor , daca da, va rog sa stergeti)
    :
    “De ce se face recensamantul, de fapt?

    Problema cu completarea aceasta “din capul recenzorului” este ca aceste date se vor folosi multi, foarte multi ani de aici inainte in prognozarea, alocarea si adoptarea unor norme, politici, finante, resurse de orice fel.

    Daca recenzorii vor pune de la ei din burta, asa cum a facut recenzorul care a venit la mine, ca eu sunt sanatoasa tun, ca tot blocul e sanatos tun si ca tot cartierul e sanatos tun, probabil Ministerul Sanatatii va decide sa inchida policlinica si spitalul din apropiere deoarece, nu, conform datelor furnizate “chiar de catre mine” nu am nevoie de ele! Si noi, tot cartierul, nu avem nevoie de ele, ca suntem sanatosi tun!

    Conform Institutului National de Statistica, citez: Scopul fundamental – de a oferi informatii esentiale si de calitate pentru politicile guvernamentale in domeniul economic si social, inclusiv pentru dezvoltarea umana.

    Deci, scopul fundamental este ca statul pe partea economica si sociala sa aloce fonduri pentru dezvoltare. Eu inteleg ca informatiile esentiale despre mine, care se vor oferi, categoric nu sunt de calitate, deoarece nu sunt furnizate de catre mine! ”

  27. Pentru o alunecare a omului de la nume la număr, au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.

  28. Părintele Arsenie Boca

  29. @Daniel:

    Ar trebui sa fim prea naivi sa luam de buna afirmatia propagandistica legata de fundamentarea politicilor publice pe informatiile din recensamant. Ca si pana acum INS avea carca de date statistice despre starea populatiei, exista estimari, exista o serie de mijloace care pot fi folosite tot timpul daca statul vrea sa elaboreze politici pe criteriul demografic. Dar… stim foarte bine care sunt criteriile politicilor duse de a noastra stapanire.

    Pe de alta parte, cazurile particulare nu pot fi generalizate. Recensamantul, per total, isi va atinge obiectivul… care nu are treaba cu politicile publice.

  30. Pingback: Recensamant ilegal? INS NU AR AVEA VOIE sa ceara o parte din INFORMATIILE DIN CHESTIONARE
  31. Pingback: SEFUL INS, VOINEAGU - BEAT MORT LA TV CAND TREBUIA SA EXPLICE DESPRE CNP; bucurestenii, invitati sa se... recenzeze singuri, "semi-online". RECENSAMANTUL 2011 - UN FIASCO DE RASU-PLANSU!
  32. Pingback: ASUR contesta RECENSAMANTUL. Nu i-au iesit ATEISTII la numarat si crede ca sunt NEJUSTIFICAT de multi ORTODOCSI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare