“Inchidem spitalele si mergem acasa?!” DEZASTRU IN BUGETELE SPITALELOR. Institutul Cardiologic C.C. Iliescu de la Fundeni, Spitalul Universitar si altele, LA UN PAS DE FALIMENT SI INCHIDERE!

3-11-2011 5 minute Sublinieri

S-A GASIT SI VINOVATUL DE SERVICIU: BISERICA!

  • EVZ:

“Închidem spitalele şi mergem acasă”

Şefii mai multor spitale anunţă că îşi închid porţile fiindcă nu mai au bani de la asigurări pentru ultimele luni din an. Şanse să-i primească în totalitate nu prea sunt. Mai multe unităţi medicale de prestigiu din ţară anunţă că nu vor mai putea acorda asistenţă medicală bolnavilor în cel mult două săptămâni fiindcă nu mai au bani de la casele de asigurări. Situaţia ar puta fi salvată de o rectificare bugetară, care în anii trecuţi, în situaţii similare, a acoperit lipsa fondurilor.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe anunţă însă că nu au în plan aşa ceva. Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune a găsit o soluţie pentru a asigura bani pentru luna noiembrie.

Fără bani de medicamente, materiale sanitare şi hrană


La Cluj, dacă nu se face o rectificare de buget până la 15 noiembrie, majoritatea spitalelor de clasă 1 se vor închide. “Am primit bani pentru primele două săptâmăni din această lună şi aşteptăm rectificarea bugetară. Lunile noiembrie şi decembrie nu sunt acoperite de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Eu cred că problemele se vor rezolva deoarece în fiecare an, spre sfârşit, au existat aceste discuţii, altfel închidem spitalul şi mergem acasă”, spune Cristian Ciortea, directorului Spitalului Judeţean Cluj, cel mai mare din România. Tot Ciortea spune că dacă banii nu vor veni atunci va exista o situaţie critică.

Banii asiguraţi de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj pentru spitale din judeţ acoperă doar plata salariilor. Pentru celelalte cheltuieli legate de întreţinerea, de hrana pacienţilor sau de achiziţia de medicamente şi materiale sanitare nu mai rămâne niciun leu. Spitalul Clinic Judeţean are 1.777 de paturi, peste 3.000 de angajaţi, iar pentru buna funcţionare a acestuia sunt necesari, în fiecare lună, peste 2,4 milioane de euro. “AM funcţiona la limita de avarie şi cu 1.9 milioane de euro, dar nu cred că în ultimele luni am primit aceşti bani“, a mai spus Ciortea.

Directorul CAS Cluj, Emilia Groza a declarat pentru EvZ că spitalele mici, cele de gradul lV, au primit finanţare pentru toată luna noiembrie, în timp ce marile institute sau spitale, au primit doar pentru primele două săptâmăni.

Cine nu rectifică bugetul să îşi asume închiderea

Şi în Capitală, situaţia e dificilă. Şeful Insitutului de Cardiologie “C. C Iliescu”, unde sunt internaţi anul 14.000 de bolnavi, a anunţat ieri că de luna viitoare instituţia se închide din lipsa fondurilor.

“Pentru luna noiembrie mai sunt bani doar de salarii, iar în decembrie avem 87 de lei. Nu mai avem finanţare de la Casa de Asigurări. Anul trecut, s-a întâmplat la fel, în ultima parte a anului. Am avut însă un fond de rezervă de un milion de euro, pe care l-am folosit. Anul acest, nu mai avem nicio rezervă. Sperăm însă că se va găsi o soluţie, astfel încât spitalul să nu fie închis“, ne-a declarat managerul Şerban Bubenek.

Nici la Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari din ţară, situaţia nu e mai bună. “Noi mai avem resurse la limita existenţei, din ce am economisit. Chiar şi cu un contract normal nu e în regulă finanţarea. Dar nu cred că situaţia se va rezolva pentru că nu avem de unde să primim mai mulţi bani”, spune managerul Cătălin Cârstoiu.

La Spitalul “Sf. Maria” din Capitală, directorul Narcis Copcă admite că situaţia este mai bună decât în alte unităţi, însă “pentru a nu ajunge la faliment e necesară îndeplinirea a două condiţii: 1. rectificare bugetară pentru acoperirea lunii decembrie şi 2. rectificare bugetară din bugetul primăriei Bucureşti. Oricare nu rectifică bugetul, să îşi asume responsabilitatea pentru închiderea unităţilor sanitare.”

“Lunile noiembrie şi decembrie nu sunt acoperite de casa de asigurări. Aştepăm rectificarea.”

CRISTIAN CIORDEA, directorul Spitalului Judeţean Cluj

MINISTERUL DE FINANŢE

“Nu e programată nicio rectificare bugetară”

“Vom transfera aproximativ 150- 160 milioane lei din decembrie pentru luna noiembrie pentru rezolvarea problemelor de finanţare a spitalelor. În felul acesta finanţarea pe luna noiembrie va fi rezolvată”, a precizat ieri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă. El anticipează probleme de finanţare pentru luna decembrie, dar spune că va încerca să le rezolve săptămâna viitoare cu Ministerul Finanţelor (MF).

Oficialii ministerului nu sunt însă prea optimişti. “Bani se pot da doar dacă se face o rectificare bugetară. Deocamdată, nu este niciuna anunţată în perioada următoare”, potrivit lui Cristian Marin, purtătorul de cuvânt al MF.

Cel mai mare insitut de cardiologie din ţară, la un pas de închidere

Institutul de Cardiologie “C.C. Iliescu” din Bucuresti îşi închide porţile pentru pacienţi de luna viitoare, din cauza ca nu mai sunt bani pentru salarii, medicamente sau pentru intervenţiile chirugicale pentru ultimele luni din anul 2011. Managerul institutului, doctorul Serban Bubenek, a precizat că pentru luna noiembrie mai sunt bani doar de salarii, iar în decembrie vor mai avea doar 87 de lei.

“Nu mai avem finanțare de la Casa de Asigurări. Anul trecut, s-a întâmplat la fel, în ultima parte a anului nu s-au mai alocat bani. Am avut însă un fond de rezervă de un milion de euro, pe care l-am folosit. Anul acest, nu mai avem nicio rezervă. Sperăm însă că se va găsi o soluţie, astfel încât spitalul să nu fie închis”, ne-a declarat managerul Şerban Bubenek.

La Institutul de Cardiologie C.C. Iliescu din Capitală sunt operați pe cord deschis pacienți din toată țara. Anual, în institut se tratează 14.000 de bolnavi internaţi şi 35.000-36.000 în ambulator şi prin spitalizare de o zi. (…)

Institutul “C.C. Iliescu” de la Fundeni risca sa fie inchis pentru ca nu mai sunt bani pentru tratamente si salarii. Anuntul a fost facut chiar de catre managerul institutului, care sustine ca mai are in vistierie doar maruntis. Situatia este cu atat mai grava cu cat spitalul preia 70% din toate urgentele cardiologice ale tarii. Casa Nationala sustine ca protestul este nejustificat: tot sistemul sanitar este mai sarac anul acesta.

87 de lei – cat pentru trei flacoane de asiprina. Acesta pare sa fie bugetul pentru luna decembrie alocat Institutului de Boli Cardiovasculare “C.C. iliescu” din Capitala. Adica exact 20 de euro. Vestea i-a cutremurat pe doctori, dar mai ales pe cei 500 de suferinzi de inima programati pentru operatii in lunile noiembrie si decembrie, si care ar trebui amanati. Acestora li se adauga si bolnavii deja operati, pentru a caror recuperare de asemenea nu mai sunt fonduri. In sectii, materialele sanitare sunt pe sfarsite. La fel medicamentele vitale pentru cei operati.

Managerul institutului sustine ca pentru aceasta luna au fost alocati bani doar de salariile celor 520 de angajati. Nimic pentru bolnavi. Iar in decembrie, doar 20 de euro. Directorul sustine ca exista justificare pentru fiecare leu cheltuit in 2011.

De partea cealalta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine ca a dat 8,8 milioane de euro pentru institut in acest an. Ce-i drept, cu 16% mai putin decat in 2009, cand au fost alocate aproape 11 milioane de euro pentru tratamentul celor 50.000 de cardiaci, cati ajung la institut intr-un an. Presedintele CNAS spune ca va transfera bani pentru noiembrie, dar recunoaste ca va ramane descoperita luna decembrie.

Prof. Dr. Vlad Iliescu din cadrul Institutului de Cardiologie Fundeni a declarat în cadrul emisiunii Fapt Divers difuzată la B1 TV că se știa din luna iunie faptul că nu mai sunt bani pentru servicii și nu trebuia să se ajungă în situația în care să nu poată trata cazurile acute.  „Mi-e greu să spun cum s-a ajuns în situația asta. Se știa din iunie că nu există bani la CNAS pentru servicii. Pentru decembrie este o sumă pusă ca un banc prost: 86 de lei”, a declarat Vlad Iliescu.

Acesta a mai spus că nu au nicio soluție pentru cei care vor veni la urgență și că varianta transferului la alt spital nu este viabilă din moment ce toate instituțiile sanitare se confruntă cu lipsa fondurilor. Finanţarea spitalelor pentru luna noiembrie va fi rezolvată prin transferarea a aproximativ 150 de milioane de lei din bugetul pe decembrie. Anunţul vine din partea preşedintelui CNAS, Lucian Duţă. Acesta susţine totuşi că anticipează unele probleme financiare luna viitoare.  Din cauza lipsei banilor și Institutul de Cardiologie “C.C.Iliescu”, din Capitală, îşi va sista activitatea, de lunea viitoare.

NOTA NOASTRA:

Este oarecum de mirare ca aceste cazuri grave ajung in atentia publica prin intermediul surselor de informare apropiate puterii. Pai nu este laudata de ei, zi-lumina, actuala stapanire pentru “eficienta” cu care ocarmuieste tara printre valurile crizei la sfaturile oracolilor FMI?

Poate ca mediatizarea acestor cazuri are insa alt sens decat acela al presarii guvernului de a salva spitalele. Daca CAS spune ca a facut tot ce a putut si Ministerul de Finante ridica din umeri neputincios, nu cumva se va trage concluzia ca singura optiune ramane …privatizarea?

Pe de alta parte, tema serveste bine si pentru a lovi in Biserica. Romania Libera nu rateaza ocazia: Străin în România: “E stupid că închideţi spitale, dar investiţi în biserici”

Sigur, e foarte inteligent sa se bage bani publici in stadioane si haite de batausi conduse de primari (vezi cazul huliganului de la Ploiesti), e extraordinar sa finantam operatii de schimbare de sex si fertilizare in vitro, se numeste investitie cand se deturneaza bani catre capusele pedeliste ale asfaltului, dar… nu uitati romani, Biserica e de vina si spitalele trebuie privatizate!

Nici nu stii de ce sa te revolti mai intai: de ticalosia celor care fac jocurile in aceasta tara sau de josnicia scribilor care le fac propaganda.


Categorii

Opinii, analize, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la ““Inchidem spitalele si mergem acasa?!” DEZASTRU IN BUGETELE SPITALELOR. Institutul Cardiologic C.C. Iliescu de la Fundeni, Spitalul Universitar si altele, LA UN PAS DE FALIMENT SI INCHIDERE!

  1. TRA GE DI E!

  2. Pai cum sa ne prosteasca sa mergem la un spital privat care sta de luni de zile deschis si personalul spala scarile si balustradele ca nimeni nu calca in el? Doar cu pusca la cap vor da oamenii buzna din disperare in spitalele private. Si atunci banii de finantare vor fi impartiti intre spitale publice si private.

  3. Tipul din articolul “Strain in Romania”, K.D., e un grec casatorit cu o turcoaica. De ce nu se duce in turcia sa le spuna musulmanilor ca au prea multe moschei!?

  4. Pingback: REFORMA IN SANATATE FACE VICTIME IN CONTINUARE: nu se mai fac OPERATII PE CORD pentru NOU-NASCUTII cu malformatii cardiace - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: CONDITIILE DE MIZERIE din spitalele romanesti pediatrice [VIDEO] | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare