PROTESTE STRADALE VIOLENTE in Grecia si Italia. La Atena ciocniri cu politia in fata ambasadei SUA, in Italia proteste fata de “GUVERNUL DE BANCHERI”

18-11-2011 2 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Aproximativ 30.000 de greci au protestat in fata Ambasadei SUA din Atena

Aproximativ 30.000 de persoane au iesit joi pe strazile din Atena pentru a comemora a 38-a aniversare a juntei de extrema dreapta a “Coloneilor Negri”, scrie RIA Novosti. Mai multe demonstratii din Atena s-au transformat intr-un protest impotriva deciziilor guvernului din Grecia privind masurile de austeritate si imprumuturile venite din partea Uniunii Europene si FMI. Protestatarii s-au indreptat catre ambasada americana din Atena deoarece organizatorii miscarii de extrema stanga invinuiesc Statele Unite pentru sprijinul acordat “Coloneilor Negri” dupa suprimarea unei revolte studentesti din 17 noiembrie 1973. In timpul revoltei din 1973, mai multi tineri au fost ucisi, iar alti mii raniti.  Protestele de joi au fost organizate de comunistii care cer iesirea Greciei din zona euro si instaurarea comunismului in tara.

Cateva sute de protestatari au incercat sa intre in ambasada Statelor Unite si au aruncat cu cocktailuri Molotov, insa au fost opriti de politie, care a recurs la gaze lacrimogene. Protestatarii au ocupat apoi principala strada din Atena si au incendiat cosurile de gunoi. Politia a retinut 89 de persoane si a arestat 11 dintre acestea, iar patru politisti au fost raniti in timpul incidentului. Junta “Coloneilor Negri” a detinut puterea in Grecia intre anii 1967–1974. Ea nu recunoastea partidele politice, a introdus cenzura la scara larga, a dizolvat zeci de organizatii democratice, iar grevele muncitorilor erau considerate ilegale.

VIDEO FOTOGALERIE Italia: Premierul a anuntat agenda reformelor. Mii de studenti protesteaza impotriva “guvernului de bancheri” scandand “Monti ne va transforma in cersetori”

Mii de studenti si elevi din mai multe orase italiene au iesit in strada, joi, pentru a protesta impotriva “guvernului de bancheri” condus de economistul Mario Monti. Protestatarii au scandat  “Nu vrem sa fim condusi de banci” si “Monti ne va transforma in cersetori”, informeaza Reuters. Protestele au fost marcate de ciocniri violente intre manifestanti si fortele de ordine. Premierul italian a dezvaluit in cursul zilei de joi planul de criza in care sunt prevazute, printre altele, taieri bugetare pentru Invatamant.

Studentii din Milano au protestat in fata universitatii Bocconi, a carei decan este Mario Monti. Institutia a devenit un simbol al noului guvern de tehnocrati, ales de premier pentru a scoate Italia din criza economica grava. Protestatarii au aruncat cu petarde in fortele de ordine care au raspuns folosind bastoane din cauciuc. Studentii au mai aruncat cu oua si bancnote false in sediul Asociatiei Bancilor Italiene scandand: “Nu vrem sa fim condusi de banci” si “Guvernul lui Monti nu reprezinta solutia”.

Proteste studentesti au avut loc si in alte centre universitare precum Torino, Roma, Palermo si Bari. Au fost vizate universitatile in care au predat ministrii desemnati de Monti, filiale ale bancilor si oficii de incasare a taxelor.  In Torino, au avut loc ciocniri violente intre miile de protestatari si fortele de ordine care incercau sa se apropie de filiala locala a Bancii Italiei. Mai multe persoane au fost ranite, printre care si un politist. Unii manifestantii au scandat: “Mirosul austeritatii” si “Monti ne va transforma in cersetori”. Guvernul condus de Monti a prezentat joi, la o zi dupa ce a depus juramantul, masurile pe care intentioneaza sa le implementeze pentru a scoate tara din criza. Monti a subliniat ca Italia se afla intr-o stare de urgenta care ar putea decide viiitorul intregii Uniuni Europene.

Monti a adaugat ca cei trei stalpi ai politicii guvernamentale vor fi: rigoare bugetara, crestere economica si dreptate sociala. Potrivit premierului, masurile de austeritate vor fi balansate de cresterea economica si de dreptatea sociala, scrie BBC News. “Viitorul zonei euro depinde, de asemenea, de ceea ce va face Italia in urmatoarele cateva saptamani”, le-a spus fostul comisar european senatorilor din Roma. “Daca esuam, daca nu implementam reformele necesare, vom fi supusi unor conditii mult mai dure,” a adaugat premierul italian.

Amintim ca noul sef al guvernului italian, Mario Monti, l-a numit miercuri pe Corrado Passera, seful Intesa Sanpaolo, a doua banca a tarii, in functia de ministru al Dezvoltarii Economice, Infrastructurii si Transporturilor, un fel de super-minister al Cresterii, relateaza AFP. Monti a prezentat in cursul zilei componenta noului cabinet, format exclusiv din tehnocrati, dupa ce partidele politice au declinat invitatia de a desemna ministri. Noul guvern nu contine niciun politician, noteaza Corriere della Sera.

“Absenta personalitatilor politice din guvern va ajuta, mai degraba decat sa impiedice, formarea unei baze solide de sprijin al guvernului, atat in Parlament si in cadrul partidelor politice, deoarece va elimina unul dintre motivele de cearta. Noul guvern italian condus de Mario Monti a jurat miercuri dupa-amiaza pe Constitutie, in fata sefului statului, Giorgio Napolitano, sa serveasca tara si sa respecte legile. Din cauza faptului ca niciunul dintre membrii noului cabinet nu a fost ales, va fi mai dificil pentru guvern sa adune sprijinul popular necesar pentru implementarea planului de austeritate ce presupune noi taxe, reforma pensiilor, diminuarea locurilor de munca si alte masuri cu impact sporit asupra nivelului de trai.


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Revolte populare, revolutii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “PROTESTE STRADALE VIOLENTE in Grecia si Italia. La Atena ciocniri cu politia in fata ambasadei SUA, in Italia proteste fata de “GUVERNUL DE BANCHERI”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare